Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
41008
View
188
Reply

anda cuci tuala wanita sebelum buang?

[Copy link]

Author: miss_bear       Show all posts   Read mode

Post time 21-2-2012 07:49 AM | Show all posts
Reply 25# marumaru

saya pasni pon tanak cuci lah lpas tgok jwpn ustazah..cuci masa kat umah je..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2012 07:53 AM | Show all posts
harusla cuci.. tu kan darah kita bukannya darah org lain... teringat dulu time dok hostel, senior pe ...
oshinmoshin Post at 9-2-2012 22:22



  ingatkan hostel saya je ada cerita mcm ni.. lidah panjang jilat pad yg xdicuci..ni warden siap bgtau dia nmpak..hihi
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2012 12:44 PM | Show all posts
aku apa pun situasi tetap basuh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-2-2012 02:34 PM | Show all posts
miss rasa baik korang cuci lah tuala wanita..
dulu miss kadang2 cuci, kadang2 tak..
tengok mood..
pastu darah slalu tak cukup tak tau nape.
ni miss sekarang dah x pernah miss cuci pad, darah ada cam naik sikit..
ada kaitan ke ea?
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2013 03:02 PM | Show all posts
sebaiknye cuci coz bkn ke islam tu mementingkan suci n bersih
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2013 06:17 PM | Show all posts
CUCI I PENTINGKAN KEBERSIHAN
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2013 07:45 PM | Show all posts
Zaman nenek i, dia basuh coz dia pakai kain tu semula...
dan masa sekarang pon ada jual cloth pad ni...cantik cantik...lepas pakai cuci...
dan i rasa elok juga untuk mengurangkan belanja dan kurangkan sampah dunia..

berbalik pada i, i memang tak cuci...i just bungkus dengan tisu kemas2 dan masukkan ia ke dalam plastik yang digunakan untuk membalut pad yang bersih tu..then buang dalam tong yang dikhaskan...
dulu i cuci, tapi messy sangat....
kat opis bau hanyir darah boleh dihidu oleh individu di kubikal sebelah dan kadang kala ada orang tunggu nak guna toilet...
kalau nak basuh ambik masa...
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2013 11:41 AM | Show all posts
Basuh. N letak sabun byk2 sbb kadang tu susah nak kuar stain. So bila letak sabun tu i dulu pikir logic apa apa jin ka apa ke yg suka darah tu konfius sbb dah campur sabun heheheh.  Ala cam nyamuk tak suka gigit org yg pakai bedak/insect repellant masa masuk butan so teori tu jugak la. Selalu kat ofis mmg bawak handwash atau guna je handwash kat toilet tu. i gi toilet office mmg lengkap satu paperbag ada cleanser,sabun , pad, pantiliner, toilet roll, panties spare, dettol spray, kertas alas seat.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2013 12:31 PM | Show all posts
nawtylulu posted on 17-10-2011 03:35 PM
sama r. sebab mmg da diajar dr kecik.. bile x bsoh rse lain mcm lak..

sy pon.. sebab mak dh pesan.. mak kate tkt setan jilat drh tue..

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2013 12:51 PM | Show all posts
SOALAN
wanita adalah di galakkan membersihkan tuala wanita yang digunakan
sebelum ianya dibuang, soalan saya sejauh manakah wanita itu harus
mencucinya, dan jika bahan buatan tuala wanita itu menyukarkan untuk
dicuci, apakah langkah terbaik untuk memastikan ianya bersih.

JAWAPAN
Harus mencucinya sekadar yang termampu sahaja kerana pad tersebut untuk dibuang dan bukan untuk menggunakannya semula.

rujukan
http://kemusykilan.islamgrid.my/questions/view/30935

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2013 12:54 PM | Show all posts
mrsLucky posted on 11-3-2013 07:45 PM
Zaman nenek i, dia basuh coz dia pakai kain tu semula...
dan masa sekarang pon ada jual cloth pad n ...

sy memang cuci memang la hanyir tp sy guna sabun pencuci simbah kt lantai pastu simbah..


Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2013 01:05 PM | Show all posts
bianglala posted on 1-11-2011 09:03 PM
wajib cuci sampai takde kesan darah kalau boleh (ada sesetengah pad zaman sekarang ni susah nak cuci ...

dulu aq pernah tgk  2-3 pad berselerakan di tong sampah kat bandar sebab anjing punya kerja  kebtulan nk lalu kt tempat shorcard sekali ko ambik ....  aq rase je time tue..lps aq dh serik dh x lalu tempat tue

sebab ada pad yg masih berdarah..
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2013 02:33 PM | Show all posts
lynnyana posted on 12-3-2013 01:05 PM
dulu aq pernah tgk  2-3 pad berselerakan di tong sampah kat bandar sebab anjing punya kerja  kebtu ...

Gross nya....kesian awk. Kalo kite pon nak muntah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2013 02:44 PM | Show all posts
gazelle posted on 12-3-2013 02:33 PM
Gross nya....kesian awk. Kalo kite pon nak muntah.

tue la.. mak sy pesan bersih drh tue sebab hanyir dn berbau..
bila dh berbau ade binatang yg suka mkn drh nie (jenis mkn daging)
sebab 2 die suke geledah2 sampah2 nie..yg 2 yg ku takut..

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2013 04:52 PM | Show all posts
Komplikated jadi pempuan ni...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2013 12:05 PM | Show all posts
aku wajib cuci, kalo tak cuci rasa mcm tak puas walaupon sebelom buang tu aku dh balut nicely. sbb mak aku mmg ajar gitu.. basuh before balut n buang
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2013 04:11 PM | Show all posts
annorr_maira posted on 17-10-2011 09:05 AM
aii selalu, bukak & koyakkan pad tu..kapasnye buang dlm lubang jamban..plastiknye, bungkus, buang dl ...

tak tersumbatkah jamban tersebut?
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2013 04:24 PM | Show all posts
tipuware posted on 13-3-2013 04:11 PM
tak tersumbatkah jamban tersebut?


kapas nye akan hancur...kn aii ckp, koyak kan, buang kapas2 jek..plastik, cuci bersih, bungkus ngn paper, baru buang...

insha allah, tk tsumbat...sbb kapas2 jek yg dibuang dlm lubang bowl tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2013 04:33 PM | Show all posts
fcl29 posted on 18-10-2011 12:59 PM
Reply 11# annorr_maira

hahahah....

dh 30lbh thn aku hidup ni, tk pnh pulak toilet umah mak aku, umah aku tersumbat sbb pad ni..hakhak hak...

fhm kn betul2 ayat aku tu..kapasnye yg dibuang...bukan sekali dgn pad2 bserta plastik tu...koyakkan...kapasnye buang dlm lubang...plastiknye basuh bersih2, bungkus paper, buang dlm tong sampah...huhu






Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2013 01:21 AM | Show all posts
ASSALAMUALAIKUM.
MBSB (Malaysia Building Society Berhad) - PAKEJ PEMBIAYAAN PERIBADI ISLAMIC MBSB
Mulai tarikh 01 Jan 2013 , MBSB menambahkan dua skim baru (MBSB NEW YEAR 2013 dan MBSB MAX-I (2) untuk keperluan pembiayaan peribadi khas
untuk kakitangan kerajaan Malaysia dan badan berkanun seluruh MALAYSIA . 1 MALAYSIA = )

NEW PRODUCT FEATURES MBSB 2013

1) PAKEJ MBSB NEW YEAR 2013

AMAUN PINJAMAN : RM3K TO RM250K
TEMPOH PINJAMAN : 6 THN TO 25 THN
KADAR FAEDAH : 3.99% FLAT RATE (WITH BANCA)
: 4.20% FLAT RATE (WITHOUT BANCA)
KRITERIA : GAJI MINIMA RM700.00
: KELAYAKKAN MAXIMA 70% (SEPERTI WASLAH)
: TERBUKA KEPADA SEMUA TARGET MARKET MBSB / FULLY GOV & GLC
: TIDAK DIBENARKAN OVERLAP LOAN MBSB SEDIA ADA
: 2ND ACCT DIBENARKAN JIKA BUKAN DARI PAKEJ WASLAH & MAX-I
: FRESH LOAN DIBENARKAN

