Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7663
View
16
Reply

what makes a great fighter?

[Copy link]

Author: unhas       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-2-2012 12:35 AM | Show all posts |Read mode
assalamualikum dan salam sejahtera.

aku ada beberapa pertanyaan dengan tujuan untuk bertukar2 pengetahuan

1) bagaimana untuk menguatkan tumbukan dan tendangan?

2) bagaimana untuk develope refleks yang bagus untuk menerima/mengelak/menangkis serangan pihak lawan? bagaimana menduga serangan pihak lawan dalam keadaan yang sebenar?

3) betulkah pumping/pushup menguatkan fizikal kita?

4) pada pendapat korang, apa yang perlu ada untuk seseorang itu untuk menjadi fighter yang hebat? dan mengikut pengalaman peribadi kau orang, siapa fighter yang hebat? (boleh sebutkan sesiapa sahaja tak kira yang terkenal atau tidak) dan kenapa kau menganggap mereka fighter yang hebat?

terima kasih atas perhatian anda............
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2012 10:31 PM | Show all posts
latihan yg berterusan dan berdisiplin
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2012 10:32 PM | Show all posts
makan makanan yg berkhasiat
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2012 10:32 PM | Show all posts
jangan minum arak & merokok
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2012 02:20 AM | Show all posts
thanks for the sharing. memang betul fighter yang hebat adalah mereka yang gigih berlatih.kalau ada ilmu tapi kurang berlatih pun tak akan maksimum jugak hasil dia. contoh cam bruce lee. dia hebat sebab train giler2 punya.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2012 02:43 PM | Show all posts
Post Last Edit by Sephiroth at 18-4-2012 14:44
  1) bagaimana untuk menguatkan tumbukan dan tendangan?


Mulakan dgn menumbuk dan menendang benda2 yg lembut spt punching bag. Kemudian benda yg keras sikit spt kayu dan pokok pisang. Kemudian, dgn batang pokok2 yg keras spt pokok getah. Last2, jadikan dinding rumah ataupun column rumah anda (asalkan ianya dinding/column batu) sbg tempat latihan menendang dan menumbuk. Hentak berapa kali aku kena belasah dgn emak saya kerana gegerkan dinding rumah (dan mengejutkan orang tua itu).

2) bagaimana untuk develope refleks yang bagus untuk menerima/mengelak/menangkis serangan pihak lawan? bagaimana menduga serangan pihak lawan dalam keadaan yang sebenar?


Kamu kena banyak berlari dan menguatkan otot kaki. Tetapi kaki yg kuat pun tak guna kalau kamu mengeraskannya, Kaki mesti lembut supaya mudah bergerak - spt kaki seorang penari ballet. Cara terbaik - sparring dgn kawan. Suruh dia tumbuk dan tendang kamu (jangan balas balik) dan kamu berusaha mengelak sebaik mungkin.

  3) betulkah pumping/pushup menguatkan fizikal kita?


Mungkin menguatkan tangan anda itu adalah. tetapi dlm perlawanan, stamina adalah penting. Push-up tak akan menguatkan stamina. Kemampuan utk bertahan juga penting dan push-up tak akan menguatkan kemampuan tersebut juga. Secara periabdi, saya tak pernah buat push-up sangat kerana badan saya jenis berat (bukan gemuk kerana lemak ye).

4) pada pendapat korang, apa yang perlu ada untuk seseorang itu untuk menjadi fighter yang hebat? dan mengikut pengalaman peribadi kau orang, siapa fighter yang hebat? (boleh sebutkan sesiapa sahaja tak kira yang terkenal atau tidak) dan kenapa kau menganggap mereka fighter yang hebat?


Pada pendapat saya - tak ada orang yg hebat dan seseorang itu tak akan menjadi hebat (menguasai semuanya).
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2012 07:17 PM | Show all posts
Reply 6# Sephiroth

  wah kita punya cara sama laaa. cuma aku dah lame tak training je. haha. setuju betul dengan pendapat2 ko.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2012 02:08 AM | Show all posts
Reply 6# Sephiroth

as a sports man (akula sape lagi hihihihi), push up sgt2 membantu dari segi stamina, dia antara senaman yg paling perfect selain dari plank exercise. try it 1st bro, please do and you know what i mean. the more u do the better your stamina.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2012 12:09 PM | Show all posts
first step tengok ROCKY dulu
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2012 01:00 PM | Show all posts
Reply  Sephiroth

as a sports man (akula sape lagi hihihihi), push up sgt2 membantu dari segi sta ...
MANSTIR Post at 31-5-2012 02:08


Jogging baru menguatkan stamina. Saya tak pernah tengok sesiapa yg menguatkan staminanya dgn buat push-up. Mungkin sportsman (dr pelbagai bidang sukan lain) menguatkan diri dgn senaman2 spt push-up, tetapi saya rasa kurang sesuai utk seorang MA utk berbuat demikian.

