Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
21913
View
106
Reply

Emas Plate / Coin Kat Mana Nak Jual ?

[Copy link]

Author: lucid_lynx       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 13-9-2011 09:58 AM | Show all posts
Mintak mod jangan merge yek. ini lah namanya pengkelasan. ehehehe. senang org nak kelaskan sendiri dan nak baca by topik. bila merge, dah bercelaru, bercampur baur topik sana dan sini. org jadi pening, tengok page banyak pulak tu, tambah malas nak baca. terus tak ada mood nak belajar pasal emas ni ha.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2011 03:22 PM | Show all posts
Reply 33# lucid_lynx


    Yup.KFH ni adalah bank dari Kuwait. Dier boleh simpan duit cash macam bank biasa dan satu kelebihan yang takder pada bank lain ialah dier boleh beli emas dan simpan di bank tersebut. Kemudian, bila nak redeem the gold yang you simpan you ada 2 option, pertama you dapatkan physical gold untuk bawak balik atau selepas dapat gold tersebut you boleh jualkaqn pada KFH untuk dapatkan cash.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2011 11:25 PM | Show all posts
emas ni boler turun harga gak ker?
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2011 08:57 AM | Show all posts
dinar emas adalah syiling emas. Cth Dinar Kelantan, dikatakan ini adalah wang sebenar yg diguna  ...
chayuk Post at 12-9-2011 20:07



   nk tanya, dinar emas ni laku kah kalu di gadai di arrahnu...?
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2011 09:04 AM | Show all posts
salam semua..nak tanya..
sekarang ni tengah heboh org cerita yg wang kertas akan tak de nilai bila sampai masanya nanti..oleh itu kita diseru menyimpan emas untuk masa depan kita nanti...jadi, sebenarnya emas jenis apa yg perlu kita simpan yerkk..rantai emas ke, gelang emas ke, siling emas ke..dinar  emas kee...mana satu yee..

katakan laaa kita simpan emas...tak kira laaa emas jenis apa.tiba2 memang menjadi zaman wang kertas yg tidak bernilai tuu..macamana kita nak gunakan emas yang kita simpan tu untuk membeli keperluan seharian..macam beli beras keee...ada ke kita potong sikit2 gelang emas tu bagi kat kedai..?atau kita ada siling emas, katakan beras tu harganya rm25.00 macamana plak kedai tu nak balikkan duit lebihan kita tuu...adakah kedai tu kena bagi balikkan duit kita tu dalam bentuk emas jugakk..??
ok, tak paham nii...

ada jugak kawan2 yg jual emas..tapi bila perhatikan diorang ni jual emas bukan sebab nak simpan emas..tapi sebab nak untung jual emas tuu...banyak dapat RM...kita disuruh beli emas dan simpan emas tapi di pon tak simpan emas cuma jual untuk dapatkan RM jee..
boleh gituu...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2011 12:12 PM | Show all posts
jangan merge lah...aku pon berminat nak beli emas...tp bila member ak ukasitau, emas yang kita beli kadang2 tak diterima bank....aku hold dulu niat aku...ar rahnu pon tak terima..jadi memang susah la kalau time terdesak, kita nak pakai duit, tetiba bank tak mau terima...Niat nak beli emas untuk keperluan masa depan...one day, bila dah tua..ada jugak simpanan yg boleh digunakan...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2011 02:58 PM | Show all posts
sebenarnyer x kisah pon kalo beli dinar, jongkong, gelang atau rantai...janji emas....
kalo bank x terima emas2 tuh boleh dilebur sebenarnya....x rugi beli emas untuk simpanan akan dtg...tapi aku lebih prefer beli rantai/ rantai tangan 999.....sape2 yang ade niat nak beli emas amat2 digalakan....

mengenai emas yang dijual sebab mencari untung, pon baguih juge...ape2 pun yang kite beli mestilah nak ade timbal balas yang menguntungkan waima pakaian. makanan dan lain2, mane ade org nak beli sesuatu mende tuh tanpa mengira keuntugan, walaupon untung memakai/memakan.....

