Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
21998
View
247
Reply

pengalaman belajar bawa kereta

[Copy link]

Author: buttergal       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 25-10-2011 06:34 PM | Show all posts
wah teringat kisah lama siut...

1. belajar pakai kete gear kat tgh between tempat duduk sekali ma ...
kroeGand Post at 25-10-2011 11:41



    wahhhh seriau gak aku dengar citer ko ni. now tentu dah pro kan..
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2011 08:30 PM | Show all posts
pertamanya hilangkan rasa takut-takut dan ragu-ragu... belasah je... kalau gagal buat sekali lagi...

tak perlu laju buat slow je asal jangan sangkut-sangkut.

yang penting bila dah lulus lesen... setahun yang pertama mesti mau kena bawak keta tiap2 hari, kalau dalam KL ni orang belakang marah pun pedulikan buat dek je... mesti mau mahir daya jarak yang tepat... lepas setahun ok dah konfiden dan kira mahir...
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2011 08:16 AM | Show all posts
kalau dalam KL ni orang belakang marah pun pedulikan buat dek je...
kupia Post at 26-10-2011 20:30

a'ah....biar lantak..janji ko ikut peraturan
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2011 11:34 AM | Show all posts
hehe..biasala bro.. 'real men grow up with a mischievous'
dulu aku blajar bawa kete pun ...
zulka Post at 25-10-2011 09:23


aku pas dpt lesen ajer...dpt bawak keta mak aku...
then 1 day tuh..aku rasa aku agak gelojoh..main tekan ajer pedal..1 time tuh nyaris langgar sign org letak tgh jln sbb repair jalan..mcm ni la jelbih kurang..
then dpt elak..
on the way balik dr pekan plak..tetiba ajer ada anjing melintas..mana dan nk brek...langgor terus la anjing tuh...
KO terus anjing tuh..lepas langgar aku tekan cepat2 ..melarikan diri..ahahah
sampai umah terus samak keta mak aku..huhuh
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2011 03:24 PM | Show all posts
1st time den belaja bwk keto unformal maso den darjah 5..bawak van bapak den toyota hiace 2.8 diesel tahun 90..tekial2 ko nak pijak klac... yg best van tu msh ado smp skrg cuma den takdo lesen gdl plak klu nak bwk skrg ni..kat kampung2 je berani...
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2011 03:31 PM | Show all posts
tp kan wlu dah pandai bwk masa nak test tu mst dup dap yg amat..ker nebes sal tgk muko brade jpj yg sentiasa serius itu..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2011 04:08 PM | Show all posts
update : semalam 11/12/11...wah cantek tarikh ko..mul amek ujian komputer..dapat 44/50...alhamdullilah...memula nak masuk tu cuak gak ah sebab ada sorang minah ni cakap soalan bapak punya susah..sebabnya masuk semalam 4 kali dia amek ujian komputer ni tapi still tak lulus..so dia kena amek kali ke 5 pulak..mul pun apa lagi..kecut perut lah..masa mengadap komputer berapa kali bismillah jawab nye tak jugak...okeh pasni bengkel pulak kan..tahun depan pulak lah pergi..hehe...

p/s : TT camne...dah lulus ke...lama tak update sini..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2011 07:26 PM | Show all posts
aku bawa kereta selepas 13 thn perap lesen memandu .Selama tu dok renew lesen tapi bawa haram jadah.Aku takut sbb apa semata-mata kerana kereta manual.Mmg tak cekap dgn clutch,brek dan gear nak kontrol 3 benda tu.Susah aah nak fokus. Bila dah beli kereta awak thn ni iaitu kereta auto lepas 2 bulan beli baru bawak.Memula tu fikir siapa lah sudi dok sebelah nak temankan bawak...mana ada semua sibuk gi kerja..jadi beranikan hati dan  yakinkan diri bawa memula ambil anak balik sekolah kat jln gurney sana nun nak kena tempoh Batu Caves,Duke sampailah sekolah dia.AKhir Mac 2011 tu alhamdullilah lepas hari pertama tu barulah kemudian berani nak bawa.Lepas tu baru start bawa ke ofis pulak.La ni dah bawa lalu Karak Highway,Kuantan he he balik kg .Tapi yg paling seram sejuk masa hujan lebat aah sampai skrg mmg hati sentiasa berderau maklumlah penglihatan terhad walaupun mata belum  layak pakai spek lg Dulu masa tak bawa berbelas thn tu selalu kena perli sbb ada lesen tapi tak bawak.Tahan nafas dan telinga je lah.Kesimpulan aku nak yakin mmg kena bawa.Walaupun 1st time tu slow dan takut bawak je.Org tak marah kau bawa slow janji duk kat lane kiri jgn dok lane kanan.Mcm2 belajar kerenah pemandu di Malaysia yg sgt ego especially yg kereta besaq tu.Menyampah je tengok.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2011 01:21 PM | Show all posts
belajo bawak kete masuk form 3..belajo dgn abah teman..kete wira

