JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
79783
View
636
Reply

Bina Badan, Strength & Fitness V2

  [Copy link]

Author: batabaka       Show all posts   Read mode

Post time 16-9-2011 05:10 PM | Show all posts
yup. x perasan pulak. blender punya tuh....
yg tuh u buat ke bro???
J1orenzo Post at 16-9-2011 16:42


Yep, bila budget supplement lari (which is almost every month. LOL)
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2011 05:23 PM | Show all posts
Yep, bila budget supplement lari (which is almost every month. LOL)
emino Post at 16-9-2011 17:10


ahah... nvm la tuh bro janji ada..so recipe sebenar dia camna? berapa biji telur bro letak? susu tuh 1 kotak ke blend dgn telur?
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2011 05:45 PM | Show all posts
ahah... nvm la tuh bro janji ada..so recipe sebenar dia camna? berapa biji telur bro letak? susu ...
J1orenzo Post at 16-9-2011 17:23


Telur 6-10 per serving. Susu fill up the rest of blender. Sometimes I put some milo for additional flavors.
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2011 07:16 PM | Show all posts
Kasi gambar first untuk thread baru sikit. Hehe:



Progress bulan September. Ahad ni nak cospla ...
emino Post at 14-9-2011 19:59



    mcm artis hollywood ! tahniah
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2011 07:19 PM | Show all posts
Bila you work out, you sebenarnya koyakkan muscle. So bila muscle tu repair itself, it will ma ...
emino Post at 16-9-2011 08:00



    maafkan ai cakap, ai nak jijik bila tgk kuning telur campur air susu coklat tu , sbb ai tak pernah cuba
  memang kena buat sebegini kah untuk makanan kesihatan?


  lagi satu, metabolisme ai rendah. macam mana nak naikkan metebolisme secara semulajadi
1) minum ais  lagi apa yewr?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2011 07:47 PM | Show all posts
maafkan ai cakap, ai nak jijik bila tgk kuning telur campur air susu coklat tu  , sbb a ...
AuReusium Post at 16-9-2011 19:19



Tak bape sure sebab my family mmg naturally camni. Tapi I pernah dengar:
You eat frequent, but not a lot. Macam selalu makan 3 kali sehari. Tapi cuba tukar kepada 5 atau 6 kali, tapi each time makan sikit je. Takyah matakedarah sampai kenyang.

Maybe sifu Bata boleh perbetulkan.

Like I said, if you have other protein sources, go ahead. Ikan, daging dengan ayam pun protein gak. Tapi Ayam and daging campur lemak sekali, and agak mahal compared to just eggs and milk. Nak masak pun leceh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2011 10:45 PM | Show all posts
tk kisah la pompuan ke laki ke sume buleh masuk..hhehe


Chow
batabaka Post at 14-9-2011 16:59



   
abg bata jnji nk tepek video aritu
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2011 12:09 AM | Show all posts
Reply 26# emino


   berapa budget hang sebulan???
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2011 12:10 AM | Show all posts
malaysia ada buat competition strongman ke???
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2011 10:16 AM | Show all posts
Reply  emino


   berapa budget hang sebulan???
abangbikerz Post at 17-9-2011 00:09



100-200 je budget sebulan. Tapi mmg selalu xde duit. Kekeke
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2011 10:17 PM | Show all posts
Telur 6-10 per serving. Susu fill up the rest of blender. Sometimes I put some milo for addition ...
emino Post at 16-9-2011 17:45



  Menu ni minum berapa kali sehari? Satu kotak susu dengan beberapa biji telur tu utk sekali minum?
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2011 09:46 PM | Show all posts
uols, nak tanya bang bata dan emino terutamanya..  betulkah fat burner seperti hidroxycut dan lipo6 black benar2 membantu menguruskan badan dan membentuk cutting yg cantik pada kadar segera? benar2 kah sebegitu?
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2011 10:34 PM | Show all posts
Tanya aku pun x guna sebab aku x pernah cut atau kuruskan badan lagi so far. Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2011 11:12 PM | Show all posts
Tanya aku pun x guna sebab aku x pernah cut atau kuruskan badan lagi so far. Hahaha
emino Post at 18-9-2011 22:34



   kawan2 uols yang  pergi gym ada pernah cerita tak ?
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2011 12:27 PM | Show all posts
kawan2 uols yang  pergi gym ada pernah cerita tak ?
AuReusium Post at 18-9-2011 23:12


Kalau supplement better tanya sifu Bata. Dia expert.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2011 05:40 PM | Show all posts
malaysia ada buat competition strongman ke???
abangbikerz Post at 17-9-2011 00:10



    ada...Johor tiap2 thun ada...org je tk tau...


