Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
88372
View
430
Reply

apakah keturunan Melayu anda?

  [Copy link]

Author: torres9       Show all posts   Read mode

Post time 24-10-2011 08:21 AM | Show all posts
Reply  Santeira


   

waaa... boleh speaking bahasa banjar dengan rawa ke? takat ni, kalau o ...
taji2906 Post at 24-10-2011 08:18

banjar + rawa ikut mak. melayu perak kat bapak so nama saya normal je.  cuma faham bahasa rawa dan banjar tapi tak pandai cakap.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2011 12:12 AM | Show all posts
iF vote tiga-tiga boleyh?

Anak jati + Anak dagang + Peranakan.

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2011 01:18 PM | Show all posts
anak dagang kot org negri9, suku biduanda. tp ayah ckp bkn minangkabau, xpaham la, sape paham. tp mgkn dtg dr luar tanah melayu, dulu2 la. tp kawin ngan org melayu asli sini. sbb tu suku biduanda suku biduanda je buleh jd undang sbb kawen ngn org tanah melayu ni. hihi, jd saya ni anak dagang campur jati la kot.. poning2
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2011 02:02 PM | Show all posts
saya anak peranakan - bapak melayu mak cina - daapt la akak yang comel ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2011 08:44 AM | Show all posts
belah bapak
india muslim+bugis=bapak

belah mak=melayu

mak+abah=aku
abih aku nih ape?
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2011 10:21 AM | Show all posts
akak keturunan jantan dengan pompuan... mak akak pompuan, bapak akak jantan dik
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2011 01:37 PM | Show all posts
akak keturunan jantan dengan pompuan... mak akak pompuan, bapak akak jantan dik
k.limahkembali Post at 2-11-2011 10:21



   kalu cmtu same la kite. jd kite adk beradik ke? huhu
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 01:44 PM | Show all posts
Reply 105# jjx597


  
belah bapak
india muslim+bugis=bapak

belah mak=melayu

mak+abah=aku
abih aku nih ape?


jd nye ko ni adalah campuran Melayu jati + peranakan + dagang = Melayu Jakang ataupun Mamu djarum pun bole hle
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 01:48 PM | Show all posts
Reply 107# day2


   

akak keturunan jantan dengan pompuan... mak akak pompuan, bapak akak jantan dik
k.limahkembali Post at 2-11-2011 10:21



kalu cmtu same la kite. jd kite adk beradik ke? huhu


eh eh iyelah, kita kan sepusat sepusing, bapak kita asing-asing, mak lain-lain, janganlah memalu, buatlah Forum ni macam rumah sendiri ye
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 01:49 PM | Show all posts
Post Last Edit by YeOpInDiE at 3-11-2011 13:56

Iols adalah keturunan  Beras Jati +




Nasi Dage +



nasi Ulam +


jadinye Kume pung kenye le
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 04:11 PM | Show all posts
Reply  jjx597


   

jd nye ko ni adalah campuran Melayu jati + peranakan + dagang = Melayu Ja ...
YeOpInDiE Post at 3-11-2011 13:44


Melayu Jakang ea...mcm pelik jugak namenye...pedulik la dari mane pon,janji islam...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 09:26 PM | Show all posts
Ocu (Kampar)
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2011 10:41 AM | Show all posts
da vote...

sblh mak........... BUGIS Selangor (Nenek) + Minang pagar ruyung (Atok)

sebelah abah.......... Jawa (Nenek) + Minang kabau (Atok)
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2011 11:27 AM | Show all posts
saya anak peranakan - bapak melayu mak cina - daapt la akak yang comel ni
she Post at 1-11-2011 14:02


kita serupa la...hehe..
bapak melayu jawa mak cina (asal dr nenek cina)..

mesti mata sepet jgk...
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2011 11:41 AM | Show all posts
anak dagang vs anak peranakan...
belah mak...nenek asal cina tapi dibela org melayu jawa islam
belah pak...jawa indon mari....
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2011 07:27 PM | Show all posts
Aku Peranakan.

Bugis Suku Luwuk-Banjar Suku Alai....makanya Peranakan Bugis-Banjar...

tapi Melayu Jati anggap kami Melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2011 10:58 PM | Show all posts
melayu jati mcm mane? banjar plak dr mne? bugis dr mne? igtkn same je sume tu melayu.. jd org negeri sembilan bukan melayu ke???
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2011 11:12 PM | Show all posts
dagang kot..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2011 01:53 PM | Show all posts
ANAK DAGANG + ANAK PERANAKAN
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2011 08:58 PM | Show all posts
saya keturunan melayu jati+siam (kedah)+sumatera org minang ke kampar tah(anak dagang pasca 1900 adik beradik and tokwan buka tanah di daerah pahang)+ jawa tp dari perlis+n kemungkinan India atau yaman yang zaman dulu2 hahaha...

sebabnya ada sedara dan adik beradik feature mata pasak yang masuk dalam mcm hindustan ada yg sepet mcm cina ada yang mata besar ada yg mancung ada yang kemek ada yang muka melayu.ada yg cerah ada yang gelap family saya sendiri  bersilang2..

lagi satu nenek and moyang pandai urut and ada ilmu berubat mata sakit..nenek n moyang dulu bila urut org ada jampi contoh:" om benda huma aku betul ketangkainya........berkat doa laillah haillallah..

byk ada tok saya bagi doa2 org lama untuk tu la inilah ada tulis dulu tp campak mana tah.. tak guna pun tapi nak tanya balik la warisan melayu lama tu boleh buat simpanan khazanah silam..

dulu2 klu ada yg sakit ada wat bubur jawa tu yang jawa tu kot ala bubur gula merah dan atas tu bubur putih bersantan..tapi la ni tak buat dah...

tapi memang menarik la kalau kita dapat kaji asal usul keturunan kita kan tetapi yang baik jadikan tauladan yang buruk jadikan sempadan..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2011 12:01 AM | Show all posts
Saya anak dagang....Jawa (Nenek Moyang)+ Minang(juga Nenek Moyang lama dulu). Tapi tak tahulah cakap bhs Jawa dan Minang ni....Datuk dan emak saya tahulah cakap bahasa seberang ni..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2011 03:58 PM | Show all posts
bapak aku jawa, mak peranakan siam, kini aku konfius..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2011 04:28 PM | Show all posts
mak aku minang+ayah aku melayu=aku? melayu minang..haa,betul ke? hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2011 12:46 AM | Show all posts
bhs ibunda aku melayu, itu ajerla bhs yg aku taw dulu kini & selamanya. makanya aku nie melayu from both sides. atuk aku, mak dia cina. habis sepupu sepapat aku, even siblings aku mata sepet n chinese look. tp aku x.

masa aku tecit2, my siblings kata aku nie anak pungut ajer. mak aku pungut bwh rumah, dorg ckp aku sebenarnya anak tok batin org asli. bila aku pi kedai mamak, pekerja sana kata aku mcm bekas pekerja pinoy dorg, kwn2 aku yg kaukasian pun ckp aku cm pinoy. tp yg konpim aku melayu la nak2 tang idung aku nie.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2011 03:39 PM | Show all posts
anak dagang impit...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053439s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list