Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
44885
View
45
Reply

Toyota harrier

[Copy link]

Author: imayronster       Show all posts   Read mode

Post time 2-10-2011 01:11 PM | Show all posts
pinang janda..wkakakakak nape tak pinang anak dara..???kan lebeh terjamin kesedapan nye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2011 01:13 PM | Show all posts
pinang janda..wkakakakak nape tak pinang anak dara..???kan lebeh terjamin kesedapan nye
kucingTomey Post at 2-10-2011 13:11


Mahallll noooo anok daro ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2011 01:23 AM | Show all posts
harrier 2.2 cina kedai kete tu cakap dengan aku minyak dia sedut dalam 20 sen per kilometer. betul ker?
yang korang cakap maintainence macam lori, apa maksud nyer tu?  maintain dari segi apa yang mahal nyer?
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2011 10:21 AM | Show all posts
mungkin kos maintenen alat ganti....
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2011 04:12 PM | Show all posts
dah drive harrier ni beberapa kali..harrier janda 2.4 tahun 2008.overall ok la..tak la teruja mana..drive best sebab tinggi..pickup ok.nak potong kete orang senang.minyak tak pasti..sebab orang lain tuangkan..tapi aku monitor kat meter mcm ok jek bila compare disctance bleh pegi....interior dia agak canggih la banding ngan kete aku yg kete propon ini....radio asal radio jepun..frekuensi skit jek..sampai dalam 87mhz gitu..ade reverse camera+gps (xleh pakai sebab map jepun)ade aircond vent utk passenger.selesa la..aku x duduk blakang so aku xleh komen sebagai passenger...overall aku bleh bagi 6 1/2 dari 10..sekian review tak pro aku..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2011 08:20 PM | Show all posts
tuan tanah kalau dh beli leh r cari sy..tuka player re-cond tu..speaker xpayah tuka..mmg dh tiptop.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2013 12:54 PM | Show all posts
dah setahun aku pakai harrier nie...pinang mak janda gak..
so far maintenance ok laa...padan ngan 'taraf janda' dia
cuma yg penting...kata pomen aku...minyak pelincir & ATF...cukup masa tukar...
jgn wat banyak sangat modi kat engine...kalu ikut original spec dia...x upgrade aper2 (engine)...mak janda nie boleh lg tahan sampai next 5-7 yrs...kalu belum menopos laa
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2013 11:40 AM | Show all posts
harrier ni kereta zaman dulu2...ramai peminat dier pun di kalangan 30s and above...mcm peminat caldina la jugak...dah mcm keter museum...
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2016 02:27 PM | Show all posts
Member aku baru beli Harrier..janda la jugak dalam RM80 ribu....Nampak mewah berbanding Fortuner....aku dapat tumpang sebelah pun jadilah..ha3
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2016 05:19 PM | Show all posts
sranua replied at 4-8-2016 02:27 PM
Member aku baru beli Harrier..janda la jugak dalam RM80 ribu....Nampak mewah berbanding Fortuner.... ...

ya memang terasa mewah duk dlm, aku target nk amik kete ni dlm 2 taun lagi..insyaallah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-8-2016 06:40 PM | Show all posts
Tima kasih kekawan sbb share info
Thread ni dah lama.
Kami decide beli Honda ODC nfl 07. Beli pada 2012. Selesa gak ODC ni dengan bilangan keluarga yang 5 beranak shj. Awal tahun beli sebuah Perodua Nautica 2nd utk keguaan harian isteri gi kerja. Walau compact SUV, selesa di pandu, lasak dan mudah parking. Senang - senang je muat 2 MTB dalam nautica.
Tapi Harrier ni tetap 'in view",. kebetulan pula rakan sekerja pun selalu bawa harrier ni. Warna putih pulak tu. Adoiiii
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2016 08:17 AM | Show all posts
Wah Bro Zulka pun target nak angkat Harrier ke...
Saya tengok kawan pakai dulu..nak tengok dari segi 'reliablity', 'maintenance' keras ke tidak....lasak ke tidak kalau nak lenjan..Kalau tahuin ni harga dalam RM80K..rasa dalam 2 tahun boleh dapat RM50K...

Perodua Nautica menarik sebab mmg CBU terus dr Jepun....minat jugakla nak banding dgn Toyota Rush yg dari Kilang Indonesia. Kalau Nautica boleh bawak jalan ladang...batu2 tanah merah...rasanya lagi bagus kot dari CRV 1st Edition.

ODC ni...mmg dari jauh nampak garang...mcm Caldina dulu2...takde pengalaman naik ODC....Lagipun, ODC ni kira premium mahal sikit dari Wish Valvematic yg baru tu..he2...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2016 07:28 AM | Show all posts
Wife suka sangat pandu nautica tu. Suit dengan dia. Kos maintenance pun biasa-biasa saja. Cuma kena aleert dgn minyak gb dan axle. Ada 4 minyaklah utk gear nautica ni. Pengalaman pandu Jimny,jadi dah biasa dengan minyak GB ni.

Cuma terfikirkan Harrier sbb ODC ni tidak lagi sesuai bila dah jadi "warga emas". Terasa lawak pula pandu mpv kalu setakat 3 beranak. Yelah pada masa tu anak-anak dah besar. Tentu jarang berada di rumah atau ikut sekali ke mana- mana.
Perancangan je lah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2016 07:35 AM | Show all posts
kse_line replied at 26-11-2011 08:20 PM
tuan tanah kalau dh beli leh r cari sy..tuka player re-cond tu..speaker xpayah tuka..mmg dh tiptop.  ...

hentam apa yang ada je.hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2016 11:46 AM | Show all posts
Meriah juga thread ni kalao dibiar sejuk..he..he..
Pagi ni merasa la jugak test drive Harrier 2.4, second gen...tahun 2009. Member beli habis jugakla dlm RM90k.
Kalau dari luar, mmg nampak mewah Harrier ni...sebab tu org cina suka pakai. Ade kelas jugaklah. Dan sebab member tu kira awal 30 an..asal isi minyak..basuh kereta..mesti pekerja situ Tanya..'abg nak resit tak'...ha3....kira mentality orang kita ni..kalau yg pakai kereta ni budak Melayu ni kira level 'driver'..pak supir aje....
Tapi itu tanggapan org lah.
Hari ni test drive Harrier 2.4 sebagai perbandingan dgn Kia Sorento 2016  2.2 Diesel.

