Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
6908
View
110
Reply

Berapa lama korang ambik masa untuk bermekap?

[Copy link]

Author: popiarangup       Show all posts   Read mode

Post time 7-3-2012 03:15 PM | Show all posts
aku kalu bersiap pun blm masa 35 minit la.. siap mandi, pilih baju, tudung, make up(pelembap+bb cream+ powder+eyebrows +eyeliner+eyeshadow + blusher)lipstik jer pakai kat opis..
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2012 03:20 PM | Show all posts
Reply 1# popiarangup


    Saya seorg yg simple..tk suke bermekap..tk pernah memiliki gincu itu pun org beli kan,tkde langsung sebarag barg makup sperti perpuan lain..

untuk hias muka sndri perlu 5minit cukup...
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2012 04:03 PM | Show all posts
25 minit..mandi+make up. make up pon sempoi je, bkn nk g kduri kawen, g keje je
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2012 04:35 PM | Show all posts
Reply 53# amyainsamad


    tdo mlm pn mekap...suami suke
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2012 05:02 PM | Show all posts
Aku ada 2 kategori:

1. Time rajin:
- 15 mins gosok baju termasuk tudung
- 15 mins mandi
- 5 mins pakai baju
- 3 mins pakai toner n moisturizer
- 1 min tggu toner n moisturizer absorb dlm kulit
- another 20 mins utk i pakai concealer, pastu boh makeup base, then foundation, loose powder, pakai eyeshadow plak, eyeliner, coat my lashes with mascara, sapu blusher, pakai tudung then baru pakai lipstick.
- Last but not least sembur perfume skit.
-ok im ready to go
Total: 1 hour lebih kurang

2. Time malas:
- x gosok baju. cari yg x komot.same goes with tudung.hehe.
- 15 mins mandi
- 5 mins pakai baju
- 3 mins pakai toner n moisturizer
- 15 saat untuk pakai lipstick jer.hehe.
Total: 23 mins 15 seconds
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2012 05:52 PM | Show all posts
mekap la jugak uols..iols lagi teda mood nk mekap..moisturizer pon pakai tak pakai
siputsedut Post at 7-3-2012 15:09



    make up jer kaka siput....kang muka pucat iols takut org tgk igt i hantu jelmaan pulak..ekekkekekek{:4_241:}
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2012 09:10 PM | Show all posts
bergantung pada tempat yg nak pg la...kalau nk g kelas@tmpt keje pakai foundation,pakai compat powder,lip balm n eyeliner je...dalam 10minit..kalau nak g kenduri@event besar2 lagi lama la sbb nak pilih warna eye shadow,nak blend kaler lg,nk pakai blusher,mascara macam2 lg la...lebih kurang dalam 45minit kot..
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2012 10:17 PM | Show all posts
pagi hari keje
1. mandi - 15-20 minit
2. toner - +-1 minit
3. pakai baju (bagi toner tu meresap kat kulit dulu) = 10 minit (leceh r nk pilh baju ni)
4. moisturizer + urutan di muka - +-5 minit
5. subuh (time ni bg moisturizer yang di tepek tu meresap) = +-5 minit
6. bedak + eye liner = +-5 minit
7. tudung = +- 2-5 minit (bergantung pada jenis tudung yg dipakai)

total masa bersiap : dalam 45 minit sebelum angkut beg nk klua bilik
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2012 10:20 PM | Show all posts
errrkkk me musykil nak tanya yg mandi smpi lebih 15  minit tu wat per ek? gosok gigi, cuci muka....b ...
juita Post at 5-3-2012 09:03


dah mcm habit dah mandi lama2 turasanya x de la dok belek apa pun
cuma buat routine biasa mcm org lain kot
cuma mcm best plak maen2 air ngan buih2 shower gel tu
tu yg leka semacam...
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2012 11:55 PM | Show all posts
No problem tak bermekap pun ke pejabat , natural beautylah katakan
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 12:06 AM | Show all posts
45minit dah siap dr mandi,baju aku semua xpayah iron sebab lepas cuci aku akan tros simpan elok2 so baju xgonyok.make up,dulu take time tp skang dah malas nak melawa sgt.pkai foundation,eyeliner,lipstick yg nude.xsuke pakai compact powder sebab muke aku jd berdebu.mandi take time sikit dr make up heheh
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 12:23 AM | Show all posts
muka saje 15-30 minit...
campur semua yang lain sejam jugak...
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 02:24 AM | Show all posts
20-30 minit depends lah kalau make-up eye liner and brow tak mistake , kalau mistake kena repair balik
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 08:22 AM | Show all posts
make up jer kaka siput....kang muka pucat iols takut org tgk igt i hantu jelmaan pulak..ek ...
niniewawaa Post at 7-3-2012 17:52



