Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
21955
View
247
Reply

pengalaman belajar bawa kereta

[Copy link]

Author: buttergal       Show all posts   Read mode

Post time 19-12-2011 10:36 PM | Show all posts
bessttt la akak dh terer.... pnh gak dgr citer dri kwn2.... mase blaja kete lain pastu mase test ...
ichi Post at 19-12-2011 03:08



    eh ichi laling.. idokle terer bebenor.. maseh tekial2 gak nak tukor gear nih.. terutamanya bila kita laju.. so masa tu bila kita tgh gear tinggi nak ke gear rendah ketaq2 gak tangan terkial2 gak yang oii..

isk ya ke ichi ada gak kes cengitu yek.. kesian orang yg kena jalan 1 tu kan.. apa le cikgu ni.. mcm akak selalu blajar ari sabtu & ahad.. tak leh senin sampai jemahat coz tak ada sapa nak jaga anak yg tgh membuas tu.. tadi pun minta tolong ngan omak akak.. sian gak dia dah tua malas nak susahkan dia..  oye mcm akak jalan A & B lebeh kurang masa masuk tu sama aje.. tp bila nak balik ke dving school tu arah berlainan.. kira2 nak masuk bandar gak.. jalan C lak berdekatan dgn kampung dan tak payah masuk bandar.. itu le ramai yg suka jln C.. yg akak jadi nak msk jalan A & B tu bukan apa.. coz tiap2 kali blajar musti pegi jalan A & B dulu kan.. so tadi rasa mcm blajar le puloks..

so ichi.. ko da berapa jam blajar ni.. sempat tak dlm  bulan dec ni amek test ngan JPJ?

TT pegi bercuti kot kan musim cuti sekolah skrg..  hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2011 10:53 PM | Show all posts
eh ichi laling.. idokle terer bebenor.. maseh tekial2 gak nak tukor gear nih.. terutamanya ...
meowlin Post at 19-12-2011 22:36



tukor gear ek... yg tu ok lagik... part yg geram kaki ni nakal sgt... tak reti2 nak control clutch ngn mnyk tuh.... kadang2 tertekan dua2 skali...

same ler kiter... amk weekend jer class... ade balance 4jam lg... sabtu ni continue 2jam lagik... ahd dh krismas cikgu pon cuti... nmpk gayer nyer bln dpn ler amk jpj test kot... all the best kak
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2011 11:34 PM | Show all posts
tukor gear ek... yg tu ok lagik... part yg geram kaki ni nakal sgt... tak reti2 nak control cl ...
ichi Post at 19-12-2011 04:53



    eh sama gak tu ichi.. kekadang penah la gak cluth tetekan sekali ngan minyak..berderum bunyik..
hmm nampk gayanya kita berdua ajek dok kat benang ni..mana yg lain ntah.. huhu..

apa pun ol da best utk ichi gak yek.. sama2 kita berdoa agar kita pas JPJ nanti.. ameennn
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2011 08:47 PM | Show all posts
eh sama gak tu ichi.. kekadang penah la gak cluth tetekan sekali ngan minyak..berderum bun ...
meowlin Post at 19-12-2011 23:34


berderummmm sampai instructor yg tido kat sblh pon leh terbangun

ye la... mungkin kiter dua jer kot yg dok tgh blaja keter kihkihkih.....
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2011 01:51 PM | Show all posts
aku first blajo (1997) bawak keter sendiri masa blajo dulu lango keter kancil pengajar lain... signal/lampu brek keter tuh pecah...keter aku bawak pom kemek.... berpeluh pengajar aku gi setel... blaja paking mosti langga tiang... hahahaha naik bukit tekan sampai 5rpm pastu lepas kluch... macam nak drag jer.. akhirnyer aku lulus ujian dengan 2kali test...
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2011 03:24 PM | Show all posts
aku dah dekat 9 tahun bawak kereta manual, sampai harini masih lagi takut bila tiba kat bukit.. yelah sebab kita ni drive, jarang terserempak dengan jalan yang berbukit. So bila terpaksa lalu area jalan berbukit lepas tu kena stop sebab jammed ke apa, haruslah aku berdebar kat situ.. hehehe..

