Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
99965
View
642
Reply

Masalah Memilih Insurans Peribadi

[Copy link]

Author: huszua       Show all posts   Read mode

Post time 17-4-2012 11:41 AM | Show all posts
Reply 125# freekey


    Ada insuran khusus utk employe yg dah ada coverage drp majikan, benefit spt berikut:
1) elaun hospital rm400 daily, eg. Bil hospital majikan cover, u dpt duit poket rm400 setiap hari overnite di hospital
2) combine medical cost eg kalau medical drp employer tidak mencukupi utk cover bil hospital yg besar, bole combine coverage dgn medical kad sendiri
3) jika medical coverage employer limit sampai pencen, bole guna medical kad sendiri cover up to 80 yrs old
4) medical kad persendirian bole guna jika berhijrah ke another company
5) kalau kene terminate by medical board due to criticall illness, medical kad persendirian bole cover the rest of hospital bil
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2012 11:26 PM | Show all posts
Salam...ramai yg suggest prudntial bsn..
Few monts ago penah minta quotation ngn sorg agent pru bsn nih...die quot rm130/month..
Pastu die ckp medical card cover smpai 500k..saving 10% kot...
Mmg da ok ke harga ni? Based on ape yg d cover laa.. Sbb x penah la plk compare dgn yg laen...huhu

Company pny da ade..tp senior2 gtao yg comp pny cover x byk sgt..

P/s : mmg blur sket bab2 insurans..

Tq
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2012 11:47 PM | Show all posts
Lg 1...kalo amek medical card, saving sket je...
KATEKANLAH la nothing happen, byk mane kite dpt claim blk? After bape lame? I mean, yg saving je ke dpt blk? Yg medical tu, burn ke cane?
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2012 12:39 AM | Show all posts
Reply 127# wanse7en


    Rasanya reasonable premium tu, kalau kita nak simpan duit sendiri bln rm130 mati hidup mati hidup pun tak dpt kumpul sampai rm500ribu
Anyway, bila amik plan insuran bersama medical ni, memang tak brapa byk saving insuran tu..sbb medical charges insuran ni tinggi sket
So nk saving extra, jika ada budget sket..top-up sket kat premium under saver akaun..insyaallah berbaloi..sbb return utk equity fund dia agak tinggi..

Medical coverage by company majikan ni memang bagus, tp uols paham2 aje ler..kejap2 ikut tahun tukar2 plan..pastu bila kita ni dah sakit teruk kritikal sampai byk cuti sakit, majikan bkn nya nk simpati..staff dah tak produktif, pun bole di buang keje..

Apa pun terpulang pd diri sendiri..tak paksa pun...huhuh
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2012 03:45 PM | Show all posts
Post Last Edit by roystevenung at 24-4-2012 15:59

Reply 128# wanse7en

Hi wanse7en,

Mungkin kamu ada sedikit salah faham tentang konsep medikal insuran ini. I selalu bagitau client saya "Insuran medikal, macam insuran kereta". Satu hari kamu tak nak bayar, insuran itu akan lapse/terminate.


Tetapi berbeza dari insuran kereta, Insuran seumur hidup ini mempunyai unsur 'simpanan'.



Katakan seseorang itu mengambil kad medikal pada usia 30. Dia bayar Rm 130 sampai dia bersara pada umur 60. Bila dia dah bersara, mungkin dia tak nak bayar insuran itu kerana dahlah tak de pendapatan camna nak bayar ni kan? Masa itu tengok brape ada dalam akaun savings, polisi itu akan berjalan sehingga caj insuran melebih simpanan (cash value).


Jangan lupa bila kita bersara, kad medikal itu kena jaga kita sampai umur 70 atau pun 80. Lagipun sekarang mungkin kita sihat tetapi bila kalau panjang umur, siapa nak jaga keperluan medikal kita? Masa itu, company pun dah tak cover. Takkan nak guna duit KWSP kita utk bayar bill hospital? Betul dak?


Diharap dgn post diatas dapat memberi penjelasan sedikit sebanyak ttg insuran ini.


