Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
23062
View
129
Reply

Kawan nk pinjam kereta... korang bagi x?

[Copy link]

Author: leon_mclaren78       Show all posts   Read mode

Post time 5-3-2012 08:48 PM | Show all posts
Tp kalo nk difikir2 semula mmg berisiko sgt2 kalo nk bg pinjam keta.

Bapak aku polis dulu, so dia ...
leon_mclaren78 Post at 5-3-2012 17:35



    eh, betul gak ek kata bapak ko tu sal keldai dadah...huhuhu...npe ak x pernah terfikir ek b4 ni?hehehe....


bapak ak mmg selalu pesan, jgn sesekali pinjam keta kwn, n jgn sesekali bg kwn bwk keta kt, sbb kalu pape jd, susah...tu jelah yg die ckp...so, sejak ritu, ak mmg xpenah bwk keta kwn ak, n kwn ak pn xpenah bwk keta ak, sbb kalu diorg nk g memana guna keta ak, ak sanggup ikut diorg sekali n anta diorg..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 08:48 PM | Show all posts
Kalu keta yg baru beli, mmg sayang la nak bg pinjam..tp kalau kereta dah lama, no problem..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 09:31 PM | Show all posts
hanya org yg leh dpercayai je dberi pinjam... tp stakat ni mmg x bg org pinjam... kalu ada pun sdri yg jd driver.... kalu adik beradik pun siap pesan bw elok2 n isi minyak semula x kisahla sikitpun asalkan dia tau ganti...

risau kalu jd paper bukan org yg pinjam akan tlg setel... so baik xyah bg org senang2 pinjam n guna... kecuali tpaksa...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 09:32 PM | Show all posts
pnh skli tkar kereta dgn kwn.
1 mlm je.
sj nk test kete yg blainan.
drive sejauh hmpir 80km sehala.
no
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 09:33 PM | Show all posts
Reply 25# saljuputih


Allah itu pdai menilai...
jgn risau yer..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 09:42 PM | Show all posts
pi amik anak waktu hujan pun nak berkira ker nak kasi kengkawan pinjam keta...

aku akan bagi kengkawan aku pinjam kalau ada urgent kes... kalau x-cident ke apa.. dah nasib.. nak buat camner
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 09:43 PM | Show all posts
Reply  saljuputih


Allah itu pdai menilai...
jgn risau yer..
im_cyclist Post at 5-3-2012 21:33



    mmg la...cuma tulah, kdg2 terfikir gak, takutnye kalu kt xbg pinjam kat org time die bebetul memerlukan, then Allah tarik balik nikmat yg DIA beri kat kt tu....kdg2 rse cmtu la...nk bg, takut pape jd, xbg, ish,karang Allah tarik balik nikmat ni karang...serba salah jd nye...huhu
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 09:46 PM | Show all posts
aku bagi je tp kete lama aku le..
kete baru sorry laaaa.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 09:52 PM | Show all posts
Reply 32# saljuputih


kwn tu bnr2 memerlukan disaat die perlukn kereta tt tu.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 09:54 PM | Show all posts
Reply  saljuputih


kwn tu bnr2 memerlukan disaat die perlukn kereta tt tu.
im_cyclist Post at 5-3-2012 21:52



    yelah, so, kirenye kalu dlm kes2 cni, kt mmg sepatutnye hulurkan bantuan kn? len la kalu kwn die tu nk g berjoli ke, g berjimba2 ke, wat something yg x urgent kn?
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 10:03 PM | Show all posts
Aku tak berkira sangat bab2 bagi orang pinjam kete tapi tengok keadaan la. Biasanya aku bagi pinjam ngan orang2 yang aku percaya dia tahu menghargai kete yang dia pinjam tu. Tahu nak jaga kete tu sepanjang dia pinjam. Aku pun selalu pinjam kete orang time aku outstation kat Sarawak. Selalunya aku bagi pinjam kete2 aku yang selalu aku bawak. Kete yang jarang aku bawak, setakat ni tak pernah lagi bagi orang pinjam.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-3-2012 10:06 PM | Show all posts
Td aku rasa nk tolong hantarkan, tp masalahnya aku x dpt nk kuar sbb kena prepare utk meeting. Dgn hati yg berat & x brape nk ikhlas aku hulur juga kunci keta aku utk 1st time. Risau mmg x bleh cite la... tbyg mcm2, kot2 dia eksiden ke. In case kalo apa2 jadi, mmg teruk la aku kena marah kat bapak aku nnt sbb x ikut ckp dia... isk... kira mcm derhaka kah aku sbb x ikut pesanan bapak aku tu??!

