Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
85563
View
636
Reply

Bina Badan, Strength & Fitness V2

  [Copy link]

Author: batabaka       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 19-9-2011 05:40 PM | Show all posts
malaysia ada buat competition strongman ke???
abangbikerz Post at 17-9-2011 00:10



    ada...Johor tiap2 thun ada...org je tk tau...


Chow
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2011 05:41 PM | Show all posts
abg bata jnji nk tepek video aritu
micha Post at 16-9-2011 22:45



    sabo le jap micha,...selalu i weekend tk on9 ler..baru ni bukak forum..tgu malam2 ckit


Chow
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2011 05:57 PM | Show all posts
Reply 41# batabaka


   ada link ke?? gambar???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2011 03:21 PM | Show all posts
Reply  batabaka


   ada link ke?? gambar???
abangbikerz Post at 19-9-2011 17:57



    IOI Mall Strongman


Google je IOI Mall Strongman


Chow
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2011 09:23 PM | Show all posts
Google je IOI Mall Strongman


Chow
batabaka Post at 20-9-2011 15:21



Blog sape tu ye? Muahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-9-2011 02:44 PM | Show all posts
Blog sape tu ye? Muahahaha
emino Post at 20-9-2011 21:23



    blog awek aku...muahahah...jgn la mara


Chow
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-9-2011 05:27 PM | Show all posts
aku tk paham la....nape org anggap fitness model, actor, atau sesapa yg lean badannye tu tk angkat berat ea?
angkat dumbbell 5kg da ckup? siyesly....itu satu hinaan siot


Chow
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2011 07:32 PM | Show all posts
Post Last Edit by AuReusium at 23-9-2011 19:39
aku tk paham la....nape org anggap fitness model, actor, atau sesapa yg lean badannye tu tk angkat b ...
batabaka Post at 22-9-2011 17:27



   oh , ai kurang faham actually anatomi lelaki. pinta bantuan akan pemahaman ai ini betulkah?
1@ ai betul2 ingat orang lelaki ini, maka disebabkan hormon testosterone ( kalau tidak silap), maka dumbell 5kg pun sudah cukup untuk mereka mendapat badan seperti pelakon hollywood dan model2 US sebegitu. apa yang perlu adalah mendapatkan set dan repetition yang betul...
-begitukah?

2@ai pernah terbaca, di website mana, maka jika tidak salah penafsiran ai, lelaki ini, jika dia kurus dan jaga pemakanan, maka 6 pax di perut mereka akan timbul sendiri kerana mmg 6 pax itu sudah sedia tertanam di situ katanya. cuma cabarannya adalah bagaimana untuk menjadi kurus, kerana orang lelaki mmg secara naturenya, lelemak suka berkumpul di perut ittew, sedangkan kita tidak boleh target bahagian badan mana yg boleh kita singkirkan lemak itu melainkan liposuction.
-begitukan?

3@ai pernah terdengar, orang2 afrika ini mmg sedia fit, kalau setiap petang berjogging jah, maka mereka akan dapat body seperti actor hollywood ini, apatakah lagi jika mereka dari kategori mesomorph. jika seseorang itu dari ecto, seperti kebanyakkan orang asia, sebab itu mereka terpaksa gigih sakan sepertinya
-adakah?
4@faktor genetik dan metabolisme badan. mungkin dgn genetik dan binaan otot mereka yg telah dideisgn, yakni walaupun dgn scale berat yg kecil, ia telah menderu otot2 mereka bekerja keras. begitu jua dgn faktor metabolisme badan, yang membantu mereka kekal lean, tanpa usaha gigih seperti orang lain. Kebanyakan dari kita terlupa dari satu aspek, bahawasanya metabolisme adalah faktor penting jua dalam pembinaan otot dan bentuk badan sebegini.
-betulkan?


Kesimpulannya
sebab tulah maybe aiols menjadi sebahagian dari statistik, bahawa 5kg dumbel boleh, orang lelaki maybe boleh jadi seperti actor hollywood begitu.... so secara hakikatnya apakah sebenarnya? atau mungkin pendapat ini betul cuma hanya utk orang2 yg bernasib baik mempunyai genetik yg special?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2011 08:32 PM | Show all posts
oh , ai kurang faham actually anatomi lelaki. pinta bantuan akan pemahaman ai ini betulkah? ...
AuReusium Post at 23-9-2011 19:32


1. Six pack muscle gak. Kalau muscle tu kecik, lemak xde pun x berapa nampak.

2. Muscle kalau diberi bebanan and under stress (bila workout), akan koyak. So when we are recovering, our body will repair and strengthen that muscle so dia boleh endure that stress next time. So kalau awal-awal 5 kg tu maybe cukup untuk koyakkan muscle. But in time, badan akan jadi lali dan otot dah cukup kuat untuk bebanan tu, so muscle x koyak. Bila x koytak, dia tak repair. Bila x repair dia x grow.


