Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
43929
View
407
Reply

US debt is trillions.. Obama melutut nak naikkan lagi US Debt Ceiling

[Copy link]

Author: amirul_nazri       Show all posts   Read mode

Post time 11-8-2011 09:47 PM | Show all posts
US ada berapa tan simpanan emas dia...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2011 12:19 AM | Show all posts
Reply 101# cucusaddam

Fort Knox...5,046 tan gold bullion
Fed Reserve...7,716 tan gold bullion

-Wiki
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2011 03:46 AM | Show all posts
Soalan: Dalam perbincangan sebelum yang kita bincangkan ini, kita berbincang mengenai peranan T-bills untuk mengelakkan berlakunya hyperinflasi secara mendadak. Apa kesannya, apabila Fed mencetak dollar untuk dipinjamkan kepada US  dan pada masa yang sama tiada negara yang mahu membeli T-bills?

tarabas1976 Post at 10-8-2011 18:04


fed will ends up with a lot of money next year with nobody to pay to...
basically akan jadi supply over demand.... value depreciation... betul ke??..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2011 03:49 AM | Show all posts
Dalam erti kata yang lain, mana-mana negara yang beli T-bills ini, negara tersebut berperanan sebagai "pemiutang" kepada US. Anda ada T-bills?
tarabas1976 Post at 10-8-2011 18:07


lepas dengar banyak penerangan kawan2 kat sini... baru nak faham sket...

so far... tak suka hutang.. and tak suka bagi hutang...so.... No to T-bills
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2011 06:01 AM | Show all posts
Reply 104# aarie


...bila dh pencen umur 55-60, still kna keje sbb xckop nk sara hidup family? Kerajaan kate harga brg² naik sbb harga minyak naik? Taraf hidup makin tinggi? Ke nilai RM jatuh? Cukai dinaikkn sbb nk tolong Kerajaan byr utang tp dlm bajet xde kate nk byr utang, blanje mcm² nk jd negara maju. Rakyat xtau xpe, bila anak sindri trpaksa melacur nk dpt duit...baru nk bukak mate ek?
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2011 02:23 PM | Show all posts
fed will ends up with a lot of money next year with nobody to pay to...
basically akan jadi sup ...
aarie Post at 12-8-2011 03:46



    That's right bebeh!!!! But put into your consideration TWO(2) most vital information :

   1. Bretton Woods Agreement 1948 where all currencies may be peg to each other but at the end of this chain is US dollar. What happens to other currencies if USD heppens to undergo a scenario of supply exceeds its demand?

2. In 10th November 2010, US Congress pass QE2 worth USD600b + additional of USD300b = USD900b to stimulate its economy. However, it takes not more than 9 months (2nd of August) that QE2 does not produce any effect in US economy recovery. Now, this is the best part......how long will it takes to figure out the effect of raising the debt ceiling (also can be known as QE3)?



* additional info : US raised its debt ceiling with a condition that it must cut its spending. However, US would still maintain its army in Afghanistan, Iraq and in almost 60 other military bases around the world.  This situation can best be visualized with an analogy :

" A broken father who has not even a penny in his wallet borrowed money again from Along (The Fed) and promise to him self to cut off his spending. Yeah he did, he cut off spending of his grocery, his health insurance and his electricity usage in his house. However, he still maintain his TOTAL SEPNDING ON SPORT TOTO AND MAGNUM 4D with the same amount like before he was broke!!


I'm sorry to say, an involvement in war would not stimulate US economy.It would also not create new jobs for the Americans and it would never stimulate its money circulation (fiscal policy). In fact, this is also a factor, historically, on why after WW2 US replaced the rest of Western Europe as an industrial nation and producer of the world and more than 50% of gold owned by US at that time. US does not involved deeply in WW2 as it allies, Western Europe.

Saya sedang mengusahakan satu blog untuk mendidik betapa bobroknya matawang fiat dan betapa pentingnya untuk menyimpan kekayaan anda berdasarkan perspektif Al-Quran dan hadis (menyimpan di dalam bentuk dinar emas dan dirham perak). Dan ini adalah NON-PROFITTABLE BLOG, takdenyer saya nak suruh beli pisang emas bagainyer. Bersama-samalah kita berkongsi ilmu, Insya-Allah. Alamat blog saya "

mentayuterbang.blogspot.com/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2011 02:43 PM | Show all posts
Reply 96# Dzulqarnain


    US always maintain deficit, pasai nak maintain dier punyer army. Russia sendiripun bukan tandingan US dari segi kekuatan tentera. Super carrier yang boleh angkut sekurang-2nya 70 fighter jet adalah dimiliki oleh US...manakala Russia sendiri hanya ada carrier biasa yang boleh angkut cuma 30-40 fighter jet.......dan ini tak termasuk secret and nunofficial military bases all around the world...Germany, Turkey, Uzbezkistan.....etc.

