Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
53992
View
279
Reply

Seksanya hidup tanggung hutang gara2 MLM

  [Copy link]

Author: I.d       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-9-2011 02:05 PM | Show all posts |Read mode
Hmmm...ni 1st time aku nk luahkn mslh dlm forum mcm ni. salunye dok baca org punye je. tp aku rasa smpi bila nk pendam sakit hati ni, mmg makan hati dan diri sendiri, makin kurus kering aku dibuatnye.

al-kisahnya, bermula dgn MLM yg aku dh join, terus hidup aku x aman damai, budak mentah yg baru je mula keje gomen dgn basic cuma 800 hinggit, paham2 ler keje ape kan...,hmmm... ms tu diri ni naif sgt, kwn promote bisnes, aku ni mmg dari kecik lg minat bisnes...aku rajin cari duit, igt lagi sejak umur 14thn aku buat part time waitress kt catering n hotel, sekolah sblh pagi, petangnye bekerja. Aku keje sbb aku tau kuage aku x mampu utk cukupkn keperluan kami semua. jadi duit keje aku tula utk aku tampung2 keperluan diri.

Berbalik pd kisah aku tu, dpt keje gomen ni aku rasa cukup bertuah sgt, wpun hnya sbg seorg kerani, tp aku rasa dh berbangga sgt, maklum la dgn kelulusan aku ni itu jela yg selayaknya.Syukur alhamdulillah. (tp dlm hati allah je yg tau mcmne perasaan aku bila tgk org lain, belajar smp degree, gaji riban2,keje pn bagus...sabar n redha jela) Masa memula kwn promote ni, 1st yg aku pikir nk ubah hidup kuage aku, aku nk senangkn kuage aku, nk kumpul harta, mmgla klu nk harap kumpul duit gaji, hanya dapat keperluan hidup je, 20thn lg baru dpt pegi umrah. kesian bila kenangkn mak ayah kite. sbb tulah aku masuk MLM, konon nk cari side income, nk ubah hidup...tapi...mmg berubah betul hidup aku, perubahan yg semakin teruk. haha..kesian aku kn.

hmmm kalau org yg jwtn pegawai gaji 3k sbln pn bole kata dorg tu miskin, aku yg gaji half dr dorg ni, papa kedana la kot ye..?hehe. kdg2 aku rasa...kerja ni dpt gaji pn hanya guna utk keperluan je, xsempat merasa utk kemahuan/keinginan diri pn.
1st day gaji pn mcm xde makna je, tolak sewa umah, keta, bil, hutang piutang, aduhai...sedihnye, itulah baki utk sara makan minum. minyak dll.

Tapi aku tau allah beri ujian pd hambanya sbb dia tau kita mampu harungi, aku patut bersyukur sbb allah duga aku dgn kesusahan harta. dan bodoh tak kalau aku kata....

Biarlah aku tanggung hutang berpuluh ribu nk byr bulanan bank tu gara2 aku invest MLM asalkn aku tidak menyakiti hati org lain, biarlah org sakitkn / aniaya aku...asalkn aku tidak menganiaya org lain....biarlh hanya allah yg mengetahui segalanya.

Sedih bila tgk payslip potong angkasa smpi 400 sebln, barang dpt 10set tak terjual, upline janji nk tolong jual, nk bantu cari downline, nk sama2 ubah hidup, tp mana janji yg dorg taburkan...? Rupanye indah khabar dr rupa, dorg sendiri pn bertopengkn kemewahan, igt lg ms memula dorg promote aku, macam2 cakap semuanya indah ttg MLM dan berjanji mcm2, mudahnya aku terpengaruh, tp akhirnya bila aku dh laburkn lebih 20k+++ rupanya ape yg dia kelentong mangsa baru, itulah jugak yg dia kelentong aku dulu, aku hanya mampu senyum, sengih dan mengiakn kata2 upline tu ttg kepura2an konon aku pn bakal jutawan, walhal jauh panggang dr api, jujur ke perniagaan mcm tu? berkat ke kemewahan mcm tu? skg bila aku dh sedar, aku selalu search ttg halal haram MLM, ternyata allah sayang aku, sbb tu la dia duga aku x berjaya dlm MLM, sekurang2nya aku susah skg, tp aku tidak menyakiti hati org lain, aku tidak berpura2 sedangkn itu semua palsu, aku rasa banyak lg cerita diluar sana ttg pengalaman mereka yg dh join MLM ni. ikutkn byk lg aku nk tulis ttg pengalaman aku ni tp ms rehat dh habis, so xbole ngadap forum kang x berkat lak gaji aku ni. ada ms nti aku pn nk kongsi ttg citer seorg mangsa MLM ni, lg kesian...join MLM, benti keje, dpt brg pulak dilesapkn oleh upline, skg ni dia kata...xpela redha je diatas perbuatan adik-beradiknya sndri.  