Chow
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2011 05:41 PM | Show all posts
abg bata jnji nk tepek video aritu
micha Post at 16-9-2011 22:45



    sabo le jap micha,...selalu i weekend tk on9 ler..baru ni bukak forum..tgu malam2 ckit


Chow
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2011 05:57 PM | Show all posts
Reply 41# batabaka


   ada link ke?? gambar???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2011 03:21 PM | Show all posts
Reply  batabaka


   ada link ke?? gambar???
abangbikerz Post at 19-9-2011 17:57



    IOI Mall Strongman


Google je IOI Mall Strongman


Chow
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2011 09:23 PM | Show all posts
Google je IOI Mall Strongman


Chow
batabaka Post at 20-9-2011 15:21



Blog sape tu ye? Muahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-9-2011 02:44 PM | Show all posts
Blog sape tu ye? Muahahaha
emino Post at 20-9-2011 21:23



    blog awek aku...muahahah...jgn la mara


Chow
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-9-2011 05:27 PM | Show all posts
aku tk paham la....nape org anggap fitness model, actor, atau sesapa yg lean badannye tu tk angkat berat ea?
angkat dumbbell 5kg da ckup? siyesly....itu satu hinaan siot


Chow
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2011 07:32 PM | Show all posts
Post Last Edit by AuReusium at 23-9-2011 19:39
aku tk paham la....nape org anggap fitness model, actor, atau sesapa yg lean badannye tu tk angkat b ...
batabaka Post at 22-9-2011 17:27



   oh , ai kurang faham actually anatomi lelaki. pinta bantuan akan pemahaman ai ini betulkah?
1@ ai betul2 ingat orang lelaki ini, maka disebabkan hormon testosterone ( kalau tidak silap), maka dumbell 5kg pun sudah cukup untuk mereka mendapat badan seperti pelakon hollywood dan model2 US sebegitu. apa yang perlu adalah mendapatkan set dan repetition yang betul...
-begitukah?

2@ai pernah terbaca, di website mana, maka jika tidak salah penafsiran ai, lelaki ini, jika dia kurus dan jaga pemakanan, maka 6 pax di perut mereka akan timbul sendiri kerana mmg 6 pax itu sudah sedia tertanam di situ katanya. cuma cabarannya adalah bagaimana untuk menjadi kurus, kerana orang lelaki mmg secara naturenya, lelemak suka berkumpul di perut ittew, sedangkan kita tidak boleh target bahagian badan mana yg boleh kita singkirkan lemak itu melainkan liposuction.
-begitukan?

3@ai pernah terdengar, orang2 afrika ini mmg sedia fit, kalau setiap petang berjogging jah, maka mereka akan dapat body seperti actor hollywood ini, apatakah lagi jika mereka dari kategori mesomorph. jika seseorang itu dari ecto, seperti kebanyakkan orang asia, sebab itu mereka terpaksa gigih sakan sepertinya
-adakah?
4@faktor genetik dan metabolisme badan. mungkin dgn genetik dan binaan otot mereka yg telah dideisgn, yakni walaupun dgn scale berat yg kecil, ia telah menderu otot2 mereka bekerja keras. begitu jua dgn faktor metabolisme badan, yang membantu mereka kekal lean, tanpa usaha gigih seperti orang lain. Kebanyakan dari kita terlupa dari satu aspek, bahawasanya metabolisme adalah faktor penting jua dalam pembinaan otot dan bentuk badan sebegini.
-betulkan?


