Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
165762
View
1883
Reply

Guangzhou, China - Part 2

  [Copy link]

Author: wdn790x       Show all posts   Read mode

Post time 3-4-2012 01:39 PM | Show all posts
BOLE TAK SESAPE BGTAU... REGE TIKET PEARL RIVER CRUISE TU... TQ
anggun77 Post at 1-4-2012 14:22



    sesape tlg respon....
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2012 01:49 PM | Show all posts
sesape tlg respon....
anggun77 Post at 3-4-2012 13:39



    pearl river cruise tu kek mano anggun?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2012 02:05 PM | Show all posts
hehehehe kar gz dakmama... nti mlm2 kite nek le river cruise tu...lawo...aritu dowang kt tak mahal... dlm 50 hengget lebey kot.. tu yg nk tanya kt cni kalo sesape tahu rege sebenarnye.. anggun dah lupo..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2012 02:14 PM | Show all posts
wulan, bape ek dieorang caj untuk sehari2 untuk translater?
feezasabri Post at 21-3-2012 16:49


sediakan Calculator utk kira2/nego dgn Vendor. Standby beberapa soklan lazim dan suruh member mandarin translatekan dan tulis dalam kertas. paling tidak guna google trasnlator... hehehehehe

Ini kalau x nak upah translator utk membeli belah.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2012 08:56 PM | Show all posts
kalau ade kawan yg bleh ajar basic2 mandarin minta tolong dorang tulis skali ngan ping yin (yg leh baca rumi punya)... hehehe

pastu kalau nak tanya dorang ni in english x yah terlalu pjg lebar... contohnya nak tanya makanan halal. Just tanya "muslim food?" begitu le kekdahnya.

lagi tips... belajar lenggok mandarin. Contohnya Muslim dorang sebut Mushelim

Good Luck kawan2
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2012 12:03 PM | Show all posts
Reply 120# nizalia

Salam.

Saya nak tanya sikit. Kalau sampai airport kol 1230pagi & immigration clearance setel kol 130pagi, berapa teksi rate ke hotel @ jiefang road (hotel takde airport transfer)?
Kalau 4 org dewasa boleh naik 1 teksi ke?

Mintak pencerahan. Tq.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2012 09:47 AM | Show all posts
Reply 121# Kalamulakhir


    walawehhh... hat tu x dak pengalaman lak. Pasai kalau p turun kot shenzen. Mmg beli tiket pagi2 alam dr Malaysia. Kena tanya kawan2 yg otai2 tu... hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2012 01:09 AM | Show all posts
Nak tanya dari Baiyun Airport nak g pusat bandar ada metro lrt x?
klu xde camna cara nak g dengan l ...
hafiz_ah Post at 29-3-2012 16:41


ada...naik metro lrt dia murah

seblom pergi GZ download peta metro lrt gz tu dulu
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2012 01:10 AM | Show all posts
Reply  nizalia

Salam.

Saya nak tanya sikit. Kalau sampai airport kol 1230pagi & immigration c ...
Kalamulakhir Post at 4-4-2012 12:03


boleh 4 orang
rate saya x sure ke jie fang road
sbb slalu naik metro je
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2012 01:12 AM | Show all posts
sediakan Calculator utk kira2/nego dgn Vendor. Standby beberapa soklan lazim dan suruh member ma ...
hairul123 Post at 3-4-2012 14:14



    sape guna android
bole download basic mandarin software hehe
ada sound sekali mcamana nak cakap dlm mandarin...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2012 01:32 AM | Show all posts
Aiseyman....sebenarnya bukan adapter yang kita kena beli, tapi kepala plug tu yang kita kena  ...
JuanM Post at 28-2-2012 07:38


soket adapter utk letrik/caj henpon/laptop
boleh beli kat hardware
ada yg international tu
semua negara kita ble guna...hehe

nie soket kt cina



Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2012 10:54 PM | Show all posts
salam.. hafiz, saya dah email..

