Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
98391
View
640
Reply

Masalah Memilih Insurans Peribadi

[Copy link]

Author: huszua       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-10-2011 03:38 PM | Show all posts |Read mode
Salam Forumer,
Nak minta pandangan dan bantuan serta buah fikiran.

Saya nak beli life insurans, masalahnya, saya tak tahu mana yang terbaik...

Antara MAA Takaful Insurans dan BSN Prudential,
Insurans mana lebih bagus?
Dari segi long term, mana terbaik..
Bukan apa, takut esok lusa bungkus, susah pulak
Ke ada cadangan insurans lain yang lebih baik...

*Mod, kalau salah park, tolong park kat tempat sepatutnya
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2011 03:45 PM | Show all posts
hmm..rasanye dah ada dah yg bertanya pasal ni..
tp nk jawab jugak la..mcm saya, saya amik prubsn tok satu family...yg ada medical card skali...mmg bagus n bayaran bulanan tak membebankan
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2011 03:58 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2011 04:07 PM | Show all posts
ambe takaful ikhlas ler...

tp sy kai prudential jer...xkoser dah nak tukar...dah 7tahun bayar
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2011 04:10 PM | Show all posts
jap iolss move ke bod psl insuren...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2011 04:10 PM | Show all posts
+1....
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2011 04:14 PM | Show all posts
generali insuren sumer bagus...kalu nk tau yg mane bagus x bagus, tanyer sape2 yg da pnah claim...tang situ baru tau co mane yg motif utama nk cover polisiholder, yg mane yg motif utama nk duit...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2011 04:23 PM | Show all posts
Jadiknye saranan hakak pino?
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2011 04:44 PM | Show all posts
berat sgt masalah ko nie..aku cdg kan ko terjun jer KLCC.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2011 04:56 PM | Show all posts
generali insuren sumer bagus...kalu nk tau yg mane bagus x bagus, tanyer sape2 yg da pnah claim...ta ...
philipinoe2 Post at 18-10-2011 16:14


Bab ini mmg saya setuju...
Sbb most of the company, masa nak propse, lembut gigi dari lidah
Bila dah join, punyalah 1001 masalah... Sakit kepala pulak nanti
Tu yg tanya dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2011 05:10 PM | Show all posts
Reply 9# asian


   hahaha bongok gile ayat ni
ako gelak berdekah dekah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2011 05:31 PM | Show all posts
Reply  asian


   hahaha bongok gile ayat ni
ako gelak berdekah dekah
mohdlorong Post at 18-10-2011 17:10


Apa nak buat, kalau org yg tak memahami permasalahan org lain..
Itulah outcome dia.
Sabar je lah.. Dah mentaliti dia mcm tu....
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2011 05:38 PM | Show all posts
aku pakai MAA takaful 200sebulan...aku pun dah tak ingat insurans aku cover apa...dah 3thn aku main bayar jer..

yang aku tau tempoh matang smpi umor 57...aku taktau bayar dia smpi bila..huhuhu

aku nak kena g jumpa egent dia balik..nak dpt penerangan balik...kalo ssh2 aku surrender jer...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2011 08:09 AM | Show all posts
sume insuran bab protection same je...
cume medical card kene ambik kire yg mane terbaik..
lagi satu, better cari company insurance yg dh establish
yang dah banyak uruskan dan buat claim utk client2..
medical card plak yg sy bole suggest, cari yg ade guaranteed renewal..
sbb kite nk perlindungan yg sementara ke atau perlindungan utk jangka masa panjang?
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2011 12:03 PM | Show all posts
cube ko tny mane2 agent insurans, mana insurans yg bagus... kalo dorg baik dorg akn bgtau... tp takkan punyerrrr..
mmbr aku org insurans, so die bgtau yg plg bagus is 1.tokyo marine 2.prubsn... takaful bnyk sgt... ke same je semua? MAA ni baru ke?
so ko nk support melayu.. pilih la prubsn... ntah la prubsn ni kire melayu ke? or means local la kot...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2011 02:04 PM | Show all posts
berat sgt masalah ko nie..aku cdg kan ko terjun jer KLCC.
asian Post at 18-10-2011 16:44



   
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2011 07:40 PM | Show all posts
Sume insuran bagus..
Tapi bg saya Prudential is the best bile berkaitan dgn medical card + claim.
Saye sendiri sebelum jadi agent pernah masuk hospital dan Alhamdulillah, semue senang.

Cume nk share Prudential dah bertapak kt Malaysia almost 87 tahun
Dah cukup masak dgn perangai org Malaysia nie
Untuk Prudential BSN Takaful, dah lebih 5 tahun kt Malaysia.

