Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
127632
View
313
Reply

Alza, Exora & Avanza...

  [Copy link]

Author: freekey       Show all posts   Read mode

Post time 24-1-2012 11:46 AM | Show all posts
pedulikkan aper uang kata.. hakunyer odyssey pong ramai kata kete mayat bagai.. janji haku suker ...
Fast-N-Furious Post at 23-1-2012 14:17


perghh.. dah pakai odyssey ke? urang kaya ni.. biler nak openg table?
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2012 11:27 AM | Show all posts
exora punya 1.6 engine ni ok ke? haritu aku dgr kat radio bernama 24 bersama PPIM, yg jam 1tghari lebih tu, ada driver teksi call kata engine proton saga cepat panas..teksi saga 1.6 kan??.. ke 1.6 saga dan 1.6 exora jenis berlainan??
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2012 11:41 AM | Show all posts
Reply 83# abas8888

enjin exora x sama dgn enjin saga BLM,

exora versi bold, enjin x sma dn exora biasa
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2012 07:26 AM | Show all posts
thumbs up abe peyno...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2012 12:18 PM | Show all posts
Masa balik dr KLIA ke Bangi, naik teksi. Ada berborak dgn driver teksi yg pandu Saga BLM (taxi version). Engine saga utk taxi adalah 1.5 (or 1.6 cc kot..tak pasti). Ada tanya pasal enjin teksi tu..katanya enjin teksi dia cepat panas tapi itu normal kerana semua tu bersebabkan oleh gas NGV.

So far, engine saga yg biasa (standard) tak la menghadapi masalah overheat ni unless kalau cooler dia bocor, or radiator bocor, ataupun paip utk air keluar (yg akan lalu kat cooler) tersumbat.

My staff travel freequent dr KL ke Kangar (wife dia kerja kat Kangar), hampir 2 minggu sekali dgn BLM..so far, no issue of overheat pun.

Boleh jadi isue overheat BLM tu kes terpencil, unless kalo ada problem dr segi enjin...tu je..kalo enjin normal, so far insyaAllah, takdak masalah.
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2012 12:55 PM | Show all posts
semua enjin baru cepat panas.. mana ada org buat teknologi enjin lambat panas..

cepat panas + tp tak overheat.. = enjin normal la..


mana ada bwk keta enjin sentiasa sejuk.. tu nak melingkup namanya.
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2012 01:01 PM | Show all posts
buruk atau cantik tu individual perspective, ko kata buruk, tapi ramai gak yg kata cantik. ...
Fast-N-Furious Post at 21-1-2012 09:41



   betul tu fast..
ada org suka rupa/design..
ada org suka brand..
ada org suka sebab laju..

tp aku suka benda yg reliable.. gasak la tak cantik ke.. tak laju ke.. takde brand ke.. itu hal number 452 ..


yg pertama.. mesti reliable.
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2012 02:30 PM | Show all posts
semua enjin baru cepat panas.. mana ada org buat teknologi enjin lambat panas..

cepat panas + tp  ...
Alt-F4 Post at 30-1-2012 12:55



    Apabila saga BLM pakai NGV, kita boleh tengok kt meter tempreture tu naik lebih skit (kekadang sampai setengah) berbanding pakai petrol..so far, NGV akan cause engine utk lebih panas dr biasa tapi masih dlm safe line BLM. Cuma, kalo sampai tahap menyala petunjuk kt panel meter tu kata panas..so, better stop la..mesti ada yg tak kena ni.

Betul jugak kata AltF4, cepat panas bukan masalah, terlebih panas yg menjadi masalah..hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2012 03:07 PM | Show all posts
Choices made !! Aku ambik ALZA... lantaklah Peyno nak cakap 'kejepunan' ke, teknology 10 tahun ke..apa kee... duit aku, aku pun hal lah...
The fact is , something had caught my interest to catch this ALZA...advanced version...black...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2012 03:29 PM | Show all posts
Choices made !! Aku ambik ALZA... lantaklah Peyno nak cakap 'kejepunan' ke, teknology 10 tahun ke..a ...
Abg_Naz Post at 30-1-2012 15:07



Takdak hal, duit sendiri..monthly pun sendiri bayar..hehehe..so, ok je kalo nak amik Alza kalau hati dah terpikat..
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2012 08:30 AM | Show all posts
setakatni....exora BOLD dah ade ke komplain?....ALZA lak camne?...kalau Avanja, aq dah pernah ade..x nak lagi....la...yg baru ni pun..x le se canggix exora bold....
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2012 01:29 AM | Show all posts
aku dah pakai exora 2 tahun..auto transmission....
  
