Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
43879
View
407
Reply

US debt is trillions.. Obama melutut nak naikkan lagi US Debt Ceiling

[Copy link]

Author: amirul_nazri       Show all posts   Read mode

Post time 6-8-2011 01:17 AM | Show all posts
binasalah yahudi di muka bumi ni...perang jihad sudah bermula...
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2011 03:05 PM | Show all posts
Post Last Edit by tarabas1976 at 7-8-2011 15:09
Reply  system_failure

Sorry aku kena pangkah dr penerangan ngko kalo nak guna komoditi ikut ...
mrsakit Post at 2-8-2011 13:06



    Saya bersetuju dengan pendapat saudara. Sebenarnya selama mana kita menggunapakai sistem matawang fiat, mana-mana bank tidak mungkin boleh menwarkan pinjaman bebas riba kerana yang memberikan "nilai" kepada suatu matawang fiat sebenatrnya adalah riba. Kalau ada pinjaman Islam sekalipun, riba tersebut terpaksa di'rebranding' sebagai kos pengurusan, kos pembiayaan or whatso ever. Seperti kata Imran Hossein= riba thru the back door.


BAGAIMANA SISTEM MATAWANG FIAT BERFUNGSI?

Katakan Kerajaan Uganda ingin inject wang sebanyak 1 trillion katakan........Kerajaan Uganda akan "meminjam" daripada Bank Negara Uganda sebanyak 1 trillion dan sebagai balasannya Kerajaan Uganda akan menjual bond (jumlah pinjaman + interest).

* Penerangan berikutnya sama seperti penerangan yang sebelum kecuali di negara-2 lain selain US (dan UK kalau saya tidak silap), bank negara adalah dimiliki oleh negara tersebut.Misalnya Bank Negara Uganda dimiliki oleh Negara Uganda. Tetapi di US, Federal Reserve Bank tidak dimiliki oleh Kerajaan US tetapi Fed sebenarnya adalah merupakan sebuah private bank!!!!

Dengan BLR, bank negara Uganda akan meminjamkan kepada kerajaan Uganda katakan pinjam 1 trillion bayar balik 1.3 trillion, Kerajaan pula akan meminjamkan kepada bank-2 lain (sebenarnya juga menerusi bank negara tetapi untuk kefahaman mudah kita shortcutkan) dengan kadar bunga/riba setiap 1 trillion bank-2 komersial harus bayar balik sebanyak 1.6 trillion. Bank-2 komersial pula akan meminjamkan kepada individu dengan jumlah riba dari 1 trillion yang dipinjam dari Kerajaan Uganda, ia harus generate bayaran balik melebihi 1.6 trillion(katakan 2.0 trillion).

Sebelum saya lanjutkan bagaimana riba memberikan 'nilai intrinsik" yang tidak wujud sama sekali pada wang fiat.....saya nak tanya soklan cepu emas :

Dari contoh di atas, Bank Negara Uganda mencetak duit yang keluar dar mesin cetak adalah sebanyak 1 trillion keping (1 dollar setiap satu, katakan) dan di akhir rantaian ini iaitu :


BN-Uganda to Kerajaan Uganda to Bank-2 Komersil di Uganda to Individu  

(1 TRILION)..............................................................2TRILION                                                                                                                                                                   
di akhir rantaian ini ia berjaya regenerate 2.0 trillion Ugandan dollar. Sedangkan kepingan duit yang dicetak keluar dari printer di Bank Negara Uganda adalah 1 trillion keping (1 Ugandan dollar setiap 1 keping)..........MANA DATANG LAGI 1 TRILLION DOLLAR YANG MENJADIKAN TOTAL 2 TRILLION?

Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2011 04:38 PM | Show all posts
Che Det kate,

ONE TRILLION
by Dr. Mahathir bin Mohamad on Saturday, August 6, 2011 at 5:43am

1. Obama, according to their own news reports, is trying to raise the ceiling for borrowing by the US Government.

2. The US Government is in debt to the tune of US$14 trillion. He wants to borrow more in order to repay the loans. If he cannot repay he will be in default. When a country fails to repay loans, it will be declared bankrupt just like anyone else.