1. Dalaman.
Dalam Harrier mmg kedap, terasa sunyi je...dan pandangan mata pun tinggi je...kira membantu kalau nak overtake kereta lain. Duduk lebih tinggi dari kereta macam Camry..Accord..semuja duduk bawah ketiak je lah he..he. Dekat situ je pun dah terasa kita lebih dr pemandu lain.

Perasaan yg sama masa bawak Sorento....dan mungkin pemandu SUV yg lain...sebab tu agaknya org pempuan suka bawak Nautica tu kot.

2. Ride & Handling
Bawak Harrier terasa kelembutan absorber dalam menyerap segala lopak, lekuk..gerutu jalan..point bagus kalau bawak jarak jauh, Johor ke Taiping ke..kurang penat. Tapi disebabkan kelembutan, terasa beroleng ketika jalan yg penuh dgn korner 'S'...kalau jalan lurus atau jalan 4 lorong..memang puas hati dapat tekan laju2..tak terasa laju sebab saiz Harrier yg bagak.

Sorento tak sempat test jalan berliku tapi terasa absorber dalam kelembutan ada keras jugak terutama masa ambik selekoh yang panjang. Masih stabil.

3. Noise, Vibration and Harshness (NVH)

Walaupun Harrier ni adalah generasi kedua, keluaran 2009, tapi NVH Harrier memang terbaik...mengatasi Sorento yang dikeluarkan pada 2016. Mintak maaflah ye peminat Sorento...bukanlah teruk sangat NVH Sorento, tapi terasa perhatian yg lebih dari sudut NVH oleh Jurutera Toyota dalam membangunkan Harrier yang senyap dan mewah.

Sorento kalah sikit je....tak terasa pun.

Jadi tu je lah serba sedikit pengalaman pemanduan Harrier 2.4 yg sekarang dalam Mudah..ada dalam RM60k - RM90k bergantung pada keadaan kereta dan dibandingkan dengan Sorento 2.2 Diesel. Sorento dari segi teknologi, penjimatan minyak..mmg Harrier 2nd Gen mengaku kalah..tapi kalau dari segi kepuasan memandu kereta mewah Harrier rasa lebih umph.

Ha..ha...mujur kawan-kawan baik hati bagi test drive Sorento dan Harrier..dapatlah berkongsi sikit dengan pembaca dalam ni. Mungkin lagi 2 tahun ...3 anak den pun dah besar sikit..dah bapak tak payah nak beli pampers ngan susu..bolehlah nak merasa kereta mewah ye tak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2016 12:27 PM | Show all posts
sranua replied at 16-8-2016 11:46 AM
Meriah juga thread ni kalao dibiar sejuk..he..he..
Pagi ni merasa la jugak test drive Harrier 2.4,  ...

info terbaik bro...rasa tak sabar nk amik Harier
tang korner berbuai tu rasanya common bagi SUV car..sebab graviti dia agak tinggi


Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2016 02:18 PM | Show all posts
Edited by sranua at 16-8-2016 02:19 PM

Ha..ha..Bro Zulka mesti lagi arif pasal kereta kan. Cuma yg saya suka part dia boleh konsi dengan Camry....kira dari segi nak maintain lebih kurang macam Camry lah jugak.
Menarik tertarik .....kena kira bajet...

Terima kasih kerana bg kredit pd review yg tak seberapa ni. Tq.

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2016 02:56 PM | Show all posts
sranua replied at 16-8-2016 02:18 PM
Ha..ha..Bro Zulka mesti lagi arif pasal kereta kan. Cuma yg saya suka part dia boleh konsi dengan Ca ...

betul...
itula bagusnya kete jepun ni, pakai enjin yg sama walaupun kategori kete lain..
Harrier dgn Camry & estima
sama juga mcm honda CRV sama mcm enjin Accord & stream...
so byk part2 yg sama in fact suspension pun bleh masuk



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2016 07:44 AM | Show all posts
Betul tu Bro Sranua..

Orang perempuan suka pandu SUV ni sbb kedudukan masa memandu yang tinggi. Mereka rasa lebih selamat.

Abang ipar mahu beli suzuki swift utk kakak sulung, tapi kakak menolak sbb rasa tidak selamat pandu swift. Kakak dah terbiasa pandu CRV.

Betul,,kete Jepun banyak kongsi enjin terutama daripada Honda dan Toyota. Ari tu semasa nak beli tensioner belt utk ODC, budak kat kedai sparepart tu tunjuk tensioner belt Estima, yang sama utk Harrier.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2016 02:45 PM | Show all posts
Kalau dah biasa bawak kereta tinggi memang tak mahu dah bawak kereta yg rendah ni.

Setakat ni dok tumpang kawan pejabat dgn Harrier dia memang terasa sedap, dengan kadar senyap, pikap pun boleh tahan.

Tapi member Doktor yg pakai Sorento 2016 tu mmg jimat minyaknya. Sekali isi boleh pegi sampai 800KM.....Dlema nak pilih petrol atau diesel.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.072965s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list