Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
13400
View
22
Reply

Vagina Baby Tertutup

[Copy link]

Author: f@rE-h@n       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-10-2011 10:46 AM | Show all posts |Read mode
salam...pernah tak sesape kat sini pernah dengar kes macam ni...
sebabnya my mom menyatakan kerisauan pada my daughter...
dia tengok mcm tiada bukaan pada vagina anak saya ni...
semalam dah pergi bawak ke klinik...if ada masalah nak refer ke pakar...
tapi doktor yg check ni plak macam xpernah dengar masalah yang saya cerita pada dia...
so ada tak sape2 yang pernah mengalami perkara yang sama and boleh share x apa yang perlu saya lakukan??
risau plak sebab sepanjang hidup first time dengar bila my mom cakap...
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2011 11:24 AM | Show all posts
memang ada kes2 macam ni.. tapi jarang berlaku... heran pulak doktor tu boleh tak tau..

medical term dia "imperforate hymen"..  u boleh google lagi kalau nak tau lebih lanjut mcm mana.. secara ringkasnya saluran vagina tu tertutup, takde lubang yg sepatutnya ada..  mungkin u boleh google  gambar jugak and compare..

biasanya lepas baby lahir doktor akan check vagina dia tutup ke apa ke, tapi mungkin masa tu tak nampak jelas ke, or terlepas pandang ke, apa ke kan..

sesetengah kes the girl tak sedar pun vagina dia tertutup, sampai la dia besar dan bila nak period darah tak bleh keluar, menyebabkan bahagian abdomen rasa sakit.. bila pegi check, baru tau ada masalah begini..

so try check betul2 lagi sekali, make sure ada or takde imperforate hymen.. kalau ada pun, jangan risau.. setahu saya masalah ni tak la bahaya mana.. kalau confirm ada, nanti doktor akan buat minor surgery untuk bukakan sedikit lubang di situ..

doktor yg awak pegi  tu cakap apa? dia refer ke pakar ke mcm mana?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-10-2011 11:30 AM | Show all posts
Reply 2# manganini

doktor yg check semalam ckp dia xberani nak check lebih2 takut risau jadi hal lain plak...and dia kata baby ni saluran vagina tuy kecik jadi kadang2 x nampak...
dia kata tunggu dia besar sikit baru try check balik...and xder suh refer mana2 pakar...
sebab tuy saya tanya pendapat kat sini sebab doktor tuy pon memang bagi jawapan langsung x meyakinkan...
kalau boleh saya tau maklumat sikit2 then kalau nak pergi jumpa another doktor ada la sikit info...
ni semalam pergi saya sendiri pon blur xtau pape...
thanks yer manganini...atleast saya ada maklumat tentang masalah ni...
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2011 11:59 AM | Show all posts
Reply 3# f@rE-h@n


    baby awak umur berapa? elok jugak kalau nak jumpa doktor lain untuk double check.. kalau masih tak dapat jawapan pasti jugak, mungkin boleh tunggu dia besar sikit sebab kadang2 masa kecik tak nampak jelas... dan dlm masa yg sama  try monitor keadaan nya dari semasa ke semasa.. saya rasa yg penting sekarang baby u sihat, takde  masalah perkembangan or pembesaran yg lain, insyaAllah ok..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-10-2011 12:36 PM | Show all posts
Reply 4# manganini


   sekarang anak saya umur setahun 2 bulan...maybe nak double checkup la coz jadi risau plak bila dah tau memang wujud masalah macam ni...
dari segi perkembangan memang saya tengok dia ok jer...perkembangan normal mengikut umur dia...
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2011 10:27 AM | Show all posts
Reply 5# f@rE-h@n

baby hang sama cam kes baby aku.skrg baby aku dah 1thn 4 bln...masa umur dia dkt2 2 bln...aku bawak dia g sunatkan kat rmh mak bidan.pas sunat kan baby aku tuh,mak bidan tuh kata vagina baby aku tertutup.dia suh dtg balik bila baby dah besar skit.aku p rmh mak bidan tuh masa baby aku umur 5@6 bln(ingat2 lupa)...mak bidan tuh suh bawa sirih &...kapur sirih??(kalo x silap).skrg nih baby aku dah okey...ni pengalaman aku & sbl ni aku pong x tau ada kes cam nih.mak aku pong x perasan...alih2 bila nk sunat kan baby aku,mak bidan tuh yg g tau..
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 02:32 PM | Show all posts
Reply 1# f@rE-h@n