belajo dekat kawasan perindustrian..mmg kene marah je..ayat biasa yg abah teman marah "rosak le gearbox kalau bawak mcm tu" kekeke..dulu gear satu je mesti sengguk2..
pastu time brek kat simpang teman tekan brek tp clutch x tekan wakaka..kene marah lg

masa form4 dah terer bawak kete...g umah kawan pun naik kete bukan main belagak lg sbb kawan2 lain semua x reti bawak..pg padang main bola pun kdg2 bwk kete..haha

masa ambik lesen umor 20 mmg dah terer jd cikgu driving skul tu tido je..belajo pun x cukup jam..hehe

sekian
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2011 01:40 PM | Show all posts
teman lahir2 aje dah pandai bawak keta Vtec. Gifted gitu
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2011 09:24 PM | Show all posts
esok aku start klas driving... adoiiii aiii skrg pon dh kecot perot bile bayangkan esok cmner ler upernyer... mintak2 ler cikgu aku dlm mood yg baik esokkkk... amin...
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2011 11:11 PM | Show all posts
masa belajar tu ok, belajar memandu kt jalan raya pun tak cukup jam terus apek tu suruh amik ujian JPJ...pestime fail sbb aku banyak buat kesalahan kecil seperti lupa nak cek side mirror sebelah kiri, terbawa laju (dapat pengawai yg skema)...kali kedua lulus dan dapat pengawai yg best sgt, siap suruh bawa laju lagi

lepas dapat lesen, terus tak bawa keta selama dua tahun sbb masuk matrik dgn uni...bila nak mulakan kembali memandu, tak boleh nak bawa manual...terpaksa beli seketul keta oto seken hand...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2011 08:00 PM | Show all posts
Post Last Edit by meowlin at 18-12-2011 02:03

haa.. akak lak esok baru nak ujian kelayakan.. kat pmc kuantan kat jln beserah ni.. dpt cikgu nama cik mat.. okle bajor ngan dia kekadang dia ajor tak kira jam pun..kalu diikutkan lebeh dari 10jam tu..

ekceli laki aku ada beli kete kancil 2nd hand yg manual utk aku.... dia ckp saja beli yg manual coz nanti bajor pun manual & takut2 kalu ada emergency kete lain tak de..yg ada juz manual so nak tak nak kena bawa gaks.. (erkk lagi satu dia ta mo le kete dia tu kena tempek huruf "P".. lagi plak takut gak kalu kete kesayangan dia terguris ke, takutle nanti mahal nak repair).. lg satu bajor kete pun kena paksa coz tak lama lagi nak kena bawa anak masuk tadika.. so no choice.. dah lama tiap2 tahun tanya bila maw amek itu lesen.. mcm2 alasan akaks kasi.. hehe

hmm memang payah kalu tak penah bajor tp bila dah ok.. insyaallah bolehla bawa.. cik mat ckp aku ni masih keras lagi tangan kanan bila pegang stereng tu.. aku lak kekadang bawa terover sampai 60km hehe.. terus kena sound tukor gear.. ntahle esok cik mat gak wat ujian kelayakan tu.. maybe ari jemahat nanti test ngan JPJ.. minta2le dpt jalan C..
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2011 08:01 PM | Show all posts
Reply 71# ichi


    musti ko ni baru abih spm kan dik..hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2011 09:15 PM | Show all posts
Reply  ichi


    musti ko ni baru abih spm kan dik..hehe..
meowlin Post at 18-12-2011 20:01


dah berkurun spm kak
1st day class smlm cikgu p bwk atas jln... msuk highway lagik huuhuuu sabor je la.... tp ok je takde lak mati enjin ker...
tp hri ni blaja parking..  bukit .. uturn smuanyer hancussss ... tetibe jek kaki ni kene 'parkinson' tak leh nak control clutch ngn minyak...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2011 10:17 PM | Show all posts
dah berkurun spm kak  
1st day class smlm cikgu p bwk atas jln... msuk highway lagik huuh ...
ichi Post at 18-12-2011 03:15



    ala baru pestaim.. akak lak msa sebelum ni bajor bukit ok aje.. dah nak last2 ni tup2 jd gabra.. msa tekan minyak & angkat cluth slow2 tu time nak turunkan handbreak dah jam.. lupa lak yg bila kita nak turun hndbreak tu kena angkat atas dulu baru turunkan.. terkial2.. semalam 2 kali turun semula bukit tu.. adehhh.. cikgu punya hepi bila tgk akak stop bebetul ateh garis kuning tu.. petu..wat hal le puloks..

tadi last bajor bukit kat 5 6 kali gaks.. memula landing ok.. petu nak turun bukit wat lagi.. then try n try.. alhamdullilah bole le puloks.. parking lak alhamdullilah gak.. tp ada gak masa enjin mampuss.. hukhuk..

