Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
46688
View
34
Reply

kereta dah habis bayar, lepas tu?

[Copy link]

Author: jerangkoong       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-2-2012 08:23 AM | Show all posts |Read mode
aku dah habis bayar kereta aku (loan Public Bank) , menurut kata orang , kita perlu buat pembatalan tuntutan hakmilik daripada pihak bank.

aku mintak dari bank surat untuk release kereta tu, yang kononnya seterusnya perlu dibawa ke jpj untuk batalkan hakmilik bank, tapi bank tak bagi surat tu, katanya diorang dahtak keluarkan surat tu, sekarang buat secara online.

apa yang onlinenya?
apakah prosedur seterusnya. ?

aku tak bertanya panjang kerana susana yang mungkin agak sibuk, dan aku rasa makcik kaunter tu pun cuma tahu satu saja jawapannya iaitu  "buat secara online".
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2012 09:12 AM | Show all posts
online, bermaksud, takyah surat-surat bagai, paperless, atau lebih dikenali sebagai e-hakmilik.

ko bawak jer geran kete tu gi JPJ, nanti kat sana depa batalkan kasik cop, info release dah ader dalam system.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-2-2012 09:31 AM | Show all posts
oo...lagu tu ka?
bawak geran saja ka..OK.
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2012 09:36 AM | Show all posts
ooooo tanya pasal geran ka........ingatkan tanya pasal apa tadi......kereta dah habis bayar, lepas tu? biasa org dah habis akan buat hutang baru....... kasi tukar kete plak.......... hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2012 10:09 AM | Show all posts
lambat juga bank nk hapdet release tuh, 14 hari bekerja katanya
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2012 10:52 AM | Show all posts
memang urusan pembatalan hakmilik sekarang dilakukan secara online. Sisitem JPJ ni hanya bank aje yang boleh masuk. Jadi, kalau kome tak nak gi JPJ suruh batal kat geran tu pun tak apa, kalau rajin, atee pergi lah.
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2012 11:15 AM | Show all posts
ooooo tanya pasal geran ka........ingatkan tanya pasal apa tadi......kereta dah habis bayar, lepas t ...
jofizo Post at 29-2-2012 09:36

tu pesen lama bro....skrg blum abis bayo trus ambik keta barunk bgi trill lagi ambik keta monthly baya rm1200++ w/pun gaji rm2000....
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2012 11:30 AM | Show all posts
Sy pun Loan kat PB Bank gaks dan nak buat fullsettlement. Kalau yg sy buat dulu2 mmg perlu surat dr bank, skang tak payah laa yee...guna online jer. Geran mmg kat sy bank suruh sy simpan sendiri selepas setahun sy bayar loan kereta tue. Dah byr habis baru laa bole kata keta kita sendiri yee tak....kalau tidak masih bank punya kita pinjam jee.
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2012 12:07 PM | Show all posts
Kereta dah habis bayar, lepas tu?





























Tak tahu2 ke lagi:@:@













atee, gi lah show room honda....angkat FD2 baru
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2012 12:44 PM | Show all posts
pi je jpj...bwk geran tu....akunyer 1 kete dh lepas...tggu 1 kete lg
akunyer dulu ambank...hrtu pi setel baki loan...pastu pi hq ambank...katanyer surat release  tu xleh dpt hrtu gak...aku ckp... u nyer branch ckp leh dpt hrni...bertekak skit...so within sejam dh dpt surat release tu..hehehe

tt...lau dh setel kt jpj....pe lg...bt utang br lak...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2012 02:23 PM | Show all posts
skang dah takde surat2 dah.....online terus...
bawa je geran pi JPJ....dia tekan2 komputer dah tau dah kete tu dah abis bayar ke belum...
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2012 02:45 PM | Show all posts
ohhh dah canggih ghupenyerrrr....
takderla jaman batu iyer...
ingatkan kena g sana sini baru leh release...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2012 12:28 PM | Show all posts
lepas tu three la..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2012 02:43 PM | Show all posts
aku dah buat dah..! bawak jer geran tu pergi jpj, nanti dia cop dan sain, tak sampai 5 minit siap. Queue tu la yang lama.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2012 05:03 PM | Show all posts
aku lagi 3 4 bulan nak habis bayar, bank (ambank) ada ckp aku selepas tarikh tamat bayar kereta.. 2 mingu release letter dia kasi.. lepas tu ada bende lagi nak buat ek.. kene p jpj bawak geran (geran ori pada aku).. nak ckp apa "nak buat penukaran hak milik"??
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2012 05:05 PM | Show all posts
aku lagi 3 4 bulan nak habis bayar, bank (ambank) ada ckp aku selepas tarikh tamat bayar kereta.. 2  ...
botolair Post at 21-3-2012 17:03



   
takyah tggu 2 minggu bro...abis bayor je bawa geran pegi JPJ, minta batal hak milikan bank...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2012 10:03 AM | Show all posts
Reply 16# zulka


    tanpa surat dari bank pun boleh? jika boleh apa perlu atau tidak lagi surat dari bank?
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2012 12:16 PM | Show all posts
Reply  zulka


    tanpa surat dari bank pun boleh? jika boleh apa perlu atau tidak lagi surat d ...
botolair Post at 22-3-2012 10:03



    tak perlu dah surat tu, skang ownership status dah on line dgn JPJ/Puspakom, cuma kena pastikan pihak bank dah update system diorang...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2012 05:31 PM | Show all posts
Reply 18# zulka


ok noted! thanks bro
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2012 09:51 AM | Show all posts
kereta aku pun dah 4-5 tahun dah abis bayo....ada dpt release letter dari Ambank tp aku tak bawak pun p JPJ......dlm geran takde cop pembatalan hak milik.....takpe ke?

atau kalo aku p buat sekarang ni ada masalah tak...kena caj apa2 ke?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089094s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list