Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
54001
View
279
Reply

Seksanya hidup tanggung hutang gara2 MLM

  [Copy link]

Author: I.d       Show all posts   Read mode

Post time 6-10-2011 10:51 AM | Show all posts
saya pun pernah terkena.., tapi tak banyak dlm RM400 sebagai duit muka ,   dan seterusnya saya kena  buat loan bank.. nak cukupkan RM 20 k min pelaburan.., semasa nak buat kelulusan dgn pihak majikan.., alhamdullilah ..majikan nasihat saya tentang perkara  x2 mcn ni dan saya , cancelah nak sertai program tu...,  duit saya yg RM400 tu bila saya minta semula , dia tak bagi..,
mcn x2 alasan....,  saya baru kena RM400 .., org lain ada dlm perjumpaan tu ada yg buat pinjaman kad kredit..,RM20 K, RM40 k...,   kesian pulak..,  

nak tahu syarikat apa tu..., dia kata anak syarikat Hyudai .., jual penapis air ..,
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2011 04:40 PM | Show all posts
Sabarlah TT.
Saya pun masuk MLM jugak (A****). Masuk jadi ahli yuran RM100 dapat kit.
Adalah jual sikit-sikit tapi banyak yg pakai sendiri. Dapatlah cek RM20 sebulan.

Nasihat aku ko jual jelah set penapis air. Bagilah diskaun sikit. Aku rasa produk dia OK je.
Cuma overprice sikit. Janji dapat cover modal cukuplah.

Lagi satu tiap-tiap pagi jgn lupa solat sunat dhuha. Semoga dimudahklan mencari rezeki.

Kawan baik masa sekolah then lepas tu lama tak jumpa tiba-tiba ajak nak jumpa.
Dia promote Lampu Berger dan Hai-Zero.
Mcm biasa aku cakap takde duit, sekali dia keluarkan borang pinjaman peribadi.
Tapi lepas tanya En Google, terus lupakan hasrat untuk masuk.

Sekarang ni focus pada property investment. Alhamdullillah adalah income pasif sikit-sikit.
Bolehlah dikatakan sbg financial consultant dalam bidang property.
Tapi yg sedihnya adik ipar sendiri tak percaya cakap aku dan ambik pinjaman RM8k utk masuk Lampu Berger. Sekarang dok melingkup.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2011 09:34 AM | Show all posts
sedih aku baca pengakuan ikhlas nko..apepun.. semoga enko tabah..insyaallah..ada rezeki nko tuh nanti..apapun..aku dah tau sangat investment hai-o yg penuh dengan penipuan tuh..meh sini la mana2 otai hai-o yg kata hebat dan betul sangat investment dia tuh..meh sini la..
menipu orang je lebih..aku pun hampir2 terpedaya..last2 org yg ajak aku masuk tuh dah divorce, geng2 dia pun melingkup p mana ntah..bmw2 369 yg bersepah sana sini tuh entah kemana entah..
semoga nko tabah wahai sahabat.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2011 01:07 PM | Show all posts
selalulah fikir " tidak ada duit yg mudah diperolehi dengan tidak membuat sesuatu kerja" even org yg buat kursus motivasi tu pun cakap ntah apa2 kt depan tu pun beribu2 sejam organisasi bayor..

benda dah lepas, lupakan... anggap satu pengajaran.. cari kerja partime.. kerja jer mana2.. amik waktu yg fleksibel... kul 6-11 mlm ke...  simpan duit partime tu utk cari peluang berniaga ke atau selesaikan hutang MLM tu..  lepas dah settle, jgn buat lg MLM.. nk kaya bukan sng.. lebih2 lagi lau men2 upline2 nie.. akk tak percaya lgsg.. lau jual barang tk apa lg... kurang2 dpt guna brg tu.. ini lgsg tk ada apa...  lupakan apa yg dah berlaku ni mulakan hidup baru.... setiap yg berlaku ALLAH nak uji kita sejauh mana kita boleh bertahan.. sentiasalah bertawakal kepadanya k...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2011 02:45 PM | Show all posts
sedeh lak baca...
anyway thanks TT sbb sudi share, atleast boleh dijadikan panduan kat org lain... sbb nowdays org yg kita kenal pun xleh percaya sbb masing2 nak amik kesempatan atas kelemahan org lain..