3. What is one trillion dollars? We write it down as one billion with three additional zeros after it. Thus 1,000,000,000,000. It is not such a big figure. You add three zeros or three nothings and the figure increases by 1,000 times. But if we write down one billion as 1,000,000,000 one thousand times, we will have a better idea of what one trillion means. We would be horrified at the size of one trillion if we write the figure 1, one trillion times, which really is what one trillion means.

4. We now talk about these huge sums of money without really appreciating the real amount. Even in Malaysia we talk of billionaires now, not millionaires who are dime a dozen. We are losing our sense of proportion.

5. Just consider $14 trillion in Rupiahs or even in Yen. The figure would spill over the edge of a million sheets of A4-sized paper.

6. Malaysia is one of the countries which lent money to the US. When we buy US bonds we are in fact lending money to the US. Now the US dollar has depreciated from 3.8 Ringgit to one US Dollar to 3 Ringgit per US Dollar. We have lost 80 Malaysian sen for each dollar we lent to the US, if we redeem our bonds. Incidentally we will not be allowed to redeem all our bonds as the US has no money.

7. However, if we keep gold we would be rolling in wealth. Gold was fixed at US$35 per ounce by Bretton Woods in 1943. Now it is US$1,400 per ounce. Even at the depreciated US Dollar of 3 Ringgit we would have 4,200 Ringgit worth of gold for every ounce. Even if we had bought gold say 10 years ago we would have made a pile.

8. A US report says that the US war in Iraq, Afghanistan and Pakistan has cost the US more than US$3 trillion. This is being financed by the loans given by other countries through buying US bonds.

9. The US shows no signs of cutting back on military expenditure. Billions of Dollars are spent on researching, developing and producing more efficient means of killing people. Some 60 military bases are maintained all over the world.

10. By all accounts the US is a debtor nation which will never be able to settle its US$14 trillion debt. In other words the US is a poor debtor country, unable to discharge its loans. And it will remain a poor debtor country unless it is willing to cut back massively on its expenditure, particularly its military budget. When one is poor one lives like a poor men.

11. I remember reciting Humpty Dumpty when I was a child. That is the US today. And not all the Nobel laureates in finance, economics and accounting can put it back together once it falls.

12. Far better to admit you are poor and behave like a poor man than to wear flashy suits and throw your weight around. People will soon learn what you really are.


Najib je lum kate pape lg....~
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2011 10:31 PM | Show all posts
aku sokong kate2 warren B....

The way to limit debt is by taking in revenues that are appropriate in relation to your expenditures...And to have the artificial limit which gets raised in the end disrupt the activities in an important way of Congress periodically, I think its a waste of Congress time...
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2011 11:15 PM | Show all posts

di akhir rantaian ini ia berjaya regenerate 2.0 trillion Ugandan dollar. Sedangkan kepingan duit yang dicetak keluar dari printer di Bank Negara Uganda adalah 1 trillion keping (1 Ugandan dollar setiap 1 keping)..........MANA DATANG LAGI 1 TRILLION DOLLAR YANG MENJADIKAN TOTAL 2 TRILLION?

tarabas1976 Post at 7-8-2011 15:05


rasanya 1 trillion keping masih tetap jugak 1 trillion... dia tak regenerate jadi 2 trillion keping...
calculation tu menunjukan future value taking interest (riba) into consideration..

the other 1 trillion will have to be paid by whoever is willing to take up the loan from the bank....
which will cover the interest charge by the Bank Negara Uganda and also profit for the lenders......


sambung laa lagi penerangan nie...  
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2011 08:32 AM | Show all posts
Post Last Edit by pengecatbintang at 8-8-2011 08:33
Saya bersetuju dengan pendapat saudara. Sebenarnya selama mana kita menggunapakai sistem m ...
tarabas1976 Post at 7-8-2011 15:05


Former US Federal Reserve

Greenspan: US Can Pay Any Debt It Has Because It Can Print Money To Pay It

   
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2011 08:51 AM | Show all posts
rasanya 1 trillion keping masih tetap jugak 1 trillion... dia tak regenerate jadi 2 trillion kep ...
aarie Post at 7-8-2011 23:15