Medical card Prudential antara yg ada guaranteed renewal.
Selain drpd tu ia juge 1st party dan ade medical card sendiri.
Tambah lagi the only Takaful yg bg Bonus Tanpa Tuntutan
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2011 09:05 PM | Show all posts
Post Last Edit by kazaraf at 19-10-2011 21:12

aku nasihatkan ko, bukan pilih antara MAA atau PruBSN.

tp ko pilih antara 2 ejen takaful MAA/Prubsn yg ko dah contact ni. ko buat pilihan mana satu :
- yg ko rs akan senang bg kerjasama lepas ko subscribe, ko sms je diorg dah reply
- sape yg  senang & cepat bg feeedback bila ko tanya itu ini
- sapa yg jawab soalan2 ko - ko senang sgt nak faham

so ko pilih ejen mana yg bagus dr segi ni, ko amik takaful yg dia bawak.

sbb cthla ko amik takaful A yg confirm mmg bagus & terbaik kt malaysia. Tp ejen Takaful A ko hampeh, lambat reply..
baik ko amik takaful B yg walaupun bukan terbaik di malaysia tp ejen B ni cepat, mesra & jaga ko baik2.
begitu juga sebaliknya.
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 02:55 PM | Show all posts
Reply 18# kazaraf


    stuju... biasanya yg lambat sebab ejen parttime ... cari yg full time.. baru bijakk{:4_182:}
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 04:05 PM | Show all posts
  Reply 17# nur.FAR.hana


    Saya sokong   pilih yang dah establish... memang ader Jaminan.. Saya sendiri dan satu family ambik insurans prudential dan menjadi agent.

Salam Forumer,
Nak minta pandangan dan bantuan serta buah fikiran.

Saya nak beli life insurans, masalahnya, saya tak tahu mana yang terbaik...

Antara MAA Takaful Insurans dan BSN Prudential,
Insurans mana lebih bagus?
Dari segi long term, mana terbaik..
Bukan apa, takut esok lusa bungkus, susah pulak
Ke ada cadangan insurans lain yang lebih baik...


TAHNIAH.. diatas kesedaran ANDA mengenai Insurans...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-10-2011 04:23 PM | Show all posts
Ada tak cadangan berdasarkan pengalaman.
Kalau Hong Leong Insurans ok?
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 04:40 PM | Show all posts
Reply  kazaraf
stuju... biasanya yg lambat sebab ejen parttime ... cari yg full time.. bar ...
integra Post at 24-10-2011 14:55


tak semestinya bro.
aku nye ejen yg problem susah nk bg komitmen sblm ni yg fulltime.
so sbb aku hangin dgn dia, anak aku nye takaful aku pakai ejen lain.
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 06:55 PM | Show all posts
Oooo Itu mcm ka... Huhu... Cari ejen lain la jawabnya..
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 08:00 PM | Show all posts
psl isu claim, kwn aku citer masa dia ambik dgn insuran X ni, dia tak blh claim insuran masa anak dia masuk ward sbb anak dia ada penyakit Y (dia declare masa beli) then dia bengang dia tukar bsn prudential.. still declare tp bila masuk wad, insuran cover claim pun senang. so mayb bsn takaful tak strict dan bertimbangrasa so aku pun tergoda terus join jugekkk

bukan insuran je... agen pun point utama utk ko bt pilihan..
disebabkan aku tak percaya dgn mana2 agen, aku buat direct dgn bsn. so apa2hal isi form n hntr jer kt bsn tak kisah la agen ada ke takde tetap kita punyer request proceed. lgpun buat direct ni jimat skit beza rm30 wooo.. let say, kalau direct rm70 kalau thru agen rm100 utk plan coverage yg sama. aku susah skit pun takpe, janji aku jimat tp ko takyahla ikut aku hehe.. ada duit lbh pkai jer agen, senang kol derang jer utk urus semua

lg satu, plan yg derang propose tu ko kena study dgn ko punyer needs. cthnya, aku punya plan aku lebihkan pd ward allowance berbanding kematian. sbbnya aku nak, anytime aku masuk ward demam ke haper, aku leh dpt duit sehari rm300 tp death cover aku kurang la..buat apa nk cover death byk2, dh mati.. bukan aku dpt rasa pun duit tu pehtu adala cover utk unit trust skit, x byk.. 10 hengget jek sbb aku dh ada investment kt tmpt lain. medical card tak amik coz company punya dh ada

take ur time to study which the best and suit for u. u can take point from here or anyonelse but decision jgn dipengaruhi sesiapa. ini longterm commitment, will take ur monthly budget so kena pk betul2.ada agen aka kawan aku yg bengang dgn aku sbb dia dh bebel2 kt aku,belanja roti canai tp aku tak amik kt dia ada haku kesah
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2011 09:48 AM | Show all posts
Direct or ada ejen bukan soalnya.. Yg penting anda dilindungi... Tahniah...Tp kadang kala consultantaion juga diperlukan utk memberi keyakinan @ memberi idea apa sebenarnya kita perlukan utk kehidupan skrg dan hari tua nanti... Selamat mencari....

Lagi satu hidup kita mesti ada give and take... What u give u get back... More u give more u get... Yg ni kita kena yakin.. Rezeki itu dr Allah.... Bukan dari tangan2 manusia....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053982s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list