p/s : anyone yang nak kitab abah tu leh email kat saya  ...
feezasabri Post at 21-3-2012 16:09



  salam. emailkan saya kitab abah yg dimaksudkan. nak ke guangzhou la. Tq.
  saya pm email add ye.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2012 08:36 AM | Show all posts
soket adapter utk letrik/caj henpon/laptop
boleh beli kat hardware
ada yg international tu
se ...
onlinetrader Post at 7-4-2012 01:32


Certain Hotel ada sediakan multi switch socket, x perlu adaptor. Just in case kalau ada hotel yg sedia socket seperti di atas
mmg kena standby universal plug.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2012 02:21 PM | Show all posts
Reply 124# onlinetrader

Thanks so much for the info.
So boleh la naik 1 teksi aje. Cuma berapa kena bayar tu yg berdebar. Ye lah kol 130 pagi sure taxi rate mahal.
Plan nak stay @ Bauhinia Hotel.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2012 02:26 PM | Show all posts
Post Last Edit by onlinetrader at 10-4-2012 14:28
Reply  onlinetrader

Thanks so much for the info.
So boleh la naik 1 teksi aje. Cuma berapa kena ...
Kalamulakhir Post at 10-4-2012 14:21



pastikan nama hotel tu kalo boleh yg ada tulis mandarin
pemandu depa tak semua boleh baca tulisan rumi hehehe
just print out dan tunjuk kat depa..

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2012 01:23 AM | Show all posts
BOLE TAK SESAPE BGTAU... REGE TIKET PEARL RIVER CRUISE TU... TQ
anggun77 Post at 1-4-2012 14:22



    salam,,, takde ke sesiapa yg tau rate nie...
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2012 11:22 AM | Show all posts
Reply 131# anggun77


    nanti ade kawan2 otai yg dah biasa bgtau kot... junior mcm sy mmg x tau, maklum ari tu pegi x naik mende ni... hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2012 03:23 PM | Show all posts
Post Last Edit by Kalamulakhir at 11-4-2012 15:28

Reply 130# onlinetrader


Oh ye ke? Btw, terima kasih onlinetrader....tips berguna ni
Saya pun dah email to Bauhinia Hotel pasal taxi rate tu & diorg pun dah reply. Rate dia 1 teksi NCY110 dari airport ke hotel. (Cepat betul diaorg reply)

So nak buktikan betul ke tidak rate tu, kena tunggu actual experience.
Now, cuma nk buat itinerary 3 hari 2 mlm... Plan nk ke Masjid Saad Abi Waqas, Pearl River Cruise, sedikit window shopping....what else ye??? Any cadangan from forummer/otai?
Trip in mid July2012.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2012 04:07 PM | Show all posts
salam.. hafiz, saya dah email..

p/s : anyone yang nak kitab abah tu leh email kat saya  ...
feezasabri Post at 21-3-2012 16:09



    Salam.. Feezasabri.. Saya dah emel aritu.. Tp lum dpt blsn.. Sy nak kitab abah jgk..
wannieshoppe@gmail.com
T.kasih banyak2..
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2012 08:01 PM | Show all posts
Post Last Edit by zul_khaleeda at 14-4-2012 20:08

Sediakan wang YUAN yg banyak sebab kat sana hanya boleh tukar duit USD saja.
Duit RM tidak diterima di mana2 bank n many changer..kecuali kita bawa USD dan tukar di sana.
Harap2 tidak meleleh air liur melihat barangan disana sebab duit tarak..walaupun duit RM berkepok dlm poket..tidak bermakna untuk sementara(berdasarkan pada pengalaman yg lalu...huwaaaaa)

KAD KEDIT..hanya boleh digunakan di Hotel dan shoping terbesar saja...sekian..

typing salah sơi sebab pakai pc kat vietnam..melalut tulisan kluar..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087203s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list