Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
99070
View
641
Reply

Masalah Memilih Insurans Peribadi

[Copy link]

Author: huszua       Show all posts   Read mode

Post time 1-11-2011 08:05 AM | Show all posts
‎"Life Insurance must be purchased when you don't need it .If you need it you can't buy it. You can buy any thing with your money but life assurance you buy only with you health and pay with your money. If you don't have good health even if you have the money you still can't buy life assurance" Dr. Rizal Naidu
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2011 09:02 AM | Show all posts
ade 4 situasi untuk pendidikan skrg ni :

1. ade duit + anak nak belajar = OK
2. ade duit + anak xnak belajar = OK
3. xde duit + anak xnk belajar = OK
4. xde duit + anak nak belajar = TAK OK

Buatlah pelan pendidikan awal untuk anak2.
ade saving utk belajar dah besar nnt dan tak perlu risau lagi mengenai kos perubatan kalau anak sakit dan perlu rawatan di hospital dengan medical card.

PruBSN Smartlink istimewa untuk anak2 yg berumur 1-18 tahun

PM me for free consultation dan quotation.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2011 03:25 PM | Show all posts
Salam,

Perkenalkan Pru Ummah " memenuhi keperluan Rohaniah, Perlindungan dan Simpanan.. semuanya dalam 1!"



http://www.youtube.com/watch?v=jV5lpZ8FbCE

Ingin lebih jelas? Seperti biasa, PM aje saya.. Quotation dan khidmat nasihat adalah Free........
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2011 12:16 PM | Show all posts
Pikir yg terbaik utk invesment yg pjg ini... InsyaAllah. Buat istiqarah utk dpt petunjuk drNya
integra Post at 31-10-2011 18:21


Terima Kasih En Integra...
Maaf, semalam battery flat masa tengah cakap.. Dah balik rumah, lupa pulak nak feedback..
Kepada sorang lagi yg dari Hong leong pun, maaf jugak, battery saya mmg dah flat.. Sbb tu tak sempat nak cakap panjang..
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2011 12:50 PM | Show all posts
Sama2 en huszua... Semoga Allah memberkati usaha kita bersama
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 10:14 AM | Show all posts
Salam,

Be friend with your insurance agent.........Dont treat your insurance agents as pests
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 01:23 PM | Show all posts
Salam Forumer,
Nak minta pandangan dan bantuan serta buah fikiran.

Saya nak beli life insurans,  ...
huszua Post at 18-10-2011 15:38


huszua,
ak suggest ko guna maa takaful..
Last mun aku operation..bestnya maa takaful ni kita xperlu byr ms deposit/registration fee masa nak admit hospital..
compare dgn insuran yang len, kalo xsilap aku la, kena bayar dlm 10% dr jumlah berapa kita cover tok medical.
time tu mmg aku rasa bersyukur, yerla mana nak carik duit nk byr registration fee..betol x? bila dh nak kena check out ak hanya bayar fee admin shj below rm50..better ko amik maa takaful
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 02:02 PM | Show all posts
haha.bila tang bab insurans ni..maka ramai lah yg akan promot produk diorang daripada keperluan pelanggan tuh sendiri...

tak penah aku jumpe agen yang ikhlas mengaku produk dia ada kurang daripada produk kompeni lain..

bagi pelanggan pulak..kene rajin buat research..

penyelesaiannya pada aku...

1. amik takaful tanpa simpanan tapi ada medical card..kalo stand alone medical card lagi bagus..at least dpd 2 kompeni..
2. simpanan pi buat kat ASB...

tak perlu amik 3 in 1..benefit terlalu sikit..amat sedikit untuk kaver semua..

antara cadangan kompeni takaful..

kalo bajet ko RM100 jek..janganlah amik  PRUBSN..ni prubsn untuk yg bajet tinggi..Mercedez katekan...suh ejen terangkan pasal caj-caj...yg dikenakan....ni benda biasa la...harap ejen kat sini terangkan ye benda ni kat customer korang..jangan pompang pasal ada investment la.simpanan la..pasti untung la...

