Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3152
View
7
Reply

MP3 Player yg boleh didengar dlm air

[Copy link]

Author: dauswq       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-7-2011 09:09 PM | Show all posts |Read mode
Pemain muzik dalam airOleh MOHD. RIDZWAN IMAN
ridzwan.iman@utusangroup.com.my


SELAIN menyokong muzik MP3, Dolphine Touch juga membolehkan pengguna mendengar siaran radio.MENYELAM sambil minum air - mungkin pepatah biasa yang sering kita dengar apabila merujuk kepada seseorang yang melakukan dua perkara dalam satu masa tetapi istilah 'menyelam sambil mendengar muzik,' mungkin perkara baru.

Sebenarnya memang sukar untuk mendengar muzik ketika sedang menyelam kerana bunyi sukar menembusi air dan pemain muzik yang terdapat di pasaran pula tidak kalis air untuk direndam.

Bagi orang kaya seperti Bill Gates, tentu beliau dan lain-lain jutawan mampu membina kolam renang yang boleh memainkan muzik tetapi bagaimana pula dengan orang biasa?

Bagaimanapun, perkembangan teknologi kalis air terhadap pemain muzik kini membolehkan anda membawa pemain MP3 untuk beriadah di tepi pantai atau kolam renang, termasuk ketika anda menyelam ke dalam air. Menarik bukan?

Antara pemain MP3 kalis air ialah FINIS SwiMP3 yang mana pemain muziknya akan disambungkan kepada kepada gogal (cermin mata menyelam) dan kemudian ia boleh digunakan untuk menyelam sehingga kedalaman tiga meter.

Bagaimanapun, apa yang menarik dan mungkin juga pelik, pemain muzik ini tidak menggunakan fon telinga tetapi bunyinya dipindahkan ke bahagian dalam telinga melalui tulang pipi yang dikenali sebagai konsep pemindahan audio melalui 'pengaliran tulang' (Bone Conduction).SwiMP3 juga seperti pemain-pemain muzik MP3 biasa yang boleh memainkan muzik, menghentikan, shuffle dan sebagainya. Ia mempunyai ruang storan 1 Gigababit (GB) untuk membolehkan anda meletakkan dengan anggaran 240 lagu atau muzik selama 16 jam.

Produk hebat ini dijual dengan harga RM450 dan ia boleh ditempah melalui laman web pengeluarnya, FINIS yang berpangkalan di California, Amerika Syarikat di alamat http://www.finisinc.com/.

Selain menyelam, sudah tentu pemain MP3 ini juga sesuai untuk digunakan untuk aktiviti riadah air yang lain seperti berenang, meluncur air, berkayak dan sebagainya.

Sementara itu, Speedo, syarikat pengeluar baju sukan renang paling popular di dunia juga mempunyai produk pemain MP3 kalis air untuk mereka yang suka menjalankan aktiviti sukan air sambil mendengar muzik.

Produk dikenali sebagai Aquabeat itu dikeluarkan oleh Iriver dengan mempunyai storan 1GB, memainkan muzik sembilan jam untuk sekali caj, mempunyai tiga warna dan berat 35 gram.

Pemain MP3 ini dan fon telinganya boleh dibawa menyelam sehingga tiga meter dan ia boleh terapung di dalam air untuk memudahkan anda mencari jika terjatuh.

Produk ini dijual dengan harga RM464 dan maklumat lanjut mengenainya boleh diperoleh di laman web www.speedoaquabeat.com/.
Sebuah lagi produk pemain muzik yang dikhususkan untuk peminat sukan air ialah pemain MP3 NU Dolphin Lite yang mempunyai fon kepala wayarles dan gajet ini mempunyai ruang storan sehingga 2GB.

Ruang storan sebanyak itu membolehkan Dolphin Lite memainkan muzik selama 20 jam dan menggunakan teknologi Quick Power Charge yang membolehkan bateri dicaj dalam masa singkat. Bagi caj selama lima minit, pengguna boleh memainkan muzik sehingga 120 minit.

Produt seberat 20 gram dengan reka bentuk unik ini bersaiz 65 milimeter (mm) panjang, 20 mm lebar dan 12 mm tinggi.
NU juga telah melancarkan pemain MP3 generasi terbarunya, Dolphin Touch yang mempunyai memori sehingga 4GB, menyokong radio FM di bawah air ((87.5~108MHz)) dan dibantu sistem bunyi 3D Surround Sound Processing.

Pemain MP3 yang menggunakan pad sesentuh itu memudahkan pengguna untuk memilih lagu, mengubahsuai kekuatan bunyi, memilih bahasa dan juga menukar gaya melodi.


Maklumat lanjut mengenai produk yang dijual dengan harga RM510 ini boleh diperoleh di laman web www.nu-global.com.
Bagi merancakkan lagi penawaran produk pemain muzik kalis air ini, seorang pereka Joe Tan telah mereka pemain MP3 Wav yang menarik untuk digunakan oleh mereka yang suka berenang sambil mendengar muzik.

Pemain MP3 ini dilengkapi dengan lilitan lengan yang membolehkan pengguna memasangkan dengan mudah dan muzik dipindahkan secara wayarles kepada set kepala.

Reka bentuk dan warnanya yang menarik sudah tentu mampu menarik perhatian peminat sukan air apabila ia dipasarkan kelak.
Bagi pengguna gajet sedia ada seperti iPod, iPhone dan sebagainya, mereka sebenarnya boleh juga membawa pemain muzik itu ketika melakukan aktiviti di dalam air dengan membeli bekas kedap air seperti H2O Audio iDive 300.

Sememangnya, pemain-pemain muzik tahan air ini sesuai digunakan untuk sebarang aktiviti kerana ia tahan lasak.


KREDIT: UTUSAN MELAYU, 16/7/2011
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2011 10:45 PM | Show all posts
erk
menarik

tp nak tny
1..boleh dgr luar air gk ke?
2..knp berita ni tarikh 16/7/2011?
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2011 12:06 AM | Show all posts
Reply 2# yeepi_33


   berita back to the future kot
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2011 12:06 AM | Show all posts
typo tu...

mesti tarikh nya 6 julai 2011
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2011 12:23 PM | Show all posts
Reply 4# pinklollipop

thx betulkn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2011 12:25 PM | Show all posts
Reply 2# yeepi_33

bunyi sepatutnya lebih mudah didengar dlm air berbanding udara
tetapi disebabkan tekanan air, gelombang ombak (klu berada dlm air laut)
menyebabkan bunyi sukar didengar di dlm air

dgn alat ini, according to this company, boleh membantu mendengar mp3 dlm air
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2011 12:56 PM | Show all posts
okie..thks..

mybe bleh pertimbangkn as beday gift
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2011 04:16 PM | Show all posts
Reply 1# dauswq


   ada dekat ohio eh...belikan ak satu daus
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.362050s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list