Tapi, sebelum nih walaupun dier maintain deficit tapi ekonominya berkembang dan rakyatnya hidup senang berbanding negara lain....kerana perbelanjaan oleh US nih sebenarnya "ditanggung sepenuhnya" oleh seluruh dunia SECARA TIDAK SEDAR. Apabila T-billsnya laku cam pisang panas (masa triple A rating dulu) setiap kali negara-2 lain beli T-bills dari The Fed maka setiap kali itulah juga negara-2 tersebut "MEMBERIKAN HUTANG" kepada US tanpa mereka sedari. Sebab kedua adalah kerana hegemoni US sebagai world currency di mana dagangan minyak MESTI menggunakan US dollar. Apa yang menyebabkan faktor kedua....yakni memberikan hegemoni kepada US dollar?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2011 01:19 AM | Show all posts
So US ni mcm 'blackhole', menyedut semua kekayaan dunia hingga negara miskin mati kebuluran menunggu runtuhnya sistem kewangan US.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2011 01:29 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2011 10:00 AM | Show all posts
Reply 107# tarabas1976


   
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2011 02:23 AM | Show all posts
Post Last Edit by Dzulqarnain at 18-8-2011 02:28

'Meet Uncle Sam...' VDO -> 'US Debt Crisis'
US debt crisis explained in detail in a simple and effective manner, understandable for the common man. The financial system is on the brink of another collapse, it may sink other major economies too along with it. This could result in a situation worse than the Great Depression. - skayush
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2011 06:49 PM | Show all posts
'Meet Uncle Sam...' VDO -> ''
Dzulqarnain Post at 18-8-2011 02:23



    Actually, selama ini US bayar hutang T-billsnya dengan cara mencetak lebih banyak dollar kerana demand terhadap minyak sentiasa naik dan harga minyak sentiasa naik. Masalahnya sekarang adalah apabila US cetak dollar melalui Fed tapi takder orang nak beli T-bills? Terus terang aku katakan, kalau sampai hujung tahun ini ekonomi US masih tak dapat stimulate economy recovery ia akan menyebabkan inflation ke seluruh dunia. Berkemungkinan besar kita akan melihat krisis ekonomi ini akan menular ke Asia dan China. Di China, ia bukan sahaja akan menyebabkan inflasi tetapi juga property bubble.


Next punya perbincangan, apa jadi pada matawang seluruh dunia jika USD mengalami deterioration of purchasing power secara signifikan akibat dari T-bills yang tidak terjual?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2011 11:11 PM | Show all posts
Actually, selama ini US bayar hutang T-billsnya dengan cara mencetak lebih banyak dollar k ...
tarabas1976 Post at 21-8-2011 18:49



    terbaik ulasan bro..byk lagi aku perlu faham nie..teruskan
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 12:00 AM | Show all posts
Reply 112# tarabas1976


    Yep, tp US xkn jatuh selagi ada transaksi negara dunia, dgn US or demand dunia trhdp barangan US (Intel, Msoft, Motorola,  etc.), lbh² di kilang luar negara (Asia, China, etc.). Sbb itu kerajaan Malaysia buat perdagangan 2-hala dgn xport brg tempatan dan tukar dgn keperluan import lain utk mengelakkan penglibatan USD (barter).

Bila ada demand dgn produk US, mksudnya ade demand utk USD.

Ekonomi, matawang, etc. US akan jatuh bila, sebuah negara lain akan declare ia kuasa baru dunia (you-know-who...). Tp, belum lg. Sbb masih byk lg negara yg lebih tinggi GDPnya berbanding US. Mereka perlu pastikan semua negara dunia di'fakir'kan dgn beban hutang yg xtreme byk~ Mereka mahu lbh byk lg negara yg mengikut jejak Indonesia, Bangladesh, negara² kecil afrika, etc. utk diperhambakan.

'Purchasing power' masih lg tinggi di US...~! Knp? Selagi bank mengeluarkan produk² baru (crdt card, flexi loan, easypay, loan-hari-ni-pinjam-thn-dpn-byr, etc.) yg bole meningkatkan demand 'fiat' ni...semua org mampu (supa-power) utk membeli apa yg mereka 'mahu' (selain 'perlu').

Nasihat:
- Jgn berurusniaga dgn BANK
- Jgn berhutang dgn BANK
- Jgn jd kn BANK tmpat mengadu
- Jgn smpi BANK jd kn kita BANKRUPT

Certgk cite ni jp -> The Collapse of The American Dream Explained in Animation
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 09:11 AM | Show all posts
Reply  tarabas1976


    'Purchasing power' masih lg tinggi di US...~! Knp? Selagi bank mengeluarkan produk² baru (crdt card, flexi loan, easypay, loan-hari-ni-pinjam-thn-dpn-byr, etc.) yg bole meningkatkan demand 'fiat' ni...semua org mampu (supa-power) utk membeli apa yg mereka 'mahu' (selain 'perlu').

