Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
16566
View
10
Reply

automatic transmission fluid

[Copy link]

Author: AdieSen       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-12-2011 08:35 PM | Show all posts |Read mode
salam,nk tanyak pakar2 kereta kat cni....

sy ada saga blm automatic

ceritanya begini..pagi tadi,servis kereta kat pusat servis...
major service katanya...so semua tukar la termasuk ATF sekali...
sedang menunggu kereta siap di servis cuba2 la tanya kat makenik ni...
boleh tak klu kita guna minyak ATF lain selain daripada minyak ATF SP-III yg disyorkan..
so makenik tu jawab tak boleh,sebab ATF SP-III ni hanya dirumuskan khas untuk kenderaan PROTON sahaja..

betul ke?

lagi satu,mcm mana nak tahu grade ATF...??
klu minyak hitam/pelincir ada grade 20w-50 etc....

tq

tuan mod,klu dah ada thread ni...buat la apa yang patut tq
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2011 09:43 PM | Show all posts
Post Last Edit by H4dRi at 16-12-2011 11:47

SP III tu adalah spec mnyak yg telah ditetapkan oleh manufacturer gearbox tu, sbnarnya bnyak jnis ATF ni, ada spec DEXRON, MERCON etc..

utk spec SP III ni, slalunya digunakan oleh Hyundai, Kia, Mitsubishi ( kecuali utk gerbox CVT& dual clutch)

jadi, asalkan ko guna mnyak yg menepati spec SP III, xkesahlah brand apa pun,
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2011 08:04 AM | Show all posts
Post Last Edit by Senyum86 at 16-12-2011 08:06

Pergi tukar minyak ATF kat kedai biasa, minyak ATF lebih pekat mungkin 70w-80 {:4_237:}

Biasanya orang tukar ATF setahun sekali {:4_182:}
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2011 10:53 PM | Show all posts
bisnes strategi
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2011 05:42 PM | Show all posts
biasanya tukar ATF 20000km atau setahun skali.. pelincir paling dekat dgn ori SP III adalah toyota ATF 4, biasanya guna kat Wira, Satria, Putra..

tapi tak digalakkan utk Waja atas sebab2 gangguan sensor pada gearbox, kerana gearbox auto waja jenis INVECS (mitsubishi)..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2011 10:40 AM | Show all posts
biasanya tukar ATF 20000km atau setahun skali.. pelincir paling dekat dgn ori SP III adalah toyota ATF 4, biasanya guna kat Wira, Satria, Putra..


klu untuk saga blm sesuai ke ??
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2011 09:46 PM | Show all posts
biasanya tgk mechanical or electronic gear box punya speck sbb tu dia ada grade mcm dextron 3 or 4,,
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2011 10:00 PM | Show all posts
aku pakai proton, tukar ATF 2 taun skali...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2011 10:52 PM | Show all posts
minyak gear speed jgn main2.  terutama bagi gear auto.  sebab sesuatu spesifikasi dan corak serta peralatan mekanik dan elektronic dlm sesuatu box telah di sesuaikan dgn keperluannya minyak yg disyorkan.  

satu lagi jgn cuba2 beli minyak enjin dan minyak gear dari kedai yg tidak bertauliah. takut imitation.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2018 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Senyum86 replied at 16-12-2011 08:04 AM
Post Last Edit by Senyum86 at 16-12-2011 08:06

Pergi tukar minyak ATF kat kedai biasa, minyak ATF ...

Kalau x tau duduk diam baca... Jangan bagi ajaran sesat
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2018 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
kipasangin replied at 18-12-2011 10:00 PM
aku pakai proton, tukar ATF 2 taun skali...

Lagi la cepat jahanam kete
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.323820s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list