Apapun lps ni in case dia nk guna keta aku lg, aku seboleh2nya x akan bagi la... kalo dia urgent sgt, biar la aku yg jadik driver... aku x kisah pun. Janji bkn org lain yg drive keta aku tu. Aku sendiri penah mengalami situasi x de kenderaan nk g keja sbb keta bateri kong, pastu duit x de nk beli bateri. Cukup2 duit tambang teksi jah utk 3 hari (sblm hari gaji). Tp aku x penah plak nk pinjam keta osmet aku (dia tinggal keta kat umah sbb g keja naik public transport).

Ekceli member ofis aku ni ada keta, tp dia tinggalkan kat kampung sbb bg adik dia guna. Then dia kata nk beli keta baru, tp x sure bila bleh kuar. Aku just harap2 perkara ni x jadi rutin dia la utk guna keta aku jemput anak dia kat skolah hari2. Of course aku tpaksa bkira duit minyak keta aku sbb gaji aku cukup2 je utk sara diri aku ni... gaji ciput jah, kalo lari sket bajet mmg aku kena puasa la.. nk beli makanan waktu lunch pun aku dok bkira2 bajet cukup ke x sampai ujung bulan. Dh la aku duk jauh dari umah nk g ofis. Lps tolak semua utang & brg2 keperluan, dlm tgn aku ada RM200 jah utk blanje sampai next gaji. Mmg perit gile. Sbb tu aku x mo tanggung masalah org lain plak sbb masalah aku sendiri pun rasa x tertanggung dh ni.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 10:34 PM | Show all posts
Reply 1# leon_mclaren78


Sory yer leon kalu sophyz pon nak tumpang share sket story sophyz refer pada thread leon tu..parents sophyz pon selalu pesan camtu jgak coz anythg happen jd kete tu nama kita..so mmg agak berat larr..sophyz pon pernah bg kwn baik sangatttttt pjam kete sophyz coz die nk pi interview..ok la yg tu sophyz ikhlas..tapi yg bt sophyz geram bila pagi tu sophyz nk pi keje tgk kete sophyz tak lock..sophyz kasik die kunci pendua sbb die kata blik lbt then sophyz suh die park kt bawah umah sophyz jea..ok..yg tu ok lgi larr..walau dlm ati nih gerammmm sgt2..klu kete aku kena curik sape nk jawabb bbb!!!!  and pg tu sophyz pon tak pk ape dah sbb dah lbt pi keje..sekali kete tgh jalan tak sampai 500m ni tiba2 kete sophyz cm tak bole nk pegi..sophyz slow2 bwk ketepi..nsb sempat klu tak confirm jem la jln pagi tu.. Baru sophyz pasan yang rupanya minyak dah abissssss! !!!!!!!!!!!!!!

Seumo idop sophyz pki kete tak pernah lg sophyz tersadai tepi jln coz kete takde minyak..sophyz kecewa sgt..sophyz tak kena kn apa2 bayaran pon die nk pinjam kete tu..klu die isi rm5 pon takpe jnji sophyz sempat ke petrol station..ini takkkk..!!!    pas insiden tu relation ktorg cam renggang sket larr.. Rase menyesal kasik die pinjam..kalau sophyz tegas tak bagi mesti ktorg akan ok cam dulu.. Sorry terpjg plak luahan..haha!! Tapi ape pon nasihat sophyz klu bole elakkan la dari kasik pinjam..kasik je alasan ape2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-3-2012 10:54 PM | Show all posts
Reply  leon_mclaren78


Sory yer leon kalu sophyz pon nak tumpang share sket story sophyz refer  ...
sophyz Post at 5-3-2012 22:34


X pe Sophyz, thanx for sharing!

Itu la yg kita dok risau, perkara blum jadi & blum alami, tentu la kita kata x pe. Tp kalo sendiri dh tkena, mmg serik la kan. Ai byk dgr cite pengalaman org je, sbb tu ai agak fobia.

Ekceli sblm ni member ai tu penah bgtau kat YM dia plan2 nk pinjam keta ai hantar anak dia g hospital sbb demam. Ms tu dia amik EL & ada kat umah. Sib baik ai x prasan YM dia tu, dh ptg2 baru tbace... Aduiii... apa salah amik teksi ke. Then ai x tau la camne dia hantar anak dia g hospital tu. Rasa pelik nape org suka bgantung kat org lain walopun dia still ada alternatif lain yg x menyusahkan org. Dia pun bkn duduk kat ceruk kampung, tp kat tgh2 bandar & byk kemudahan.