Allah tau kesusahan hambanya, biarlah allah shja yg membalasnya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2011 02:24 PM | Show all posts
sabarla bro...hanya itu yg mampu aku ucapkan...
banyak2 mintak doa kepada Dia agar diluaskan yg sempit....

cuba bawak berniaga kecik2...berniaga yg betul2 la, bukan MLM...dan jangan wat waktu keje....nanti tak berkat gaji...
i.e: kalau ko pandai menjahit, boleh ambik upah....tak pun jahit manik...tak pun jual burger...dan macam2 la yg kecik2 ni...abang aku pernah wat camtu dulu...dan pakcik aku pernah ambik upah jahit baju...sekadar duit tambahan...

apa yg dah terjadi, ko anggap la sebagai pengajaran dalam hidup ko...yg gaji riban2 pun ada masalah diorang sendiri...kita cuma mungkin melihat part yg best...
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2011 03:02 PM | Show all posts
Huh..bisnes MLM ni byk tipu jer..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2011 03:07 PM | Show all posts
Hmmm...ni 1st time aku nk luahkn mslh dlm forum mcm ni. salunye dok baca org punye je. tp aku rasa s ...
I.d Post at 5-9-2011 14:05



   benda dh nak jadi, mmg tak leh wat ape2...bwak brsabar....ade hikmah disebalik sumer ni...try cari keje part time, cm meniaga ke.....
sblum ni, mmg ramai kawan2 ajak sy wat benda ni, siap belanja sy lg kt kedai mamak nk explain benda ni...tp kesudahanyer, sy tak join...
pling trguris hati, ade member sy ckap kt saya dialog ni - 'ni la melayu, bukan tolong sesama bangsa', hello!!! ko dh wat bisnes MLM ni pun sbenarnyer dh merosakkan bangsa Melayu tu sndiri drpd membantu....:@
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2011 04:30 PM | Show all posts
sian ko kannnnnn
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2011 01:21 AM | Show all posts
Hmmm...ni 1st time aku nk luahkn mslh dlm forum mcm ni. salunye dok baca org punye je. tp aku rasa s ...
I.d Post at 5-9-2011 14:05
sapo kawan celaka ko tu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2011 10:35 AM | Show all posts
emm nk salahkn kwn atas aku pn xbole jugak, sbb dia ckp dia pn terkena. tp yg aku bengang tu dh tau diri terkena jgn la kenakn org lain. tgk aku ni, sanggup korbankn diri bila dh sedar dan aku tak nak kenakn org lain. aku tak nak pikul rasa bersalah seumur hidup sbb aniaya org. redha jela, sesusah aku ni, rupanya ada lg org lain yg lebih ssh, mcm sorg punye citer ni, dia dgn group adik beradik dia, mulanye dia ni kerja tukang msk kt sekolah, wpun keje biasa2 je tp okla atleast ada income tetiap bln, pstu adik beradik dia ni salu la dtg umh promote itu ini, tp sbb x de duit dia bolayan, nk dijadikn citer 1 hr dia dpt harta jual tanah dlm 20k cmtu la, apelagi trs la join MLM cilako tu akibat terpengaruh dgn karut marut MLM dan dia pn benti keje.konon bole jd kaya kot. tp nsb bek gak dia labur ckit je, dpt la dia 3biji biol-auta tu, tp adik dia ni pulak pi amik brg2 tu konon nk tolong jualkn, skg ni dh bertahun xde kabar berita pn psl brg yg dorg rembat tu. klu ada client beli atleast mesti la dpt 50 ke 100 ke bulan2, ni tidak....buat derk je.klu dlu sblm join beribu kali dtg umh nk promote, skgni hampeh.... klu dgn kwn tu bole lg nk gaduh ke ape, tp ni dgn adik beradik sndri.....sabar jela....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2011 10:42 AM | Show all posts
Reply 4# oni313