esok seawal 8am kena ujian kelayakan dah.. ntah bole tidor dak malam ni.. jemahat ni insyaallah test jpj.. harap2 seme ok.. kekadang bila kita dah ok.. datang angin kus2 itule yg wat gabra serba tak kena.. beria2 minta hasben ngan mak haku tolong doakan..kwang2...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2011 10:30 PM | Show all posts
aku dulu cikgu baling kunci suh bwk terus.. dia tak tanya pun aku reti drive ke tidak.. dah la parki ...
Alt-F4 Post at 23-10-2011 23:14



    byk lah ko punya tera.  bukan hari tu ko panjat divider sekali ke masa test?
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2011 12:07 AM | Show all posts
ala baru pestaim.. akak lak msa sebelum ni bajor bukit ok aje.. dah nak last2 ni tup2 jd g ...
meowlin Post at 18-12-2011 22:17



tu la 1st time... mcm2 hal...
tp yg lawak nyer tadik punye la gelabah sampai nak pki seat belt pon leh salah cucuk... sekali instructor tu ckp ''awak cucuk kat sini saya nak cucuk kat mana....???" wat malu jek
nasib baik instructor tu masih dlm tahap leh sabor lgik..
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2011 04:29 PM | Show all posts
tu la 1st time... mcm2 hal...
tp yg lawak nyer tadik punye la gelabah sampai nak pki seat b ...
ichi Post at 18-12-2011 06:07



    wakakka kelakor ko ni ichi.. sampai bole cucuk seat belt kat jiran sebelah..kwang2.. itula kekadang bila kita dah okey drive pon bila dtg gabra mcm2 perkara timbul kan.. tak pelah.. nanti okey le tu..

seawal 7.45am td akak dah terpacul kat driving school kat pmc tu utk ujian kelayakan.. selalunya bila ujian kelayakan cikgu yg lain akan test kita, kete pun kete lain.. tapi kancil gak la.. bestla gak cikgu ujian kelayakan ni.. dia bahasakan diri dia "pakcik" memang dah bole wat ayah pun.. baik sgt.. tp itule.. akak punye gabra.. tgk side mirror belah kanan cam dah ok..so akak tak ubahle.. konon konpiden.. then wat la pekara2 kecik yg lain.. then start enjin.. bila start nak jalan enjin 2 3 kali mampuih.. isk geram tul le.. sampai pakcik tu ckp.. "pakcik penah tgk awok bawok sebelum ni okey aje".. ni guana jadi cengini.. hukhuk.. ntahle.. walau kete kancil tapi akak cam tak ngam ngan cluth & pedal minyak dia.. cam ketat skek.. tp akak tak komplenle.. kang org ckp ntah apa2.. org lain bawa okey ajerk.. aku aje yg gelaboh... then pakcik tu suruh akak tekan minyak lebeh sket dah boleh..

lagi satu bila da start nak pi jalanraya tu.. akak terlupa  nak pegi jalan A & B.. padahal dah ckp jalan C.. adeh.. pakcik tu sound lagik.. awok nak msk jalan mana nih?... adeh.. "sori pakcik saya lupa plak".. then tgk side mirror kanan tak nmpak apa2.. akak ckp lak "pakcik sori, tadi rasa side mirror tu cam ok.. tp ni tak nmpak.." pakcik tu geleng kepala.. "dah camne awok ni nak amek test nanti?" byk menda lupa nih.. so dia suruh akak stop kena tepi jalan.. then baru ubah mirror tu.. then bawak dia ckp okey dah awok bawok nih.. elok.. tp bila kat sekolah 40km telebeh skek padahal da gear 3.. adeh.. parking ngan bukit alhamdullillah.. fening2 akak...

so td lepas seme bereh.. cikgu yg selalu ajor akak si cik mat tu antor akak balik.. then ckp ari khamis nanti dia kasi taw pukul bapa nak test JPJ on friday nanti.. adehhhh... minta2laa seme akan okeh..

psttttttttt... alahai mana tuan ghumah aka TT ni yek.. dah lulus ke.. updated la syini.. tuan ghumoh oooo tuan ghumoh..
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2011 09:08 PM | Show all posts
wakakka kelakor ko ni ichi.. sampai bole cucuk seat belt kat jiran sebelah..kwang2.. itula ...
meowlin Post at 19-12-2011 16:29


bessttt la akak dh terer.... pnh gak dgr citer dri kwn2.... mase blaja kete lain pastu mase test lak dpt keter lain... last2 smua rasa cam lain padahal same jer mende2 dlm keter tuh....hehehehee...

kat tmpt akak tu ade 3 jln ek... fuhhhh jenuh nak igt tuh.... salah jln tamat la riwayat huhuuuuuhu....  mcm ade satu cter bdk tuh cikgu dier ajar jln 2 jer.... jln 1 tak diajor nyer... sbb selama 6thn cikgu tu ngajor slalu jpj test akn guna jln 2 jek... alih2 hri tuh bdk tu terkene lak jln 1... haaaa amek kau... terlopong la dier bile org jpj tu suh masuk jln 1... dah sah2 fail.... tp slh cikgu tu ler... konpiden jek jpj akn guna jln 2....

ye la mane TT ek... nak tau gak dah lulus ke lom...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094010s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list