Skrg ni ai risau pasni dia nk guna keta ai lagi & lagi... sbb walopun baru kenal tp ai dpt agak dia jenis org yg mcm mana. Kalo dia nk pinjam duit pun, mudah sgt meminjam kat sape2 pun... tang duit tu ai penah gak la hulur kat dia... and mujur dia jenis yg membayar pastu. Ntah la.. ai ni jenis yg x sampai ati ekceli, tp at the same time ai nk careful gak. Maklum la ai ni perantau, family jauh. Anything ai kena berdikari sendiri, seboleh2nya cuba elak dari bgantung hidup dgn org lain. Sblm ni beberapa kali gak ai hantar dia balik umah sbb kitaorg kena keja outstation & ai kena bwk keta ai la. Then ai sanggup g hantar dia balik umah & then ai pusing balik umah ai. Harap2 dia x amik kesempatan la atas keikhlasan ai ni... takut gak zmn skrg ni nk buat baik dgn org pun kena berpada2.
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 11:37 AM | Show all posts
tgk jugak kawan yg mcm mana...pernah jugak bagi kawan office & kawan baik pakai, takde hal.
pernah jugak org tak brapa kenal nak pinjam tapi mmg tak bagi la, emergency mcm mana pun mmg tak bagi sbb dia mmg kaki menipu..suka reka2 cerita...
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 11:39 AM | Show all posts
keta iols boleh je sapa nk pinjam pong, cuma takut derang x sanggup bawa jah
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 11:56 AM | Show all posts
aku selalu jer bagi kawan dan adik-adik aku pinjam kete ... kalo kete abah aku rosak pun aku suruh ambik kete aku ... aku boleh pakai kete opis ...

tapi kalo kawan pinjam aku pesan suh pulangkan cepat ... aku cakap aku nak guna pegi mana-mana ...
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 04:55 PM | Show all posts
tak penah bagi orang pinjam..tapi kalo suh kawan drive kan pernah la..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2013 11:33 AM | Show all posts
bagi saya jangan kata kawan...even adik beradik sendiri ,ipar duai pun sya tak bagi...memang kedekut bab kete ni...kalau saya bg pun kat dooerg memang dlm keadaan terapksa...pastu buat muke tak puas ati bile bg kunci tu...memang sekali tu jeh dieorg nk pinjamn...dieorg pun dah serik nak pinjamn lagi....saya memang kedekut bab kete ni, susah kite yg kene, dieorg yg pinjamn nak senang je.....
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2013 09:46 AM | Show all posts

kalu takde umah lama, slalu kasi kunci keta to my sis....kdg2 dia drive d car, kdg2 tak....dia pun ada keta dia sendiri....stakat nie, friends tak pnh lagi pinjam my car....i also never pinjam keta diorg....why should i, taxi kan byk....hehe....
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2013 11:45 PM | Show all posts
pengalaman mendewasakan...klau iols mmg xbg pinjam la..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2013 12:11 PM | Show all posts
aku selalu je bagi mak sedara aku, adik aku dengan osmate aku pakai..
aku malas nak berkira sebab aku pk time aku susah nanti boleh aku lak pinjam kete dorang..
mcm hari tuh kete osmate aku rosak then dia nak pinjam kete aku..so aku bagi la.
sanggup aku pi keje naik bas sebab aku tau dia nak pakai kete nak p interview..
masa adik aku pinjam pun aku pi keje naik bas..
so masa adik aku pinjam kete, kadang2 aku kena pi site..terpkasa lah aku menebalkan muka pinjam kete osmate aku..
dorang tau aku drive cm shoot sikit..so just pesan....bawa keta elok2 ye..hoho..

tapi kalau org aku baru kenal..tatau peel nye guane...aku mikir gak kot
kalau urgent..mungkin aku considerkan sbb aku pn taktau bile aku susah nanti kot2 depa yg hulur tangan..eh hulur keta
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2013 02:34 PM | Show all posts
pak cik aku hari2 pinjam kereta abh aku amek anaknya balik sekolah. dlu time balik anknya xsama. syukur bila srg dh masuk mrsm , dia cuma kena amek ank dia srg lagi jah. sepnjng pinjam mcam2 lah jadi, tgkap rosak lah apa bagailah.tp haram nk tlg baiki. mnyak pon xisi cehhhhhhhhhhhhh

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2013 03:51 PM | Show all posts
bagi aku sekali bg pinjam no problem la kot...tp klu die tu jenis yg asik2 nk pinjam memang la patut ko tak payah bagi...memandangkan die pon mcm dh rapat gan ko pas2 plk dh nk beli kete pon mana thu sok2 ko plk terdesak nk pinjam kete die..cmne
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2013 12:56 AM | Show all posts
kalu emergency kes  x kisah bg pinjam dan dia mesti ada pilihan kereta lain utk dipinjam
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050054s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list