Macam tu la kut. Maybe sifu Bata leh tambah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2011 03:58 PM | Show all posts
oh , ai kurang faham actually anatomi lelaki. pinta bantuan akan pemahaman ai ini betulkah? ...
AuReusium Post at 23-9-2011 19:32



    saya sebenarnye confused adakah kamu lelaki atau perempuan. ok tk apa abaikan dlu benda tu.

1) Lelaki memang lah mempunyai kadar hormon test yg tinggi, tk silap lelaki yg paling lembut pun hormonnya 14x ganda daripada perempuan. Betulkan jika saya silap, ni dari pembacaan lama.Tapi janganlah lupa hormone hanyalah satu faktor dalam benda ni, banyak lagi faktor lain seperti pemakanan dan training yg betul. Boleh bagi senarai aktor yg angkat 5kg dan lean serta buff badannya? Will Smith, Christian Bale, Taylor Lautner, Ryan Reynolds dan lain sy gerenti angkat lebih daripada tu. Ni seolah2 cakap kt diorg, korg ni badan je cantik tp angkat pussy weights, sbb tu aku kata hinaan tu kt dirorg..kesian mereka.

2) Six packs memang betul semua org ada sixpacks, cuba rujuk anatomi badan manusia...dah tentu otot abdominal kan bentuk dia ketul2 gitu...so apabila kadar lemak yg rendah, even org tu tk train abs muscle dia pn, boleh nampak. Tp dari pemerhatian saya la, kalo kita train, bentuknye lebih kental dan tersembul, daripada org kurus yg ada six pack lebih leper dan tak menonjol. Kita memang tk boleh target fat loss kt mana...cannot spot reduction. Sebab tu kene kerja keras...unless u go for surgery la.

3) Im sorry, rasanye kajian bukan org Afrika kot, tp Black Americans, yg dulu2 nenek moyangnya ialah hamba. Aku tk boleh komen pasal genetik ni...kompleks sgt. AKu pn tk pasti adakah genetic code psl muscle ni boleh di pass down. Ada aku baca yang mengatakan disebabkan diorg ni dlu hamba yg kerja keras, badan diorg senang jadi....wallahuallam.

4) Memang genetik dan kadar metabolisma juga faktor utama. Kadar metabolisma yang tinggi, membuatkan seseorang tu senang nk stay lean. Kalo genetik mesomorph pulak, lagi best, memang gifted, nk build muscle senang, nak lean pun senang.


Tapi....ada satu benda yg aku tk faham. Kenapa kita nk letakkan diri kita, di kalangan org 'istimewa'? Kenapa nk buat benda yg mudah dan harapkan hasil yg best dengan harapan badan kita special?
Kalo aku la, mindset aku lain bro. Awal2 aku dah letakkan....aku ni tak special, aku tk gifted macam org lain, aku tk pantas dan kuat macam org lain. Aku tkde apa2 pn kelebihan banding dengan org lain....Apa yg aku tinggal hanyalah semangat dan will power untuk aku berjaya. itu je.
Aku lebih rela gunakan apa yg Tuhan dah sedia bagi kat aku, dan gunakan yg sehabis baik, daripada asik mengeluh "kenapa la....badan aku tk cam ko ea...cepat jadi", sambil2 tu angkat dumbbell 5kg.

Iyer aku memang pernah jumpa org yg gifted camni...angkat rinngan2 dan wat isolation exercise...musclenye jadik...bulat2...dah lama tk pergi gym pn masih maintain...
tp aku nk wat camner kan, dah Tuhan nk anugerahkan dia camtu, tkper mesti kita ada kelebihan kt tmpt lain, kita usahakan yg termampu, angkat seberat yg boleh, carik ilmu.


haaa..panjang skit la aku reply..ahahahha


Chow

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2011 09:57 PM | Show all posts
saya sebenarnye confused adakah kamu lelaki atau perempuan. ok tk apa abaikan dlu benda tu ...
batabaka Post at 24-9-2011 15:58



many thanks for pencerahan. kini ai lebih memahami.  

