Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
39675
View
187
Reply

anda cuci tuala wanita sebelum buang?

[Copy link]

Author: miss_bear       Show all posts   Read mode

Post time 14-5-2013 05:07 PM | Show all posts
cuci...
coz duk asrama dlu.. dorg ckp kne cuci..
even kalo xde hantu setan yg jilat darah pn...
sbb busukkkk kot darah tu...
hanyir gilerr...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2013 12:28 AM | Show all posts
sebaik2nya basuh. masa muda remaja dulu my mum bagi reason kenapa perlu basuh, dia kata darah kotor tu orang leh wat jahat kat kita kalu orang amik. tu pendapat my mum as orang kampung. then bila dah masuk sekolah menengah, ustazah pesan lak, dia kata elok basuh sebab tu darah kita, perlu kita bersihkan elok2 dan buang tuala tu baik2 setelah di cuci. sebab lain lupa lak, tp pesanan ustazah basuh dulu baru buang.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2013 03:17 PM | Show all posts
gila pengotor kalau tak cuci....dalam agama pun mengajar kita supaya menjaga kebersihan....
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2013 02:47 PM | Show all posts
mmg basuh / at least basahkan dengan air pastu balutt ngan surat kabo.

kalau p outstation ke, wajib bawak surat kabo
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2013 12:13 AM | Show all posts
prnah trdengar, ada penceramah nih kata, kalo x basuh pun x apa, balut ngan kertas br buang..sbb dia kata org dulu2 cuci sbb dorang pakai kain, bukan pad yg mmg jenis pakai n buang.. tp mmg dr mula dtg period mak aku dh ajar, cuci dulu..bukan susah pun, lalukan air smbil pijak2 pad tuh ngan kaki, jgn smpai trburai sudah..agak2 darah dh hilang dah lah..bungkus n buang..mak ckp setan pun dh x lalu nk hisap.. tp masa bersalin kat spital, rata2 smua mommy x basuh pun..buang trus dlm tong kuneng..paham jgak situasi nyer cam mana..nak2 yg brsalin czer..tp seb baik mkcik cleaner rajin pungut smpah dlm bilik air tuh..kalo idak seriau nk ke tandas mlm2..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2013 01:41 PM | Show all posts
ada jugak ke yg x cuci pad sendiri...erk
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2013 10:27 PM | Show all posts
Xbasuh... Bg tea mmg sangat pengotor kalu darah mengalir2 kat lantai toilet... Lagi, makin hebat bacteria membiak sbb dalam keadaan basah dan kotor tu...
Bungkus elok2 then buang la...

Kalo dulu masa kecik2 duduk kat kg, mmg tea akan simpan pad2 yang da bungkus tu, bila da abes period, tea akan bakar sampah2 tu... Mmg tak basuh sbb nak make sure pad kering n senang terbakar...
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2013 11:45 AM | Show all posts
Ishhh alangkah bersihnya bumi kita ini kalau pad pempuan ni boleh di recycle buat minyak enjin ke, atau tiang konkrit jembatan ke, rumput palsu ke atau badan kapal terbang ke ..hmmmph.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2013 12:33 PM | Show all posts
Cuci.. Tapi lalukan air kat dalam mangkuk tandas sebab xnak dia mengalir kat lantai..
Bila dah hilang, baru bungkus dan buang..

Tapi makcik saya yang setazah pernah bagitau, yang wajib cuci tu yang pad dulu2.. pad pakai buang ni, cuci sikit2 pun x apa, yang penting bungkus elok2 dan buang kat tempat khas/bakar sendiri. Atas faktor kesihatan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2013 01:37 PM | Show all posts
cuci ke tak cuci, tolong jangan buang dalam toilet.toilet boleh tersumbat ! bangsa pengotor apa yang buang dalam toilet !
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2013 01:39 PM | Show all posts
liMobA|y posted on 18-10-2011 08:04 PM
dedulu mmg cuci.. balut & masukkan dlm plastik sampah sebelum cuci.. lg pun dulu rumah mana ada prop ...

