Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12090
View
140
Reply

If U have to save 50% of your pay..how?

[Copy link]

Author: baby_pingu       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-11-2011 03:53 PM | Show all posts |Read mode
katalah if dah terdesak to save 50% of your pay, camna nak buat?


apa item dlm xpenses/commitment yg uols berani nak cut-down/removed?
to achieve that 50% saving



anggaplah nih cuma diskusi berilmiah semata2..
mana nak tau dr post2/idea2 org lain, ada org yg bleh ambil manfaat and praktik at their own financial planning

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2011 04:51 PM | Show all posts
haihh...tade org nak share



terminate CC mungkin salah satu cara
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2011 05:14 PM | Show all posts
TT, bukan mudah untuk menjawab soalan ini. Pertama, jumlah pendapatan dan komitment seseorang sangat berbeza antara satu sama lain. Mungkin TT boleh memberikan satu situasi dengan lebih jelas, mungkin seseorang dapat menjawab soalan TT ini.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2011 06:44 PM | Show all posts
Reply 3# spiderman80


soalan nih mmg general..sbb tuh i letak 50% of pay..bkn rm500 or 1000 or 5000
so katalah situasi u, tetiba something happen, and u kena simpan 50% of your pay...apa komitment yg u ada (sekarang nih) yg u sanggup lepaskan..



something camtuh la...paham dak?



kalo tak paham jugak, mmg sahlah aku nih tak reti nak xplain kat org
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2011 06:58 PM | Show all posts
idup simple
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2011 07:10 PM | Show all posts
Reply  spiderman80


soalan nih mmg general..sbb tuh i letak 50% of pay
baby_pingu Post at 8-11-2011 18:44



   save 50% from salary drastically or for long term period?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2011 07:15 PM | Show all posts
Reply 6# wanitajelita


    hurmm..masa kami discuss2 di meja kopi td rasanya lebih pada drastic change..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2011 07:22 PM | Show all posts
aku takleh nak ingat every single things yg kami discuss tadi, but a few of the points camnih la:

a) sewa umah : pindah dr umah yg mahal ke umah yg murah. eg dr condo 1000 p/month, pindah flat 500 p/m (nih cadangan dr a single man, so dia tak susah2 nak pikir pasal bini takleh cope or whatsoever )
b) cut down unnecessary things mcm astro subscription (dah bleh save a few hundreds kat situ kan?
c) bawak bekal dr umah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2011 07:42 PM | Show all posts
Reply  wanitajelita


    hurmm..masa kami discuss2 di meja kopi td rasanya lebih pada drastic c ...
baby_pingu Post at 8-11-2011 19:15




    drastically? mcm yg aku buat sekarang lah... i am care to share. aku tengah cilok dalam 3 bulan (Oktober, November, Disember) utk kumpul duit lawyer drpd gaji aku sebab aku takde saving. cth cara aku buat:-

1. mula2, semua jenis loan bayar macam biasa.
2. PTPTN dan insurans aku pending kan tapi before tu kena check dulu maximum berapa bulan yg boleh pending takut consider langgar contract nanti burn pulak polisi tu. let say, 3 bulan. so kau boleh hold utk caruman selama 3 bulan.
3. sewa rumah WAJIB bayar.
4. Seboleh mungkin segala transaction swipe credit card spt petrol, bills, dll tapi make sure ikut keperluan. kad kredit still kena bayar.... sebab nak kontra dgn credit limit, tapi sila bayar baki minima pd tarikh due date.

dgn cara ni, kau akan dapat 3 faedah, iaitu
- bila kau delaykan bills, kau akan untung 1 bulan walaupon sebenarnya kau kena bayar utk 2 bulan kau guna service tu. aku dah berjaya buat benda ni pada Celcom Broadband dan Celcom Postpaid.
- kau boleh bayar kad kredit tu dgn baki minima setiap bulan (utk kes aku 3 bulan je. Bulan ke-empat aku dah boleh bayar mcm biasa balik... jangan risau). kesannya, kau JIMAT CASH. kau nak cash kan???
- kau dapat point.