Tapi dulu masa aku test drive nak amik lesen, sekali je lulus dah. cuma bila bawak bebetul atas jalan memang rasa seriau sket lah. Sesiapa yang baru dapat lesen tu, kalau nak cepat berani, cuba bawak di highway. Aku pernah first time bawak dari Johor ke Bangi, lepas tu balik semula ke Johor all in one day. Sepanjang jalan tu kita akan lalu traffic light, highway, roundabout, etc selama berjam2. Alhamdulillah lepas tu cepat sket berani compare masa aku bawak dekat2 rumah. tapi kalau jalan jauh better ada orang teman lah kat sebelah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2011 03:09 PM | Show all posts
haha....mula2 belajar ngan bapak aku......sanggup dia pi sewa keta kancil nak ajar aku.....tang koner, selamba je aku tekan minyak. xde brek, x tukar pon gear.....nasib keta kancil tu  x terbalik......hihi

pastu bawak kat driving school, ok jek......yg paling bes mase dengan test ngan abg jpj......dia cakap, awak benti jap.....pergh aku ingat aku fail dh....dan2 aku benti tengah jalan.....

rupanya abg jpj tu turun keta, sambil duk marah2 budak2 laki yg nek beskal (dak2 sekolah rendah) yg duk ejek2 aku tgh ngetest, aku tgk budak2 tu lari bagai x cukup tanah......wakakakaka.....nasib aku lulus jek terus......

pastu try bwk accord pak aku......konon2 nak tunjuk terror la......sekali hampir terbabas masa amik koner (marah pak aku)....terus aku x bawak keta selama setahun gak ler.....bawak2 jek lepas tu keta kelisa, antor arwah makcik aku gi klinik (pak aku suh, hahaha.....) nasib smpai, nasib makcik aku tatau history aku....kalo x, tak nak dia naik keta ngan aku agaknya.....ehe

x lama pastu, masa tengah belajar, dpt keta sebijik.......abg aku duk sebelah aku, bawak keta dr au3 ke ukm....berbakul la aku kena marah ngan dia.....hihihi.....pastu terus dia lepas aku bawak keta area bangi (masa tu x banyak keta cam skang).....dah berani skit, baru la aku berulang alik dr ukm ke keramat dan aku main belasah je la bawak ke mana2 tempat kat kl tu......

aku rase driver kat kl dengan negeri tempat aku keja skang jauh gak beza......terutama tang bagi signal nak masuk simpang, pastu lane mana supposed to be kalo kat bulatan, etc.......

good luck to TT.....as time goes by, TT akan terror n cekap bawak keta......lagi elok bawak je manual dulu, baru ke auto.....sayang wo kalo x reti manual......kalo pandai dua2 senang, leh je bawak mana2.....hehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2011 03:12 PM | Show all posts
tu la 1st time... mcm2 hal...
tp yg lawak nyer tadik punye la gelabah sampai nak pki seat b ...
ichi Post at 19-12-2011 00:07

keta kancil lagi yg diguna kan?

kancil kan tecik, dekat je dua2 tuh......ehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2011 03:21 PM | Show all posts
a'ah....biar lantak..janji ko ikut peraturan
ruffleen Post at 27-10-2011 08:16


ha a.....aku pon selalu pesan member aku yang baru amik lesen n bawak keta masa derang nak masuk parking kat parking lot......aku cakap parking pelan, aim betul2......bior la org nak tunggu, hon bagai pon......xyah nak gabra.....huhu (pesanan ni adalah dr member aku jugak, aku juz sampaikan jek, tapi memang betul pon)......ehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2011 07:55 PM | Show all posts
At the age of 29, aku still tak dak lesen kereta lagi.. asyik merempit saja.. malunya dgn org2 yg dah terer bawak keta kat sini..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2011 08:32 PM | Show all posts
keta kancil lagi yg diguna kan?

kancil kan tecik, dekat je dua2 tuh......ehe
iza_yuss Post at 23-12-2011 15:12


a'aaa keter kancil
malu betol ngn insturctor tuh
dahle esok ade klass... huhuhuuu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2011 08:35 PM | Show all posts
aku first blajo (1997) bawak keter sendiri masa blajo dulu lango keter kancil pengajar lain... signa ...
alinone78 Post at 21-12-2011 13:51



skrg dah takde tiang2 dah... smua main line putih.... nmpk cam senang je nak parking alih2 tyr dah kene line....
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2011 09:52 PM | Show all posts
a'aaa keter kancil  
malu betol ngn insturctor tuh  
dahle esok ade klass.. ...
ichi Post at 23-12-2011 20:32


x yah malu la......selalu jadik camtu la masa blaja keta.....trust me.....hehe
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2011 11:16 PM | Show all posts
Post Last Edit by meowlin at 25-12-2011 05:17

Alhamdullillah ichi, TT & kawan2.. akhirnya akak lulus gak ujian mandu pd jemahat lepas.. syukur sgt2..
ramainye manusia yg nak amek test nih.. ms tgh nk tggu turn tu dptle kenal ngan sorang dua yg sama ngam kepala.. ada yg sorang tu amek ulangan coz fail parking.. yg sorang tu tgh peknen masa naik bukit undur 2 kali terus kena amek jln raya aje.. syukurla dia pass kat jlnraya.. tp kena ulangan test bukit n parking next week..

