Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
43867
View
407
Reply

US debt is trillions.. Obama melutut nak naikkan lagi US Debt Ceiling

[Copy link]

Author: amirul_nazri       Show all posts   Read mode

Post time 2-8-2011 01:06 PM | Show all posts
Reply 39# system_failure

Sorry aku kena pangkah dr penerangan ngko kalo nak guna komoditi ikutlah harga komoditi semasa demi keuntungan bank...
tapi bank islam kini sudah terpesong jauh dan dikawal oleh BNM...

BLR, standard charge, dan interest yg tinggi melebihi daripada harga komoditi semasa...malah lagi tinggi drpd BLR...
reason? fixed interest...dari situlah ramai dipersoalkan...bila dah dikawal oleh BNM..sebab tu ramai org berpendpt bank islam and konvesional adalah hampir sama malah cekik rakyat lagi...

kalo betul2 bank islam ikut harga emas dan komoditi...rasanya bank2 konvesional tak ramai dpt customer...entah2 maybank pun tak laku silap ari bulan merge dgn bank  lain pula ...sebab tu laaa BNM kena buat fair...mana2 gi bank semua standard...tukar nama pinjaman ke pembiayaan...harga bersamaan atau digantikan dgn beras ke...itu semua everything printing on paper jer...org cuma concern how the interest mechanism work...


Jikalau bank islam betul2 berlandaskan nas dan Quran..alhamdulillah...tapi unfair pula utk konvensional
Dari situlah stuck utk membuat sesuatu keputusan bila berlakunya ketidakadilan lebih2 lagi negara kiter terdpt pelbagai bangsa...
As far as i know, Bank-bank islam nie adalah perintis dr Che Det hanya menaikkan imej sbg negara islam di malaysia utk mempamerkan dimata dunia...itu main objektif sebenar...disebaliknya...masing2 leh faham sendiri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2011 02:09 PM | Show all posts
Aku suka baca perkembangan isu nih...so ada apa update hari ini... risau pun ada jugak ni takut ada major effect pada ekonomi dunia....
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2011 03:32 PM | Show all posts
Post Last Edit by samax at 2-8-2011 15:37

USD menyusut, kenapa RM tak ikut menyusut? sebab aku
perhatikan harga emas USD/oz dalam carta walaupun naik
tapi disebabkan USD susut manakala RM mengukuh menyebabkan
harga emas domestik tak naik...skang ni harga emas per gram
lebih kurang RM156/g . Tak mustahil ke kalu satu hari nanti
USD1 = RM1 maka kalu carta emas naik 3000/oz sekalipun
tetap rugi dalam RM bagi sapa-sapa yang beli emas ketika
USD1= RM3.8 dulu.

Contoh : RM3000/oz = RM3000/31.1gram = RM96 saja untuk segram emas
berbanding 3000 x 3.8/31.1 = RM366 per gram sekiranya kadar tukaran masih lagi USD1 = RM3.8

bukankah ada baiknya USD mengukuh berbanding susut? mintak pencerahan..
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2011 03:50 PM | Show all posts
ape perkembangan terbaru ek ? nak tau jgak.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2011 04:14 PM | Show all posts
USD menyusut, kenapa RM tak ikut menyusut? sebab aku
perhatikan harga emas USD/oz dalam carta wala ...
samax Post at 2-8-2011 15:32


Menurut pembacaan yg aku yakini...

USDollar akan terus menyusut nilainya against Gold Price hingga akhir 2012... USDollar akan totally collapsed by the end of 2012..

mungkin matawang baru bg menggantikan USDollar akan diperkenalkan iaitu PetroDollar utk transaksi crude oil..

matawang baru ni akan disandarkan dgn gold.. n mungkin juga silver...

ini akan menyebabkan petro Dollar ni naik valuenya seiring dgn rege gold n silver...

mungkin masa tu rege gold n silver akan dinilaikan dgn Petro Dollar
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2011 10:49 PM | Show all posts
try bukak mata betul2 dan tgk apa perbezaan yg ada sebenarnya...
system_failure Post at 2-8-2011 02:23


pengamatan yang amat baik....

kita patut bagi sokongan pada mereka yg berani bawak perubahan
walaupun sedikit pada mulanya...... insyallah satu hari nanti mungkin dapat disempurnakan..

jangan lah ramai sangat yg pandai menghukum tanpa memahami objektif sebenar perjuangan
perjuangan yg jauh perlu dimulakan hari ini....

we have to start somewhere...

walaupun nampak kecil dimata manusia...
namun niat dan perlakuan kita itu besar bezanya disisi Allah...

so walaupun ada yg memperlekehkan... harap usaha murni ini akan diteruskan...
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2011 10:53 PM | Show all posts
at least the big disaster this week tak jadi.........
kita tunggu pulak what will happen in europe..........
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2011 11:55 AM | Show all posts
US berhutang dengan pemegang T-bills lah. Setiap kali US nak "pinjam 700 billion" , US treasury akan meminjam 700 billion daripada Federal Reserve. Federal Reserve akan cetak duit dan pinjamkan kepada US dengan interest. Sebagai balasan, US akan buat surat jaminan bayaran balik pinjaman beserta interest (katakan pinjaman 700 billion + interest = 1.3 trillion). Surat jaminan bayaran balik pinjaman+ interest ini dipanggil sebagai bond atau T-bills.

