Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
49761
View
100
Reply

Luka Jahitan Bersalin

[Copy link]

Author: darkness    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-11-2011 01:13 PM | Show all posts
Reply 31# she


    sorry, i nak interrupt...air garam tu helps to heal the wound...luka cepat kering...tahan la utk kesihatan and kecantikan...
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2011 04:20 PM | Show all posts
Reply 74# Azmanja


    dia bius kat tempat tut..x sakit mana lah..sakit sket ja..
rasa sapa yg koyak balik baik pegi jahit balik masa dalam pantang tu..jgn takut...
nanti dah lama lagi susah..ni member yg cakap..
dia takut nak p jahit balik sekali lubang tu luas la sket..
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2011 04:49 PM | Show all posts
Reply 77# dedaun85


    berapa lama nak baik?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2011 10:53 PM | Show all posts
Reply  qiqi_cat


    Nah...kan????
aku ingatkan aku sorang je mengalami benda ni..sbb masa pg  ...
amoilawa Post at 16-11-2011 09:04 AM


uikks yeke misi ckp buasir??alamak lg seriau kalo cmni..dhla ari isnin depan kene g KK check sebulan,ms tu misi ade check kite lg ke eh??skg qiqi duk rendam dgn air garam,rs cm surut sikit..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2011 10:58 AM | Show all posts
uikks yeke misi ckp buasir??alamak lg seriau kalo cmni..dhla ari isnin depan kene g KK check seb ...
qiqi_cat Post at 18-11-2011 22:53



    Mcm situasi sayalah,cek lepas 3 ari kuar hospital..misi cek jahitan n dia kata buasir...masa dengar misi cakap mcm tu saya rasa down sangat2..saya beli lah ubat utk keringkan jahitan n syukur ada surut sikit skrg..wpun benda tu masih ada tp tak memudaratkan bagi saya...kalau yg cek sebulan tu takdalah dorang cek jahitan lagi..dorang cuma cek baby jer...no worries...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2011 02:08 PM | Show all posts
Reply 78# Azmanja


    seminggu ja...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2011 06:14 PM | Show all posts
huhu.. aku pernah kena lebihan daging ni... memang jahitan dah baik.. tapi cam ada lebih daging kat tepi kan.. tatau nak explain camner.. misi kata nanti baik sendiri. tapi habis pantang pon tak baik..

last2 aku google, ada yg kata pergi az-zahra bangi kot, terus baik.. aku pon terus cari klinik yg serupa... jumpa kat shah alam.. dr tu tanya ada apa boleh bantu.. aku tunjuk kat diaa.. terus dia keluarkan gunting besar dia.. dia trim2.. cek dalam sekali.. rupanya dalam pon ada lebihan juga.. dia trim2.. terus boleh jalan laju..  tak sakit langsung.. alhamdulillah..

tanya dr tu, memang kalau biar, akan baik ker.. dia kata, camne nak baik.. daging tu terlebih kat situ.. duhh..
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2012 11:49 AM | Show all posts
Reply 82# bawanghitam


dia bius x dulu b4 trim?
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2012 11:35 AM | Show all posts
aduh. dgr jahit tu.. seramnye la.. jahit idup2 ke or bg bius or sedut gas pelali?
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2012 12:24 PM | Show all posts
aduh. dgr jahit tu.. seramnye la.. jahit idup2 ke or bg bius or sedut gas pelali?
leynaleona Post at 24-4-2012 11:35



msa ai ari 2 bg gas pelali sbb xthan sakit wlpon dibius..cmna misi nk wt kja kn dh asyik tkepit ja sbb sakit...bes gila kna gas pelali 2...khayal n layan....
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2012 08:28 AM | Show all posts
bukan skin tag ke? rasanya normal pd ibu2 pas bsalin normal .. kalau yg ceaser tu pulak mslhnya keloid scar. ( tak tau cmana nak eja keloid tu) .
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2012 07:44 AM | Show all posts
huhuh.. seram jika diingatkan luka jahitan trbukak n berdarah.. huuu
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2012 04:39 AM | Show all posts
uolls,iolls seram jugak baca pengalaman2 kat sini sbb tak tau pun ade masalah2 mcm lebihan daging,buasir sume ni.

Pengalaman iolls yang naif masa lepas bersalin semuanya berpandukan nasihat misi dan bacaan sumber tenet. Mak iolls mmg tak share ape2 pun petua ke or anything raletd to post natal care. Iolls tau pasal bilas dgn air garam pun bila baca petua by Dr. Ismail Tambi.

Alhamdulillah perjalanan utk luka tu pulih dipermudahkan. Iolls seriau time nak buang air besar sbb sembelit dah seminggu tak berak. Makan novolac je terus keluar tapi mmg seksa.

Utk 2nd time nanti harusla iolls prepare dgn sume kemungkinan yang ade berkaitan luka bersalin ni. Eventho dah bersalin 2 tahun lepas, perasaan seriau dan ngeri tetap ade bila baca post2 kat sini
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2012 04:41 AM | Show all posts
uolls,iolls seram jugak baca pengalaman2 kat sini sbb tak tau pun ade masalah2 mcm lebihan daging,buasir sume ni.