akak lak 2nd session.. memula wat bukit dulu.. alhamdullilah.. dlm 1 minit aje bole wat..then tggu turn lagi.. wat parking.. alhamdullillah 2minit aje.. petu.. kena tunggu lak coz depa2 seme nak solat jemahat.. then kul 2.. masing2 tak ikut nombor pun nak wat jlnraya.. msa akak nye turn tu.. cik mat suruh akak tukar ngan budak lelaki sebelah.. srh budak tu dulu.. tak lama pehtu akak nye turn.. tp kat borang tu tak tulis akak kena jln mana.. yg best tester tu tanya awak nk jln mana? haa pucuk di cita ulam mendatang.. eh mustile nak jln C.. hehe.. ok then msa nak kuar kat jlnraya tu..mcm turun bukit byk lak kete masuk kat tempat tu..so akak slowla..tkan break.. tp kete jd berdengkut2.. adeh.. lupa nak tukor gear 1 plak.. smpai tester ckp cam garang aje.. "KENAPA NIH"... aku wat tak taw aje.. then msa kuor tu..dia suruh pegi dpn lagi.. tak pe coz aku dah benti b4 line putih tu lepas tu nak ke dpn skek tak pe kalu tak nmpak.. yg best masa kat tepi skolah tu aku nak slow dia ckp.. "tak pe bawa laju skek".. petu ms nak msk simpang siap srh tukor gear lagi..la mcm cikgu laks.. bestnya.. then borak2.. baik plak tester ni.. then dia ckp tak payahle pegi u turn jejauh dia srh yg dekat2 aje.. siap ckp.. "awk da biasa gak bawa kete kan"? hehe.. aku a aha aje.. syukur.. bolela.. lgpun tester ni cam nak cpt gak coz ari dah petang then ramai lagi yg nak amek test..

then sampai petang.. pegi hantar borang then jmpa cik mat instructor akak tu ckp nak tolong hantar pulang.. dia ckp.. saja dia tukorkan tempat duduk akak ngan budak lelaki tu coz dia dpt agak kalu akak duduk dpn musti dpt tester yg org tak bapa suka coz selalu mengandaskan org.. dia memang suruh akak dpt tester yg nama yunos tu.. baik dan bole le tolerate.. sedeh lak bila kenang jasa cik mat yg ngajor ni..

apa pun syukur coz seme da selesai.. within nxt week dptle lesen hakaks... mak aku da booking awal2 nak jenjalan tuh..kwang2..
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2011 11:22 PM | Show all posts
ha a.....aku pon selalu pesan member aku yang baru amik lesen n bawak keta masa derang nak masuk ...
iza_yuss Post at 22-12-2011 21:21



    tul tu iza.. msk parking ni.. sepatutnya tak yah nak tkan minyak pun..juz main gear 1 & gear "R" then main ngan cluth aje kan.. yg best msa test parking ni cluth ok sgt.. senang aje tekan n lepas slow.. mcm tekan minyak bila lepas cluth slow2.. tu yg akak leh wat 2 minit aje selesai..alhamdullillah..
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2011 01:58 PM | Show all posts
Alhamdullillah ichi, TT & kawan2.. akhirnya akak lulus gak ujian mandu pd jemahat lepas.. syukur sgt ...
meowlin Post at 25-12-2011 23:16


wahhhh besssst nyer akak dah lulus
so lepas ni leh la merempitt....

xsabar plak rasenyer nak hbskan blaja keter nih.... hrp2 nnt leh dpt tester jpj yg ok hihihii  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2011 07:12 PM | Show all posts
Reply 64# tekken


    huwaaaaaaa sedihnye sianle anjin tu. {:4_191:}
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2011 07:14 PM | Show all posts
Reply 69# maleo


    bestnye jadi ko maleo. {:4_182:}
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2011 07:19 PM | Show all posts
update : semalam 11/12/11...wah cantek tarikh ko..mul amek ujian komputer..dapat 44/50...alhamdullil ...
fa_mulan Post at 12-12-2011 16:08



    mul. sorila aku bizi sangat. biasala cuti sekolah byk org yg kawin aku kena tolong sedara aku masak masak lauk pauk la.hehe
wah oklah tu lulus gak. agak agak camne update terkini mul.

butter lak bajar weekend aje. alhamdulilah syukur sangat aku pun da lulus dah seminggu dah.. padahal bawak cam orang mabuk. nanti mul update lagi yerk.

butter masa parking pun cemas nak langar tiang tapi syukurle tak terkena. kalu dak mesti kena ulangan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2011 07:20 PM | Show all posts
aku first blajo (1997) bawak keter sendiri masa blajo dulu lango keter kancil pengajar lain... signa ...
alinone78 Post at 21-12-2011 13:51



    agak ganas jugerk ko ni bawa keter. hehe tp lulus gak kan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.075353s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list