    wakakaka mak lampir gitu
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 08:36 AM | Show all posts
Reply 64# siputsedut

kulit sipuk cantik...jeles kaka
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 08:57 AM | Show all posts
Reply  siputsedut

kulit sipuk cantik...jeles kaka
ruffleen Post at 8-3-2012 08:36



    kak ruff dah lama tak jumpe iols sila jumpe iols hokehh..jerawat batu tiga bijik bawah idung
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 09:04 AM | Show all posts
kak ruff dah lama tak jumpe iols sila jumpe iols hokehh..jerawat batu tiga bijik bawah idung
siputsedut Post at 8-3-2012 08:57

jerawat? meh akak bagi sipuk try acne solution Mary Kay. ada 3 orang forumer dah beli, dorang kata sangat berkesan!!
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 09:10 AM | Show all posts
jerawat? meh akak bagi sipuk try acne solution Mary Kay. ada 3 orang forumer dah beli, dorang kata ...
ruffleen Post at 8-3-2012 09:04



    utk kulit berminyak ke kak ruff? kulit iols gile oily skang...
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 09:11 AM | Show all posts
utk kulit berminyak ke kak ruff?  kulit iols gile oily skang...
siputsedut Post at 8-3-2012 09:10

ni utk semua jenis kulit, acne solution bukan macam pencuci muka heheheeh

acne spot solution ni kita amek secubit dan tenyeh pada sang jerawat itew...dlm masa kurang 48 jam dia akan menyusut
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 09:32 AM | Show all posts
klau aku dalam mase setengah jam tu siap mandi, pakai baju smue (baju mmg dah ready dlm almari), pastu siap mekap..

mandi 10 minit.. berus gigi ngan basuh muka cepat2 (tapi bersih eh! hehehe).. siap2 dlm 5 minit..
mekap dlm 10-15 minit..

rutin mekap aku lak mula2 pakai sapu toner muka, pelembab muka, foundation, eye shadow, eyebrow liner, eyeliner, blusher, lipstick..
siap dah! hehehe..



aku dah terbiase siap cepat dari kecik dulu... baapak aku garang .. klau nak gi jalan2 tu, bapak aku ckp cm ni je "nak gi jalan tak?"..
klau kitorang cakap nak nak !  nanti bapak aku cakap "10 minit semua get ready. lambat tinggal !"..
korang bayangkan laa mcm mane kitorang kelam kabut siap2.. nasib baik masing2 dah mandi..

tu pasal smpai skrg aku bole siap cepat.. tp skrg takde la dlm mase 10 minit bole siap.. paling cepat pun 30 minit.. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 09:45 AM | Show all posts
Aku mandi mmg lama, aku xtau kenapa kalau aku mandi aku paling lama tang gosok gigi sbb aku suka gosok lama2 gigi aku tu, pastu mekap plak kalau aku x berangan dpn cermin siap la cepat, kalau aku berangan dpn cermin makanya sikit jam ja dah siap. Tapi bab pilih baju sekejap ja pasai aku suka cari baju yg xpayah iron, kalau baju kena iron mmg leceyh la, tmbah2 kalau aku dah lewat. Nak xnak mmg kena iron la meskipon makcik aku dah memekik suruh aku cepat siap...hehehe..kesian beliau~
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 09:54 AM | Show all posts
wakakaka mak lampir gitu
siputsedut Post at 8-3-2012 08:22



    mak lampir di siang ari...{:4_241:}{:4_241:}
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 10:55 AM | Show all posts
Pakai krim bedak sana sini calit celak 10 mins dah siap.... hihihihihihi
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 10:59 AM | Show all posts
Me kalau nak ber'make up' aje dah setengah jam (make up + gayakan tudung).
Sebab tu me bangun awal pagi, dalam kul 4.30 pagi,
sebab dah tahu, memang lama nak menyiap.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 11:55 AM | Show all posts
45min jek...mndi n makeup..(x tmasuk pilih baju n iron)..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.070596s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list