Federal Reserve pulak akan jual bond tersebut dibawah nilai bayaran balik oleh US Treasury. Misal kata dari contoh di atas, jumlah nilai bayaran balik adalah USD 1.3 trillion, maka Fed akan jual pada negara-2 dengan nilai USD1 trillion. Maka Fed untung USD300 billion, manakala negara yang membelinya pula bakal untung USD300 billion.

Masalahnya sekarang ialah bila dah sampai tempoh matang dan US tak mampu nak bayar jumlah pinjaman+ interest yang dipanggil bond ini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2011 12:05 PM | Show all posts
Post Last Edit by tarabas1976 at 3-11-2011 12:48

Untuk orang-orang  yang tidak faham mengapa harus menyimpan emas sebagai simpanan utama dan bukannya matawang fiat, cuba cari di internet maklumat berikut :

1. Berapa harga emas dunia pada tahun 1971 dibandingkan pada tahun ini?

2. Selain daripada tahun 1991-1992 (di mana harga emas jatuh dari USD 400 kepada USD 200 dan kemudian melambung kembali kepada USD 400 ) pernahkan harga emas menunjukkan down trend secara purata?
* Kejatuhan harga emas secara manipulation pada tahun tersebut amat berkait dengan keruntuhan Soviet Union yang disengajakan.

3. Cuba-cubalah baca tulisan Dr. John Elliot, Peter Schiff, Harry Schultz dan Jim Sinclair, dan cuba faham tetang beza sistem matawang fiat dan sistem matawang yang bersandarkan kepada emas dan perak. Sedangkan Ron Paul pun menyarankan agar sistem matawang fiat kembali disandarkan kepada standard emas dan perak seperti sebelum tahun 1971....awak masih lagi nak yakin dengan sistem yang tak diyakini oleh sebahagian besar economist....


*aku dah buang ayat last tu.....
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2011 03:14 PM | Show all posts
i jujur tak paham sgt bkaitn dgn ekonomi..but rmai da ckp kne simpan gold and silver..skunk ni..srius blank..nk simpan gold..dr kpale otak sndrik rase terbaik better r dinar kelantan kn??sbb leh gne utk urusan jual beli??kalo dinar lain xleh kn??n smpan perak dlm bntuk bar??sbb bar tahan lame??owh..xphm pa per..mintak pencerahan??ker slh thread nk tanye ni??xbeli per2 lagik
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2011 03:48 PM | Show all posts
Post Last Edit by pengecatbintang at 4-8-2011 15:49
i jujur tak paham sgt bkaitn dgn ekonomi..but rmai da ckp kne simpan gold and silver..skunk ni..sriu ...
lilpurplelady Post at 4-8-2011 15:14


tak yah pikir panjang... beli jer...

lain brand... lain rege...

cari yg termurah... banding rege ikut purity yg sama...

bandingkan rege se gram.. n spread rege jual beli yg terendah...

aku rekemen beli sebelum ujung bulan Ogos ni...

dijangka rege gold n silver dlm USD akan start naik dr ujung Ogos hingga December sebanyak 20 - 25%
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2011 04:26 PM | Show all posts
kalo beli silver bar..mcamane kuasa mbeli ngan dirham kelantan??tgh musykil..takut nnti beli silver bar pastu xde value...mmmm
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 02:21 AM | Show all posts
heyy... ini thread jgn dijadikkan tempat jual beli pisang emas yer....
jentik idungz kang...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 02:28 AM | Show all posts
Reply 48# tarabas1976

menarik post engko nie..
aku pun pernah terbace artikel yg mengatakan federal reserve tu bukan under gomen amerika...
ade yg kata ianya sebuah institusi yg didalangi yahudi..
ade yg kata ianya kepunyaan britain (slps terpaksa merelakan kemerdekaan amerika)..
presiden abraham dan presiden kennedy kena bunuh pun pasal isu fed. reserve nie...
emm..
mmg nampak pelik sikit cara fed.reserve nie cipta hutang, then point figure ke third party sbg kambing itam...
pelik pelik....
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 02:32 AM | Show all posts
Reply 49# tarabas1976


kot ye pun berpegang pd point sendiri, jgn ler personal attack org laen...
sila edit ayat last tu... aku kasi 2 minit.. cepat!
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 11:09 AM | Show all posts
hahaha.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 02:50 PM | Show all posts
ready for a big crash!!!! stockmarket dah mula tergolek golek.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 04:01 PM | Show all posts
Reply 57# TENOK


    so, cash is king bro.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 05:54 PM | Show all posts
500-point Dow plunge is worst since 2008   
wow... get ready...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 08:06 PM | Show all posts
Reply 54# system_failure


Ade ura² kate Fort Knox dh low sbb kna rompak byk kali, tp x pnh kuar brita....btul ke?
Masa 'Nixon Shock' dlu (1971), pak Arab bwk sekapal USD nk trade blk dgn gold....tp Nixon kate dh xleh tukar. Nmpk sgt rezeb x ckop.
Ntah² skg ni Fort Knox tu jd blk kbal yg kosong? Dan puak² perompak ni la yg berlumba² buat gold coin n ambil kesempatan masa harga emas plg tggi skg ni~
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087608s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list