5. Utk grocery, kau boleh dapat FREE. iaitu kau tukar point kad kredit kepada baucar hypermarket. aku dah buat utk beli susu anak.
6. Balance sikit2 barulah kau guna utk daily spend.
7. Elakkan pembelian tiba-tiba, loan2 baru semua kena elakkan.

kalau kau kira2, cara ini akan membuatkan 50% cash ada dalam tangan for every month. tapi suffer sikit lah utk beberapa bulan sebab confirm tak boleh enjoy. nasib baik aku buat 3 bulan je... selamat mencuba

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2011 07:46 PM | Show all posts
sebeban kuar posting
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2011 11:45 PM | Show all posts
bes la engko punye soklan giler nie... {:4_183:}

kalau ianya berlaku kat beta, beta akan korbankan seekor lembu sempena hari raye korban yg mulia ini... <--- ape yg gua merepek ni daaaa   {:4_241:}


emm, kalau gua la kan... gua akan korbankan aset hutang jangka panjang...
contohnye rumah, keta, loan study,...
loan keta dgn rumah kalau tak dibayor selam 3 bln berturut turut, baru la "malaikat mikail" datang mencabut nyawa....

then,
try convert / refinancing sume loan rumah, keta, credit card ke bank lain yg offer interest lebih rendah

tips yg encik wanita jelita tu bagi pun sgt bes... delaykan mana2 yg dirasakan perlu...
pepandai la menyusun aturkan semula sistem kewangan diri sendiri.. atau mintak pertolongan menteri kewangan a.k.a bini untuk memberi pendapat dlm perbentangan di parlimen nakal korang.. huhuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2011 12:40 AM | Show all posts
Reply 11# system_failure


    hehe..tengkiu atas kredit

motip nak save pastu ko pegi korbankan lembu lak..patutnya lembu tuh ko jual


pasal study loan tuh good point gak..
cos ramai yg aku tau theyols bayar study loan a.k.a ptptn lebih drpd apa yg ptptn suruh..sbb if blance kurang, interest pun kurang
so utk org2 camnih, if depa kurangkan balik byran loan ptptn ke nilai minimum yg ptptn srh, maybe bleh save a few hundreds kat situ..

cth:
ptptn minimum = RM150
byran selalu = RM250 (lebihan 100 sebulan)
kalau byr minimum as per ptptn schedule, bleh save RM100 p/month, per year dah bleh save rm1200 {:4_183:} {:4_183:}
so if that person normal byr RM500 sebulan? dia dah bleh save Rm350 sebulan


the same logic goes to other loans
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2011 12:42 AM | Show all posts
Reply 9# wanitajelita

impulse buying mmg mengerikan
yg tuh aku setuju..antara benda2 yg bleh menyebabkan bajet bulanan terbabas
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2011 12:43 AM | Show all posts
Reply 5# pengecatbintang

care to share cara2 utk jalani "a simple life" ?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 06:33 AM | Show all posts
Post Last Edit by meritokrasi at 9-11-2011 06:36

entah, ada sesetengah orang, simpan dulu 50% duit gaji tu awal-awal, baki yang balance tu lah pandai-pandai guna untuk 1Bulan tu, cukup tak cukup kena paksa diri jugak...

ada sesetengah orang lagi, berjimat selagi yang boleh untuk 1Satu bulan tu, apabila tiba sahaja hujung bulan, tengok tercapai ke tidak baki 50% duit gaji tu, kalau tercapai baguslah, kalau tak tercapai cuba lagi bulan hadapan... anda mampu mengubahnya...

entah kenapa aku golongan yang kedua, tak-tak-tak-tak-tak pernah terfikir pun nak simpan duit gaji sampai 50%, belum sampai seru agaknya... tunggulah gaji naik nanti... =.="
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2011 08:28 AM | Show all posts
Reply 15# meritokrasi


    ko umur berapa?

selalu org2 muda ni dia susah sket nak menyimpan...ye lah, nak enjoy kan
sbb tuh sekarang nih i pun dah start make sure i have cash saving, cos who knows what can happen in the future..
i pun lambat nak sedar, bila kes 2009 dulu baru mcm ada kesedaran sket camna nak kurangkan xpenses..tp yg tuh mostly due to survival..
after 2010, bila keadaan cam ok sket, dia lupa diri balik

sometime around 2010 i start berubah, maybe sbb slalu sgt mix ngan org2 kat opis yg financial-conscious..
dr depa lah i byk dpt tips camna nak saving, which aset should u buy first ..etc etc etc

kat forum nih pun byk tips2 percuma

i doakan u pun akan sedar awal kebaikan saving for rainy days..
jgn jadi mcm i dulu
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 08:38 AM | Show all posts
Post Last Edit by meritokrasi at 9-11-2011 08:40

huh? kes tahun 2009? wathepe (what happen?)

ya betul tu, tengah muda lagi, belum dapat seru nak simpan duit lagi, later-later lah...
by the way, thanks for the nasihat and the teguran and the doa, Insya-Allah akan cuba diamalkan di masa akan datang... selamat menabung... 1Hari selembar benang, lama-lama menjadi gunung, eh silap, menjadi kain...