Kalau ada soalan lagi, postlah. I akan jawab seiklasnya.
Rgds,

Roy Steven Ung,
Email: stevenung1971@gmail.com
Prudential Assurance (M) Bhd
Prudential BSN Takaful Bhd
KWSP Penang
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 09:40 AM | Show all posts
mane2 ejen insuran, sila pm sy utk quotation...
nti sy bg detail k...area putrajaya
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 10:54 AM | Show all posts
Reply 131# pu3cindy


    Sila rjuk pm box anda
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 11:09 AM | Show all posts
mane2 ejen insuran, sila pm sy utk quotation...
nti sy bg detail k...area putrajaya
pu3cindy Post at 25-4-2012 09:40


Putrajaya ??... ejen saya tinggal area situ ... kalau nak dia singgah jumpa awak secara live pon boleh
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 07:02 PM | Show all posts
Reply 129# jenglut


    thanx! maksudnya, kalo nk tmbah utk saving to, up to me la kan...juz byr lebih bulan2, hanya utk saving...kan? Heee
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 07:30 PM | Show all posts
Reply 130# roystevenung


    ape maksud polisi berjalan sehingga melebihi cash value? Adakah d after yr of 60,  i x perlu byr dan polisi tu akan dibayar thru saving yg ade? Mcm tu?
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 07:40 PM | Show all posts
iye.. client bole keluarkan sebahagian saving tu.. dan sebahagian lagi client bole bg arahan utk buat penolakan melalui baki saving yg ditinggalkan tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 07:28 AM | Show all posts
Reply 135# wanse7en

Ya, Bila kamu sudah bersara, kamu ada 'option' utk stop payment jika kamu mahu, tetapi kalau kamu tak mahu stop pun boleh. Bila kamu nak stop payment, kamu kena pastikan yg cash value yg kamu dah kumpul selama 30 tahun itu cukup untuk cover kamu dari umur 60->80 (atau tarikh matang kad medikal itu).


<-30 thn utk kumpul->
|-----------------------|-----------------------|---------------------|
Umur                        Umur                         Umur                      Umur
30                        60 (bersara)                     80                          100


Cash value itu amat berguna, terutama bila ekonomi sekarang yg tak menentu. I ada client yg kaya, tetapi bila ekonomi turun, cash mereka tersekat. Baru hari itu I bagi dia option utk keluarkan sebahagian dari cash value yg dah terkumpul. Cuma RM 15K sahaja, tapi okay la, boleh buat bekal utk sebulan dua.


Tetapi, utk peringatan semua, bila kamu dah keluarkan cash value itu, bila kita dah bersara dan tak nak bayar insuran itu, siapa akan jaga kamu kalau jatuh sakit? So bila ekonomi kamu dah okay balik, buat la simpanan itu balik utk menjana cash value balik.

Utk pengetahuan, sekarang bila kita muda, caj insuran utk medikal murah, katakan dalam lingkungan Rm 100 (harga sebenar kena rujuk brochure, harga di sini utk perbincangan shj). Katakanlah tiap2 bulan you bayar RM 130, ini cukup utk cover caj insuran, betul dak?

Tetapi, caj insuran utk seseorang yg berumur 70 mungkin setinggi RM 200. Yg tiap2 bulan kamu bayar itu cuma RM 130, tak cukup utk cover caj insuran, betul?


Balance RM 70 itu datang dari mana? Ianya akan di-tolak dari "cash value" yg you dah accumulate dari hari pertama kamu masuk insuran sehingga kamu bersara.



Harap2 post diatas dapat memberi sedikit sebanyak pengetahuan kpd semua
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 07:30 AM | Show all posts
Reply 135# wanse7en

Ya, Bila kamu sudah bersara, kamu ada 'option' utk stop payment jika kamu mahu, tetapi kalau kamu tak mahu stop pun boleh. Bila kamu nak stop payment, kamu kena pastikan yg cash value yg kamu dah kumpul selama 30 tahun itu cukup untuk cover kamu dari umur 60->80 (atau tarikh matang kad medikal itu).


<-30 thn utk kumpul->
|-----------------------|-----------------------|---------------------|
Umur                        Umur                         Umur                      Umur
30                        60 (bersara)                     80                          100


Cash value itu amat berguna, terutama bila ekonomi sekarang yg tak menentu. I ada client yg kaya, tetapi bila ekonomi turun, cash mereka tersekat. Baru hari itu I bagi dia option utk keluarkan sebahagian dari cash value yg dah terkumpul. Cuma RM 15K sahaja, tapi okay la, boleh buat bekal utk sebulan dua.


Tetapi, utk peringatan semua, bila kamu dah keluarkan cash value itu, bila kita dah bersara dan tak nak bayar insuran itu, siapa akan jaga kamu kalau jatuh sakit? So bila ekonomi kamu dah okay balik, buat la simpanan itu balik utk menjana cash value balik.