    Yes, satu trillion keping tersebut tetap kekal sebagai 1 trillion keping. Samada ia akan cycle i trillion keping sebanyak 2 kali atau 500billion sebanyak 4 kali what soever. Ini yang disebut sebagai monetizing the debt. Kalau lihat dari contoh di atas, setiap kali Bank Negara Uganda cetak duit ia akan meminjamkan kepada Kerajaan Uganda dengan tukaran bond (jumlah pinjaman + interest) yang melebihi 1 billion, katakan 1.5 billion. Bond tersebut pula akan dijualkan kepada negara-2 lain yang yakin dengan ekonomi Uganda. Di situ, bermulanya 'hutang yang sengaja dicipta" untuk mewujudkan " wang yang dicipta dari hutang". Ingat, monetizing the debt.

Tapi monetizing the debt tidak hanya berakhir disitu, seperti yang saudara lihat dari contoh yang saya beri, kerajaan uganda akan mewujudkan hutang kepada bank-2 komersial melalui riba, dan bank-bank komersial pula akan meminjamkan kepada individu persendirian di Uganda. Apabila istilah monetizing the debt digunapakai, ia akan mewujudkan 2 atau 3 Uganda dollar yang tak wujud dari setiap 1 Ugandan dollar yang dicetak.

Apabila, duit yang tidak wujud (duit yang wujud melalui riba di atas kertas, hakikatnya tidak wujud) adalah melebihi duit yang sebenarnya wujud ia akan mencipta suatu senario DEMAND OVER SUPPLY. Wang kertas pisang yang pernah digunapakai oleh Kerajaan Jepun di Malaya ti dak mempunyai mekanisme riba, BLR,monetizing the debt and what soever.

Wang fiat boleh dimanipulasikan dengan sedemikian rupa menggunakan mekanisme riba kerana ia tidak mempunyai sebarang nilai intrinsik. Bagi setiap keping yang dicetak, sistem ini harus memastikan DEMAND WOULD ALWAYS EXCEED ITS SUPPLY because fiat money is nothing more than just a piece of paper with ink printing on it.


Tetapi, bagaimana pula jika sistem ini digunapakai untuk satu generasi (katakan ayah saya) dan ayah saya banyak menyimpan dan melabur lantas ayah saya pula mewariskan semua simpanannya kepada generasi kedua (katakan saya). Sekiranya sebahagian besar generasi pertama bertindak seperti ini, tidakkah ini akan mengakibatkan supply over demand pada generasi kedua?
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2011 11:00 AM | Show all posts
Yg kesiannya bila wang EPF yg diperam selama 20-30 thn, bila nk keluarkn je nilai die dh x same dgn ape yg kite kerjakan. Knp le EPF x buat simpanan-emas-hari-tua~
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2011 11:37 AM | Show all posts
Tetapi, bagaimana pula jika sistem ini digunapakai untuk satu generasi (katakan ayah saya) dan ayah saya banyak menyimpan dan melabur lantas ayah saya pula mewariskan semua simpanannya kepada generasi kedua (katakan saya). Sekiranya sebahagian besar generasi pertama bertindak seperti ini, tidakkah ini akan mengakibatkan supply over demand pada generasi kedua?
tarabas1976 Post at 8-8-2011 08:51


supply over demand?... tak kot...
sebab biasanya waris lebih dari sorang... duit tu will be diluted laa...
dan jugak... waris pun nak jugak siapkan peninggalan untuk anak2 dia pulak...
so the cycle akan berterusan...

lagipun easy access to money will encourage economic activities to generate more income.. which is also money...
so macam never ending story ehh....

citer laa lagi.....
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2011 04:36 PM | Show all posts
Untuk memastikan bahawa sistem ini akan sentiasa mewujudkan demand over supply walau sebanyak manapun duit fiat yang dicetak maka beberapa kaedah perlu digunapakai iaitu :

1. Mewujudkan buble economy menerusi riba itu sendiri. Kalau dilihat dari rantai, yang terakhir berada di rantai tersebut sebenarnya adalah konsumer.Kerana individu persendirian yang membuat loan akan menaikkan harga barangan untuk membayar interest yang dikenakan oleh pihak bank. Dalam erti kata yang lain, konsumer yang akan absorb beban riba di hujung rantaian ini. Dalam erti kata yang lain, BLR bertindak seakan-akan seperti suatu termostat untuk memastikan rantaian ini sentiasa berjalan. Sekiranya terlalu banyak duit in the market, maka naikkan interest rate supaya orang cenderung untuk menyimpan. Jika kadar putaran wang terlalu perlahan dan terlalu sedikit wang in the market kerana kecenderungan menyimpan, maka turunkan kadar interest.