Kesimpulannya
sebab tulah maybe aiols menjadi sebahagian dari statistik, bahawa 5kg dumbel boleh, orang lelaki maybe boleh jadi seperti actor hollywood begitu.... so secara hakikatnya apakah sebenarnya? atau mungkin pendapat ini betul cuma hanya utk orang2 yg bernasib baik mempunyai genetik yg special?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2011 08:32 PM | Show all posts
oh , ai kurang faham actually anatomi lelaki. pinta bantuan akan pemahaman ai ini betulkah? ...
AuReusium Post at 23-9-2011 19:32


1. Six pack muscle gak. Kalau muscle tu kecik, lemak xde pun x berapa nampak.

2. Muscle kalau diberi bebanan and under stress (bila workout), akan koyak. So when we are recovering, our body will repair and strengthen that muscle so dia boleh endure that stress next time. So kalau awal-awal 5 kg tu maybe cukup untuk koyakkan muscle. But in time, badan akan jadi lali dan otot dah cukup kuat untuk bebanan tu, so muscle x koyak. Bila x koytak, dia tak repair. Bila x repair dia x grow.


Macam tu la kut. Maybe sifu Bata leh tambah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2011 03:58 PM | Show all posts
oh , ai kurang faham actually anatomi lelaki. pinta bantuan akan pemahaman ai ini betulkah? ...
AuReusium Post at 23-9-2011 19:32



    saya sebenarnye confused adakah kamu lelaki atau perempuan. ok tk apa abaikan dlu benda tu.

1) Lelaki memang lah mempunyai kadar hormon test yg tinggi, tk silap lelaki yg paling lembut pun hormonnya 14x ganda daripada perempuan. Betulkan jika saya silap, ni dari pembacaan lama.Tapi janganlah lupa hormone hanyalah satu faktor dalam benda ni, banyak lagi faktor lain seperti pemakanan dan training yg betul. Boleh bagi senarai aktor yg angkat 5kg dan lean serta buff badannya? Will Smith, Christian Bale, Taylor Lautner, Ryan Reynolds dan lain sy gerenti angkat lebih daripada tu. Ni seolah2 cakap kt diorg, korg ni badan je cantik tp angkat pussy weights, sbb tu aku kata hinaan tu kt dirorg..kesian mereka.

2) Six packs memang betul semua org ada sixpacks, cuba rujuk anatomi badan manusia...dah tentu otot abdominal kan bentuk dia ketul2 gitu...so apabila kadar lemak yg rendah, even org tu tk train abs muscle dia pn, boleh nampak. Tp dari pemerhatian saya la, kalo kita train, bentuknye lebih kental dan tersembul, daripada org kurus yg ada six pack lebih leper dan tak menonjol. Kita memang tk boleh target fat loss kt mana...cannot spot reduction. Sebab tu kene kerja keras...unless u go for surgery la.

3) Im sorry, rasanye kajian bukan org Afrika kot, tp Black Americans, yg dulu2 nenek moyangnya ialah hamba. Aku tk boleh komen pasal genetik ni...kompleks sgt. AKu pn tk pasti adakah genetic code psl muscle ni boleh di pass down. Ada aku baca yang mengatakan disebabkan diorg ni dlu hamba yg kerja keras, badan diorg senang jadi....wallahuallam.

4) Memang genetik dan kadar metabolisma juga faktor utama. Kadar metabolisma yang tinggi, membuatkan seseorang tu senang nk stay lean. Kalo genetik mesomorph pulak, lagi best, memang gifted, nk build muscle senang, nak lean pun senang.


Tapi....ada satu benda yg aku tk faham. Kenapa kita nk letakkan diri kita, di kalangan org 'istimewa'? Kenapa nk buat benda yg mudah dan harapkan hasil yg best dengan harapan badan kita special?
Kalo aku la, mindset aku lain bro. Awal2 aku dah letakkan....aku ni tak special, aku tk gifted macam org lain, aku tk pantas dan kuat macam org lain. Aku tkde apa2 pn kelebihan banding dengan org lain....Apa yg aku tinggal hanyalah semangat dan will power untuk aku berjaya. itu je.
Aku lebih rela gunakan apa yg Tuhan dah sedia bagi kat aku, dan gunakan yg sehabis baik, daripada asik mengeluh "kenapa la....badan aku tk cam ko ea...cepat jadi", sambil2 tu angkat dumbbell 5kg.

Iyer aku memang pernah jumpa org yg gifted camni...angkat rinngan2 dan wat isolation exercise...musclenye jadik...bulat2...dah lama tk pergi gym pn masih maintain...
tp aku nk wat camner kan, dah Tuhan nk anugerahkan dia camtu, tkper mesti kita ada kelebihan kt tmpt lain, kita usahakan yg termampu, angkat seberat yg boleh, carik ilmu.


haaa..panjang skit la aku reply..ahahahha


Chow

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049757s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list