salam.sama jugak dengan kes anak saya.anak saya skrg umo 1 tahun 9 bulan..saya dapat tahu pun dari pengasuh dalam 3 weeks ago,mmg sblm ni saya x perasan..pengasuh ckp masa dia nk bersihkan kemaluan anak lepas mandi dia perasan yang vagina anak saya tertutup..tiada bukaan lgsg..dia try compare dengan 2 budak lain yg dia jaga..sebaya ngan anak..2 bdk tu mmg ada laluan vagina..masa mula dpt tahu cam nk nangis..sbb takut anak x normal..saya n husband trus pegi klinik swasta..doc pompuan tu check n ckp mmh sah x de bukaan vagina..doc ckp dalam seratus baby ada 3 kes berlaku camni...doc tanya yg anak sunat kat mana..saya ckp anak bersunat dengan bidan kg..biasala org tua kt kg dah biasa guna bidan utk sunat..doc ckp itu la masalah ye kalo bersunat dgn bidan..bidan x kan check..kalo anak disunatkan kat klinik mmg boleh detect dari awal..so doc wat surat refer doc pakar paedatric..saya ada call mak kt kg ckp masalah ni..mak suruh wat balik kg guna bidan..mak ckp bidan tu boleh buat..tapi saya cam x confident..ntah pe yg dia guna nnti..mak ckp bidan tu guna kunyit untuk buka laluan tu..saya naik risau lak..lepas bincang ngan husband..husband ckp better jumpa pakar..biar doc pakar check sekali organ dalaman wanita anak saya normal atau tak..so..semalam kami pegi hospital regency (swasta) utk check dgn doc paedatric..tp doc lelaki je yg ada kt hospital tu..mula2 mmg dia nmpk cam blurr..maybe x pernah jupe kes camni kot..saya minta doc tu scan samada organ dalaman wanita anak normal atau x..doc tu scan..ckp womb/rahim anak normal,cuma x leh nk detect ovari sebb anak saya masih kecil..doc suruh datang 6 bulan akan dtang untuk wat ct scan plak..kami cam confuse lak dgn doc ni..ct scan utk baby cam x logik plak..saya ckp kat husband next time cari doc paedatric pompuan plak..
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 09:07 PM | Show all posts
Reply 7# annisaq


    ada kaitan dgn organ dalaman ker??ni yg buat aku risau nih...vagina baby aku dah okay skrg nih...tp x pernah plak scan organ dalaman baby.pe2 hal pun,hang jgn lupa plak g tau perkembangan baby hang kat sini ekk...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2011 03:39 PM | Show all posts
Jangan risau.. mmg banyak kes ni berlaku.. Anak saya pun salah seorang.. Sekarang dah 1 tahun 5 bulan.. dapat detect masa bsunat umur 7 bulan.. Dr. ada bagi satu cream untuk disapukan.. Ianya berkenaan dengan hormone.. Sebenarnya lubang tu ada cuma bukaan nya yang masih tertutup.. Klau berterusan guna cream tu mmg ianya akan terbuka.. Tapi dia akan tutup balik bila kita hentikan cream tu terlalu lama.. cream tu kena maintain sehingga bukaan tu dah okey.. Klau masih xda bukaan baru kena refer for minor surgery..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2011 09:14 AM | Show all posts
ishhh...seriau dgr topik nie....tp bgus gak..tak terpikir nk check my bb kat bhgian 'tut' die...slalu check telinga, gusi dgn idung je...huhu balek nie nk check la....mintak2 my bb n0rmal...
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2011 05:00 PM | Show all posts
Reply 10# yatipauzi


   itu lah...takut plak..
aritu da cek,mcm ok...tpi kena cek lagi nih...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2011 08:21 AM | Show all posts
Reply 11# runie


    dah check smlm, time bwk Q g klinik, sunat....alhamdulillah, normal....
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2011 01:05 PM | Show all posts
Reply 9# love_ring

salam..saya nk tnyala mengenai vagina baby tertutupni..arini saya bawa baby saya ke klinik swata utk berkhitan..then doc tu ckp ank sy vaginanya tertutup then suruh refer ke pakar..ank sy 7bln skrgni..cmne nk dptkn cream tu?perlu ke saya ke pakar hospital kerajaan??doc tu ada ckp perlu wt scan tgk dlman cmne..blh kngsi pngalaman awk n cmne bby awk skrg??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-12-2011 02:35 PM | Show all posts
alhamdullillah my baby confirm xder masalah ni...
last month pg jumpa doktor utk check up and everything nampaknya normal...