kayuh pelan2, masih byk masa lagi utk perbaiki hidup.. insya-Allah... mungkin Allah nak bagi rezeki yg lebih bernilai dari itu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2011 07:42 PM | Show all posts
Ada member nak suruh aku join produk kshtn 7 clasic. Rm360. X taula nak join ke x?
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2011 09:18 AM | Show all posts
Jangan upset sangat. Ramai yang terkena dgn scheme cepat kaya, MLM, dll pelbagai skim pelik pelik. Pengalaman membuatkan kamu lagi berhati hati in d future dan ianya sesuatu yg mahal dan tidak boleh ditukar dgn wang ringgit

Teruskan mencari business yang sesuai dgn kamu hingga kamu mendapat kejayaan dan boleh melupakan bad experience ini.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2011 11:47 AM | Show all posts
simpati dgn nasib yg menimpa korang sume...actually i pn ade juga sikit sebyk terpengaruh dgn kemewahan mereka2 yg join MLM tp bile i pikir2 balik klu i join MLM i kene apply loan tuk 20k dan kene berhempas pulas jual produk...so ape yg i buat ialah i ambil produk mereka dan tolong promo dan jualkan dari situ i dpt side income juga wlwpun x byk tp ok la......like my sista in law pn join MLM abt few years ago tp x sume produk die terjual so daripada duk terperuk je die hanya tolak harga sedikit rendah dgn i so die pn dpt duit juga tuk byr balik loan die...dlm masa yg same tambah pendapatan i bole pn bantu org
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2011 12:18 PM | Show all posts
Reply 68# kanshu
baguslah tu...sekurang2nya ko ada kesedaran untuk tidak join...cuma hati2 walaupun sekadar jual produk...
sebab banyak produk MLM yg mempunyai dakwaan yg melampau terhadap khasiat dan kebaikkan produk mereka...
cam avail punya pad ajaib tu, bio-disc, Bio-Aura semua tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2011 09:45 PM | Show all posts
leh tak listkan produk2 MLM ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2011 09:45 PM | Show all posts
Reply  kanshu
baguslah tu...sekurang2nya ko ada kesedaran untuk tidak join...cuma hati2 walaupun s ...
Brutal Post at 15/10/2011 12:18


avail punya pad ajaib, yg ni produk MLM ke
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2011 07:27 AM | Show all posts
Reply 71# chit_ana
MLM gak...bab dakwaan tentang khasiat produk tu, aku nak kupas tak reti sangat...tapi encik aidid dah ulas panjang lebar kat blog beliau http://aididmuaddib.blogspot.com/search/label/Avail%20Beauty (amaran: bahasa tidak sesuai untuk kanak2 )
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2011 10:21 AM | Show all posts
Reply  chit_ana
MLM gak...bab dakwaan tentang khasiat produk tu, aku nak kupas tak reti sangat...t ...
Brutal Post at 16/10/2011 07:27


thanks....patut pon xterasa nak beli
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2011 11:14 AM | Show all posts
Reply 73# chit_ana
sesiapa yg berfikir walaupun sedikit tentu tak terasa nak beli..
kalau pikir lebih sikit, bukan setakat tak nak beli, tapi akan rasa "berapi"...   :@
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2011 01:18 PM | Show all posts
Reply  chit_ana
sesiapa yg berfikir walaupun sedikit tentu tak terasa nak beli..
kalau p ...
Brutal Post at 16/10/2011 11:14


yer dah la mahal.tapi rasa logik gak  part penyakit tu.org dedulu mane ada pakai pad pon.pakai kain je...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2011 05:25 PM | Show all posts
Tapi aku tau allah beri ujian pd hambanya sbb dia tau kita mampu harungi, aku patut bersyukur sbb allah duga aku dgn kesusahan harta. dan bodoh tak kalau aku kata...

