Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
56388
View
135
Reply

Maintance Odyssey??

[Copy link]

Author: cmf_acura       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-12-2011 11:17 AM | Show all posts |Read mode


Nak tanya otai otai honda ni...
Cost maintance Odyssey cam mana ek?
Ni tahun 2004 / 2005 punya.
Mahal ker?

mana berbaloi ambil Exora Bold Primeum berbanding Odeyssey?
TQ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-12-2011 02:00 PM | Show all posts
aik...tarak ka yg nak bagi komen??
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2011 02:58 PM | Show all posts
Reply 2# cmf_acura

hehe sabarle org cuti panjang
Saya tak pakai odyssey atau pun kereta jepun, jadi tak berani nak komen, tapi kereta jepun apa sangat nak maintain, cuma benda standard wear n tear jerlah. even kereta conti pun camtu jerlah

Tapi ada Caveat Emptornye.....


memandangkan ini kereta recond dah 5,6 tahun, jadi ada benda2 yg mungkin awak kene replace bila awak pakai nanti, spt timing belt(kalo tak pakai chain), undercarriage item spt absorber, mounting, coupler dan lain2 lagi. kalo boleh yg penting sebelum beli bawaklah keta tu buat inspection ngan mechanic yg awak percaya. Awak kene ingat, kat malaysia ni terma "RECOND" banyak tafsir. ada tu bawak masuk kereta terpakai import, cuci bagi lawa dah kira kereta recond ada juga company besar mcm naza, bawa masuk kereta terpakai import pastu diorang buat inspection bila lulus baru diorang bawak masuk dan bagi warranty kpd pembeli, tapi harga dia mahal la sikit.

Terus terang saya beritahu, kalo diberi pilihan antara kereta recond 5thn dan kereta baru dan harga kedua2 lebih kurang, saya akan pilih utk beli kereta baru. lainlah kalo awak nak beli S-class atau 7 series.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2011 03:15 PM | Show all posts
nak compare odc ngan exora.. takleh nak banding sebenarnya..

odc tu kategori mpv mewah.. lebih kurang mcm estima / alphard..

elok exora tu dibanding mpv bajet mcm innova.. stream.. baru la kena...


tp mentenen honda ni bukan satu benda yg murah la.. honda semua part mahai2.. tp mudah didapati..

itu je aku boleh komen.. sebab tu aku tak berani woo beli honda.. sebab duit tak cukup.. aku mampu pakai toyota je..
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2011 03:16 PM | Show all posts
Post Last Edit by Alt-F4 at 25-12-2011 15:19

- double post -
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2011 03:55 PM | Show all posts
aku tengok sekarang ramai yg giler pakai odc...ape yg best sangat? body mcm keter mayat-mayat kat USA nun...
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2011 06:53 PM | Show all posts
Reply 6# JohnnyDepp

haha ntahla, mungkin sbb tu la kot org minat   tunggu jawapan tuan punya thread
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-12-2011 07:11 PM | Show all posts
hehehe...
rega odseey ni dalam 120K tahun 2004/2005
Minat.. coz ramai rangat dah pakai estima, wish.
Kalau exora plak 80K jer...

Hmmm takut terambil odyssey ni, lepas 2 tak boleh maintance lak...
Kawan 2 ramai gak ambil nih...tapi depa gaji besau...muhahahha
side incame pun ada.

Aku nak ambil exora, depa bagi warning awal2....jangan ambil...
nanti kena kutuk...
hampeh tul laa.....
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2011 08:20 PM | Show all posts
ala ko pedulikan la kawan2 kutuk tu, ko beli la apa yg ko mampu.
senang cerita macam ni la kalau income ko rm1k/bulan ko bahagi jer dgn 5 so ko dapat la rm200, jadi ko cuma boleh beli kete yg bayar bulan2 dia 200 jer.
kalau gaji ko 10k buleh la bayar yg 2k, baru selamat sikit.
kawan2 ko bukan nak tolong kalau kete ko kena tarik, tolong kutuk ada la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-12-2011 08:37 PM | Show all posts
bab bayar bulan2 2 insyallah...lah
cuma risau bab maintance.....
takut tak larat pulak,,,
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2011 08:44 PM | Show all posts
Bro tak payah la kalo mcm tu.. beli wish pun dah cukup.. bab2 keta ni toksah ikut kawan2..
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2011 09:02 PM | Show all posts
Reply 11# Alt-F4

yer setuju, sangat2, saya ingat masa saya beli hyundai starex dulu, adalah suara sengau yg bising tanya kenapa tak beli estima atau alphard. saya senyum jer.
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2011 09:07 PM | Show all posts
Nak tanya otai otai honda ni...
Cost maintance Odyssey cam mana ek?
Ni tahun 2004 / 2005 punya ...
cmf_acura Post at 25-12-2011 11:17


eer saya agak exora tuh yang baru kluar kilang....