Stamina datangnya dr kebolehan seseorang itu bernafas dgn baik dlm keadaan tertekan (spt lari). Paru2 dia mesti mampu menarik nafas dan "hold" nafas tersebut utk jangka masa tertentu. Kebolehan seseorang bernafas akan menentukan hidup atau matinya di dlm gelangang nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2012 11:16 PM | Show all posts
Reply 10# Sephiroth
cubalah dulu, byk ckp pon tak guna klu guna teori aje. praktikalnya tak dak. push up org dh buat kajian secara intensif, bukan ckp mulut je bro. klu ckp mulut, budak2 tadika pon pandai ckp hihihihi
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2012 11:50 AM | Show all posts
Reply  Sephiroth
cubalah dulu, byk ckp pon tak guna klu guna teori aje. praktikalnya tak dak. push ...
MANSTIR Post at 12-6-2012 23:16


Kalau anda fikir apa yg aku kata itu hanya teori dan bukannya praktikal, tak pah lah. Saya shj layan pertanyaan Unhas.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2013 10:24 PM | Show all posts
wahahaha tak reti akunak taip macam mana ekkk.... ermmmm kire semua di atas betul lah saya sukungg
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2013 10:26 PM | Show all posts
Sephiroth posted on 7-6-2012 01:00 PM
Jogging baru menguatkan stamina. Saya tak pernah tengok sesiapa yg menguatkan staminanya dgn bua ...

push up menguat kan stamina...ehh ape ke pelikk..aku duk push up tak kuat2 punn...kalau joging yerk la menguatkan stamina.. nak kuat kan stamina lagik selalu lah menyelam dan berenang kompem power stamina.... berenang lahh pang best semua anggota badan kita guna... penat woooooooooooooooooo
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2013 02:11 AM | Show all posts
Menguatkan tumbukan..
1. Push up
2. Tumbuk pokok pisang.

Menguatkan tendangan
1. Sepak pokok pisang

T8ngkatkan refleks
1.  Banyakkan sparring dgn memba...

Yg penting nak jadik great fighter bukanlah dapat menguasai ilmu tertinggi seni beladiri tetapi seni berbuat baik adalah tahap tert8nggi seseorg itu utk menjadi great fighter..
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2013 02:41 PM | Show all posts
SulurBidar posted on 25-1-2013 02:11 AM
Menguatkan tumbukan..
1. Push up
2. Tumbuk pokok pisang.

Di bandar, mana nak cari pokok pisang?

Dulu, kami hidup di kampung, banyak boleh cari pokok pisang, tetapi saya tak suka tumbuk kerana ada orang kata pokok pisang yang "cedera" akan menghasilkan buah yg "cacat" rasa dan bentuknya.

Jadi, saya ambil tiga guni, isikan satu dgn pasir halus (dari tepi sungai), sarungkan dua lagi guni kosong, ikatnya di atas pokok jambu batu belakang rumah dan belajar tumbuk dan menendang dgnnya.

Satu je tip bila kamu nak tumbuk guni pasir (sandbag) - biar penumbuk mu menghala ke atas (dgn ibu jadi di atas). Ini kerana kalau penumbuk anda "vertical", ianya akan mencederakan wrist kamu nanti.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2013 08:14 AM | Show all posts
saja nak share pengalaman pakcik aku. beliau ni mempunyai tumbukan yang sangat berat. aku penah saksikan pakcik aku menumbuk anak murid dia(pakai protection) sehingga terangkat kedua2 kaki akibat tumbukan yang sangat berat tu. pastu aku tanya camne nak menguatkan tumbukan. pakcik aku cakap waktu dia muda dulu dekat rumah dia ada satu pokok besar ni. lebih kurang satu setengah pemeluk lah dia punya diameter. pastu pakcik aku lilit batang pokok tu dengan guni dan mula menumbuk pokok tu setiap hari. pada awalnya memang tak de efek ape pun. tapi lama kelamaan akibat dari latihan yang terus menerus, sehinggakan pokok yang besar tu pun bergegar dan bergoyang apabila ditumbuk.

jadi aku dapat buat kesimpulan kalau nak menguatkan tumbukan adalah dengan berlatih tumbukan tu sendiri.tumbuklah ape2 yang boleh ditumbuk cam pokok atau punching bag tapi dengan terus menerus lah.makin lama mesti akan ade peningkatan kekuatan dalam tumbukan kita tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.093494s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list