I.d Post at 5-9-2011 14:05


sentences atas tu motivate diri u dan juga kami.
tabah ...dan terus kan kehidupan anda.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2011 09:35 PM | Show all posts
Sedihnya cerita TT ni..aku tumpang simpati kena banyak bersabar..Allah SWT Maha Mengetahui setiap yang terbaik untuk hambanya.
Aku pernah menemuramah jutawan MLM ni.., ada sorang jutawan CNI di Ipoh tapi aku tak ingat namanya..cerita ni 4 tahun lepas dan aku tak pasti dia masih kaya atau tak sekarang ni..tapi yang pasti masa aku jumpa dia dulu..,memang dia tak kerja, rutin harian hanya hantar ambil anak sekolah, dan pergi masjid setiap waktu.
Bila aku berbual dengan dia..barulah aku tahu yang jutawan MLM ni bukan kaya disebabkan jual produk beribu2 atau modal yang beribu, serta downline yang bersepah2.
Rahsianya ialah...Jangan terkejut k..hanya menjual KOPI Tongkat Ali 3 + 1.
Bagaimana..
Begini caranya....,
Dia beli kopi tu banyak2 dlm 5 ke 6 ribu ringgit..pastu jual semula dekat kedai2 makan dan kedai borong.contohnya satu kotak 20rm dia mungkin jual 15rm..rugi kan? tapi sebenarnya tak..pasal awal bulan depan dia akan dapat bonus jualan..kira dia masih untung 5ratus ke Seribu ringgit dari modal dia beli kopi mula2 tu..
dia akan buat rutin ni selama 1 ke 2 tahun..sehingga dia dpt berbagai insentif jualan dari syarikat seperti lawatan keluar negara dan yg paling utama adalah tabung kereta 3 ribu ringgit setiap bulan.
Bila dia dah dpt tabung kereta tu baru lah dia beli merc,alphard @ apa2 lah.masa tu baru dia cari dowline untuk buat jualan barangan yg bukan kopi..rutin jualan kopi tu masih dia buat lagi..hinggalah dah betul2 stabil income dah mencecah 50k sebulan barulah rutin jualan kopi tu diberi kepada d.line yg pertama dibawah dia..
begitulah seterusnya...cerita ini kita selalu tak tahu..dan kalau kita tahu pun ianya dah terlambat..
kalau kita pergi seminar @ ceramah pasal MLM ni pasti dia cerita pasal produk2 yang mengarut2.Dia orang suruh kita jual tapi d.org sendiri tak boleh nak jual..tapi jarang2 sekali d.org cerita pasal kopi yang kita boleh jual dlm sistem ni.
Kalau korang nak buat..korang buatlah..tapi aku percaya setiap kedai yang korang pergi mesti dah ada pemborongnya..pasal benda ni semua di hand over oleh org2 atasan MLM ni sejak dulu lagi..
berbalik pada masalah TT ni..nak tak nak TT memang kena cari kerja pat time..MC D..KFC @apa2 lah yg tak ganggu kerja harian sekarang ni..nasihat saya jgn berenti kerja..itu menambahkan masalah..cuba belajar menderma kat masjid setiap kali pergi kesana..kerana bila kita selalu menderma Allah SWT akan bagi kita kekuatan untuk tidak membelanjakan duit sewenang-wenangnya..itulah keberkatanNya..percayalah dan tak perlu banyak ikut kemampuan walaupun seringgit..
Cuba kalau boleh jgn guna duit gaji yang ada..(agak susah la sikit..tapi cubalah) guna duit untuk belanja dari kerja sambilan..kata la gaji sekarang tinggal RM600.,setahun RM7200.tolak RM400(hutang bank)x 12bulan = RM4800..jadi kat TT ada RM2400..guna lah duit tu tapi yang pastinya TT dah kurangkan bayaran bank tu setahun.kalau hutang 10 tahun mungkin hanya 6 tahun saja TT bayar itu tak masuk diskaun yang pihak bank akan bagi.
Orang tak kan tolong kita..tapi diri sendiri yang kena tolong diri sendiri..
yang penting kita tak mencuri..tak menipu..dan tak meminjam duit dari org lain..lupakan kereta..rumah yang penting setelkan cepat2 hutang tu..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2011 09:35 PM | Show all posts
Post Last Edit by dirr at 16-10-2011 22:21

