Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
41441
View
188
Reply

anda cuci tuala wanita sebelum buang?

[Copy link]

Author: miss_bear       Show all posts   Read mode

Post time 24-8-2013 12:14 PM | Show all posts
tak cuci tak bermakna pengotor . ikut pada situasi dan keadaan pad tu .
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2014 09:12 AM | Show all posts
ms kt spital lps bersalin, sy basuh pad. lps bersalin darah nifas kan byk. kejap2 gi tukar & basuh. sekali ms tgh2 cuci pad, nurse panggil. puan, puan. puan ok ke?? sy ckp ok. takde apa. nurse ckp, knp puan lama sgt dlm toilet? sy ckp, sy tgh cuci pad. pastu nurse ckp pad xyah basuh puan. masukkan je dlm tong kuning. nnti diorg akan lupuskan. erkk?? no way. sy tetap gak basuh sbb rs bersalah kalo tak basuh. lelagi kang tak pasal2 penanggal hisap darah tu... hee...
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2014 02:38 PM | Show all posts
emm mstilah basuh..
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2014 05:04 PM | Show all posts
wajib la. lagi lagi lepas aku baca psl hantu suka hisap darah kt pad


Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2014 12:42 PM | Show all posts
Period basuh tp masa bersalin kat spital xbasuh, kalo kat umah baru basuh..
Sb kat spital dua2 tgn kena drip..bila try wat kje asyik tertanggal..smpai kena cucuk lg n lg..lebam tgn..
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2014 03:10 AM | Show all posts
mcm pelik je org islam tak cuci pad... apsal nak geli ye..kan darah yg keluar tu dari cik pet sendiri..
lagipun kebersihan tu kan separuh dari iman..
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2014 04:25 PM | Show all posts
masa sekolah dulu je aku cuci sbb takut kan..selalu dimomokkan dgr cerita hantu dtg kekah pad..isap darah tu kalo x basuh. bila masuk u mula2 basuh jugak...lps tu terbaca satu ruangan agama dalam paper ckp x perlu basuh pun...ada la hujah2 nye...so sampai skrg aku x basuh..
aku pelik la yg kata kena basuh sampai bersih sbb najis tu...adakah kamu basuh taik n kencing kat pampers anak kamu sblm buang juga?

Comments

logic gak bab ' adakah kamu basuh taik n kencing kat pampers anak kamu sblm buang juga? '   Post time 6-7-2015 11:42 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2014 01:43 AM | Show all posts
Dari mula dtg haid mmg basuh dulu before buang...xdela basuh dgn aliran air yg kuat sampai merebak satu bilik air...hihi..kalau kat ofis tu cukuplah sekadar menghilangkan darah tu dulu baru bungkus and buang...
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2014 11:27 AM | Show all posts
mmg dah terbiase dr mule2 dtg haid, kene cuci.
terbawa2 sampai skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2014 04:38 PM | Show all posts
cuci dengan sabun.
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2014 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya kalau first 2-3 days darah banyak yg pekat tu basuh jugakla..pijak guna kaki. Kalau dah hujung2 haid yg sikit2 tu tak basuh..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2014 10:04 PM | Show all posts
kita prefer memilih basuh jer pad tu... kalau di opis, biasa opismate balut (gulung dalam plastik) dan masukkan ke dalam bin pad di toilet... kita balut seal... balik umah baru basuh... kalau 1st day & 2nd day (heavy flow), suka guna tampon, mmg basuh kat opis gak... then buang ke dalam bin...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2015 04:37 PM | Show all posts
aku basuh untuk hilangkan bau darah.

dulu kat asrama senior takutkan dgn cerita hantu jilat pad tak basuh.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2015 01:59 AM | Show all posts
hahaha rasanye semua org yang masuk asrama semua pon akan basuh pad sebab dh diajar gitu kt hostel.

'basuh' yang aku buat ialah lalukan air kat pad tu sampai aliran air tu dh tak kaler merah dah. tapi kalo pakai jenis yang tak cotton alasnye such as intimate plastik luar kaler purple tu, sket je darah yang akan kuar. lain sume lekat kat dlm
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2015 12:31 PM | Show all posts
omg.. .ade yg tk basuh ke... dah jadi kewajiban kalo peod wajib basuh la pn..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2015 08:14 AM | Show all posts
mee too.. rase wajib ler basuh.. kalau kt rmh mmg basuh letak sabun skali.. nk kasi ilang bau.. kalau kt opis, basuh sampai warna jernih ckit...
dh terbiasa kot dr memula piyed..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 08:06 AM | Show all posts
aku wajib cuci sebab tu pilih no 1 tu untuk undi.
Dari zaman tok kaduk aku pakai kain lagi..yalah orang susahkan time tu..basuh la dengan penuh semangatnya
pastu dah duit sikit..beli pad..pun basuh gak..pakai sabun mandi..putih bersih
satu lagi..dalam Islam pun suruh kita jaga kebersihan
satu lagi sebab aku sendiri nampak cik pon tengah hisap darah kat pad..bersepah kat tepi tong sampah pukul dua pagi masa asrama dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2015 11:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg wajib cuci, tlg ajar cara bila di public toilet mcm klcc
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2015 08:46 PM | Show all posts
mestilah kene cuci.......sbb kotor kot....
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2015 09:40 AM | Show all posts
wajib cuci bersih2 dulu sebelum buang.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 12:13 PM | Show all posts
tak payah cuci kan. koyakkan, flus je kapas pad tu. pembalut plastic tu buang dlm tong sampah. sy buat cam tu je.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2016 01:38 AM | Show all posts
Mak aku citer zaman dia dulu dulu memang kena basuh. Tapi zaman sekarang ni dia terpulanglah. Kalau boleh dibuang secara yang betul tak basuh pun tak apa.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2016 01:56 PM | Show all posts
SideKicks replied at 23-1-2016 01:38 AM
Mak aku citer zaman dia dulu dulu memang kena basuh. Tapi zaman sekarang ni dia terpulanglah. Kalau  ...

zaman mak2 kite dulu kan pakai tuala..mmg kena basuh la kan..
zaman kita pakai disposable  pad..pun seeloknya basuh. bersih..sekarang ada cloth pad, pun sama,..kena basuh sbb nak pakai balik
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2016 04:04 PM | Show all posts
mesti cuci.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2016 09:35 AM | Show all posts
Jangan cakap macam ni bilamane nak halal
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056832s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list