Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
93406
View
632
Reply

Masalah Memilih Insurans Peribadi

[Copy link]

Author: huszua       Show all posts   Read mode

Post time 25-10-2011 11:17 AM | Show all posts
Salam,

  Apa yang allyhasana cakap tue ader benar nya.. Kita kena tau kehendak kita.. Nak lebih medical card ker (untuk rawatan di hospital)@ lebih pada investment ker@ kematian @ persenal accident... Kalau still blur, consultation tue yang penting tue...Sebenar nya kehendak huszua macam mana?

Macam client saya dier focus lebih pada medical card since company dier cover tak banyak.....

Anyway.. Good Luck
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2011 04:05 PM | Show all posts
Ada tak sesiapa dari BSN Prudential kat sini?
Lepas tanya kwn2 dan tgk prospek BSN Prudential maybe boleh dipertimbangkan.
Nak minta consultation dari agen BSN Pru pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2011 04:47 PM | Show all posts
Reply 27# huszua


    Saya... Check ur pm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2011 04:52 PM | Show all posts
Reply  huszua


    Saya... Check ur pm
integra Post at 27-10-2011 16:47


OK..Thanks... Pm Replied....
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2011 04:59 PM | Show all posts
Ok beres n tq
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2011 08:22 PM | Show all posts
Pantas nyer Integra...
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2011 06:58 AM | Show all posts
Reply 31# ibm632


    focus..... Hehe
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2011 08:18 AM | Show all posts
Reply 28# integra


    Cepat..Tangkas.. Adil....

    Online 24/7 ker?{:4_193:}
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2011 09:19 AM | Show all posts
Im choice maker, what i choose in my life is what i get.... So 24/7 not a isu...
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2011 10:37 AM | Show all posts
Reply 34# integra


    Wow.. kena setangkas macam integra...
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2011 11:06 AM | Show all posts
Yes... Kena pantas. Baru org suko... Org tanya kita respon terus....
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2011 08:07 PM | Show all posts
Pantas dano fokus.... Itu yg diperlukan
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2011 09:06 PM | Show all posts
Sepantas kereta integra nya
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2011 08:01 AM | Show all posts
Keto zaman bujang tuu...
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2011 08:17 AM | Show all posts
It's Sunday morning.. Nak share artikel yang menarik.. untuk di kongsi bersama...{:4_182:}

Membazir jer beli insuran, nak buat apa!


Dafi adalah seorang pemuda yang kacak dan bujang. Beliau kini berusia 21 tahun dan baru sahaja bekerja di sebuah syarikat swasta sejak 3 bulan yang lalu. Suatu hari, rakan beliau yang bernama mawi telah datang menemui beliau dan menawarkan polisi insuran & takaful khusus untuk melindungi pendapatan & kewangan beliau memandangkan beliau kini sudah pun bekerja.

Namun begitu, tawaran tersebut telah ditolak oleh dafi mentah-mentah dengan alasan.. Gua bujang beb.. buat apa nak beli insuran? Bukannya ada anak bini pun nak kena tanggung?.. Lagipun aku baru angkat moto baru.. tak cukup duit la nak bayar insuran bulan-bulan.

Mawi yang baru sahaja sebulan menjadi agen insuran tidak dapat menangkis alasan & penolakan dari Dafi. Maka.. berlalulah mawi dengan perasan yang sedikit hampa pulang ke rumah dan kemudian menghempaskan dirinya ke atas katil sambil memukul-mukul bantal.. sambil menjerit why~~ why~~ why~~ why me~~~ Oh!

Beberapa hari selepas itu.. mawi telah mendapat idea bagaimana hendak menjawab semula alasan yang diberikan oleh Dafi. Dengan perasaan yang berdebar-debar, dia cuba menghubungi Dafi menggunakan telefon bimbit m-mobile nya..
Hello sapa mawi sebaik sahaja mendengar panggilannya di angkat
Hello. suara perempuan kedengaran menjawap panggilannya..
Eh! salah nombor ke nie?.. apsal pompuan pulak yang jawap? ujar mawi di dalam hati..
Er boleh saya cakap dengan Dafi? tanya mawi ragu-ragu..
Oo.. abang dafi ke? abang dafi kat hospital sekarang.. dia tak boleh nak cakap.. jawap adik manis tersebut..
Hah?! Hospital? kenapa?. tanya mawi agak terkejut..
Abang dafi eksiden semalam.. jawap si adik (adik perempuan dafi) itu lagi..
==========
Tamat ho! ho! ho! saya memang suka buat cerita tergantung..
Sebenarnya, apa yang saya cuba sampaikan disini, ramai anak-anak muda yang masih bujang mempunyai tanggapan yang sedikit silap terhadap insuran. Bagi mereka, mereka tidak mempunyai apa-apa lagi tanggungjawap dan tanggungan seperti.. isteri dan anak-anak. Oleh itu, insuran tidak penting bagi mereka.. membeli insurans sewaktu bujang hanyalah satu pembaziran pada padangan mereka..

