Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
51712
View
253
Reply

Housing Loan Paling Best?

  [Copy link]

Author: azhartahir       Show all posts   Read mode

Post time 24-8-2011 07:13 PM | Show all posts
hi kengkawan...

camne dengan EON bank?
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2011 12:01 PM | Show all posts
hari tu survey2 ambank ok gak
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2011 02:56 PM | Show all posts
jgn sesekali loan ngn MBSB..gler cekik darah....nie pn ala2 bank melayu la...(maleh nk gna term islam..malu)...umh kos rendah rm60k..monthly rm442 x 30 tahun = rm159120....huahuahuahua.....pengalaman sendiri....
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2011 04:08 PM | Show all posts
sya dpt cimb -2.2.. ceiling 10% sbb under islamic nyer

locking period 2 years
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2011 07:00 PM | Show all posts
jgn sesekali loan ngn MBSB..gler cekik darah....nie pn ala2 bank melayu la...(maleh nk gna term isla ...
butetmania Post at 25-8-2011 14:56


yg aku notice, masa bank lain offer BLR-, MBSB offer BLR+ boleh???? yg heran lagik ajaib tue, tetap ada gak orang accept??

salunyer kalau tak lepas ctos, ccris or credit record tak cun MBSB akan accept gak application seseorang tue but "compensating" with higher interest...

giler kauuu, waktu bank lain offer BLR - 2.4% haritue aku cek MBSB habis gadoh boleh kasik BLR - 0.1%... kemsallammmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2011 03:59 AM | Show all posts
mbsb mmg target utk org2 yg ade bad kredit record, yg kena blacklisted, yg kemampuan membayar pun sipi2 jer. tu pasal walaupun dia kasi rate blr +, still ade peminjam dgn mbsb
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2011 11:01 PM | Show all posts
better amik hsbc amanah..
klu x silap dier bg rate -2.2 & reducing balance..
untung gilew reducing balance..
tlg jgn amik flat rate sb rugi..
reducing balance ni profit rate base on balance yg kite ade..
kalau bayar lebey tiap2 bln, tenure blh jimat around 3-10years depend on payment la..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2011 11:05 PM | Show all posts
Reply 65# tina^^

mbsb bahaya..
mbsb xde access check ctos & ccris klu x silap..
so org yg amik mbsm ni, x kisah la pape loan pon mmg btol2 terdesak or da tertipu dengan rate diorang bg..
sama mcm personal financing..
tls je rate rendah tp hidden fee byk gilew..
da la ade lock in period..early settlement kene penalty klu x silap 5k..
mampus!! ade ptt ltk lock in period..saluwnya bende bercagar cm property je ade term ni..
kejadah org yg implement produk ni..
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2011 06:46 PM | Show all posts
sekiranya berminat untuk dapat rate yang rendah boleh berurusan dengan saya. kami merupakan outsource company kepada sebuah bank. rate yang diberikan adalah rendah antara 4% hingga 4.5%. Dan kami menawarkan flat rate iaitu rate nye tidak berubah sehingga tamat tempoh pinjaman sehingga umur 70 tahun (umur peminjam). Urusan sangat cepat iaitu dalam tempoh 2 minggu surat tawaran akan dikeluarkan. Urusan refinance juga amat dialu-alukan. Digalakkan pinjaman yang melebihi RM 100k,sekiranya bawah RM100k segala perbelanjaan peguam, valuer dan sebagainya perlu dikeluarkan sendiri oleh peminjam.Urusan amat mudah. Jangan diajukan bank mana kerana hanya yang berminat akan dimaklumkan perkara tersebut secara personal. Jangan lupa email saya, afiedy@gmail.com.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2011 04:19 PM | Show all posts
Reply 57# yus262


    errr.... setahu saya semua loan rumah camtu.... x kira govt loan atau bank loan..... flat tu hanya utk hire purchase je... baru boleh kira flat rate.... kalo tak mati nak membayo..... sbb loan umah ni panjang n banyakkkkk....heheheheh betulkan jika sy silap....
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2011 03:09 PM | Show all posts
saya baru je buat loan hsbc, harga rm131765, interest 2.1%, BLR 6.6%.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2011 06:33 PM | Show all posts
al-rajhi...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2011 12:28 AM | Show all posts
kalau refinance rumah, apa criteria yg diperlukan??

aku ingat nak refinance rumah.. aku rasa maybank ni agak tinggi rate dia.. aku beli tahun
2001.. la ni tahun 2011, loan aku ada 40k lebih lagi.. padahal harga rumah 68k je.. pending tak pernah.. 10% deposit dah byr awal2 dulu...

tolong bg idea kat aku... tq
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2011 07:43 AM | Show all posts
kalau refinance rumah, apa criteria yg diperlukan??

aku ingat nak refinance rumah.. aku rasa mayb ...
riger00 Post at 11-9-2011 12:28 AM

pada peringkat awal pembayaran ... sebahagian besar bayaran ansuran anda adalah untuk membayar interest pinjaman ...
hanya small portion untuk membayar pinjaman pokok ...
towards the end baru portion pembayaran pokok akan meningkat ....

so kalau anda membuat loan rumah ... bayarlah lebih sikit dari bayaran yg ditetapkan bank ... supaya pembayaran pokok pinjaman dapat dilunaskan dengan lebih cepat ...
bacalah artikel2 berkaitan ... bagaimana melunaskan bayaran ansuran rumah anda beberapa tahun lebih awal ...?
dan cuba praktikkan apa yg disarankan ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2011 11:43 AM | Show all posts
Reply 74# Jesse_Mccartney


   Tq.. baru tau.. saya dulu ambik fix pymt.. kononnya malas nak pk BLR... tapi sekarang saya tengok BLR lebih rendahmonthly pymt.. boleh ke saya tukar ke BLR?
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2011 11:26 AM | Show all posts
nak taya2 pada yg pakar2 kat sini la...aritu aku g bank nak refinance umah....umah tu aku beli rega 105k...utang aku rasa tak banyak lg la....aku nk refinance rega bwh 100k...tapi officer bank kata takbleh...apsal erk...plus aku kurang paham penerangan dia tu...leh sesapa kt thread ni terangkn tak....terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2011 12:27 PM | Show all posts
Reply  Jesse_Mccartney


   Tq.. baru tau.. saya dulu ambik fix pymt.. kononnya malas nak pk BLR ...
riger00 Post at 11-9-2011 11:43 AM

kene wat refinance rumah ... pegi tanya bank cam mana ..
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2011 10:26 AM | Show all posts
nak taya2 pada yg pakar2 kat sini la...aritu aku g bank nak refinance umah....umah tu aku beli rega  ...
sunfizz Post at 12-9-2011 11:26


tujuan refinance?nak dapat cash or dapatkan rate yg better?
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2011 10:41 AM | Show all posts
Reply 78# tuah_r
leh bro bagi komen klu sy nak tau dapatkan CASH dan juga RATE YG BETTER...tq
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2011 12:15 PM | Show all posts
better amik hsbc amanah..
klu x silap dier bg rate -2.2 & reducing balance..
untung gilew reducing balance..
tlg jgn amik flat rate sb rugi..
reducing balance ni profit rate base on balance yg kite ade..
kalau bayar lebey tiap2 bln, tenure blh jimat around 3-10years depend on payment la..
serulingsenja Post at 27-8-2011 23:01



reducing balance ni camne ye?

lepas raya hari tu ada gi tanya kat hsbc utk refinance umah, diorang kata skrg ni tawarkan dalam bentuk overdraft. pening pulak aku dengar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.074876s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list