sape2 yang tahu lebih lanjut mengenai emas/berminat leh PM me....
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2011 10:42 AM | Show all posts
kat mana nak lebur syiling emas tu?
nilda ada 3 keping... igt nak jual & beli emas hiasan jer senang nak pajak...
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2011 06:09 AM | Show all posts
PIDM tu hape cong / apa yg dia jamin ?
lucid_lynx Post at 13-9-2011 09:31

http://www.pidm.gov.my/About-PIDM/Mandate.aspx
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2011 07:35 PM | Show all posts
salam, saya membeli emas dalam bentuk goldbar/nugget. sila pm saya untuk perbincangan lanjut
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2011 08:08 PM | Show all posts
beli gold bar poh kong.. poh kong akn trime jugak...tp susut 13% kalau jual nk duit
arini pye price jatuh lg bbnding smlm
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2011 05:07 AM | Show all posts
bank masih terima gold coin/bar...tapi BUKAN SEMUA jenis gold coin/bar yg bank terima...ken ...
Fantaghiro Post at 12-9-2011 16:35


selain arrahnu,bank rakyat pun boleh kan untuk cagaran??
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2011 12:40 AM | Show all posts
beli kijang emas gold coin
BANK NEGARA punya
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2011 08:59 AM | Show all posts
selain arrahnu,bank rakyat pun boleh kan untuk cagaran??
tangkap_leleh Post at 25-9-2011 05:07



   boleh...
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2011 12:11 PM | Show all posts
tumpang tanya,emas paun tu emas apa?
bole pajak gak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2011 03:34 PM | Show all posts
boleh...
Fantaghiro Post at 26-9-2011 08:59



   penah dengar pasal public gold tak??
   ape tu pulic gold??
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2011 12:58 AM | Show all posts
salam, saya membeli emas dalam bentuk goldbar/nugget. sila pm saya untuk perbincangan lanjut
artificialster Post at 24-9-2011 07:35 PM


dah kenape nak kene PM sebab nak bincang lanjut ? kat sini sudah ler.     
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2011 01:47 PM | Show all posts
Post Last Edit by tdpp2006 at 27-9-2011 14:02

Salam,
Sebab ramai merempit Ar Rahnu Agro Bank (yg bole dapat dimana - mana sudah tak terima gold bar dan gold coin...).

Kalau tidak upah dia paling rendah. Den punya bar dah matang jadi keluar dah tapi x leh gadai kek Agro emm nampak gaya kena pegi Ar Rahn PKB Raub la pulak... Di situ tanya masih terima gold bar..
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2011 02:04 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2011 03:32 PM | Show all posts
assalam..sy pun ade kwn yg tlibat dgn jual beli emas ni n dia kata mmg untung sgt..sy xpasti la pulak dia join skim ke ape ke sbb sy mmg tk tahu ape psl bab2 ni..ni antara ape yg kwn sy ckp kt sy:

"sekarang ekonomi huru-hara, US makin giat mem'print' duit kertas... inflasi makin meningkat... lagi bagus kita menyimpan dlm bentuk emas fizikal...kalau tetiba matawang kita x laku disebabkan ekonomi downturn or disebabkan perang (nauzubillah), kita ada emas yg boleh dijual atau digadai di mana2 tempat di seluruh dunia.
mula2 dulu start ngan 10gram...then buat secara consistent, alhamdulillah every month boleh la beli emas plg kurang 10g.. skrg stock dh lebih sekilo.. emas ni emas 999 means 99.9% ketulenan emas, mmg utk tujuan pelaburan, ada dlm bentuk rantai leher, rantai tgn, gold bar dan dinar... tp kalau berminat utk main pajak gadai, better brg kemas coz boleh gadai...buat gadaian di ar-rahnu, bila dh dpt duit gadaian dr ar-rahnu, beli lagi emas untuk menambah stock.."


ini sy baru dpt dr kwn sy smlm..means baru jugak la kn info ni..cuma sy xfhm tntg bab forumer lain kate ar-rahnu xtrima gadaian n certain2 jenis emas susah utk dijual smula...pendek kate,byk mende gak la xfhm..kna byr zakat ke x..susah@sng kalu nk jual smula emas yg kter da bli..ape kmungkinan yg bleh mnyebabkn hrga emas yg kter beli jatuh d kmdn hari..dan lain2 lg la...



(btw,kalau kwn sy ni forumer kt cari ni jugak,mntk maaf la yer sbb btanye kt cni..bkn ape,just nk dptkn lbeh info supaya lbeh clear)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092027s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list