Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
46838
View
93
Reply

Luka Jahitan Bersalin

[Copy link]

Author: darkness       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-11-2011 01:41 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by darkness at 2-11-2011 13:42

Assalamualaikum..

huhu saya dah 21 hari lepas bersalin..Aritu saya bersalin vacuum. Jahitan bersalin tu sudah bercantum..
Cuma masalahnya, ada sedikit tumbuh daging dekat situ. Pedih sikit sebab bangun duduk, bangun duduk kan..daging tu masih
merah lagik..ada org ckp, nanti  lama2 ok la tu. tapi sy ni jenis yang risau jer memanjang..huhu panjang lebihan daging tu ade lah dalam 1 cm kot..
Sebelum saya nak jmp gynea, nak tanyala dekat korang semua..ape cara ek nak sembuhkann/ kecutkan lebihan daging tu?

Ada petua tak? krim ker..
Tolong ekk..huihuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2011 05:21 PM | Show all posts
huhu takder sape yang pernah kena ke?
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2011 05:43 PM | Show all posts
Assalamualaikum..

huhu saya dah 21 hari lepas bersalin..Aritu saya bersalin vacuum. Jahitan bersa ...
darkness Post at 2-11-2011 13:41
Selalu bila cuci, cuci dengan air suam + garam, untuk cegah jangkitan kuman dan keringkan luka. Dulu2 I letak iodin jah tp lambat baik, pastu letak minyak buah manjakani ke apa yg diasah pada batu. Rasanya yang lebih baik sentiasa keringkan luka tu, makan makanan berkhasiat sebab dalaman tu baik dengan sendirinya bahagian tu akan baik juga tapi I lambat baik sebab banyak jalan. 60 hari baru kering luka tu, sebab tu I pantang 100 hari
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2011 06:26 PM | Show all posts
Maybe tak lebihan daging dari dubur?  Bukan dari laluan baby.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2011 08:10 AM | Show all posts
Reply 4# Hana

daging tumbuh tu bukan dr dubur. Dekat jahitan tu..huhuh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2011 08:12 AM | Show all posts
Reply 3# cmf_blingblings


ohhh...ermm dekat jahitan bersalin di kulit luar tu ada tak tumbuh daging? huhu
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 09:29 AM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings


ohhh...ermm dekat jahitan bersalin di kulit luar tu ada tak tumbuh dagi ...
darkness Post at 3-11-2011 08:12
dia actually bukan daging yg ketara tp kalau rasa dengan jari mmg ada bonggolan dalam 2 cm tp lama-lama tak rasa sangat. Masalahnya bila dah mula activity ML ...meranalah aku
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2011 09:36 AM | Show all posts
Reply 7# cmf_blingblings


    huhuhu sama kot bonggolan tu..sampai sekarang sakit tak masa ML? takut pulak..warna bonggolan akan makin lama makin sama tak dengan warna kulit kita? Sy dok risau sgt2 pasal ni..sb sy google, ada yang kata makin membesar la..kena toreh balik la (kalau jmp gynea)..kena jahit balik la..huhuh
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 09:48 AM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings


    huhuhu sama kot bonggolan tu..sampai sekarang sakit tak masa ML? ta ...
darkness Post at 3-11-2011 09:36
Tak adalah nak berlainan sgt warnanya, macam tangan kita terpotong dengan pisau, ada parut, mcm itulah. tak adalah dia membesar, mcm itu juga cuma bila pakai seluar yg ketat sesekali rasa tak selesa, mmg ML tu ada gangguan sikit, kena elakkan bergesel di bahagian tu...dah 13 tahun tp kalau silap teknik mmg ada gak rasa nak terkoyak balik...maybe imiginasi kot sbb kita tahu tempat tu bekas jahitan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2011 10:10 AM | Show all posts
Reply 9# cmf_blingblings


    rasa takut pula ..awak dulu brapa lama baru pulih sepenuhnya parut tu? huhu ada letak apa2 krim tak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 10:13 AM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings


    rasa takut pula  ..awak dulu brapa lama baru pulih sepenuhnya par ...
darkness Post at 3-11-2011 10:10
dah lama, tak ingat dah ubat apa yg letak.....pulih tu ambik masa lama juga...couple months sbb kulit luar tu jadi sensitif
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2011 10:28 AM | Show all posts
Reply 11# cmf_blingblings


    thanks sb bg info ..hemm..sedih lak..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 10:36 AM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings


    thanks sb bg info  ..hemm..sedih lak..
darkness Post at 3-11-2011 10:28
kisah aku ni berlainan, mengandung 9 bulan yg hamat siksa sbb alahan sampai nak bersalin...susu tak boleh minum. Lega bila dapat tengok anak keluar dgn sihat, segala sakit yg suffer lepa stu tolak ke tepi. Suamipun tak desak apa-apa tapi banyak benda yg kena adjust balik utk keselesaan. Surelah ada kalanya down sbb kita nak buat tapi tak mampu nak buat...dah sakit ...suami mana nak tengok isteri sakit..ada org kata kalau ada next anak, masa nak bersalin kat situ paling sakit...aku tak ada rezeki, yg ke 2 gugur, pastu terus tak ada
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2011 11:02 AM | Show all posts
Reply 13# cmf_blingblings


    simpati jugak dekat awk ..
saya pula, ini anak yg ketiga..masa anak first tu, kena potong(episiotomi) juga.. tapi takder la perut bonggolan yg mcm ni ..
nak jln pun tak selesa sb sakit..sb bergesel dengan peha sebelah kaki ..kdg2 kesian anak2, bila sakit..saya mood takder ..rasa down sgt2..huhuh
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 11:36 AM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings


    simpati jugak dekat awk  ..
saya pula, ini anak yg ketiga..masa  ...
darkness Post at 3-11-2011 11:02

don't worry, benda ni boleh recover...cheers...yg penting ada kemahuan
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 12:12 PM | Show all posts
ML tu per?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2011 01:36 PM | Show all posts
Reply 16# nad014


    make love/bersetubuh
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 02:56 PM | Show all posts
sama kes dgn saya lah.. doktor suggest potong lebihan daging tp saya xnak.. takut punya pasal.. lepas buang tu kena jahit sikit jek ikut keperluan..trauma lah saya.. last2 saya x buat pun.. sekarang dah 3 tahun..lebihan daging tu pun dah kecut.. tp ambil masa lama lepas pantang utk ML sbb x selesa dan silap2 sakit sikit.. saya rasa baik awak buat sbb saya dah rasa betape seksanye ada benda tu..nasib Hubby ok..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 03:27 PM | Show all posts
skeri la baca kes2 camni...seriau..ngilu..pedih..suma ada
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 03:55 PM | Show all posts
memang akan ade bengkak sket...mcm mengelembung...benang jahit tu mcm berkeritu dlm isi...but jgn isau...akak dlu pon gitu but lama2 dia balik asal...lega

kalau nk cuci...g farmasi beli gel aromaterapi...dia sabun tapi gel...bila kita mandi...kita jgn pakai sabun biasa...pakai sabun gel ni...mmg x sakit lgsg..x pedih n x kering....wangi je...bagus tuk ibu2 bersalin...luka jahit nk kucil pon x terasa....

kalau yg baru bersalin tu kalau takut jahitan terbukak kena amik pad kering letak atas tapak tangan lekap atas jahitan setiap kali nk buang air besar...

okeis selamat mencubaaaaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2011 04:18 PM | Show all posts
Reply 18# nurakashah


    banyak tak lebihan daging tu dekat awak? ada ade la dalam 1cm..huhuhu yeker sakit.. tambahla sy risau
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2011 04:20 PM | Show all posts
Reply 20# she

harga dalam brape ekk? kalau beli Solcoseryl boleh tak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 04:29 PM | Show all posts
Reply 21# darkness

xdelah besar mana.. mcm biji kacang soya jek.. Doktor cakap sbb masa luka bercantum ada lebihan isi tumbuh.. x bahaya cuma x selesa.. kalo nak cepat baik, awak cuba gi jumpa Doktor.. saya dulu dpt kesan masa 14 hari pantang... saya dulu ckp kat DR saya xnak buang sbb dengor nak jahit dah seriau teringat jahitan bersalin.. DR bg ubat cuci jek..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 04:30 PM | Show all posts
Post Last Edit by she at 3-11-2011 16:31

Reply 22# darkness


    minta maap dik...akak x tahu rega dia berapa...to be honest...gel tu akak dpt free sbb deliver kt UK....tapi second baby akak dpt ms bersalin kt spital pakar...akak minta selamba je gel tu...

mungkin dik bole cari kt farmasi...kompem ade...gel tu hanya tuk cuci bahagian luka....macam kulit org terbakar...ade sabun n wangian siap...bukan tuk cuci satu badan tau dik....tapi mmg fresh la...

lagi satu kalau nak luka jahit cepat sembuh...lepas mandi...lapkn bahagian jahit...pastu diri depan kipas... siyes akak x tipu...jgn pakai pad selagi tempat jahit tu x kering (maksdnya pas kering dlm 10 minit tu bru pakai pad)...ni midwife ajar akak...sebab dlm seminggu pertama tu...tempat jahit tu asik darah....midwife ckp tu sebab luka lembab....

ok dik bertabahlah sebagai seorang ibu...besar pulangannya kemudian ari

*mode keibuan lak arini
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 04:33 PM | Show all posts
Reply 23# nurakashah


    sakit wooooooooo jahit...jahit daging hidup
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.079371s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list