POTONGAN : PROCESSING FEE 3%
: SECURITY DEPOSIT 1 BULAN
: INSURANCE WAJIB
: TemanKu, Amanah Raya Berhad, BANCA (JIKA BERKAITAN)

TEMPOH PROMOSI : SEHINGGA 31 march 2013 (CEPAT - CEPAT sementara PROMOSI masih ADA)
Peminjam mesti mempunyai gaji tetap RM700 dan keatas dan mesti sudah berkhidmat minimal enam bulan keatas Toleransi blacklist CTOS / CCRIS adalah
RM30,000 (1 BULAN KERJA TETAP PUN BOLE APPLY)

Pakej MAX-I (2) MBSB (MAX RM250K)
2) PAKEJ MAX-i 2
AMAUN PINJAMAN : RM3K TO RM250K
TEMPOH PINJAMAN : 6 THN TO 25 THN
KADAR FAEDAH : 4.77% FLAT RATE (WITH BANCA)
: 4.99% FLAT RATE (WITHOUT BANCA)
KRITERIA : GAJI MINIMA RM700.00
: KELAYAKKAN MAXIMA 70%
: TERBUKA KEPADA SEMUA TARGET MARKET MBSB
: OVERLAP LOAN MBSB SEDIA ADA DIBENARKAN (SEMUA PAKEJ)
: 2ND ACCT DIBENARKAN JIKA BUKAN DARI PAKEJ WASLAH & MAX-I
: FRESH LOAN DIBENARKAN


SYARAT KELAYAKAN ?

-Pinjaman Peribadi MBSB terbuka kepada kakitangan KERAJAAN NEGERI & PERSEKUTUAN .
-BADAN BERKANUN TERPILIH juga layak memohon pinjaman MBSB (spt MPOB, GIAT MARA, PUNCAK NIAGA, SYABAS,  MAB dll)
-Berumur 19 tahun ke atas & tidak melebihi 60 tahun semasa tamat pinjaman
-Berjawatan TETAP dan gaji pokok + elaun tetap serendah RM700
-Bayaran balik melalui BIRO POTONGAN ANGKASA
-Buat masa sekarang pinjaman MBSB tidak dibuka pada swasta dan tentera

Kenapa memohon pembiayaan peribadi MBSB melalui saya DAN KENAPA PERLU MBSB ? ANDA PERLUKAN 3 SEBAB ? saya bagi TRIPLE

-Pinjaman MBSB adalah secara Islamik
-Tanpa penjamin
-CTOS/CRISS tidak lebih dari RM 30 000 layak memohon
-Dokumen yang mudah
-Perlindungan Insurans Takaful Berkelompok
-Tiada caj tersembunyi
-Tiada yuran bulanan
-Hadiah menarik menanti anda!!!
-Lebih Telus dan Cepat - kami membantu anda menguruskan permohonan anda terus ke HQ MBSB di Kuala Lumpur
-Tiada Caj Tersembunyi - kami tidak memegang buku bank atau kad ATM anda
-Tanpa Upfront - kami tidak mengenakan apa apa bayaran pendahuluan
-Tiada yuran bulanan - apa yang dilihat pada jadual itulah yg akan dipotong
-Semak status dgn lebih MUDAH - kami memberi keistimewaan kepada pemohon yang memohon melalui kami utk menyemak  status permohonan di website kami

