Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
43876
View
407
Reply

US debt is trillions.. Obama melutut nak naikkan lagi US Debt Ceiling

[Copy link]

Author: amirul_nazri       Show all posts   Read mode

Post time 28-7-2011 10:38 PM | Show all posts
Tiap² matawang lahir melalui satu sistem induk dan semua bergantung kpd nya. Check this out > http://en.wikipedia.org/wiki/Bretton_Woods_system

Sebagai respon...saya tukarkan semua "money" dlm bentuk kertas/figure (MYR) tu dan tukar-nilai/beli emas, perak, etc. (logam bernilai) or komodities (Beras, gula, jagung, gandum, minyak, etc.) or beli ape² je aset yg bernilai (tanah, rumah, etc.). Supaya bile dtg matawang baru, kita dpt semula nilai harta ape yg kite dh kumpul (keringat berbaldi²).

Pendek kate, cube kekalkan nilai harta anda. Semua cadangan td mempunyai nilai tetap yg tersendiri dan tidak berkurang/meningkat dan hanya berubah mengikut supply/demand shj. George Soros pn x bole ubah.

*kalo bole jgn tinggal satu pn kekayaan kita dalam bentuk RM.
*when currency has no value, hutang anda yg beribu² tu bole jd sama dgn nilai beberapa gantang beras shj? Ape jd dgn bank? EPF? Pencen? Insurans? ASB? Loan kereta/rumah? Khazanah? 1MDB? 1Malaysia? 1RM?
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2011 01:17 PM | Show all posts
Reply 21# Dzulqarnain


    hmm...tul gak nihh...
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2011 05:46 PM | Show all posts
seram betul cam ni, rm xde nilai, rm 100 boleh beli apa ja
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2011 10:10 PM | Show all posts
Walaupun begitu, bila smpai masanya tu RM100 masih bole digunapakai. Jgn dibuang, membazir. Gunakan la ia sbg hiasan dinding, origami, kraftangan, etc.


...tp bkn ini yg kita tunggu. Kita menunggu PERTUKARAN KUASA dunia dan kaitan nye dgn US. Bila berlaku pertukaran kuasa, yg pasti WAR is INEVITABLE~
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2011 09:48 PM | Show all posts
sementara tu biar laa aku beli banyak2 barang kat US nie dulu....
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2011 10:05 PM | Show all posts
ekonomi kapitalis nak tumbang..bersedia tunggu sinar Islam.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2011 12:06 AM | Show all posts
Post Last Edit by system_failure at 31-7-2011 00:08
Aku yakin...lepas ini....forummers akan mengequote...USD akan jd tisu tandas..dan penjual/usahawan emas akan masuk dan mengequote---> ayuh beli emas spt yg di sarankan oleh Rasullullah ..

Jom kita tgk  nanti siapa yg berani nak mula dulu ekekeke
amirul_nazri Post at 27-7-2011 11:06



   
org laen takde telur mata kerbau kot...
aku nak jadik org pertama leh?

apa yg aku faham sejak dari dulu lagi emas adalah antara logam sandaran bagi sistem jual beli..
ianya dipermudahkan lg dgn penciptaan not kertas...
zaman skrg ni lagi la pakai cheque, digital cert., bla bla bla...

punca runtuhnya ekonomi ciptaan yahudi nie adalah kerna 'not yg diperakukan nilainye' itew tidak disandarkan lagi kpd logam2 bernilai hasil simpanan rizab dlm sesuatu negara itu...
semuanya base kpd "kepercayaan" tiruan keatas nilai yg diperakukan dan pabila diberi jaminan oleh sesebuah kerajaan...

memang betul laa suatu hari nanti US dolar akan jadik tisu tandas...
maybe lebih teruk dari rupiah, rupee, mahupun matawang zimbabwe...
cuma...
aku tak tau ape next step agenda yahudi lpas nie...
maybe nilai dolar sahaje yg merosot iaitu 'pada angka' tapi tidak pd 'kuasa'...
contoh, mcm yen jepang..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2011 12:20 AM | Show all posts
bincang pasal defisit US je pun tak bes jugak...
pekata bincang pasal apa next step diaorg nak settle masalah negara diaorg nie....
alah... mcm pepatah yg selalu karam sing walia sebut tue... "mane yg buruk kiter ambik, mane yg baik kiter tinggalkan"....

ok,
bayangkan kiter nie presiden obama,
(apa yg aku tahu, obama nie kepala batu sikit dan kaki lawan ahli2 kongress yg kebanyakannye yahudi)...

