JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
25782
View
10
Reply

Manga Scanlation Bahasa Melayu.

[Copy link]

Author: Imperialz       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-10-2011 09:49 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Imperialz at 16-10-2011 21:50

Seperti tajuk di atas,

saya sebenarnya salah sorang ahli scanlators manga/manhwa kepada bahasa melayu. Kalau korang nak baca manga dalam bahasa melayu, bole la tgk website kitorang dan geng -geng kitorang. Support kitorang , okay? :3

1. MTW- Scans (Group saya)
2. AI's Manga Scanlation (Diorang ni style, macam macam diorang buat, termasuk private server R.O)
3. MUGEN Scanlation a.k.a. Harith no Sekai.
4. Manga Starz Scanlation
5. Anak Ayam Scanlation
6. MangaBM's Scanlations

Selamat membaca dan jangan lupa beri komen xD
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2011 11:32 PM | Show all posts
Reply 1# Imperialz

Online scanlator dlm BM agak kurang mendapat sambutan dr peminat tanahair kerana mereka tidak didedahkan. Korang boleh bergerak secara underground sahaja dan tak bole pegi mainstream kerana masalah hakcipta. Kena kumpul peminat setia, bila da ramai, privatekan website. Hanya peminat setia sahaja boleh akses website, di mana setiap permohonan baru perlu mendapat persetujuan admin. Ini bagi mengelakkan masalah hakcipta kemudian nanti. Tp utk sampai ke tahap tu, korang kena bekerja keras (betul2 keras) untuk mendapatkan koleksi manga/manhwa(scanlated) yang besar, untuk tarik peminat setia.

#Satu tips, cuba dengar dan penuhi permintaan peminat buat masa sekarang.

Gud job, dan jangan berhenti separuh jalan. All the best. {:1_144:}
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2011 01:23 AM | Show all posts
Reply 1# Imperialz

mugen pun ade
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-10-2011 04:03 PM | Show all posts
OH... KAY thx for the tips, brader cluesan xD
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2011 05:35 PM | Show all posts
haha, sbnrnye, walaupun kurang pendedahan tu salah satu dari sebab kurangnye Malay Scanlation,  tp masalah licensing tu bukan among the reason org xnk translate to Malay, sebenarnye agak berat utk nk translate, orang nk baca, tp xnk translate . ak la antara org2 camtu. haha, rasa cam baca dlm english pon da ckup.
-Tapi kalo nk diikutkn, da mkin byk la Malay Scanlation kalo nk banding ngan setahun@ 2 tahun lepas.
-aku pon scanlate komik, tau kesusahan untk terjemah \(TT)
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2012 02:43 PM | Show all posts
wahhh... x sangka ada scanlation group in bahasa. cayalahhhh!
anyway, good luck ye Imperialz. All the best. nanti aku jenguk2... hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2012 02:39 PM | Show all posts
Keje translate manga bukan mudah. Nak kena baca komik tu, paham jalan citer, translate dan final check before submit. Satu manga biasanya sy amik masa 2 minggu utk translate dan polish sebelum hantar kpd publisher. Dulu before ada anak sy buat jugak projek mcm ni, tp skrg mmg takde masa langsung..huhuu..
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2012 08:30 PM | Show all posts
wah..x tau pon wujud scanlation in bm..all the best to you..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2013 06:38 PM | Show all posts
AnakAyam Scan


http://4zan-scan.blogspot.com/



p/s : owner dia tak dapat nak update sebab :-


From: darksora_89@hotmail.com

''  haha, lama x update psl xde translator ngan sorang je wat keje. aku x mampu nk translate, orang complain grammar byk problem . Kalau ko boleh cari translator English -> BM ( yang fluent bukan yang x penah translate nye =w= ), xde masalah nk start balik. tapi kalo ko mcm nk baca yang melayu nye, mmg da ade yang complete lama da. ''

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2018 06:54 PM | Show all posts
system but has expanded to inclusive a lot of network media gamers Pandora Radio Login certain tune nor could you replay a track You are enabled to miss.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 01:54 PM | Show all posts
do you still melayu Scanlation for manga/manhwa? we may have some work for you. please contace adiratna@163.com
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046134s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list