Sedihnya cerita TT ni..aku tumpang simpati kena banyak bersabar..Allah SWT Maha Mengetahui setiap yang terbaik untuk hambanya.
Aku pernah menemuramah jutawan MLM ni.., ada sorang jutawan CNI di Ipoh tapi aku tak ingat namanya..cerita ni 4 tahun lepas dan aku tak pasti dia masih kaya atau tak sekarang ni..tapi yang pasti masa aku jumpa dia dulu..,memang dia tak kerja, rutin harian hanya hantar ambil anak sekolah, dan pergi masjid setiap waktu.
Bila aku berbual dengan dia..barulah aku tahu yang jutawan MLM ni bukan kaya disebabkan jual produk beribu2 atau modal yang beribu, serta downline yang bersepah2.
Rahsianya ialah...Jangan terkejut k..hanya menjual KOPI Tongkat Ali 3 + 1.
Bagaimana..
Begini caranya....,
Dia beli kopi tu banyak2 dlm 5 ke 6 ribu ringgit..pastu jual semula dekat kedai2 makan dan kedai borong.contohnya satu kotak 20rm dia mungkin jual 15rm..rugi kan? tapi sebenarnya tak..pasal awal bulan depan dia akan dapat bonus jualan..kira dia masih untung 5ratus ke Seribu ringgit dari modal dia beli kopi mula2 tu..
dia akan buat rutin ni selama 1 ke 2 tahun..sehingga dia dpt berbagai insentif jualan dari syarikat seperti lawatan keluar negara dan yg paling utama adalah tabung kereta 3 ribu ringgit setiap bulan.
Bila dia dah dpt tabung kereta tu baru lah dia beli merc,alphard @ apa2 lah.masa tu baru dia cari dowline untuk buat jualan barangan yg bukan kopi..rutin jualan kopi tu masih dia buat lagi..hinggalah dah betul2 stabil income dah mencecah 50k sebulan barulah rutin jualan kopi tu diberi kepada d.line yg pertama dibawah dia..
begitulah seterusnya...cerita ini kita selalu tak tahu..dan kalau kita tahu pun ianya dah terlambat..
kalau kita pergi seminar @ ceramah pasal MLM ni pasti dia cerita pasal produk2 yang mengarut2.Dia orang suruh kita jual tapi d.org sendiri tak boleh nak jual..tapi jarang2 sekali d.org cerita pasal kopi yang kita boleh jual dlm sistem ni.
Kalau korang nak buat..korang buatlah..tapi aku percaya setiap kedai yang korang pergi mesti dah ada pemborongnya..pasal benda ni semua di hand over oleh org2 atasan MLM ni sejak dulu lagi..
berbalik pada masalah TT ni..nak tak nak TT memang kena cari kerja pat time..MC D..KFC @apa2 lah yg tak ganggu kerja harian sekarang ni..nasihat saya jgn berenti kerja..itu menambahkan masalah..cuba belajar menderma kat masjid setiap kali pergi kesana..kerana bila kita selalu menderma Allah SWT akan bagi kita kekuatan untuk tidak membelanjakan duit sewenang-wenangnya..itulah keberkatanNya..percayalah dan tak perlu banyak ikut kemampuan walaupun seringgit..
Cuba kalau boleh jgn guna duit gaji yang ada..(agak susah la sikit..tapi cubalah) guna duit untuk belanja dari kerja sambilan..kata la gaji sekarang tinggal RM600.,setahun RM7200.tolak RM400(hutang bank)x 12bulan = RM4800..jadi kat TT ada RM2400..guna lah duit tu tapi yang pastinya TT dah kurangkan bayaran bank tu setahun.kalau hutang 10 tahun mungkin hanya 6 tahun saja TT bayar itu tak masuk diskaun yang pihak bank akan bagi.
Orang tak kan tolong kita..tapi diri sendiri yang kena tolong diri sendiri..
yang penting kita tak mencuri..tak menipu..dan tak meminjam duit dari org lain..lupakan kereta..rumah yang penting setelkan cepat2 hutang tu..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2011 12:55 AM | Show all posts
Reply 78# dirr
cara jutawan CNI yg anda ceritakan itu masih lagi tidak boleh dicontohi...mungkin kita boleh kaya dengan berbuat itu, tapi ia masih lagi tidak menghalalkan skim MLMnya...
1. sebab produk MLM tersebut (dan kebanyakkan produk MLM) adalah overprice....
2. sebab khasiat produk2 tersebut masih lagi auta...
3. lepas income dia dah stabil, dia carik downline gak kan? itu tetap skim piramid...


