Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
49762
View
100
Reply

Luka Jahitan Bersalin

[Copy link]

Author: darkness       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 3-11-2011 04:56 PM | Show all posts
Reply 23# nurakashah


    masih lg sakit tak masa bersama hubby skg ni? lebih takut tang tu jer
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2011 04:58 PM | Show all posts
Reply 24# she


    nama sabun tu gel aromaterapy jer ker? takut gel lak yg terbeli
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 05:04 PM | Show all posts
Reply 27# darkness


    hehe mmg midwife pon sebut aromatheraphy gel...nti try g beli tau....ckp la nk pakai dlm confinement.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 05:24 PM | Show all posts
g2 lg hebat menjahit terbuka .yealah dok hospital 11 hari kos anak kena tahan kena kuning..doc suruh balik tapi tak nak sbb tak harap nurse jaga..since da situ pun nengkok baby nangis nurse biarkan aje ..akhir baby tu berhenti sendiri nangis...

dok hospital phm2lah kan gerak sana gerak sini...bl kua hospital lik kg nurse check kata penjahit terbuka tak melalak pun da...nurse suruh pie hospital jahit oooo taubat xnk..jahit ms bersalin tu pun msh terasa lg nie nk jahit hidup..

so nurse suruh cuci gan air garam tapi tahan lah sikit pedih ya amat..tapi x sembuh2 gak ..
alih2 pie farmasi guna iodin gn gel (lupa nama dh ) adalah kurang sikit ...guna biji majakani tu huhh pedih tul..now ank pun dh 6 month luka tu stil adaa..tapi tggl sikit lg..hubbylah jd doc hari2 tlg tgk tapi x dpt sentuh cian pun ada nengkok jelah...ML pun x laei..nk buat mcm mn sbb benda tu kena jaga elok btl2 baru leh rasmikan..nie dh lebih 100 hari ..
(opp sori terlebih post pulak just nk share my exprience je)
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 05:27 PM | Show all posts
Reply  darkness


    hehe mmg midwife pon sebut aromatheraphy gel...nti try g beli tau....ckp l ...
she Post at 3-11-2011 21:04



    g2 pun nk beli gaklah..sbb dh msk 6 bulan tak ML laei nie..hubby dh meroyan tahap maximam dh nie   klau guna gel tu cepat sembuh tak..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 05:31 PM | Show all posts
Reply 30# g2606


    lar dorg suh cuci pkai air garam ke...eee ngerinyaaaaaaaaaa

try la gel tu...dia gel aloevera tapi ade wangian n sabun....dia akan sejukkan bahagian jahitan tu..siap bersih....x perlu air sabun bagai....hepi je bile mandi lama2....bau wangi lagi...luka mmg cepat kering....dlm pengalaman she...x sampai sebulan dah baik dah jahitan...kering elok....kalau pakai gel tu...nak kencing pon lgsg x sakit kt jahitan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 05:40 PM | Show all posts
Org lelaki kalau baca thread ni ada tak rasa ngeri gitu.....tak pun insap
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2011 10:05 PM | Show all posts
Reply 31# she


    she, lupa nak tanya..tapi yang ni kes awak ni lepas jer jahit pakai gel ni kan? maksudnya tak sempat daging lain tumbuh dekat area jahitan tu. Yer dak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2011 10:06 PM | Show all posts
Reply 29# g2606


    lama sangat tu kalau dah sampai 6 bulan..huhuh
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2011 09:51 AM | Show all posts
Eh..aku pun ada tumbuh benjolan tu..
dia mcm kat bekas jahitan n doktor yg cek tu kata benda tu buasir..
punyalah sakit wooo...bila aku duduk lelama then nak angkat sakitnya bagaikan mencucuk2..
skrg dah 4 taun lebih umur anak aku yg no 2 tu, n benda tu masih lg melekat kat situ
sakit tak terasa lagilah wpun nak berak or ML..
cuma tu lah, bila rasa benda tu terkeluar aku kena masukkan dlm dubur balik..
sbb kalau terkeluar sungguh rasa tidak selesa...
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2011 11:02 AM | Show all posts
Reply  g2606


    lama sangat tu kalau dah sampai 6 bulan..huhuh
darkness Post at 4-11-2011 02:06



    tulah psl...hubby ckp biaslaah mama tu bdn chubby tu psl lambat elok..i gelak jelah...tapi xpalah atleast hubby bersaba jelah bg btl2 ok baru lah ML phm2lah hujan2 nie sejuk ..xpsl2 lekat ..risau gak baby baru 6 month ..penat pun x ilang laei..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2011 11:04 AM | Show all posts
Reply  g2606


