Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
32110
View
21
Reply

Masalah jerking/sengguk dan berbunyi2 ketika corner abis

[Copy link]

Author: myecho       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-11-2011 11:07 PM | Show all posts |Read mode
Salam warga forums,

saya ada masalah dengan kereta sy (honda jazz idsi) iaitu:

1) jerking/sengguk time corner dan jalan lurus, naik bukit, tapi dia xselalu, kadang2 je berlaku, saya baru je service (tukar plug, minyak hitam, minyak gear, oil filter and air filter), tapi still jerking lg. adakah masalah drive shaft ataupun gearbox ataupun throttle body kne cuci ataupun cable plug dah rosak ataupun fuel pump dah problem? check kat bengkel, time pomen tu bwa xde plak jerking, pelik sungguh..huhu

2) dan masa yg sama bila sy corner kanan dia akan bunyi xsedap sikit. sy juga ada try tekan pedal minyak secara mengejut, dia akan bunyi "taq" kat belah kiri. pomen tu kta drive shaft and gearbox problem, betul ke? Setakat ni nak masuk gear or pickup xde problem lagi, smooth je.

Harap2 kawan2 disini dapat membantu insan yg serba kekurangan ilmu ini. Terima  kasih
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2011 09:41 AM | Show all posts
dalam situasi mcm ni payah nak komen....takut salah info lak kang..
kena tengok fizikal mcmcna jerking yg tt maksudkan tu..
jerking ada byk jenis....samada fuel system ke,gearbok ke,lower arm ke. selenoid ke...TB ke
ada byk benda related.. better pegi kat pomen yg betul2 pakar....
btw tt duk kat mana ni
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2011 11:57 AM | Show all posts
1. cuba tukar part yang murah2 dulu contoh fuel filter, iols penah jadi skali mcm TT tukar fuel filter jah trus ok.

2. masalah gearbox clutch kot klau xsilap kena antar serbis balik, iols trus tukar manual sekarang tp keta iols honda civic.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2011 12:38 PM | Show all posts
Ic, duk puchong, ada recommended kedai yg ok dan harga berpatutan ke? hehe

erm , haritu ada juga nak  tukar fuel filter, tp pomen tu kata honda jazz idsi (A) xde fuel filter, so xperlu tukar, betul ke?
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2011 01:58 PM | Show all posts
puchong jauhla bro..
kalau familiar area danau kota, setapak, aku bleh rekmen pomen terbaek aku..
honda specialist..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2011 02:20 PM | Show all posts
oyerke bro, apa nama bengkel dia? contact no ada?
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2011 03:01 PM | Show all posts
towkay : Ah leong
nama workshop : power speed
lokasi : danau kota setapak
tel no : 019 213 5222
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2011 06:49 PM | Show all posts
thanks bro,ok ke mekanik ni bro? Harga dia ok x?
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2011 12:41 AM | Show all posts
oh tersengguk2...
takyah cek major part...selalu sengguk2 nih cable spark plug jer...dlm material tu dah pecah2...aliran tak stabil tu yg tersengguk2...baik tukar satu set...spark plug and cable sekali...settle...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2011 09:13 AM | Show all posts
ko bawa je kete jumpa dia.....
salah satu pomen yg boleh dipercayai..
dah masuk 4 kali aku tukar kete...setakat ni belum pernah menipu lagi...
pasal bayaran tu aku tak ambil kira sgt..as long hasil kerja bagus...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2011 10:50 AM | Show all posts
Honda Jazz and City ni guna same injin and the same in-famous gearbox prob. FYI GB CVT ni kadang2 jerking yang ko rasa tu called slipping clutch benda tu normal actually..

tapi ko cerita jalan lurus dan time naik bukit sentap.., besar kemungkinan prob dia ialah your gearbox is failing..but sentap time koner low gear to high atau naik bukit mungkin juga akan berlaku sentap yg biasa..

GB CVT ni tak sama dgn GB conventional lain, ko takkan rasa sgt changes to low gear, bab jerking bila ko kata ko tekan minyak mengejut tu benda biasa keta city bini aku pon kadang2 jadi..tapi bukan selalu..ada di blog Paultan. cerita detail siap ada diagram lagi xplain pasal cvt slipping cluth..maleh aku nak google..Bunyi 'Tak" yg ko kata tu biasa akan dengar pada bahagian dalam..camna nak xplain tah..

Just aku share menatang ni ko baca: http://cars.about.com/od/thingsyouneedtoknow/a/CVT.htm

But ko check jugak..seems keta city bini aku dah sekali tukar g.box.. : )

BTW keta berapa tahun, ? G.Box oil STRICTLY guna yg honda saja..CVT ni 20K-40K dah tukar tak mcm keta lain.

TQ
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2011 02:35 PM | Show all posts
cba try check fuel pump......
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2011 02:35 PM | Show all posts
dr simptom tu mcm fuel pump dah lemau.....check dlu
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2011 05:34 PM | Show all posts
Dulu aku pon pkai jazz....problem ko sama dgn aku
Tuka spark plug setel
Yg bunyi masa kona tu ....tuka bearing tayar
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2011 09:54 PM | Show all posts
kereta ni tahun berapa?
kalau sengguk cubalah tukar fuel pump ke dulu
kalau tak settle juga mungkin gear box

saya pun baru tukar gear box untuk city idsi, sedih sungguh,
jaga kereta pun macam tu jadi. kata SA Honda, batch IDSI bawah 2005 memang gearbox problem. Rasa cam serik dah nak beli Honda.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2011 09:18 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2011 06:03 AM | Show all posts
oyerke, pakai honda jazz 2003, cmna nak check fuel pump?

semalam g bengkel dekat danau kota,dia kata msalah jerking adalah coil plug,kne check satu2, yg masalahnya jerking tu berlaku sekali sekala,so kne tunggu smpi salah satu rosak,baru leh taw mna satu coil plug yg problem.

Yg time corner or jalan atas bukit bunyi lain mcam tu adalah body mounting ,xtahu betul ke x,harap otai2 boleh bg pandangan. Thanks
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2012 10:27 PM | Show all posts
Dh lama x update cni,baru je niat nk cari jazz 2nd..ada sape2 nk tolak jazz.he3x
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2012 12:01 AM | Show all posts
myecho posted on 7-12-2011 06:03 AM
oyerke, pakai honda jazz 2003, cmna nak check fuel pump?

semalam g bengkel dekat danau kota,dia k ...

apa cerita TT, dah settle belum your car problem ?
share sikit info memandangkan saya masih lagi dengan idsi.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-11-2015 01:12 AM | Show all posts
puncanya sebab ignition coil dah kong, tukar semua smpai sekarang xde problem
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.114212s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list