n34raca...saya rasa better awak bawak ur baby jumpa pakar...x kira la kerajaan or swasta...
yg penting pakar...mcm anak cousin saya pon ada mslh ni and dia pg pakar and diorg kasi cream ni...
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2011 02:50 PM | Show all posts
Reply 14# f@rE-h@n

yela..u gi jmpa pakar mane?i nk hspital kerajaan cnfirm lama nk tggu date appoiment gn dktor pakar tu lama.so lg membimbangkan saya..u rujuk hospital mane??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-12-2011 03:29 PM | Show all posts
saya kebetulan balik kg...pg specialist kat kuala terengganu...saya siap2 suh doktor klinik kat umah tuy tulis surat refer pakar mana2 hospital kita nak pg...then bawak surat tuy jer kat tempat registration...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2013 04:43 PM | Show all posts
assalam TT....camana dgn masalah anak?pls share....nak tau jugak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2013 09:18 AM | Show all posts
fazmegat posted on 8-4-2013 04:43 PM
assalam TT....camana dgn masalah anak?pls share....nak tau jugak...

salam. alhamdullillah. my daughter takde masalah tu. Last time pergi check up my son ke KK and ada sembang dengan sorang kakak yang datang checkup daughter dia. now kat KK memang akan check whether baby gurl ada problem macam ni atau tak.If ada, diorang akan buat minor surgery if i'm not mistaken la.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2013 10:15 AM | Show all posts
f@rE-h@n posted on 9-4-2013 09:18 AM
salam. alhamdullillah. my daughter takde masalah tu. Last time pergi check up my son ke KK and ada ...

oo yer...tp anak saya ada masalah ni jugak,mmg tak tau langsung kewujudan masalh ni,smpaikan anak saya sendri alami,tnya org tua pun diorg xtau ...skang umur anak saya 3 thun 3bln...mmg dh refer pakar di hospital sg.buloh n pernah scan ,smua normal...tp dia punyer bukaan stil xde...bila pakai cream hormon tu dia terbuka,lepas stop dia tutup balik...mcm tu la on n off selama 3bln...last sekali jumpa doktor pakar,dia ckp mungkin anak saya akan di operate masa umur dia akil baligh...maksudnya,bila anak saya terasa sakit perut bila nak dtg haid (mungkin umur 12 - 14 thn kot) baru dtg hospital n buat minor surgery...(perkara ni jdi awal thn lepas) .mmg saya susah hati kalo dipikirkan...pernah jugak pergi klinik pakar kanak2 di bdr sri dsara,doktor tu pun suh ikut arahan doktor di sg.buloh....erm..takut n kesian..mcmmana la nnti ek...bole tak TT bg skit pendapat or pandangan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2013 02:02 PM | Show all posts
simpati pada nasib anak awak. saya pon xpakar. saya alert tentang perkara ni pon disebabkan mak saya yang bertanya. ada dua kes yang berlaku dikampung saya. satu berlaku pada anak kepada sepupu saya sendiri. untuk kes tersebut, dia hanya menyapu cream. Tadi saya ada baca balik komen di atas. ada yang menyatakan penggunaan cream tu perlu berterusan sehingga bukaan tu ok. sebab kalau still x ok, and stop cream dalam tempoh yang lama, then bukaan tu akan kembali tertutup. so minor surgery adalah diperlukan.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2013 02:38 PM | Show all posts
f@rE-h@n posted on 9-4-2013 02:02 PM
simpati pada nasib anak awak. saya pon xpakar. saya alert tentang perkara ni pon disebabkan mak saya ...

erm...ok atas pandangan tu....tima kasih....
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2013 01:12 PM | Show all posts
n34raca posted on 21-12-2011 01:05 PM
Reply 9# love_ring

salam..saya nk tnyala mengenai vagina baby tertutupni..arini saya bawa baby s ...

sorry.. tetiba terperasan topic ni n tergerak hati nak buka.. hihi..

Act now, my dotta dah nak masuk 3 tahun bulan depan.. 2 tahun pertama asyik repeat pakai cream tu.. pastu bila dia dah besar dia dah xmau kita sentuh miss v dia dah.. so asyik skip n lama2 terus x guna lagi cream tu.. tp saya check bukaan tu dah ada tp halus sgt..
Penah dengar dr bgtau, hormon dia x matang lagi.. bila dah matang nanti akan terbuka sendiri.. cuma lambat dr budak2 lain.. Tp ada jugak kes mmg terus x bukak2, so yg tu kena wat minor surgery la.. Utk kes saya, alhamdulillah dah nampak bukaan tu walaupun dah stop gunakan cream..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Slm semua.... Ank sy mgalami mslh yg sm... Now umor dlm 3m. Mula last week slps sy hantar blk kg krn urusan kerja.... Coz sblm ni mmg ada nampak bukan n kencing spt biasa dan Agak kerap sy salin pampers... But now... Sy nmpk mc ada line kat vagina nya... And purata pampers yg dipakai sgt lah sedikit....  So mc mn yer... Risau sy dibuatnya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.065442s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list