Adik-adik yang dikasihi insuran itu sebenarnya adalah bertujuan untuk melindungi pendapatan anda. Dan apabila disebut pendapatan, ia biasanya akan digunakan untuk menanggung beberapa pihak, iaitu :-

* Diri anda sendiri
* Isteri & anak-anak
* Ibu & bapa (kadangkala) dan juga dapat melindungi
* Aset spt Rumah Dan Duit Simpanan.

Sebagai seorang lelaki/wanita bujang yang bijak dan berjaya. Anda seharusnya mempunyai perancangan yang baik untuk melindungi pendapatan anda. Ya.. anda masih bujang.. dan tidak ada sebarang tanggungan kecuali terhadap diri anda sendiri. Kalau anda mati.. tak perlu risau anak & isteri anda akan kebuluruan seperti kisah si ibu malang. Anda bujang!.. anda hanya perlu dibungkus dan tanam.. habis cerita..

Tapi.. bagaimana jika anda tidak mati?.. Sakit.. lumpuh.. buah pinggang rosak, kaki patah atau koma dan hanya terbaring sahaja di atas katil.. siapakah yang nak menanggung kos perubatan anda?. Siapa yang nak menanggung makan-minum anda? Siapa yang nak bayar hutang motor, ptptn, kad kredit dan juga hutang rokok anda di kedai mamak?

Jika anda adalah anak atau cucu kepada lim goh tong.. mungkin ianya tidak menjadi masalah sangat. Tetapi, hakikatnya tidak begitu

Jadi.. jika ada orang yang menasihatkan anda dengan berkata .. Anda bujang!.. tidak perlu membazirkan wang membeli insurans pastikan orang tersebut tidak berhutang apa-apa pun dengan anda serta jangan menurunkan apa-apa tandatangan jika ia meminta anda menjadi penjamin bagi pinjaman kereta atau pinjaman peribadi beliau. oh!

Jadi fikir-fikirkan semula adakah anda pasti anda tidak memerlukan insuran @ takaful untuk melindungi pendapatan anda sewaktu bujang?


Kalau nak tahu dgn lebih lanjut tentang insurans boleh sms atau hubungi saya Mardiyah ditalian 019-2853910 (EMAIL mardiyah79@gmail.com) atau kalau sesiapa nak quatation , saya boleh printkan atau emailkanfree tak perlu bayar.

Terima Kasih..

credit to: http://www.drumah.com/membazir-jer-beli-insuran-nak-buat-apa/655.html

PS:// Penyu menangis siaper lah yang tahuuuuuuu  {:4_229:}
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2011 08:31 AM | Show all posts
Terbaikkk..."
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2011 09:23 AM | Show all posts
It's Sunday morning.. Nak share artikel yang menarik.. untuk di kongsi bersama...



...
mbk Post at 30-10-2011 08:17



    betul jugak kan...
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2011 02:22 PM | Show all posts
Ejen insuran just share the  idea... selebihnya... Bergantung pd client.. Cuma 3 step... Ambiltahu, Fahamkan dan bertindak
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2011 09:24 AM | Show all posts
Ejen insuran just share the  idea... selebihnya... Bergantung pd client.. Cuma 3 step... Ambiltahu,  ...
integra Post at 30-10-2011 14:22



    Salam,

Ejen insurans hanya diamanahkan untuk memberi kesedaran akan kepentingan Insurans untuk masa depan yang lebih terjamin.. Life is UNPREDICTABLE. Kita nie hanyalah manusia biasa.. bukan nyer artis, bukannya isteri pak menteri atau ader harta 7 keturunan makan tak habis.... Semua nya di tangan anda...
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2011 02:42 PM | Show all posts
It's Sunday morning.. Nak share artikel yang menarik.. untuk di kongsi bersama...



...
mbk Post at 30/10/2011 08:17 AM



   
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2011 03:10 PM | Show all posts
Wani_ta
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2011 03:47 PM | Show all posts
Reply 45# wani_ta


    thanks
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2011 05:54 PM | Show all posts
Thank for the feedbcak dari semua..
Saya hargai semua..
Dah buat keputusan selepas mendapat penjelasan dan presentation dari few agents.
Thank semua
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2011 06:21 PM | Show all posts
Pikir yg terbaik utk invesment yg pjg ini... InsyaAllah. Buat istiqarah utk dpt petunjuk drNya
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2011 06:39 PM | Show all posts
Thank for the feedbcak dari semua..
Saya hargai semua..
Dah buat keputusan selepas mendapat penjel ...
huszua Post at 31-10-2011 17:54



    Alhamdulillah... Tahniah.. huszua sudah membuat keputusan yang terbaik.... Insya-Allah agar di permudahkan.. Amin
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064182s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list