exora = ada waranti... seme barang baru... servis center pom terima dengan hati terbuka.. blom dengan kupon2 yang diberi oleh proton...


odyssey kalau sekenhen.. heh heh heh mana ader waranti(kalau ader pom waranti kedai dalam sebulan)... servis center pon tak amik... arap pomen yang bukan servis center.. barang mungkin dah jadik belasahan di jeponG.. jangan tertipu ngan milage... sperepart honda pegilah rikki tengok boleh effort ker tak


odyssey baru = kereta mewah.. servis tiptop punyer... rege pom best..


so perbandingan cik abang tuh adalah tak patut sangat2... kompare la apple ngan apple takpon ngan limau (sama saiz) jangan kompare apple ngan durian...


berbaloi depends pada poket cik abang..


saya hanye neubi yang tak pakai odyssey
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2011 01:38 AM | Show all posts
benda baru bukan bermakna benda itu baik.. begitu jugak kalo sekenhen.. bukan kata benda tu tak elok.. yes mmg ada waranti utk benda baru.. tp bila libatkan proton punya after sales.. aiyo..
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2011 01:48 PM | Show all posts
Kalau harga sama memanglah lebih baik ambik oddysey tapimasalahnya oddysey 2005 jauh lebih mahal dari exorabaru
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2011 03:33 PM | Show all posts
exora skang dah best ada soft turbo torqe dia 205 horpower dia 136hp bleh dah panjat bukit sambil dngr lagu R.Azmi hehehhehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2011 11:59 AM | Show all posts
salam sahabat..

dah bertahun aku x post @ cari..arini terpanggil utk login n post hehhehe..

utk respons kpd tuan tanah yg bertanya pasal odc.. aku nak share jugok pengalaman aku drive menatang odc nih.. aku beli recon tahun 2004.. kaler merah.. absolute version..

utk yg belum tahu..odc @ msia ni ada 2 version.. yg biasa punya dan absolute punya.. beza dia? horsepower n bodykit.. yg biasa tu dlm 160hp n absolute tu dlm 200hp.. sama engine tp compression dia lain + tune..tu yg dpt 200hp tu..

sbb apa aku angkat odc? ada 2 reason bg aku..

1. horsepower: ada sesapa jumpa MPV yg 2.4 liter dapat 200 hp??
2. driving/handling: aku x suka MPV yg tinggi mcm bas.. cornering x best..so yg plg hampir dgn driving position mcm kete is ODC

interior odc xleh compare ngan estima/elyssion/alphard dll.. kira odc ni tengah2 antara wish/stream - estima/elyssion/alphard..

pastu aku nampak odc ni hensem.. walopun org kata kete mayat ke amende.. tp dlm hati envy jugok tu hehhee.. aku rasa xde lah mewah sgt odc ni.. cuma brandnew rege dia mahal..kalau recond/2nd.. stil affordable ... apa yg penting..its a honda.. so sesapa pernah own honda tahu la..

maintenance? sgt2 ok.. murah..sparepart senang.. service byk w/shop boleh buat.. asalkan jaga service shud be ok.. x de prob..

FC? sgt2 ok.. ivtec maa.. so xyah risau.. KT-KL normal drive rm70++ gitu jer.. full tank.. dlm 3/4 jer abes.. so dgn size dia tu kira ok la FC..

apa lagi nak tahu? boleh aku share.. insyaAllah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2011 01:08 PM | Show all posts
Reply 17# woh_getoh

abe woh......FC KL-KT tu rm70? muroh doh dengan body dia tuh......mase deme bowok tu, barang penuh dop?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2011 01:34 PM | Show all posts
nak compare odc ngan exora.. takleh nak banding sebenarnya..

odc tu kategori mpv mewah.. lebih k ...
Alt-F4 Post at 25-12-2011 03:15 PM


ZZR 1100?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2011 01:38 PM | Show all posts
ZZR 1100?
dune1989 Post at 27-12-2011 13:34



   haha. tu special sikit dune.. mana p.. lama tak nampak ang dune??
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.369995s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list