mungkin boleh kaya, dan dah banyak orang kaya/jutawan MLM yg aku jumpa...ada yg kayap balik (sebab diorang kaya kerana nasib diorang baik sebab masuk awal), dan ada yg maintain kaya (sebab diorang paham MLM, dan tak pedulik halal-haram)...tapi pokok pangkalnya ialah keraguan dalam MLM itu sendiri....




__________________________________________
MLM tidak patuh syariat Islam
Oleh JUNHAIRI ALYASA
junhairi.alyasa@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR C Sebahagian besar daripada kesemua 1,411 buah syarikat sistem pemasaran berbilang tingkat (MLM) yang berdaftar di negara ini tidak menepati syariat Islam.

Kebanyakannya didapati melakukan pelbagai penyelewengan dan penipuan kepada ahli-ahlinya berdasarkan hasil penemuan Jawatankuasa Garis Panduan Perniagaan Jualan Langsung Secara Pemasaran Berbilang Tingkat di bawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Antara penyelewengan yang dikenal pasti ialah mengamalkan skim piramid, mengandungi unsur penindasan, manipulasi dan eksploitasi dalam pelan pemasaran.

Selain itu, pelan pemberian insentif yang mengelirukan, mengandungi unsur-unsur paksaan, pembaziran, menjanjikan keuntungan tetap tanpa usaha, mengandungi unsur syubahah atau perkara yang tidak jelas dalam sistem yang diamalkan.

Seorang daripada ahli panel jawatankuasa tersebut yang juga merupakan Pensyarah Kuliyyah Ekonomi Islam Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr. Zaharuddin Abd. Rahman berkata, kebanyakan daripada operasi syarikat MLM yang terdapat di negara ini berada dalam keadaan yang meragukan.

Kita mendapati daripada banyak sudut seperti kontrak, pelan, pemberian bonus, komisen, cara pemasaran dan melanggar adab-adab serta etika perniagaan.

Walaupun masalah ini tidak dilakukan oleh semua syarikat MLM tetapi syarikat terbabit seharusnya bertanggungjawab untuk memastikan mereka melakukan perniagaan dengan beretika, katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Justeru, katanya, pada Jun baru-baru ini, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-95 telah bersetuju untuk memperakukan garis panduan baharu tersebut.

____________________________________________________________________

kredit to: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=1004&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2011 12:32 PM | Show all posts
aper name mlm tu.. ko hebahkan lah pd sume org supaya org lain x tertipu...Bab hutang tu .. mmg senaklah nak bayar...tp bila u hebahkan u dah selamatkan ramai orang jd mangsa..dan u dah lega satu bab
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076436s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list