betul tu..dulu2 cuci sebab pakai towel kan..bukan pad..takde satu pon dalil sahih yang kata setan jilat kalau tak cuci. Tapi cara buang tu kene la proper sebab tu darah. kalau cuci, kan ke mengalir air berdarah tu. tak pasal2 orang lain kene penyakit. Darah x boleh exposed to air.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2013 11:06 AM | Show all posts
ni plak pendapat aku...dulu masa zaman sekolah duduk asrama..mmg jadik satu kesalahan klu x cuci pad...
pendapat sebab kat asrama kan byk setan2...klu kita buang gitu jer...dia akan jilat2 darah kotor tu..
tp skang bila dah kawin...klu kat rumah aku cuci..
tp bila kat ofis aku x cuci...sebab klu cuci ni perlukan byk air kan...kan habis laa basah lantai toilet..
so aku just bungkus elok2..dan buang dalam tong sampah yg khas tu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2013 01:04 PM | Show all posts
cuci sbb dah terbiasa..
cuci setakat mana yg boleh je laa..
xde laa sampai putih bersih smpi bila perah air putih jernih yg keluar..
kt umah atau kt ofis ttp cuci..kalo tak cuci rs mcm serba tak kena je..
unless klo kt shopping complex yg takde paip n yg ade pn bidet aje..
yg tu mmg terpaksa bungkus terus n buang je laa..
utk sapa yg tak cuci tu..I paham..bukan bermakna u all pengotor..
yg penting pad tu dibungkus elok2 n make sure btul2 masuk lam sanitary bin tu..
kalo cuci tapi biarkan darah yg dicuci tu bersepah atas lantai..haa yg tu mmg pengotor!!
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 03:17 PM | Show all posts
wajib la, tu ajaran my mom.lg2 la as muslim kebersihan tu sebahagian dr iman.
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2013 06:50 PM | Show all posts
Aku tak basuh...dulu mmg lah kena basuh sbb mostly org dulu guna kain...skrg kan dah di mudahkan...ambik,gulung then balut ngan surat khbar...masuk dlm sanitary bin...bis cerita...
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2013 03:32 PM | Show all posts
for me, wajib cuci.. sbb mmg dah diajar utk cuci.. rasa pelik lak kalau buang darah dalam tong sampah..

satu lagi reason, sbb masa kat hostel dulu senior kata kalau tak cuci nnt ada antu isap darah kat pad tu.. takotttt..sbb tu kasi cuci bersih..
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2013 11:13 PM | Show all posts
ai wonder cemana org cuci kalau kat toilet kat ofc
Kan toilet tu xleh basah
Ofc skrang mostly toilet duduk ..xde toilet cangkung
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2013 09:13 AM | Show all posts
tlg la basuh
cuba pikir klw org ternampak darah kotor kita
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2013 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
shalin2011 posted on 16-10-2011 10:40 PM
pengotor tahap apekah tak cuci pad sendiri?aiyooooo!!!

haah.... mesti cuci, siap sabun. cuci sampai putih....
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2013 03:37 PM | Show all posts
Cuci sebab darah tu kotor. Xkan nak bagi org tgk...
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2013 03:43 PM | Show all posts
aku lak..memang dah diajar untuk cuci pad b4 buang..
biasa aku guna sabun fab buat cuci pad hehe..

Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2013 10:06 AM | Show all posts
mesti cuci & perah skit baru bungkus dgn kertas & buang...
dulu masa dok hostel ada student ni yg Allah bg kelebihan kat dia boleh nmpk benda2 ghaib ni..satu mlm tu dia p toilet nmpk benda alah tu dok jilat darah dekat pad yg tak dibasuh...serammmm dengaq
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2013 11:23 AM | Show all posts
kat umah boleh laa cuci bagai segala

kalau guna tandas awam, motip sangat laaa nak mbasuh membilas semua dalam tuh

abes laa lecak lantai

buang je dalam tong yang disediakan


tapi kekadang, tak semua toilet ada tong khas tuk pad tu kan?

taruk tong sampah saje...

kalau kat tandas guru pempuan, dorang taruk kertas suratkhabar, so reti2 laaaaaa bungkus dan buang. jangan main campak jahhhh. tak geli ker?  

dulu2 orang dok basuh, elok2 simpan...jaga sbb dorang kitar semula

maksudnya, kain batik lama jadik pad

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2013 02:24 PM | Show all posts
mestila basuh hehe
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2013 02:24 PM | Show all posts
itu pad yang perlu dicuci... kalau sapa yg guna tampon pun sama... cuci...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054967s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list