RM100 boleh ambil MAA takaful ke.Takaful Ikhlas..Etiqa(tak rekomen sangat..)

bajet RM200 - pi lah amik PRUBSN..takde pilihan lain..ni yang terbaik untuk bajet tuh..

pokoknya....takaful itu 1 kewajipan...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 02:23 PM | Show all posts
sila amik ikut bajet anda... mcm sy n klien sy, sy akan tanye dulu ape dia nak, brape bajet dia ade.... tp kalo nak medical kad minimum rm100... bincng ape yg dia perlukn.. pastu br decide.... yg pasti x bebankn klien sbb yg nak kena byr bulan2 dia... kalo klien bajet dia rm100.. kite cube aturkn yg t'baik.... tu jer...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 10:51 PM | Show all posts
Baca polisi tu betul2 ... kalau polisi tu bagus kita still boleh dpt claim benefit lagi walaupun ejen tu kurang bagus... tapi kalau dah state dlm polisi tu tak bagus walaupun ejen tu bagus macam mana pun tak boleh buat apa ... payah nak cari ejen yg sanggup keluarkan duit berpuluh ribu utk bayar bill client.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 11:49 PM | Show all posts


"Doktor mintak kak yan datang balik untuk buat rawatan. Bukan kak yan x nak, tapi duit kak yan dah habis lebih rm200,000. Dh habis.. Bukan takde org yang bagi derma, tapi duit tu x cukup utk menampung kak yan"-kata2 kak yan

Jangan menangguh-nangguh utk mengambil medical card sekiranya anda sedar tentang kepentingannya. Medical card supposedly kite ambil mase kite x perlu, sbb kalau dh sakit dan mase tu baru kite nk ambik medical card, belum tentu kite boleh ambik. Paling penting, nk ambik insurance ape pun, make sure cari medical card ade guaranteed renewable. Penting untuk coverage seumur hidup.

p/s: kite mampu mengubah nasib kite, jgn hanye berserah pade takdir semata-mata. Renung2kan dan selamat beramal.

PM saya utk dapatkan nasihat takaful dan quotation secara percuma
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2011 12:46 PM | Show all posts
Kepada saudara/saudari diluar sana, yang berminat untuk dapatkan rundingan dan quotation "PERCUMA" , sila SMS atau emailkan butir-butir berikut kepada saya:
1. Nama
2. Pekerjaan
3. Tarikh Lahir
4. Status merokok/ Tidak
5. Jantina
6. Bajet caruman bulanan
7. No tel/e-mail
**** Caruman minimun untuk pelan takafulink + kad perubatan Takaful Health adalah RM100. Saya cadangkan buat caruman 5-10% daripada gaji bulanan, caruman RM100 sesuai untuk pelan kanak -kanak sahaja
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2011 12:55 AM | Show all posts
ambk jer MAA..bbaloi2
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2011 07:57 PM | Show all posts
sesape ejen MAA pls pm me..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2011 08:22 PM | Show all posts
Pilih syarikat yg kukuh ... pastikan syarikat tu berada di BSKL listed ... bukan syarikat yg 3 tahun berturut rugi dan dikeluarkan dari bskl
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2011 05:27 PM | Show all posts
pilih syarikat yg kukuh is a MUST..
so far dlm list saya ade 5 yg kukuh...
1. allianz
2. prudential
3. ING
4. etiqa
5. Great Estern

bole kawan2 listkan syarikat2 yg lain?
so that yg lain bole juga review produk2 syarikat yg kukuh ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2011 08:43 AM | Show all posts
Pilih syarikat yg kukuh ... pastikan syarikat tu berada di BSKL listed ... bukan syarikat yg 3 tahun ...
ibm632 Post at 21-11-2011 20:22



    memang betul tue... Pilihlah syarikat insurans yang kukuh..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2011 05:52 PM | Show all posts
Berapa nilai nyawa anda ?