camne nak kurangkan difisit negara yg mengalahkan twin tower tue?....
-serang mesir? (sambil curik minyak)
-serang libya? (sambil curik minyak)
-serang china? (sambil curik... err.... komik pedang setiawan..)
-suruh george soros jual sume emas2 beliau?
-one world banks...

hmm...

tetiba aku terpikiaq teknik yg ibm (bukan forumer ibm tau ) buat utk kembali survive utk  sebagai gergasi selepas kena 'tikam belakang' oleh microsoft dan brand2 komputer lain yg meniru paten ibm sistem Z yg 1st generation dulu.............
hmmm... boleh gune pakai kot...
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2011 01:03 AM | Show all posts
sementara tu biar laa aku beli banyak2 barang kat US nie dulu....
aarie Post at 30-7-2011 21:48


Cita2 aku bila 1 USD = RM2.00, aku nak beli preowned wrist watch jenama rolex
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2011 04:10 PM | Show all posts
Cita2 aku bila 1 USD = RM2.00, aku nak beli preowned wrist watch jenama rolex
pengecatbintang Post at 31-7-2011 01:03


kat US rolex tak fofular laaaa.....
cari laaa IWC.....
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2011 07:19 PM | Show all posts
kat US rolex tak fofular laaaa.....
cari laaa IWC.....
aarie Post at 31-7-2011 16:10



   
ROLEX... sesak2 bole gadai kat Mesia ni...

ha ha
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2011 12:06 AM | Show all posts
ape laa...
kunci mangga rumah aku pakai jenama ROLEX SOLEX, aku tak heran pun...
tu baru kunci tau..... belum tgk laen lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2011 10:28 AM | Show all posts
Post Last Edit by pengecatbintang at 1-8-2011 10:33
ape laa...
kunci mangga rumah aku pakai jenama ROLEX SOLEX, aku tak heran pun...
tu baru ku ...
system_failure Post at 1-8-2011 00:06


wow...  kalo camtu... pass ler kat aku satu.. ha ha..

aku dah lama ngidam nak beli Rolex ni... buatan nya cukup berseni, cantik, menawan hati...

nak beli brand new mahal... cadang nak beli preowned jer...

wat masa ni hold dulu impian ni... waiting list..

labur dulu dlm gold n silver... untung dr investment ni aku cadang nak beli Rolex...

pakai Rolex sbg GANJARAN kpd diri sendiri... penat keje.. n berjimat cermat...

masa ni.. aku pakai jam Titoni jer dulu.. he he... minat tol ngan jam tangan swiss made...

ok gak labur kat jam... vintage...

18 tahun dulu ada orang beli jam brand new Omega RM1k++... la ni rege 2nd hand above RM6k...

antara Rolex idaman aku..

  
Rolex - Datejust
Inventory Number: C38142
Manufacturer: Rolex
Model Name: Datejust
Model Number: Model 16220
Gender: Mens
Movement: Automatic Winding
Movement Details: Oyster Perpetual Datejust
Case: Stainless Steel case with engine-turned bezel (35mm dia.)
Bracelet: Stainless Steel Jubilee bracelet
Dial: Slate Blue Dial with white Roman numerals
Condition: Pre Owned
Watch Category: Contemporary
Additional Information: Box, instruction booklet and Rolex polishing cloth included
Retail/Replacement Price: $6,400.00
Our Price: $3,150.00
1-800-842-8625
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2011 10:39 AM | Show all posts
wow...  kalo camtu... pass ler kat aku satu.. ha ha..

aku dah lama ngidam nak beli Rolex ni.. ...
pengecatbintang Post at 1-8-2011 10:28


tak kuar gambo plak..

http://www.tic-tock.com/wingates/watch-detail/38142

Rolex Datejust Model 16220
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2011 12:58 PM | Show all posts
kite tengok lah esok mcm mana....
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2011 01:15 PM | Show all posts
harga emas domestik (dalam RM) makin turun pasal USD susutnilai...rugi je beli emas mahal2 sebelum ni...aku harapkan USD mengukuh ,baru la harga emas domestik lebih mahal..
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2011 09:57 PM | Show all posts
errr...aku tidak berape nk paham..
asal susah2 us pikir nk bayar hutang..
apa kate just cetak jer usd banyak then
bayar la kan hutang yg ber-trillion tuh..
kalo pikir logik la..
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2011 10:48 PM | Show all posts
kat malaysia boleh jadi ke kes mcm us ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2011 02:23 AM | Show all posts
pencerahan ttg islamic banking yg telah aku perolehi setakat nie:
- islamic banks bukan menjalankan aktiviti "pinjaman" kewangan.. tapi kesemua sistem perbankan itu ditukar kpd sistem "perniagaan"..
- islam tidak menghalang kita dari mengambil keuntungan dari hasil jual beli barang... HANYA tidak boleh mengenakan "lebihan" keatas pinjaman.