KEUNTUNGAN BERGANDA, BAYARAN BULANAN YANG TIDAK MEMBEBANKAN HIDUP ANDA ? BAYANGKAN KEHIDUPAN ANDA DIPENUHI DENGAN BEBANAN HUTANG YANG INTEREST
NYA MEMBUATKAN ENCIK/CIK/PUAN SEKALIAN TERPAKSA IKAT PERUT. SUDAH TIBA MASA UNTUK OVERLAP SEGALANYA !!! BAGI YANG INGIN MEMBUAT DUIT. INILAH
PELUANG YANG PATUT ANDA REBUT . BERILAH SAYA PELUANG UNTUK TUNJUKKAN KEPADA ANDA KENAPA MESTI MBSB. IF YOU NEVER TRY YOU WILL NEVER KNOW.
CHECK SAHAJA DAHULU ANDA LAYAK ATAU TIDAK. BERIKAN :

1) Nama
2)Tempat Kerja
3)No.IC
4)Gaji Pokok / Elaun Tetap / Jumlah Potongan pada Slip Gaji YANG TERKINI ( senang sikit buat KIRAAN KELAYAKAN ANDA )

Hantarkan ke Personal H/p : 0173351532 call/msg/whatsapp
2nd Num : 01111567913 msg/whatsapp
Email : mhaslam24@yahoo.com

Servis Terbaik Dari Ladang ! ANDA BOLE LIHAT STATUS LOAN ANDA SECARA ONLINE BILA ANDA APPLY DENGAN SAYA / BILA-BILA MASA
BLACKLIST/CCRIS/CTOS/OVERLAPP dialu-alukan JANGAN LEBIH 30K DAN KEATAS ! FUYOO !! MASYUKKK !!!

SERVIS 1MALAYSIA
Utk pemohon yang berada jauh. Urusan penghantaran borang adalah menggunakan Pos Ekspress - Dijamin Sampai Esok. Kalau hari ni tak sampai, esok
mesti sampai! Sila rujuk pada helaian sisipan Pos Ekspress utk kawasan penerimaan yang lebih dari sehari. Mudah, Murah dan Cepat.
Terima Kasih Abg Posmen
IF THE SERVICE IS GOOD PLEASE TELL YOUR FRIENDS , IF THE SERVICE IS BAD PLEASE TELL US

YOUR SATISFACTION IS OUR COMMITMENT

-ANDA KEUTAMAAN KAMI
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2013 12:15 PM | Show all posts
aku basuh walaumacam mana pun..
basuh sampai pad tu putih balik..
kalau yang ada gel tu, aku koyak kan dan buang gel tu dalam lubang tandas..
pas basuh bungkus dengan pembalut pad baru and buang...
kalau ikut orang dulu-dulu, lepas basuh, bungkus dengan sotkabar n bakar..
katanya mengundang 'tetamu'
jiran aku pernah nampak tetamu tak diundang tu tengah jilat-jilat pad berdarah dekat toilet..
sampai skrg jiran aku tu tak sihat..
asyik kena kacau jah...
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2013 03:38 AM | Show all posts
kadang bungkus dgn tisu,kadang cuci gitu2 jer, kadang tu tak cuci langsung.
I dont believe in hantu setan datang hisap jilat darah tu semua.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2013 09:53 AM | Show all posts
sbb tak nampak... tu yg tak caya makhluk alam ghaib suka darah kotor ni... apapun cuci la... bukan darah org lain sendiri juga... mmg la pad tu tak pakai semula, tapi kalau dah smpi tempat longgok sampah, pastu anjing gonggong... minta lindung la...
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2013 11:09 PM | Show all posts
aku tak cuci kalau ada tong sampah khas untuk pad tu, buang terus je. lagipun, kadang-kadang tandas takde hose. kat rumah, memang flush isi pad tu ke dalam jamban je.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2013 04:10 PM | Show all posts
Mesti laa basuh..... pengotor jerk rupanya kalau tak basuh.  Basuh kasi putih balik letak sabun bagai.... bior betul2 bersih baru laa buang..... lain laa kalau u travel nak tukar kat public toilet, basuh guna air jer laa sampai bersih, mana nak cari sabun kan... aper2pun memang kena basuh!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053653s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list