2. Niagakan komoditi asas seperti steel, Cooper, minyak dsb. yang menjadi bahan asas dalam mana-mana industri secara spot market. Di mana, seseorang yang langsung tidak mempunyai kaitan dengan industri ini boleh menjual niagakan komoditi ini secara on line. Seseorang yang mempunyai kelebihan dari segi kapital walaupun langsung tidak emmpunyai sebarang akses kepada perniagaan minyak misalnya, boleh mengambil untung dengan cara membuat buying dan selling apabila harganya cukup tinggi. Perumpamannya adalah seperti, anda membeli minyak yang dikeluarkan daripada manufacturer dan menyimpannya di dalam gudang sehingga harganya cukup tinggi dan menjualnya pada ketika itu. kenaikan harga juga dimanipulasi oleh mereka  yang menguasai media.

3. Mewujudkan kebergantungan kehidupan rakyat kepada sesebuah negara. Sesebuah kerajaan yang bagus (di dalam sistem matawang fiat ini) haruslah memastikan bahawa teknologi yang bakal diperkembangkan haruslah mewujudkan kebergantungan rakyatnya secara total kepada sesebuah kerajaan. Misalnya, seorang pensyarah UTM yang menemui teknologi untuk memecahkan air secara hidrolisis kepada oksigen dan hidrogen untuk menggantikan minyak. Kemana ciptaan beliau sekarang? Atau teknologi solar yang mula popular pada tahun 50-an.......sudah berlalu lebih dari 50 tahun teknologi ini telah ditemui, mengapakah teknologi ini masih berada ditakuk lama?Sedangkan 50 tahun lalu, komputer paling kecil memerlukan sebuah bilik khas yang dikawal suhunya dan hanya boleh menyimpan data   setakat 1 MB?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2011 11:00 AM | Show all posts
hmmm....
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2011 12:15 PM | Show all posts
Atau teknologi solar yang mula popular pada tahun 50-an.......sudah berlalu lebih dari 50 tahun teknologi ini telah ditemui, mengapakah teknologi ini masih berada ditakuk lama?
tarabas1976 Post at 8-8-2011 16:36


teknologi solar?... rasanya masaalah efficiency of the solar cell...
early 50's baru 10%... sekarang pun maybe 40%.. still not very attractive kot...

hydrogen fuel cell... masaalah storage and safety of the fuel tank pulak...


anyway sambung laa lagi... nak tengok how are all this related  
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2011 12:26 PM | Show all posts
Nanti kita akan bincangkan mengapa setiap kali sesebuah kerajaan "meminjam" dari Bank Negara kerajaan tersebut harus "membayar" di dalam bentuk bond atau Treasury bills. Apa fungsi "bond" yang sebenarnya? Dari sini kita akan nampak kenapa semakin banyak bond yang dikeluarkan semakin tinggi suatu inflasi dan dari sini kita boleh predict apa akan berlaku apabila US raisekan dier punyer debt ceiling.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2011 03:43 PM | Show all posts
Nanti kita akan bincangkan mengapa setiap kali sesebuah kerajaan "meminjam" dari Bank Negara kerajaa ...
tarabas1976 Post at 9-8-2011 12:26


Trima kasih... teruskan inci tarabas.. byk info menarik sy dpt dr thread ni..  
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2011 03:43 PM | Show all posts
Reply 73# tarabas1976


    incik tarabas......bila nak bincang.....xsabar nak membaca.....
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2011 04:31 PM | Show all posts
Post Last Edit by tarabas1976 at 9-8-2011 16:32

Apabila  sesebuah kerajaan (katakan US) meminjam dari Federal Reserve, katakan USD 1 billion dengan BLR menjadikan jumlah pinjaman+ interest = USD1.5 billion. US Treasury akan membuat suatu surat jaminan bahawa setelah tempoh matang, US akan membayar jumlah yang tertera kepada pemilik T-bills ini.  

