Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
23095
View
247
Reply

[MODERATOR] FUN WITH MATH : [Setiap Hari Isnin]

[Copy link]

Author: dauswq       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 30-1-2012 11:29 AM | Show all posts

FUN WITH MATH : Minggu Geometery & Kebarangkalian [Setiap Hari Isnin]

Post Last Edit by dauswq at 30-1-2012 11:37

KLIK SINI UNTUK PERATURAN DAN SEBAGAINYA
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2012 11:30 AM | Show all posts
Post Last Edit by dauswq at 30-1-2012 11:35

SOALAN 2



1. a)


    b)

    c)


    d)


    e)


standard normal probability table (sile gune table ni utk jwb soalan e)


ALL QUESTIONS ARE CREDIT TO MIDORY



Sila hantar jawapan anda dengan membuat posting di sini sebelum pukul 12 malam ini. SELAMAT MENCUBA!
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2012 02:16 PM | Show all posts
Post Last Edit by mnm77 at 30-1-2012 18:17

SOALAN 2

a) i)  Internal angle of hexagon = 120 degree
RST is an isosceles triangle (equal length of legs), hence x = (180 - 120)/2 = 30 degree

a) ii) Angle UPW = 180 - 120 = 60 degree
Hence, y = 180 - (60 + 74) = 46 degree

b) 2(2h+2)/(2eh) - h(4-e)/(2eh) = (4+eh)/(2eh)

c) RS = 4 cm
Pythagoras theorem on right angle triangle gives:
US = sqrt( 3^2 + 4^2)  = 5 cm
Hence sin x = 3/5 = 0.6


d) Kebarangkalian pekerja pandu kereta = 30/120  = 1/4

Apabila 10 orang pekerja dipilih secara rawak,
i) kebarangkalian 2 orang akan pandu kereta:
= 1/4 * 2/10
= 1/20

ii) kebarangkalian seorang akan pandu kereta = 1/4 * 1/10 = 1/40
Kebarangkalian sekurang-kurangnya 2 orang pandu kereta (seorang atau 2 orang yang akan pandu)
= 1/20 + 1/40
= 3/40

Kebarangkalian kesemua dari 10 pekerja yang dipilih itu akan pandu kereta = 1/4

Maka kebarangkalian lebih 2 orang pandu kereta (3 orang atau lebih daripada 10 pekerja yg dipilih)
= 1/4 - 3/40
= 7/40

Kalau berkesempatan saya sambung untuk soalan e) .... ada urusan lain pula...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2012 08:09 PM | Show all posts
aku nk try la...betul ke slh aku x tau...huhu..

Soalan a
Cari jumlah nilai sudut dalam hexsagon dengan menggunakan rumus ini: (n-2) x 180 dimana n ialah bil.sisi
nHexsagon = 6
= (6-2) x 180 = 720 degree (total nilai sudut dalam hexsagon)
Then, cari nilai bg setiap sudut : 720 / 6 = 120 degree
Nilai x
Segitiga RST ialah segitiga sama kaki
*jumlah sudut bg segitiga ialah 180 degree
Jadi sudut TRS = sudut RTS (atau x)
Sudut RST ialah 120 degree
So,
180 C 120 = 60 degree
x =60/2 = 30 degree
nilai y
segitiga PWV
sudut PWV = 74 degree
sudut WPV = 180 - 120 = 60 degree
y = 180C (74 + 60) = 46 degree

soalan b
RS =4cm
RU = 3cm
US =( 4^2 x 3^2)^(1/2) = 5cm
Sin x = RU/US = 3/5




soalan C
2 (h + 1) / eh   -  (4-e)/2e
=(2h + 2) / eh - (4-e)/2e
= (2h / eh) + (2 / eh)  -  (4/2e) +( e/2e)
=(2 / e) + (2 / eh)  -  (2/e) +( 1/2)
=(2 / eh)  +( 1/2) = (4 + eh)/ 2eh



soalan d
i-kebarangkalian 2 orang memandu ke pejabat = 2/10 x 30/120 =1/20
ii-kebarangkalian kebih dari 2 org memandu ke pejabat = 1- (1/20) =19/20

soalan e
aku x igt nk solve cam nehehe...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2012 09:30 PM | Show all posts
Post Last Edit by mnm77 at 30-1-2012 22:29

sambungan post #3 untuk soalan e)

(baru berpeluang belek soalan tu...)

mean, u = 1.0 kg
std dev, o = 0.3 kg

I presume the given value of z in the table corresponds to transformation of z = (x - u)/o

For x = 0.8, z = (0.8-1)/0.3 = -2/3
Hence z = -2/3 corresponds to the area on the left side of z curve since x < 0.8
From table, area correspond to z = 0.67 to the right is 0.2514 (by symmetry)

i) So p(x< 0.8) = 0.2514

ii) 100/n = 0.2514
          n = 398

iii)  p(x>m) = 0.2
   (m - u)/o = 0.84 (from table)
   Hence  m = 1.252 kg

WAllahu a'lam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 02:51 PM | Show all posts
jawapan:
1. a)  


    b)


    c)


    d)


    e)
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 02:52 PM | Show all posts
tahniah knp smue penjawab...
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 03:14 PM | Show all posts
Update (pembetulan) untuk soalan 2 d) (ii)

Kebarangkalian pekerja pandu kereta = 30/120  = 1/4

...
mnm77 Post at 31-1-2012 11:56



   mnm.. cara jwb utk dh ade...

kebarangkalian utk 2 org yg mcm mnm jawab tu tak boleh utk jawab soalan yg ni..
sebab mungkin 2 org yang berbeza2 boleh dipilih..

jd cara yg betol gune formula yg mcm kat jwpn tu..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 03:15 PM | Show all posts
aku nk try la...betul ke slh aku x tau...huhu..

