Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
32616
View
256
Reply

Plan Kewangan 2012

[Copy link]

Author: baby_pingu       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 1-10-2012 04:38 PM | Show all posts
aarie posted on 1-10-2012 04:36 PM
sabaq ler dulu........

ooo..tgh upgrade ke? teda announcement kat page fes dia tuh..
tau2 jer apache error apa ntah..
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2012 04:46 PM | Show all posts
aarie posted on 28-9-2012 11:00 AM
alhamdulillah... sama hebat dengan ASW nie... OK ler..
minggu depan bleh gi update pulak...

AS1M pun dah bleh update harini........ alhamdulillah
pulangan berbaloi..... hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2012 09:32 AM | Show all posts
blom lagik update ASIM ,,,,,, harap pulangan berbaloiii
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2012 03:53 PM | Show all posts
dividen ASB bila dpt tau ?

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2012 10:36 AM | Show all posts
tuan_wu posted on 2-10-2012 03:53 PM
dividen ASB bila dpt tau ?

ASB financial year ending 31 Dec...
biasanya 3rd week of Dec dah announce berita gumbiraaaa........

tak lama dah tu.............
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2012 12:09 PM | Show all posts
aarie posted on 3-10-2012 10:36 AM
ASB financial year ending 31 Dec...
biasanya 3rd week of Dec dah announce berita gumbiraaaa..... ...

ok...tq...

ada x kalkulator on9 caner nk kira dividen ASB....ada link dia x ?


Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2012 04:52 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 3-10-2012 12:09 PM
ok...tq...

ada x kalkulator on9 caner nk kira dividen ASB....ada link dia x ?

simple jer calculation dier...

dividend = ( total monthly minimum balance for the last 12 months ) x dividend rate / 12
bonus    = ( total monthly minimum balance for the last 120 months ) x bonus rate / 120

tu ler pasal kalau nak kuar tunggu ler sampai awal bulan...
jangan kuar hujung bulan.. rugi dividen nanti....


sorry takde nampak plak on9 calculator tuk nie...

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2012 11:24 AM | Show all posts
aarie posted on 3-10-2012 04:52 PM
simple jer calculation dier...

dividend = ( total monthly minimum balance for the last 12 month ...

ok...

nak tau apa maksud stetmen kat bwh ni...kuar awal bln tu kuar duit mggu pertama bln tu ke ?
tu ler pasal kalau nak kuar tunggu ler sampai awal bulan...
jangan kuar hujung bulan.. rugi dividen nanti....



Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2012 03:47 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 4-10-2012 11:24 AM
ok...

nak tau apa maksud stetmen kat bwh ni...kuar awal bln tu kuar duit mggu pertama bln tu ke ...


dividen tu nanti to be calculated based on monthly minimum balance...

kalaupun dari 1hb sampai 30hb dalam akaun ada 10 juta..
tapi kalau pada 31hb tu dikuarkan 9juta...

dividen untuk bulan berkenaan akan hanya dikira atas baki 1 juta sahaja...
rugi tu........

kalau sabar sket.. dan buat perancangan supaya pengeluaran dibuat diminggu pertama bulan hadapan..
dapat lah pulangan yg penuh.......

it is just a matter of timing.... itu lah maksud nyer.......
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2012 04:10 PM | Show all posts
aarie posted on 4-10-2012 03:47 PM
dividen tu nanti to be calculated based on monthly minimum balance...

kalaupun dari 1hb sampa ...

maksudnya kat atas tu ada dua pengiraan berlainan utk bonus ngan dividen ASB...

aku skang ni berikrar xmo usik dah saving ASB aku bermula thn ni....setakat bln 9 ni masih berjaya  

tq utk penjelasan kat atas...

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2012 04:44 PM | Show all posts
aarie posted on 4-10-2012 03:47 PM
dividen tu nanti to be calculated based on monthly minimum balance...

kalaupun dari 1hb sampa ...

ouh maksud dier ..let say asb isytiharkan thn ni dapat 10% dividen..so dier akan times kan dgn jumlah minimum simpanan kita tuk every month laa start january-disember?

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2012 04:45 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 4-10-2012 04:10 PM
maksudnya kat atas tu ada dua pengiraan berlainan utk bonus ngan dividen ASB...

aku skang ni be ...

tuk tahun nak berjaya simpang baper juta ?? heheh

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2012 09:27 PM | Show all posts
termignoni posted on 4-10-2012 04:45 PM
tuk tahun nak berjaya simpang baper juta ?? heheh

dlm 5 ribu jerr..
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2012 09:33 AM | Show all posts
tuan_wu posted on 4-10-2012 09:27 PM
dlm 5 ribu jerr..

wow..dah lepas laa kalau nak meminang pompuan yg ada diploma
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2012 09:44 AM | Show all posts
tuan_wu posted on 4-10-2012 04:10 PM
maksudnya kat atas tu ada dua pengiraan berlainan utk bonus ngan dividen ASB...

aku skang ni be ...


yeap...

dividen dikira based on minimum monthly balance for the last one year..
sementara....
bonus plak dikira based on minimum monthly balance for the last ten years........ bonus for loyalty ler nie...
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2012 09:49 AM | Show all posts
termignoni posted on 4-10-2012 04:44 PM
ouh maksud dier ..let say asb isytiharkan thn ni dapat 10% dividen..so dier akan times kan dgn jum ...


yeap.... for every month...
mujur ler minimum monthly balance.. ok jugak ler..
kalau masuk end Nov pun still bleh dapat dividen for one month....
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2012 10:25 AM | Show all posts
aarie posted on 5-10-2012 09:49 AM
yeap.... for every month...
mujur ler minimum monthly balance.. ok jugak ler..
kalau masuk end ...

alahhh..tersilap konsep ah nihh..kalau camtuh maksud dier better kita masukkan wang simpanan kita lump sum tuk bulan tuh daripada  kita masuk sikit skit...

situasion  like this

End of September , Akaun Abu ada RM2 juta

A . Masa 3 october Abu masukkan RM 1 Juta ,pastu masa 15hb abu masukkan lagi RM1 Juta , so dividen dier akan dapat tuk thats month is RM3juta*10%  since min balance akaun dier is RM3 juta

B. Masa 15hb Abu masukan RM2 juta terus..so min balance account dier is RM4 juta.. so dividen dier dapat 4juta*10%

So.. cara kedua laa yg lagi untung kan??

camtuh ker konsep dier?

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2012 04:24 PM | Show all posts
termignoni posted on 5-10-2012 10:25 AM
alahhh..tersilap konsep ah nihh..kalau camtuh maksud dier better kita masukkan wang simpanan kita  ...


wakakaka...... mmg salah ler tu...
konsep nyer MINIMUM balance....

antara 2,3 dan 4 juta... mana minimum ?
tak kira laa masuk sikit2 ker or sekali lump sum ker...

what is the minimum amount in the account for the entire month?

amount tu ler yg diambilkira untuk pengiraan dividen nanti...




Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2012 04:28 PM | Show all posts
termignoni posted on 5-10-2012 10:25 AM
alahhh..tersilap konsep ah nihh..kalau camtuh maksud dier better kita masukkan wang simpanan kita  ...


dalam kedua2 contoh A dan B... minimm balance for Oct still 2 juta jugak...
manader 3 juta or 4 juta...

pada 1hb Oct dalam akaun ada 2 juta jer laa....
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2012 10:12 PM | Show all posts
termignoni posted on 5-10-2012 09:33 AM
wow..dah lepas laa kalau nak meminang pompuan yg ada diploma

ye ker...tp belanja lain tu byk lg nk kena kaver  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.102632s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list