Bila orang sebut pasal Insurans / takaful hayat, ramai orang anggap ini adalah jual beli nyawa. Dulu heboh juga di Malaysia ni, isu jual beli nyawa, hingga terbawa C bawa soal halal dan haram insurans ( masa dulu takaful tak famous lagi ). Sampai sekarang, isu halal dan haram insurans masih diperdebatkan. Ada ulama kata insurans haram, dan ada juga ulama kata insurans ni tak haram.
Saya di sini ingin mejelaskan dan memudahkan pemahaman orang ramai mengenai TUJUAN mereka membeli insurans / takaful hayat ini. Bagi saya, insurans / takaful bukanlah satu proses jual beli nyawa. Jadi, apakah yang diinsuranskan apabila seseorang itu mendapatkan plan insurans / takaful ? Banyak orang tidak jelas atau tidak mahu ambil tahu TUJUAN mereka membeli insurans / takaful, walaupun mereka mempunyai polisi insurans / takaful. Apabila tidak kisah, ramai yang membeli silap polisi, makna kata, banyak yang tidak mencukupi atau memenuhi keperluan kewangan semasa.
Jadi, tujuan membeli insurans / takaful mestilah jelas dan anda yang beli mestilah faham akan keperluan kewangan masing C masing. Beli mesti ada tujuan.

credit to http://rancangwang.wordpress.com/page/3/

Cheers
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2011 10:00 PM | Show all posts
agent bole cakap gedebuk-gedebak, itu bagus ini bagus..
tapi my advice, dh dapat policy kaji ape yg ada dalam policy tu..
sbb dalam policy adalah hitam putih dan contract antara client dgn company insurance..
anda bayar contribution, anda patut tahu apa yg anda ambil dan adakah ianya benar2 menepati dan memenuhi keperluan anda
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2011 07:33 PM | Show all posts
aku ada kawan besok nak operate kaki.. dia dah join insurance Great Eastern sejak 10 tahun lepas.. bayar 1.8K setahun.. malangnye GE insurance taknak cover her pembedahan kaki at all! satu sen pun taknak cover.. medical bills ke.. ward ke, daily allowance ke semua takde.. nasib baik ada insurance company yg akan cover 75% of the costs.. which is in total 30K.. aku ni mmg takde insurance peribadi.. harapkan company's insurance je.. dan selama ni mmg terpikir nak amik insurance.. sebab mana tahu tiba2 jatuh sakit kan.. habis kalau nak claim pun susah n high potential kena reject, buat apa nak beli insurance kan?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2011 08:11 PM | Show all posts
cuba tengok betul2 kenapa insuran tu tak nak bayar... setahu saya GE pun ok jugak claim nyer... cuba tengok surat sebab GE tak nak bayar claim tu ... Syarikat insuran mesti reject claim beserta hitam putih ... dia tak main reject kosong aje
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2011 11:22 PM | Show all posts
Post Last Edit by nur.FAR.hana at 6-12-2011 23:25

betul tu..
cek surat dari GE kenape taknak cover..
Client plak kene cek dlm policy, coverage ape yg ade..
ape yg tertulis dalam policy tu sahaja yg akan dicover..
contoh: beli insuran kereta, cermin kereta pecah nak claim insuran. mmg takkan dapat sbb x ambik option utk cover cermin kereta. same macam life insurance/medical card.. kene tahu ape yg kite ambik dan ape sahaje coverage yg kite ade..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2011 08:33 PM | Show all posts
betapa pentingnya kita tahu dan kena ambik tahu polisi insurans kita. Apa yang kita cover dan apa yang kita tak cover...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2011 06:45 AM | Show all posts
Reply 70# mesmerize


    I rasa kena selidik dulu.. Lepas tu baru kita tahu kenapa...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2011 11:07 PM | Show all posts
totally agree
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052144s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list