    motif nak kata ai lelaki pula     , actually ai simpulkan point2 ai base on pembacaan shj. and mostly ai got from old thread or other pembacaan. itu shj logika yg ai base on. dats why masa uols cerita it's an insult dgn weight 5kg itu, ai teringin jua ingin mengerti.  yes, sebab manalah ai tahu. ai mmg kurang ilmu anatomi lelaki bagaimana dan seolahnya bila ai bertanya mcm kehadiran ai tidak disenangi jew . salahkah ai memeriah kan thread dgn prinsip2 ilmiah  dan ai yakin ia masih on topic .

kalau perempuan ai dah maklum jua    . ai di sini bertujuan mempelajari health dan fitness, disebabkan ini suatu topik yg ai agak asing.  selalu ai menelusuri topik2  di board lain maka di sini cuma 5% shj. so ai terbaca semua artikel atau konsep berkenaan, masa menziarah website berkaitan kesihatan dan menurunkan berat badan begitu. kerana, biasanya menurunkan berat badan adalah melalui kaedah  diet, jusmate5, herbalife, teh herba, minyak pati halia dan pelbagai lagi sepertinya... jadi matlamat ai kini adalah regime yg lebih bercorak aerobik dan jogging kerana ai difahamkan ia lebih baik.  jadi awalnya ai yakin ai berada di thread yg betul. dan ai thot ia tidak kisah jika ai, mencelah di sini. makanya the rest kala ai bertanya, itu cumalah for the sake of ilmiah.

baiklah, ai akan posting jika ehwal itu berkaitan wanita shj.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2011 10:03 PM | Show all posts
Bahasa sastera and panjang lebar saya susah untuk mengerti. Muahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2011 01:54 AM | Show all posts
many thanks for pencerahan. kini ai lebih memahami.  

    motif nak kata ai lelaki pula  :d ...
AuReusium Post at 24-9-2011 21:57



    mana nk tau laki ke pompuan forum CARI takde tag male or female kot..wakakka...
dan setau aku anatomi laki dan perempuan sama, selain sistem reproduktif...

jgn risau atau emo..gaya aku reply mmg camni...tk bermaksud apa2...wpn mungkin ada cam harsh skit.
pada aku lebih baik cik AuReusium lepak sini je....
sebab sini selain matlamat nk cantik ke apa, kita terapkan sekali gaya hidup sihat...
so selain fit, dpt sihat kan ke bonus tu...badan pn cantikk...

kita tkde goal nk slimm kurus atau gemuk sini..teheheh....


Chow

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2011 10:48 PM | Show all posts
Reply 53# batabaka


   fitnutritions tu hang punya ke???
aku igt nak beli whey protein lerr. yg 100% takde campur ape2 ada tak??? pasal nak murah.

lagi satu creatine tu penting ke??

adakah creatine akan bagi significant difference jika consume??
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2011 01:53 PM | Show all posts
Lates progress pic:



Hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-9-2011 03:36 PM | Show all posts
Reply  batabaka


   fitnutritions tu hang punya ke???
aku igt nak beli whey protein lerr. yg 1 ...
abangbikerz Post at 27-9-2011 22:48



    aku punya...tp better jgn iklan lebih2 sini nnti karambunai marah
apa2 hal leh emel support[at]fitnutritions.com

kalau nk murah ambik Dymatize Elite Whey isolate. creatine tu saya tkde la cakap penting, tapi memang berguna, terutama kalo nk wat exercise yg heavy2.

kalo nk bezakan senang je, pekata workout TANPA creatine dlu, catit pundages, dan wat lak workout DENGAN creatine, tgk bnyk pertambahan dr segi berat yg kita angkat tak

Chow
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-9-2011 03:37 PM | Show all posts
Lates progress pic:



Hehe
emino Post at 28-9-2011 13:53


tetek tebal ni...wakaka

Chow
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2011 08:50 PM | Show all posts
Reply 55# emino


   berapa kali seminggu ko masuk gym?
workout plan apa yg ko pakai??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-9-2011 03:23 AM | Show all posts
Reply  emino


   berapa kali seminggu ko masuk gym?
workout plan apa yg ko pakai??
abangbikerz Post at 28-9-2011 20:50



    skg ni bodyparts split, 5x per week

Chow
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2011 08:45 AM | Show all posts
skg ni bodyparts split, 5x per week

Chow
batabaka Post at 29-9-2011 03:23


Aku dulu 5x. Now 3x je kut. Sebab lagi dua gi kelas martial arts.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093168s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list