    lar dorg suh cuci pkai air garam ke...eee ngerinyaaaaaaaaaa

try la gel tu. ...
she Post at 3-11-2011 21:31



    pedh ya amat..ms hubby tlg cuci tu kaki siap tendang2 laei sib tak tertendang hubby x psl2 bergusti pulak..hehhe..gel tu ada jual kat parhmacy ke? klau da kat famasi ptg nie nk pie beli ..thank she yeaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2011 12:37 PM | Show all posts
Reply 35# amoilawa


    ish3~ tu kan buasir. Yang saya ni bukan buasir..dia mmg di jahitan tepi. bukan di dlm dubur
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2011 12:39 PM | Show all posts
Reply 37# g2606


    bgtau ekk klu dah beli dan hasilnyer ..sy pun dok cari yg sesuai ni..hehe insyaallah, sy pun nak beli aromatheraphy..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2011 03:36 PM | Show all posts
Reply 38# darkness

Mula2 dulu mmg yg jahitan tu la yg bengkak..tengah2 atr tut dgn dubur..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2011 04:05 PM | Show all posts
Reply 40# amoilawa


    ohhh yeker..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2011 04:54 PM | Show all posts
Reply 26# darkness
sekarang x sakit dah... bende nie lebih kepada buat kita x selesa..mcm saya anak pun dah 3 tahun dah xde pun lebihan tu lg.. tp setiap individu berlainankan.. pengalaman saya mcm tu jek..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2011 08:34 PM | Show all posts
penah alami perkara sama..tapi Alhamdulillah selepas tu OK.Mgkn dia bengkak sedikit kerana bnyk bergerak atau ada jangkitan kt luka. Cuba ambik jelly gamat.apa brand pun tak apa.Mkn ikan haruan.  luka cepat sembuh/Akak dulu 3 botol habis jelly gamat.Ikan haruan 2 minggu tiap hari makan.Lepas tu kurang sikit tapi sehingga habis pantang mkn ikan tu..Mengenai masalah adik, mungkin jg berbeza dari akak.

Apa pun nanti bincang dgn doktor..nanti jumpalah doktor masa inject anak.Cuba berbicang apa masalah then tengok apa kata Dok..Harap cepat sembuh.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2011 10:34 PM | Show all posts
Reply  Hana

daging tumbuh tu bukan dr dubur. Dekat jahitan tu..huhuh
darkness Post at 3-11-2011 08:10



    ohh. sorry
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2011 10:43 PM | Show all posts
yang aku maksudkan tu sama dgn posting amoi. aku ingatlan buasir.  

TT, since ko ada masalah kat bawah, jgn ler makan benda2 gatal.
makan nasi kering dan ikam bakar dan sayur. kalau tak lalu nasi kering, letak kuah sayur sket.
kali ni, aku pantang makan kuat btl. dah 18 hari aku makan ikan. naik muak dahh wp aku makan ikan mahal2 spt siakap, barramuddi dan kerapu.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2011 11:20 PM | Show all posts
Reply 1# darkness


   dulu sy bersalin anak ke 2,kene forcep...mmg ada lebihan daging kt ujung tu...tp lame2 dia ilang gitu je...awk try la guna krim gamat sapu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2011 12:14 AM | Show all posts
Reply 46# red_kaler


    lepas sapu krim gamat tu brapa bulan atau minggu baru sembuh benda tu? dekat mana nak dapat krim gamat ni ekk? dekat sabah ni tak tau nak beli dekat mana..farmasi ada tak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2011 12:18 AM | Show all posts
Reply 45# Hana


    thanks atas nasihat hana
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2011 12:30 AM | Show all posts
Reply 43# noonebutme

brapa bulan baru ok benda tu?
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2011 03:46 PM | Show all posts
Lama juga ambil masa. Dia akan mengecut dari masa ke semasa. Boleh jg sapu jelly gamat mcm red-kaler ckp tu.Kita ikhtiar biar bermasam cara.  macam jg luka kalau operation..Mula2 mmg akan terasa mcm jaluran timbil kat operate tu.  tapi lama kelamaan dia akan hilang.

Itu dari pengalaman saya. Apapun nati bicanglah dgn doktor mana tahu masalah tak serupa.  tapi kalau kesan parut lama2 akan hilang.  Pasal jelly gamat tu kdng kalau di semenanjung kat farmasi pun ada.  Mungkin boleh cuba yg direct selling. Google je..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046367s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list