Now, when we are talking about printing money out of thin air (duit yang diberi nilai dengan sekadar mencetak dakwat di atas kertas ) the rule that must be obeyed is DEMAND SHOULD ALWAYS EXCEED ITS SUPPLY. Bermakna, sekiranya US ingin inject USD1 billion ke dalam market, maka US perlu suck out sekurang-kurangnya USD1 billion from the money circulation market supaya tidak berlaku inflation secara mendadak.

Bayangkan money circulation market umpama sebuah cawan yang mengandungi air yang penuh, bayangkan duit yang terkandung dalam putaran wang tersebut adalah umpama air di dalam cawan tersebut. Sekiranya anda ingin "menyuntik" 100 ml air ke dalam cawan yang penuh tanpa menyebabkannya tertumpah maka anda seharusnya "suck out" sekurang-kurangnya 100ml air keluar dari dalam cawan tersebut. Itulah fungsi T-bills sebenarnya, untuk mengelakkan berlakunya hyperinflation secara MENDADAK.

Apabila US inject USD1 billion ke dalam market tetapi pada masa yang sama ia suck out keluar USD 1.5 billion kdaripada market, automatik duit yang disuntik ke dalam market sama sekali tidak akan menyebabkan supply over demand.

But, there's ONE LITLE PROBLEM, US dah dapat USD1 billion from the Fed (which is actually a private bank) dan memberi jaminan melalui T-billsnya ia akan membayar USD 1.5billion kepada pemegang T-bills(kebanyakan dipegang oleh China). US pula sentiasa mengalami defisit di dalam perbelanjaan negaranya terutamanya selepas 9/11. Defisit secara kasarnya bermakna perbelanjaan melebihi pendapatan. Jadi, mana US nak dapat duit untuk bayar USD1.5 Billion kepada China(katakan)?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2011 12:23 AM | Show all posts
US ni mmg penindas terbesar dunia. Knp?
1. US yg memperkenalkan matawang 'USD' utk urusniaga dunia yg katenye xkn susut nilai berbanding emas, tp last² die TIPU.
2. US mencipta World Bank & IMF yg mengawal bank² pusat seluruh dunia utk memusatkn semua kekayaan dunia bg memudahkn mereka mengawal kekayaan negara² dunia.
3. US mengeluarkan bond² keamanan, teknologi, alam sekitar, tenaga, etc. dan semua negara berlumba² cetak duit masing² dan tukar kpd USD utk membeli bond² tsbt tp US hanya memperkasakan bidang² tu utk menindas negara² lain.
4. US memperkenalkan sistem kapitalis bg mempercepatkn kadar alir kekayaan ke US.
5. ...dan byk lg.
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2011 10:24 AM | Show all posts
US ni mmg penindas terbesar dunia. Knp?
1. US yg memperkenalkan matawang 'USD' utk urusniaga dunia  ...
Dzulqarnain Post at 10-8-2011 00:23



    Ini dari buku 'A Confession of an Economic Hitman' tulisan John R. Perkins kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-8-2011 10:52 AM | Show all posts
FOMC statement semalam by Ben Bernanke...takde plak di mentionnya ttg Quantitative Easing 3 (QE)





Fed Leaves Fed Fund rates unchanged in 0-0.25% range
Economic conditions likely to warrant exceptionally low Fed fund rates at least through mid 2013

Feds Fisher, Kocherlakota and Plosser dissented against action, preferring to retain extended period language

Economic growth this year considerably lower than committee had expected

Discussed range of policy tools avaialable to promote stronger recovery, prepared to employ tools as appropriate

Expects slower pace of recovery over coming quarters, unemployment to decline only gradually

Indicators suggest labour markets conditions have deteriorated in recent months
No mention of QE3 on the way, at least for the time being.
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2011 11:22 AM | Show all posts
When Obama said that he gonnaa raise the debt ceiling, from whom he would borrows all the  money and raise the debt ceiling?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095955s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list