P/S: Saya selalu mix dengan orang dekat office, tapi, diorang jenis tak financial-conscious pulak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2011 09:31 AM | Show all posts
Reply 17# meritokrasi


    aler..thn 2009 dulu kan ada recession..so i antara org2 yg bernasib malang kena potong gaji
nasib baik gak masa tuh gaji mmg sedia kecik, so bila kena potong, jumlah dia tak byk sgt la..around 10%
tp sbb tade saving n lifestyle aku masa tuh yg agak lupa diri ( padan muka aku), so kena ubah lifestyle to survive...

meh aku try ingat balik apa yg aku buat dulu...just utk pengajaran n peringatan utk diri sendiri

gaji bersih: 2.1K++ (round up jer la, sbb tak ingat sen2 tuh brapa)
before salary cut,
fixed commitment: 500 (actual 468)
sewa bilik: 250
ptptn: 200 (actual 130)
streamyx: 60
bil: 10
minyak keta: 250
tol: 150
credit card: 300
tabung haji: 200
balance utk huha huha: 200

mmg duit cukup2 jer time tuh..thn kena plak salary cut 10%...so approximately RM210 lah aku kena reduce kan?
so aku go thru the list again n potong mana yg patut..

fixed commitment: 500 (actual 468) <-- byr actual ja, (RM32 saved)
sewa bilik: 250 <-- takleh buat apa2..
ptptn: 200 (actual 130) <-- byr minimum ja RM50 (RM80 saved)
streamyx: 60 <-- trus potong streamyx (RM60 saved) - kadang2 curik wireless jiran
bil: 10 <--takleh buat apa dah sbb kongsi umah ngan org lain, camna aku try jimat letrik pun, still around amount nih gak aku kena byr
minyak keta: 250 <-- sbb aku travel pegi campus every weekend, so susah nak reduce yg nih
tol: 150 <-- nih pun sama, tp time tuh aku apply TnG bridge, so bleh save RM1.40 per trip (RM 5.60 saved)
credit card: 300 <-- start byr minimum..tp tak byk sgt beza pun...almost nothing saved
tabung haji: 200 <-- sbb yg nih aku punya saving utk yuran blaja, so aku tak ubah yg nih...
balance utk huha huha: 200 <-- yg nih aku reduce dramatically..rasanya time tuh aku nak shopping baju pun takda kot..so kadang2 ada lah balance around 100 utk brought forward ke next month (RM100 saved)

total saved RM277.60
so eventho aku kena potong gaji, tp aku still leh survive...
seb bek potongan gaji tuh for a few months je..n masa dekat2 ujung thn company bg balik potongan tuh as lump sum bonus..
lgpun masa kena potong gaji tuh kompeni aku ada bg cam kupon utk mkn kat kantin, so aku lunch kat kantin ja..so bleh save byk kat situ..kat umah masak yg simple2..mmg jimat sgt2..



tp maybe gak sbb masa tuh aku punya xpenses n gaji tak tinggi mana pun..so nak adapt, adjust n survive tuh bleh lagik la..
kena reduce pun around RM200++..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 09:35 AM | Show all posts
TT nak kawen ek?

haku ssh sket simpan 50%,sbb ade loan umah.dulu ms belum beli loan umah,terenjoy plk
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 09:38 AM | Show all posts
aku rasa, duit aku banyak abes kat makan je. part lain sume aku kedekut ckit. kasut pon da buruk. asal bleh pakai lagi, pakai je. baju pon da lama tak beli sebab da banyak sangat dalam almari.

dulu dok dgn mak. mak masak tiap2 ari. bawak bekal p keje. tak kisah pon walaupon tiap2 hari kena makan sorang2 sebab kawan2 sume makan kat luar. memang banyak la bleh save. skrg da dok sendiri. peh.. memang lari budget la. da la kadang2 kawan2 ajak makan kepsi la ape la
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100059s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list