Soalan a
Cari jumlah nilai sudut dalam hexsagon  ...
sismawar Post at 30-1-2012 20:09



   jwpn dh ade.. blh tgk situ..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 03:21 PM | Show all posts
Post Last Edit by mnm77 at 31-1-2012 15:24
mnm.. cara jwb utk dh ade...

kebarangkalian utk 2 org yg mcm mnm jawab tu tak boleh utk jawab soalan yg ni..
sebab mungkin 2 org yang berbeza2 boleh dipilih..

jd cara yg betol gune formula yg mcm kat jwpn tu..
midory Post at 31-1-2012 15:14


Salam...

Ohh... thanks.... yup!!

Boleh tanya sikit? Soalan d) tu asalnya dalam Bahasa Inggeris atau Melayu?

Jalan kerja jawapannya nampak dalam Bahasa Inggeris, (Combination & Permutation)

Saja nak tanya sebab kalau baca dalam bahasa Inggeris mungkin faham lain sket kot... anyway it is a good test... just to brush up again my math....
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 03:44 PM | Show all posts
Post Last Edit by midory at 31-1-2012 15:47
Salam boleh tanya sikit? Soalan d) tu asalnya dalam Bahasa Inggeris atau Melayu?

Jalan kerja jawa ...
mnm77 Post at 31-1-2012 15:21



   mmg dlm bm..
dari soalan tu sendiri kite blh tau mcm mane..


contoh lain mcm ni..

You are taking a 10 question multiple choice test. If each question has four choices and you guess on each question, what is the probability of getting exactly 7 questions correct?

n = 10
k = 7
n C k = 3
p = 0.25 = probability of guessing the correct answer on a question
q = 0.75 = probability of guessing the wrong answer on a question



Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 03:57 PM | Show all posts
Post Last Edit by mnm77 at 31-1-2012 16:01

Reply 12# midory

Yes right. Thanks on the explanation. Saya faham jalan kerjanya, dan contoh kemudian yang anda sampaikan dalam ENGLISH tu jelas.

Yes I admit saya tersilap. Probability memang saya kureng... Saya lebih kepada pure math & engineering math.... so ada manfaatnya juga kalau saya boleh lebih minat dalam probability & stats (masalahnya saya kurang minat...hehehe)

Point saya tu hanya dari segi bahasa, bukan dari segi jalan kerja. Soalan asala dalam BM tu level apa ya? Saya dah terlupa kot kalau saya pernah belajar dulu... just to recall....
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 04:03 PM | Show all posts
Post Last Edit by midory at 31-1-2012 16:07
Reply  midory

Yes right. Thanks on the explanation. Saya faham jalan kerjanya, yes I admit saya  ...
mnm77 Post at 31-1-2012 15:57



   welcome..
sy pon more to pure maths jugak...
tp pasal probability ni blh la sikit2..
stats ni lbh byk ayat yg panjang2 compare dgn pure..
kene teliti n kluarkn ape yg die bg..

ohh.. tu spm level..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 04:10 PM | Show all posts
   welcome..
sy pon more to pure maths jugak...
tp pasal probability ni blh la sikit2..
stats ni lbh byk ayat yg panjang2 compare dgn pure..
kene teliti n kluarkn ape yg die bg..

ohh.. tu spm level..
midory Post at 31-1-2012 16:03


Hmm.... kalau betul SPM level, so memang saya dah terlupa.... hihihi.... kena cari balik & buka buku Add Math balik lahhh kalau nak recall

Ok. Nice & interesting....
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 04:18 PM | Show all posts
Hmm.... kalau betul SPM level, so memang saya dah terlupa.... hihihi.... kena cari balik & buka  ...
mnm77 Post at 31-1-2012 16:10



   yg basic aje pon cukup..
just tengok2 contoh soalan then dapat recall balik..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 06:56 PM | Show all posts
Reply 10# midory


    OK, thanks...hehe...ada jugak yg betul, igtkan slh sume...kalau x clap aku, soklan d & e tu soklan add math kan...huhu..dah lame tinggal...aku pun dah lupa...huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 11:47 PM | Show all posts
Reply  midory


    OK, thanks...hehe...ada jugak yg betul, igtkan slh sume...kalau x clap aku,  ...
sismawar Post at 31-1-2012 18:56



   a'ah.. d dgn e tu soalan add math..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2012 09:52 AM | Show all posts
minggu ni tak de kuiz, sori sesangat..
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2012 11:46 AM | Show all posts
aik...x de ek ...hehe..ok2 x pe..tgu next week la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2012 07:47 PM | Show all posts
Reply 40# sismawar

besok akan diberi soalan baru...stay tune
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087908s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list