    mmg btul oni, dorg ni salu salahkn kita bila xnak join, melayu taknak tolong melayu konon, piiirahhhh...
pdhl melayu nk jahanamkn melayu...! dan aku selalu dgr dorg ni ckp, spe lg nak tolong diri kita kalau bukan diri sendiri...
cehhh...yg sebenarnya, diri kita ni yg menolong dorang.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2011 11:08 AM | Show all posts
ni mesti Hai-O ......... Hai-O hidup lagi siap aktif lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2011 11:10 AM | Show all posts
naseb i punye loan x lps.haha mayb sbb keje swasta, wpon ms 2 gaji da 1.8 k, byk sgt requirement ngn bank islam.alhamdulillah, kl x bebal menanggung instalment bln2.tp ms 2 sedey gak r, ingt bole tmbh pendapatan, rupenye Allah nk selamatkan aku dr MLM.then aku dpt hikmah lg bsr.dpt  beli umh.alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2011 11:15 AM | Show all posts
klu ko nk meniaga burger meh cni aku ajarkan cr2 pengawalan kewangan aliran tunai...
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2011 11:17 AM | Show all posts
jauhi MLM...MUlti Level Menipu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2011 11:39 AM | Show all posts
Reply 11# pdod


    niaga buger? kt mne la aku nk pacak stall buger tu, aku duk kwsn yg dilarang menjaja or berniaga. klu nk jugk kena niaga luar kwsn, xpn kt psr mlm...tp leceh plak mesti kena ada lesen klu nk niaga kt pasar ni. tulah xkn aku nk harap naik gaji yg cuma 50hinggit tiap tahun ni, mmg kena niaga kecik2 ni.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2011 11:46 AM | Show all posts
Reply 12# leylapple


   ayat tak hengattt...
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2011 11:50 AM | Show all posts
TT sabor jek laa ye.benda dah jadik.mayb,ni adl 1 pengajaran utk tt.aku dulu pon pernah gak kerugian.ko pernah dgr x pelaburan cacing???haaa...aku join pelaburan nih laa.member opis aku yg dok promote,konon nk eksport cacing tuh p korea sana nun.so,aku join laa...dlm 2 ribu gak(2 lot saham).dari modal rm2 ribu tuh,haku hanya dpt balik rm300 jekkkk.....:@
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2011 11:52 AM | Show all posts
skrg nih,bawak laa pekebenda saham ke,bisnes MLM ke...haku dah x caya.haku serikkkk..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2011 11:54 AM | Show all posts
TT blh gak wat bisnes burger,jual keropok lekor goreng/air batu,ambik upah mesin rumput...blh gak tampung belanja harian TT.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2011 11:58 AM | Show all posts
dulu glemer laaa...pelaburan cacing la,lembu laa,lintah laaa..ptuihhhh...menipu jek.haku ok gak la,rugi pon x sampai 2 ribu cos dah dpt  blk rm300.member opis haku nih rugi rm4700(dari pelaburan rm4900 saham rumpai laut)....skang nih member haku dok langsaikan personal loan kat bank rakyat laa gara2 rumpai laut.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2011 12:07 PM | Show all posts
Reply 18# hyldia


    ok lg la lebur 2-3k je, yg aku ni hah amik kau...meleburrrr 20K...klu buat hantaran kawen, berebut pompn nak...hehehe.
xpela, aku agp ada hikmah yg tuhan nk bg, mgkn dia nk aku berusaha jd senang dgn titik peluh aku sendiri tanpa menganiaya org lain.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2011 12:20 PM | Show all posts
Reply 19# I.d

hik3x... satu pengajaran utk ko,aku & sesape jek kat luar sana.if korang berminat nk join gak,fikirkan faktor risiko kerugian yg bakal ditanggung..haku join pelaburan cacing tuh konon nk dividen lebih tinggi dari asb.lajuuu jek start enjin keta,p  kuar kan saving asb semata-mata nk msk pelaburan haremmm jadah nih yg kononnya dpt pulangan 10% sebln.ceehhhh..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083158s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list