Pengalaman iolls yang naif masa lepas bersalin semuanya berpandukan nasihat misi dan bacaan sumber tenet. Mak iolls mmg tak share ape2 pun petua ke or anything related to post natal care. Iolls tau pasal bilas dgn air garam pun bila baca petua by Dr. Ismail Tambi.

Alhamdulillah perjalanan utk luka tu pulih dipermudahkan. Iolls seriau time nak buang air besar sbb sembelit dah seminggu tak berak. Makan novolac je terus keluar tapi mmg seksa.

Utk 2nd time nanti harusla iolls prepare dgn sume kemungkinan yang ade berkaitan luka bersalin ni. Eventho dah bersalin 2 tahun lepas, perasaan seriau dan ngeri tetap ade bila baca post2 kat sini
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2012 12:03 PM | Show all posts
Reply 83# kakwa13


   dia x bius.. tapi tak sakit pon. sebab sakit waktu jalan dengan ada lebih daging tu lagi sakit kot.. ada terbaca kat internet juga, lebih daging tu rupanya biasa juga, tak ingat dia panggil term apa.. daging kita memang boleh tumbuh waktu jahitan nak baik tu..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2012 12:07 PM | Show all posts
Reply 89# hungryhenry


    sama la.. kita belajar dari pengalaman.. mak aku pon tak de share banyak pon..

pengalaman pon lain2.. waktu anak first tu, me memang sembelit aja.. sengsara nak membuang.. sebab daging lebih tu rasanya. sebab lepas baik tu, ok aja..

anak second, alhamdulillah.. takde masalah atas ni.. membuang pon licin aje.. tapi mula2 tu minom gak air fiber (serat) sebab takut sembelit cam dulu.. nasib baik ok..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2012 02:11 PM | Show all posts
huhu...tat0t aku dgor jahit menjahit,rentas merentas,ad0yai...kadang2 benda kita p0mpuan nie mcm baju kan...pengorbanan org nak lahirkan insan ke dunia nie...x byk org leh fikir...naseb bek aku operate...tp operate pun sakit juga after dah habis ubat bius 2...mcm nak terburai je rasa perut....nak batuk xleh,nak ketawa x leh,nak bersin pun x leh...kena ampu je perut...pastu dah bedah...perut lak cenderung buncit...x macam salin normal kan..senang surut skang nie aku dah 1 tahun beranak pun perut still mcm org mengandung g...lembik la...benci bet0l..........
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2012 03:43 PM | Show all posts
bawang hitam, sy nk tnye clinic yg kt s.alam tu clinic umra ke?
mahal x cost nye?
sy pon ade lebihan daging mcm tu juge..
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 03:01 PM From the mobile phone | Show all posts
darkness replied at 15-11-2011 11:36 AM
Post Last Edit by darkness at 15-11-2011 11:38

Reply 61# nurnilam

sis, sis sapu ubat tu dia luruh ke hilang? saya pun ada tumbuh dagung merah kat kawasan luka jahit tu. perasan masa hari ke 20. sekarang dah 27 hari pantang. x sakit tapi x selesa. Dr cakap reaction skin to stitches. Dia cuba cabut aritu tapi x boleh. Dia bg Lignocaine sterrille gel suro sapu.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2017 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
darkness replied at 15-11-2011 11:29 AM
Reply 57# amoilawa



dah hilang ke lebihan daging tu?? pakai apa ye??
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2017 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Lolalala replied at 12-3-2017 03:01 PM
sis, sis sapu ubat tu dia luruh ke hilang? saya pun ada tumbuh dagung merah kat kawasan luka jahit ...

sisdah hilang ke isi yang timbul tu??
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2017 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
ayu08 replied at 31-5-2017 03:56 PM
sisdah hilang ke isi yang timbul tu??

Hilang dah pakai ubat hospital bagi
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2017 01:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Lolalala replied at 31-5-2017 04:20 PM
Hilang dah pakai ubat hospital bagi

ubat dia mcm mana ye sis.. ade jual tak dekat farmasi
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2017 01:48 AM From the mobile phone | Show all posts
ayu08 replied at 6-6-2017 01:37 AM
ubat dia mcm mana ye sis.. ade jual tak dekat farmasi

Lignocaine sterrille gel. Cuba tanya farmasi. Haritu dapat kat hospital Tuanku Azizah Sri Rampai. Tanya kat KKIA, dr cakap biarkan atau dia potong n jahit    
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2017 02:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Lolalala replied at 6-6-2017 01:48 AM
Lignocaine sterrille gel. Cuba tanya farmasi. Haritu dapat kat hospital Tuanku Azizah Sri Rampai.  ...

macam ni ke gel nya.. bpe lamq ye nak bagi dia hilang..
Axcel Lignocaine 2_ Sterile Gel74249fb0-c43e-4720-8c4f-a22f014e49de.GIF
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052911s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list