Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
41170
View
308
Reply

Pelaburan SILVER vs GOLD

  [Copy link]

Author: Acong       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-8-2011 10:10 PM | Show all posts |Read mode
pesal tak byk org nak labur kat SILVER?
kan kenaikan reganya sampai 100% berbanding emas yg 30-40% je????




minta pakar tolong komen.....


btw, aku lebih prefer invest kat property sbb blh disewakan atau dok sendiri......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2011 10:21 PM | Show all posts
Emas catat Rekod Tertinggi tapi Jatuh ke no 2
Posted by tuanbri in Activities, Featured Articles, Kelab Hartawan Hartanah on
08 15th, 2011

Jatuh no ke -2

Harga emas semakin meningkat dan ramai jugalah yang terkejar-kejar hendak membeli emas walhal ianya sudah memang mahal..

Nasihat Saya : (Buy Low, Sell High)

Ada di antara kita dengar-dengar cakap kawan-kawan yang berprinsip Kalau tak beli sekarang.. harga emas akan terus naik.

Saya dah lama di dalam pelaburan emas, saya tak boleh nafikan yang pelaburan emas boleh dipanggil Untung Goyang Kaki Ke-2 Tertinggi

Aikk!!! Untung apa yang paling tinggi???

Betul-betul tak tahu atau anda semua saja buat-buat tak tahu Tahukah anda yang PERAK adalah pelaburan yang membawa pulangan yang paling tinggi iaitu rekod tahun lepas iaitu lebih 100% berbanding emas sekitar 37%

Lagi satu, saya memang galakkan kepada pelabur baru yang modal tak banyak macam saya ni, kita bermula dengan Perak.

Sebab apa pilih Perak?

CUBALAH JAWAB sendiri dulu, baru sambung baca artikel ni.

Sebab harga Perak masih murah dan duit saya pun dah habis (ngeh ngeh ngeh)

Perak pada saya masih mampu dimiliki oleh 80% pelabur kelas pertengahan di Malaysia

1 oz = RM140 -RM150

1 bulan belilah 1 oz sahaja

ikut kemampuan, tak pun rembat 250g/500g atau 1kg terus




Inilah Syiling Perak

Saya petik artikel ini daripada Seorang Jutawan Perak

Anda kena belajar ilmu bagaimana anda boleh menggunakan se-minimum wang ringgit tetapi boleh GANDAKAN PELABURAN PERAK dalam simpanan sedia ada.

Anda kena tahu timing yang terbaik untuk membeli dan timing untuk STOP BELI PERAK (timing stop beli? Kenapa stop kalau bagus sangat haaaah ? kenapa nak stop pulak? haaaa)

Nak baca lagi tips daripada Jutawan Perak ni, Boleh sambung baca di Artikel Percuma yang disediakan oleh beliau.

Di mana ? Anda boleh klik banner di bawah ini.

http://tuanbri.com/blog/2011/08/emas-catat-rekod-tertinggi-dan-jatuh-ke-no-2/




cuma nak komen sket........ spead emas & silver nie besar giler...... camne nak untung?!


kalu aku beli silver 10kg, sape nak sewa?
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 02:56 AM | Show all posts
aku baru beli emas uob RM5400++ tadi
sekejap giler naek
4 bulan lepas baru RM4400 jer
lebih kurang cmtu

nak beli silver ni, kita kena tengok plan kewangan kiter cmne
jangan ikut orang, tepuk dada tanya selera
setakat ni belum bernafsu lagi nak beli perak
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 02:57 AM | Show all posts
cong ko ambil artikel yang tengah promot ebook orang
mmg condonglah artikel dia tu....
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 03:08 AM | Show all posts
buy low, selling high.. jangan dah naik harga mencanak2 baru sibuk nak membeli
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 06:19 AM | Show all posts
Post Last Edit by system_failure at 16-8-2011 06:25

terus terang aku sukekan warna silver...
keta aku kaler silver, cincin silver, rantai silver, pistol silver...
kilauan silver melambangkan kegagahan...
tapi org pompuan selalunye suker kaler shiny emas...


kalau ikut kenaikan rege, perak dah mengalahkan si johan emas...
emm...
abad akan dtg maybe kena tinjau2 cik adik gangsa pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 06:42 AM | Show all posts
Reply 6# system_failure

aku pun pompuan tapi ntah nape aku tak minat nak pakai gold. mungkin rasa cam makcik2 . Yg ade pun aku dok simpan jer, tak pernah pakai.
brg2 silver byk la.. dah start pakai silver sejak beberapa tahun lepas, rantai, bracelet, anting2. Tp dulu aku beli bukannyer aku tau pun silver ade value, tapi aku beli sbg barang perhiasan jer..
tp mmg btul la, kaler silver tu cantik, sampai kete aku pun kaler silver..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 09:01 AM | Show all posts
Silver is poor man's gold...

silver juga disebut sepupu kpd gold...