Utk pengetahuan, sekarang bila kita muda, caj insuran utk medikal murah, katakan dalam lingkungan Rm 100 (harga sebenar kena rujuk brochure, harga di sini utk perbincangan shj). Katakanlah tiap2 bulan you bayar RM 130, ini cukup utk cover caj insuran, betul dak?

Tetapi, caj insuran utk seseorang yg berumur 70 mungkin setinggi RM 200. Yg tiap2 bulan kamu bayar itu cuma RM 130, tak cukup utk cover caj insuran, betul?


Balance RM 70 itu datang dari mana? Ianya akan di-tolak dari "cash value" yg you dah accumulate dari hari pertama kamu masuk insuran sehingga kamu bersara.



Harap2 post diatas dapat memberi sedikit sebanyak pengetahuan kpd semua.


Rgds,

Roy Steven Ung,
Email: stevenung1971@gmail.com
Prudential Assurance (M) Bhd
Prudential BSN Takaful Bhd
KWSP Penang
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 07:31 AM | Show all posts
minta maaf, terpost dua kali - masaalah teknikal
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 01:32 PM | Show all posts
Reply 133# ibm632


    leh tak quote tuk aku skali? aku kalu leh yg ader medical card tu.. yg ader saving plak under plan aper ek?
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2012 09:42 AM | Show all posts
Reply 134# wanse7en


    Haaa..betul ckp awak tu..
Selain medical coverage, polisi Prudential pun ada akaun saving yg kita bole withdraw mcm kat klien sy buat di bwh ni, dia withdraw rm30k sbb nak buat downpayment beli umah
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2012 03:31 PM | Show all posts
Reply 141# jenglut


   waaa~ die da siap withdraw~ saye ni baru je nk stat~ huhu~xpe...better late than never~ heee =D
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2012 02:29 AM | Show all posts
thread ney mmg baguss...ai likeeee
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2012 11:53 AM | Show all posts
I like it also....
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2012 09:31 PM | Show all posts
‎"Life Insurance must be purchased when you don't need it .If you need it you can't buy it. You can buy any thing with your money but life assurance you buy only with you health and pay with your money. If you don't have good health even if you have the money you still can't buy life assurance" Dr. Rizal Naidu
integra Post at 1-11-2011 08:05


Saya suka ayat di atas
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2012 08:05 AM | Show all posts

Kalau anda seorang wanita,tak sah rasanya kalau anda tidak memiliki sijil / polisi yang diberi nama
TAKAFUL PUTERI.
Kalau setiap bulan, bolehmembelanjakan lebih RM200 untuk kasut tumit dan make up, apa salahnya kalausedikit daripada belanja itu kita simpan untuk masa depan anda. Sambil menabungkita melindungi daripada musibah penyakit-penyakit wanita dan musibah padakehidupan kita sebagai isteri dan ibu pada anak-anak!

Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2012 11:41 AM | Show all posts
Baru dpt panggilan dari client ... Nak buat rawatan utk penyakit Endometriosis ... Dia risau takut tak cover sebab tu kategori sakit puan .... Tapi saya jelaskan pada dia .. Medikal kad prubsn cover rawatan tu. syukur....
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2012 10:37 PM | Show all posts
Post Last Edit by wiwy182 at 19-5-2012 22:57

Walau apa sekalipun mesti dapatkan pelan yang lengkap mencakupi "Perlindungan, Simpanan & Perubatan". Hubungi saya untuk mendapatkan nasihat profesional.


www.takafulhealth.com
012.6543.629
Solutions from The Professional
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2012 10:34 AM | Show all posts
wanita untuk wanita. Apa impian seorang wanita.. Mestilah perkawinan yg indah, anak2 yg comel, kerjaya, keluarga yang bahagia, kesihatan, ibu atau anak yang taat. Ya, kiter gembira sesangat, happpyyyyyy sesangat ngan kehidupan kiter nie. Tapi.. kalau berlaku pada kiter.. (Nauzubillah).. dapat cancer, perceraian, anak sakit, suami sakit, tak der duit.. Apa perlu kiter buat? menangis? Masuk paper (we r not selebrity).. mintak tolong family? org tua2 selalu berpesan... sediakan payung sebelum hujan. Kalau kiter asyik tolong n jaga family kiter saper nak jaga kiter? Diri sendirilah jawab nyer..

TAKAFUL PUTERI ader jawapannyer....... Kalau berminat PM saya , K
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2012 01:19 PM | Show all posts
Untuk dapat elaun RM 400 sehari tu, make sure application anda approve 30 hari sebelum sakit
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052440s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list