Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
21909
View
106
Reply

Emas Plate / Coin Kat Mana Nak Jual ?

[Copy link]

Author: lucid_lynx       Show all posts   Read mode

Post time 28-9-2011 11:35 AM | Show all posts
Reply 23# bzzts


    Gi je kedai emas tempat ko beli tu atau pajak le ke Ar Rahnu...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2011 01:16 AM | Show all posts
Reply 3# lucid_lynx
ko kena jual balik goldbar ko kat tmpt yg ko beli.. memang kalau jual balik ada tolak sikit dari harga pasaran. cth gold coin  sri ayu.. tolak 6% dari nilai pasaran. tapi kalau ko beli dgn harga 100 pas tue emas naik 200.. kalau tolak 6 %., masih untung ma. kalau nak beli gold bar nih, kena tunggu 3 tahun, baru jual, harga emas baru cair. kalau ko beli gelang emas 916, leh gi gadai kat ar-rahn kalau terdesak. tak pun kat bank rakyat. satu lagi. nak beli goldbar jaga2. kekadang diorang cakap jek 10g. tapi bila ko cek balik dak kurang 0.01g.
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2011 10:49 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2011 08:37 AM | Show all posts
Ok hari tu dah gadai gold bar public kat Ar Rahn PKB dapat harga 70% dari harga ditetapkan oleh Ar Rahn..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2011 04:25 PM | Show all posts
Hari ni harga emas segram adelah RM169.00, Betul ke ?

apesal harga ni dengan harga dekat publicgold tu lain ? xpaham lah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2011 08:54 PM | Show all posts
nak minta pendpt pd yg pakar kat sini...

siang tadi saya pi kat satu kedai emas sbb nak beli la sikit2.. sempat gak tanya pasal pelaburan emas melalui bank ni.. staf kedai tu cadangkan beli emas fizikal dlm btk bar pas tu gadaikan di ar rahnu utk bulan dn wang hasil gadaian simpan di buku pelaburan emas di mana2 bank..

pas tu dia kata monitor harga emas semasa, jual bila ada keuntungan dn byr interest pd ar rahnu sehingga tamat tempoh gadaian.. atau bila2 masa yg diingini..

nak tanya, berkesankah method pelaburan begini?
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2011 10:47 AM | Show all posts
nak minta pendpt pd yg pakar kat sini...

siang tadi saya pi kat satu kedai emas sbb nak beli la s ...
fazila17 Post at 13-10-2011 20:54


bar dah takleh pajak skg ni.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2011 08:24 PM | Show all posts
bar dah takleh pajak skg ni.
kerawangemas Post at 14-10-2011 10:47


la ye ke.. tq.. tp sales assistant tu ckp kat ar rahnu ampang point (owned by habib jewels kata SA tu) boleh pajak.. tak pe la nanti i check sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2011 11:00 AM | Show all posts
la ye ke.. tq.. tp sales assistant tu ckp kat ar rahnu ampang point (owned by habib jewels kata  ...
fazila17 Post at 14-10-2011 20:24


ok klu nak check sila tgk caj upah simpan
dan berapa persen boleh pinjam
daily rest or monthly rest.
bar apa yg diterima utk pajak.

then cari bar paling murah utk tujuan pajak ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2011 08:49 AM | Show all posts
Nak tnye kalu simpan dalm bentuk gold investment maksudny kita kene bgi RM ler ye , nk try d KFH bole ke ?  anybody knows
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2011 05:33 PM | Show all posts
Reply 1# lucid_lynx



  bagi jer kat kau barang seketol dua...kalo ko dah byk sgt dan x tau nak jual kat saper2
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2011 12:05 AM | Show all posts
Gold Bar / Coin skrg tak boleh diArrahnukan dekat mana2 bank sehingga diberitahu kelak.

Pendapat aku (kalau sudi, nak share pengalaman) kalau nak melabur emas:

Sebelum memulakan pelaburan emas, set dalam kepala otak korang, ini adalah "pelaburan jangkamasa panjang". Katalah 3tahun atleast.. Then,
1) tukar hanya 1/2 atau 1/3 dari duit simpanan korang kepada emas (lebih baik beli gold bar). Kalau time sesak takdelah terus jual emas korang tu, padahal baru aje beli 2-3bulan. Confirm rugila kalau mcm tu. Sbb tu kena ade duit simpanan backup.2) barang kemas juga merupakan satu simpanan/pelaburan.
3) Emas itu semuanya sama walaupun berbeza company yg buat, bezanya adalah bentuk/cop & variasi ketulenan. Yang paling penting sblm beli emas mesti tahu nilai spread iaitu % beza harga jual tolak harga beli - baru korang boleh memaksimakan keuntungan korang kelak.
4) http://www.kitco.com/charts/livegold.html
Link ni utk anda tahu perubahan harga emas semasa. boleh tgk harga emas 5 tahun sebelum ni. Siapa yg dah start melabur emas 5tahun lepas dah tentu senyum bila tgk harga emas skrg.
5) Berhati2 bila membeli emas, takut SCAM. Study dulu dan tanya ramai orang & study company2 emas yg ada kat Malaysia. Jangan main hentam / ikut orang / terpedaya tawaran janji manis (susah2 kumpul duit kena tipu pulak).
6)Kalau deal nak beli emas, make sure deal dgn agen yang sah (check dgn company wujud ke tak org yg mengaku ejen tu)
7)Bila dah beli emas hari ni, tetiba esok harga emas jatuh, jgn marah, bersedih atau panik & terus nak jual, itu yg aku ckp korang kena set mind utk investment jangkamasa panjang. Harganya akan pulih balik nnti..
8)Bila dah ada emas, simpanlah di tempat selamat
9)
& kepada orang Islam, jujur & patuhilah syariah dalam urusan jual beli.

Terima Kasih
Public Gold Agent - PG014712
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2011 11:31 PM | Show all posts
As-salam,

Rasa2nya thread ini ada kaitan dengan permasalahan yang ditimbulkan TT. Sila rujuk: http://forum.cari.com.my/viewthr ... &extra=page%3D1

Menyimpan dinar emas adalah lebih berbentuk pelaburan jangka sederhana & jangka panjang.

Sekiranya mengalami masalah kecairan wang aka aliran tunai aka tak cukup duit, jangan segera menjual dinar yang dimiliki. Sebaik2nya dipajak sahaja di Ar-Rahnu, kerana pembiayaan dari 55%-70% nilai harga pasaran, tak banyak kerenah birokrasi & boleh ditebus kembali dalam tempoh 6 bulan.

Setakat ini, hanya Ar-Rahnu Bank Rakyat & Ar-Rahnu YAPEIM menerima gadaian dinar emas Restu keluaran OneAsia Gold, dinar Kelantan (versi lama tahun 2006-2009 keluaran Mariwangsa Kraf) & syiling Kijang Emas. Ar-Rahnu PKB pula menerima gadaian semua dinar emas di pasaran seperti Dinar Kelantan (juga boleh dijual beli di kaunter PKB), Dinar Restu, Dinar Amsyiq, Dinar Muslim, Dinar Rabbani, Dinar Negeri Perak, Dinar Mekah, Dinar Public Gold & Dinar GCP.

Semoga maklumat di atas boleh membantu.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2011 04:10 PM | Show all posts
Reply 2# Fantaghiro


    setuju
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2011 09:02 PM | Show all posts
la ye ke.. tq.. tp sales assistant tu ckp kat ar rahnu ampang point (owned by habib jewels kata  ...
fazila17 Post at 14-10-2011 20:24



    Ar Rahn PKB masih terima gold bar PB
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2011 03:25 PM | Show all posts
Sy ada memiliki gold bar, utk kegunaan masa sesak sy gadaikan. Sblm nie pernah gadai di Agro bank. Skrg dah tak terima. Td baru call Ar rahnu time Zone dkt ampang point, gold bar habib jewel sahaja yg diterima untuk gadaian.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 08:12 PM | Show all posts
Just nk kongsi pengalaman.......
Dis thn lepas aku beli gold bar 20g dgn harga RM3150
Smlm aku dual balik sbb nk nk pakai duit urgent
Aku dpt rm3,750
Untunglah rm600
Tq PG.......
Proses beli Dan jual yg mat mudah
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2014 06:55 PM | Show all posts
salam, tumpang tanya sini

dua tahun lepas aku ada beli emas PAMP 999 swiss made dalam bentuk bar dan coin semua berharga RM10,500.

aku berhasrat nak jual emas ini tapi boleh cadangkan kepada siapa?

tolong akuuuu.. sebab susah nak simpan kat rumah
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2014 06:57 PM | Show all posts
kenarikimi posted on 9-11-2011 08:12 PM
Just nk kongsi pengalaman.......
Dis thn lepas aku beli gold bar 20g dgn harga RM3150
Smlm aku dua ...

nak tanya kimi jual emas tu dimana?

saya pun ada masalah tak tahu nak jual dimana


Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2014 09:53 AM | Show all posts
dubuk posted on 7-10-2014 06:55 PM
salam, tumpang tanya sini

dua tahun lepas aku ada beli emas PAMP 999 swiss made dalam bentuk bar  ...

try masok website ni..
http://jusrirahman.blogspot.com/ ... ke-emas-public.html

mana tau leh membantu...
pm pun boleh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087536s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list