Gold vs Silver

a. Gold lepas dilombong disimpan elok2 termasuk oleh Central Bank, so kuantiti fizikal gold dunia above ground makin bertambah

Silver lepas dilombong digunakan dlm industri, so kuantiti fizikal silver above ground makin berkurang (silver makin rare above ground)...
la ni... antara sebab rege silver naik krn MONETARY DEMAND... kalo berlaku recession x effect sgt rege silver

b. Gold dikeluarkan dari lombong yg khas keluarkan gold

kebanyakan silver yg dikeluarkan dr lombong adalah sebagai metal sampingan yg diperolehi semasa melombong metal lain (aku x ingat metal apa)...

Tahun 1980... tahun kemuncak rege gold n silver (rekod sblm ni)... Gold : Silver USD850 : USD50, Ratio 17 : 1

la ni... USD1760 : USD40, Ratio 44 : 1
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 12:35 PM | Show all posts
incik pengecatbintang....

kalau nak beli silver ni...mana yg elok....bar ke coin

ada org bgtau mama...silver ni hanya ada nilai dlm bentuk coins.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 12:42 PM | Show all posts
silver aku beli lump-sum 3kg terus...dengan harga gold makin mahal..dikala itu orang akan berebut invest dalam silver pulak..dan dikala itu harga silver akan meroket lebih tinggi ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2011 01:06 PM | Show all posts
nape silver punya price spread tinggi sgt? ko beli silver kat mana?
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 01:14 PM | Show all posts
boleh tau tak, berapa banyak jenis silver yang ada sekarang ini?
yang mana paling bagus
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 01:19 PM | Show all posts
banyak ,PG ader Dirham kelantan pun ada
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 01:20 PM | Show all posts
spread tinggi pasal tak banyak syarikat yang jual silver lagi..

kalau local punya cuma Public Silver (under PG) yang ada buy back..
kalau international yang popular ada Sunshine,Silver Towne, Morgan..

kat facebook cuba search Silver Lot Shop..ramai yg berjualbeli kat sana
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 02:43 PM | Show all posts
Post Last Edit by pengecatbintang at 16-8-2011 14:47
incik pengecatbintang....

kalau nak beli silver ni...mana yg elok....bar ke coin

ada org bgtau ...
mama_sophia Post at 16-8-2011 12:35


bagi aku...

aku beli silver bar dr PublicGold...

sbb...

1. silverbar yg dijual oleh PublicGold lebih murah dr silvercoin (spt Maple Leaf) & silverbar (spt silvertowne)

    krn

    Publicgold jual silver casting bukan minting, so lebih murah dr silver coin or silverbar spt silvertowne...

    casting ni tak cantik.. tp pure silver...    minting ni pure silver gak... tp cantik... tp rege lebih mahal... yer ler nak kasi kilat n fine shape lg..

2. Ada buyback... Publicgold ada beberapa cawangan di Malaysia

3. Spread paling rendah kot berbanding lain2 produk silver..

4. Ada sijil pengesahan purity dr Assayer...

baru2 ni Arwien ada beli dr Nubex... nnt bila Arwien da dapat physical silver yg dibeli... kita minta dia bg komen skett pasal silver yg dia beli...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 03:03 PM | Show all posts
incik pengecatbintang....

kalau nak beli silver ni...mana yg elok....bar ke coin

ada org bgtau ...
mama_sophia Post at 16-8-2011 12:35


bg aku..

tak kisahlah...  coin or bar... casting or minting...

yg penting silver...

ha ha
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 03:44 PM | Show all posts
Siapa nak order physical silver bullion, sila pm saya. Silver canadian maples, american silver eagles, austrian silver philharmonics and bullion bars too. For the coins will be in original tube from the respective mints and wrapped in bubble wrap for added protection, price quoted will include postage by poslaju hehehe.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 04:13 PM | Show all posts
haa nnti dah dpt brg next week sye kasi details. skrg lum dpt lg, kena pre-order barang dr dubai. Tu pasal sye angkat 1kg dulu, nk tengok camne 1st time beli. Takut lak nak angkat lum sum terus 3-4 kg..hehe. tp nubex pun ade buy back option, tu pasal sye berani lg beli. spread 10%. Kalu yg 1kg bar  ade certificate, less than 1kg takde cert.
Dirham harga mahal, sbb minted. Harga almost 2x ganda dr silver bar yg casting. Tp good for starting sbb comes as small size as 1 dirham (2.98 gm).
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 05:59 PM | Show all posts
haa nnti dah dpt brg next week sye kasi details. skrg lum dpt lg, kena pre-order barang dr dubai. Tu ...
arwien Post at 16-8-2011 16:13



nanti post yer...sekilo baper yer?..nak try labur dlm silver plak lah...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2011 10:11 AM | Show all posts
Siapa nak order physical silver bullion, sila pm saya. Silver canadian maples, american silver eagle ...
DarkBaron Post at 16-8-2011 15:44
silver canadian maples brape rate 1oz punya? selamat kaa pakai poslaju?

kan banyak kes hilang.....

pls PM me pricing in RM....... tapi takmo poslaju......
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092030s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list