Dzulqarnain Post at 22-8-2011 00:00



    Itu bukan purchasing power of the dollar.....itu namanya easy money. Kita boleh katakan purchasing power of a currency meningkat jika anda memerlukan kurang duit (sesuatu matawang) untuk membeli/purchase suatu barangan yang sama dengan kuantiti yang sama dibandingkan dengan sebelum. Contoh : Pada minggu ini anda memerlukan USD1800 untuk purchase1 ounce emas, minggu depan anda hanya memerlukan USD 1750 untuk purchase 1 ounce emas. Maka, kita katakan USD purchasing power to purchase gold telah meningkat sebanyak (50/1800) X100. Tapi, secara puratanya selama mana kita menggunapakai sistem matawang fiat purchasing power of every fiat currency tidak akan meningkat bahkan akan sentiasa merosot terutama terhadap purchasing barangan berbentuk komoditi atau barangan berbentuk keperluan seperti makanan dan tenaga.

Easy money adalah faktor utama yang triggerkan Subprime mortgage crisis 2008 dahulu.....bila semua orang mampu buat loan walaupun peon atau mat despatch boleh wat loan untuk beli rumah, bayangkan.....Berdasarkan apa yang berlaku pada tahun 2008, easy money dalam bentuk loan atau credit akan memburukkan lagi krisis ekonomi dari inflation kepada stagflation, inflation + recession. Tapi, stagflation dan pada masa yang sama massive printing of USD by The Fed tanpa ada sesiapa yang mahu beli T-bills.....for God sake I couldn't imagine how worst this crisis gonna hit the world.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 06:36 PM | Show all posts
Reply 115# tarabas1976


    Ada beza ke klo rakyat US nk beli 1oz emas di US berbanding di beli di Senegal?
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 07:56 PM | Show all posts
Reply  tarabas1976


    Ada beza ke klo rakyat US nk beli 1oz emas di US berbanding di beli di  ...
Dzulqarnain Post at 22-8-2011 18:36



    Yup. kalau 1 USD= 10 Senegal Dollar, maka purchasing power oleh USD adalah lebih tinggi berbanding Senegal Dollar kerana rakyat US hanya memerlukan USD1800 untuk membeli 1 oz emas manakala rakyat Senegal memerlukan Senegal Dollar18 000.
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2011 12:55 AM | Show all posts
Reply 117# tarabas1976



Jd, bole ke bile 'purchasing power' dlm US start menurun, menyaksikan kebykan USD digunakan di luar US i.e. China, Vietnam, Indonesia, Malaysia, etc. yg mana 'purchasing power' lbh tinggi?
Walaupun ada penyelarasan  'purchasing power' (PPP) mengikut currency masing²?

Walaupun effect yg plg teruk dilihat pd fix savings bonds yg circulate dlm bank², US still ade secondary market (asets, komodities, private equities, etc.)...stil bole survive 10-20 thn lg x?

Memandangkan US merupakan 20% pengeluar produk dunia secara kasar (i.e. makanan, gadjet, services, patent, etc. - consumables), bole dikatakan US bole mengawal PPP pd tahap tingi di seluruh dunia. Setiap suku tahunan, US tlh buka byk market baru (i.e. teknologi, kualiti, inovasi, etc.) bg meningkatkan demand produk²nya di seluruh dunia. Cth: semua org nak GPS, nak pakai Ipad, nk ada hi-speed b/band, etc.
- menunjukkan US ade kuasa utk speculate benda² ni sume ke?

Jd, bila semua negara membangun mengikut ekonomi state-of-the-art US dan mengadaptasi di negara masing².
Cth: Pelaburan di China (outsourcing labour-based industry), local consultant-based commerce, multi-level networking, sit-in-front-of-your-PC business, sole-private FOREX trading, etc.
- pd masa yg sama, 'T-bills' still laku kt dunia ni ke? (x guna USD tp guna trend US)

US juga menaikkan nilai komoditi² di luar US (higher quality) dan mengurangkannya di dlm US - import/export.
Cth: Myk gasoline yg digunakan dlm US berbanding Petrol-F1 di luar negara, mknan GM dlm US berbanding mknan organik, etc. - customer 1st, our people last.
- memastikan USD tdk berhenti circulate di seluruh dunia.

Boleh katakan, USD bkn shj circulate dlm US, malah circulate ke setiap central bank seluruh dunia? Mcm mana nk stop pkai USD sdgkan semua currency original nya based on USD (US monetary system). Dunia perlu menolak USD utk memansuhkan SISTEM tersebut?

p/s: Nk mengatakan yg US takkan jatuh sblm digantikn dgn kuasa ekonomi baru dunia, dlm masa yg sama US bekerja keras dan berusaha bermati-matian membangunkan kuasa baru tersebut sehingga detik akhirnya (pemindahan kuasa mutlak). Bole?
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2011 10:31 AM | Show all posts
Time raya ni, bank malaysia print duit baru tu camne?
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2011 12:23 AM | Show all posts
BNM lebih mengetahui, mereka boleh mengawal kewangan kita atas nasihat kerajaan tp bkn sebaliknya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095340s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list