2 kali naik genting, 3 kali naik cameron..takda masalah...kena pandai main gear'

masalah setakat ni alhamdullilah takda.....yg best dia stabil bila top speed atas highway sangat stabil berbanding keta avanza yg aku pakai dulu...
   keluasan dalaman aku bagi A utk mpv harga bawah 80k...cuma minyak ada kuat sikit berbanding keta avanza aku...tetap itu bukan penghalang...biasalah utk mpv
keselesaan utk perjalanan jauh apabila memandu exora aku bagi A lagi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-2-2012 02:03 PM | Show all posts
tak jadilah beli Exora lagi...

sebab aku still rasa keta MyVi aku paling praktikal & paling best dlm apa jua situasi.. alhamdulillah..

senang nak cilok & yg penting, parking pun senang... antara benda yg aku risau klu beli kete sebab semua tempat ceruk kt malaysia ni mcm susah nak parking je sebab crowded sgt dgn kete..




Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 04:04 PM | Show all posts
tak jadilah beli Exora lagi...

freekey Post at 15-2-2012 14:03


xpela..tunggu lagi Priki...manataw kluar model yg mampu buat terbeliak biji mata pasni tapi mampu dimiliki
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2012 11:50 AM | Show all posts
aku pun macam TT gak.. tgh usya Exora/Alza/Livina X-gear.. Baru try Exora Bold CFE aritu.. apa yg aku boleh cakap, gila puas hati.. enjin CFE ni memang mantap.. interior bagi aku comfortable la walaupun leather seatnya ada sikit keras.. bagi aku siapa yg ada bajet around 80k, boleh lah nak sambar kete ni.. Berbaloi,baloi.. Insyallah minggu depan nak test drive Alza dan Livina X-Gear pulak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-2-2012 12:54 PM | Show all posts
aku pun macam TT gak.. tgh usya Exora/Alza/Livina X-gear.. Baru try Exora Bold CFE aritu.. apa yg ak ...
ekjoz_double Post at 20-2-2012 11:50

thanks for ur feedback..

tp ko include kan sekali grand livina.. dapat ke harganya around 80K?

   




Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2012 01:06 PM | Show all posts
Reply 97# freekey

Bro.. bukan grand livina tapi livina X-gear.. model crossover nissan.. harga 82k ++.. kalau G.Livina 1.6 pun around 80K++ jugak tapi dah hampir ke 90K la.. Kalau nak ikutkan, aku  suka design dashboard alza.. dashboard exora bold so-so je.. Livina X-gear hampeh.. cheapskate gile dashboard nyer.. Tapi for exterior design, livina X-gear paling champion.. Alza pun looks ok gak.. exora je yg tak cun.. performance wise, bold CFE la paling mantap.. hahaha memang dalam dilema aku skrg ni.. ikut hati, mmg nak je aku sambar exora turbo ni tapi aku risau FC nya dan kualiti proton..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2012 02:33 PM | Show all posts
Choices made !! Aku ambik ALZA... lantaklah Peyno nak cakap 'kejepunan' ke, teknology 10 tahun ke..a ...
Abg_Naz Post at 30-1-2012 15:07



abg Naz...larik tajuk sikit yer...

sy baru pakai alza ni..bar2 5 bulan tp dah ter xcident..x snegaja arrr..lampu blakang pecah dgn skirting blakang (x reti nk explain) maklum org ppuan..

soalan nye,..kat mane nk cari lampu murah yer???
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2012 02:59 PM | Show all posts
abg Naz...larik tajuk sikit yer...

sy baru pakai alza ni..bar2 5 bulan tp dah ter xcident.. ...
MariaClara Post at 21-2-2012 14:33


Buat masa sekarang parts berkaitan kena cari di SC le dulu sebab produk baru, parts tak banyak lagi di kedai-kedai accs.. Tapi kene faham satu benda le, kat SC semua parts dia rege mahal ler sikit, sebab parts original kata depa... .

Setakat la ni, saya tak pernah terjumpa la lagi 3rd party parts macam lampu belakang ni di kedai2 accs...
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2012 04:19 PM | Show all posts
Buat masa sekarang parts berkaitan kena cari di SC le dulu sebab produk baru, parts tak banyak l ...
Abg_Naz Post at 21-2-2012 14:59



adehhhhh...mcm tu yerrr...berdarah gak niii

sape la malaun yg lnggar keta ai ni kannnn...lari pulak tuhh...:@
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081363s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list