cuba try selidik semua jenis produk dari islamic bank... langsung tak ade :
- PINJAMAN peribadi
- PINJAMAN perumahan
- PINJAMAN beli kenderaan

tapi yg ada cuma:
- PEMBIAYAAN perumahan
- PEMBIAYAAN peribadi
- PEMBIAYAAN kendaraan

nampak tak bezanya?......
jgn cakap cuma ditukar perkataan 'pinjaman' kpd 'pembiayaan' sahaje...
jauh tau perbezaan antara 2 perkataan tue..


dlm kata lain, bank islam adalah "seorg peniaga" dan "menjual barang" kpd customernya..
bank islam bukan "memberi pinjaman" dan menuntut amaun yg lebih dari hasil pinjaman itew..

kat bank islam ade byk sangat istilah "AL"... al mudharabah, bai al inah, mcm2 lagi laa... kiter nie bukan faham pun.... kecuali pak2 arab aje...
kesemua nie adalah istilah dlm urusan jual beli sehari2an sahaja...


- dlm kes PEMBIAYAAN peribadi, jika customer nak 10k... so, customer dikehendaki "membeli" sesuatu barang terlebih dahulu dari pihak bank (contoh: beras dlm jumlah 10k)..
- "penjualan" beras dari bank kpd customer dimeterai melalui akad dan perjanjian bertulis yg mengatakan customer "membeli" dari bank dan akan membayar secara beransur2... dan jumlah pembayaran adalah termasuk "jumlah keuntungan hasil penjualan" barang tersebut...
- pastu customer dikehendaki "menjual" kpd pihak ke3 yg dilantik bank (contoh supplier beras).. supplier ini akan "membeli" dgn harga 10k.. kemudian supplier akan mendeposit 10k dan bank akan menyerahkan "wang jualan" nie kpd customer...

itu sahaje dia punye flow diagram.. (utk pengetahuan customer shj)
flow sebenar di pihak bank?
- bank terlebih dahulu menyediakan sejumlah amaun seperti yg dipinta customer
- then mereka akan lantik supplier barang2 komoditi yg mana mereka akan menjalankan transaksi jual beli yg akan melibatkan bank islam sbg org tengah...
- bank "beli" barang komoditi, "jual" pd customer melalui perjanjian, customer "jual" balik kpd pihak supplier

mesti ramai yg kata... byk sgt 'konar' dan 'pusing belit' kat belakang tabir....


kalau ade org kata takdak beza pun sistem islamic dgn sistem konvensional...
benda nie bukan perkara baru...
dah ada org ungkit sejak dari zaman nabi lagi....

try bukak mata betul2 dan tgk apa perbezaan yg ada sebenarnya...



sama gak la dgn sistem konvensional yg meletakkan "kepercayaan" kpd note kertas tanpa ada sandaran kpd mana2 barang bernilai...
mnakala sistem kewangan islam menyandarkan matawang kpd logam2 berharga tak kira laa emas, perak,
so,
agak2 engkorang.. mana yg lebih stabil? kukuh background?


study case:
- try congak sendirik jika customer tadi tak leh bayar 10k kat bank...
mane yg akan jadi nasik bungkus terlebih dulu? islamic system atau conventional?




sebab tu aku lebih gemar dgn nama Kuwait Finance House...
sebab masyarakat maleisie kiter nie, bila dgr nama "bank"... diaorg akan kata "pusat pemberi pinjaman"...
islamic bank bukan "pemberi pinjaman"..
mereka tak lebih sebagai "pusat perniagaan" secara halal dan mengambil keuntungan hasil dari jual beli yg mematuhi hukum syarak..



p/s: urghh terbyk tulis la pulak mlm nie... emm... rase mcm dah out of topic jer... hahaha! sori... kekdang aku pong buat silap
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2011 11:52 AM | Show all posts
Reply 39# system_failure


    suke bace ..teruskan penerangan anda...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.289934s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list