Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
21873
View
120
Reply

Kawan nk pinjam kereta... korang bagi x?

[Copy link]

Author: leon_mclaren78       Show all posts   Read mode

Post time 29-1-2013 12:58 AM | Show all posts
cara elak bg pinjam secara berterusan, bubuh aja stokin busuk, segala wap2 kurang menyenangkan
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2013 01:47 AM | Show all posts
tt pakai kereta apa sampai berjimat bagai, mesti kereta besar/wangi/mahal/selesa yg menjadi tarikan si peminjam
tt nampak berduitkah dehingga menjadi tarikan peminjam
tt pernah hidup tanpa kenderaan macamna peritnya, time hujan lagi

kesimpulannya
mesti bertegas supaya tidak mudah didampingi peminjam duit/harta
seluruh warga staf mmg sepatutnya bersedia memberi kemudahan/pertolongan kepada staf lain yg susah (bukan harap u sorang saja), mmg hidup kena indenpendent tetapi ada kalanya emercency x dapat dielakkan, kalu kereta saya rosak ada 5 org volenteer akan tolong saya hantar pi balik kerja dan boleh arrangekan waktu just call saja dan ianya bukanlah satu bebanan kepada mereka walaupun outstion, adakalanya mereka susah saya boleh  tolong
kereta bukan perhiasan, ianya utk kegunaan harian, jika ada calar kemek boleh claim, kereta juga teman susah senang bertahun2,  pastikan kereta itu byk berjasa mencipta rekod dan punya kenangan



Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2013 02:28 AM | Show all posts
supaya tidak ada org complen kereta yg x memberi manfaat
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2013 09:45 AM | Show all posts
Kalau aku memang aku akan bagi, unless dia guna untuk dating atau apa-apa yang tak penting. Sebab dulu pun aku pernah pinjam kereta office mate aku yang baru aku kenal untuk pergi meeting.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2013 12:32 PM | Show all posts
ala korg ni kedekut taik idung masin. Bknnya keta tu leh bawa msk kubur pon.  

































jgn mare
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2013 09:49 PM | Show all posts
aku jenis berkira dr segi if apa2 berlaku, insurans xkn cover diorg..
klu setakat kemek,calar,boleh lg claim dgn kawan,tp klu jd lebih dr tu,
mksd aku excident yg teruk atau shgga boleh membawa kepada kematian,
siapa yg akan bertanggungjawab sepenuhnya?

nak claims insurans, sah2 x boleh, sebab bukan owner atau second driver or
penama dlm insurans yg sedang bawa kereta itu..
tp xtaula kot klu boleh ejas..setakat ni aku x penah dgr lg,melainkan kalau kes
langgar bontot/bumper keta org yg mana org lain bwk keta tu tp keta tu milik org lain
(biasa yg aku dgr, yg mereport tu owner kereta
bukan driver yg namanya xdek dlm penama insurans..)

klu driver bukan penama tu meninggal dlm keadaan sedang bawa kereta kita,
apa yg akan berlaku seterusnya.. siapa yg akan bertanggungjawab?
itu mksd aku.. jd,kesimpulannya,aku xkn bg sewenang2nya kereta aku
kat org lain utk bawak.. AKU CONCERN BAB PENAMA INSURANS..

terpulanglaa pd masing2 kan..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2013 10:16 PM | Show all posts
mickeylina posted on 5-3-2012 05:10 PM
opismate aku suka pinjam keta aku..huhu...
tujuannya nak settle hal opis..padahal ada keta tapi bag ...

ini lah nama nye kurang ajar nye org, ko patut basuh ke org mcm ni, dah la klaim dpt, myk ko nye, wear n tear lagi...risiko kena saman dn eksiden lagi, patut nye bagi la duit kopi sikit...kan..

kalo mcm ni nye org baik tak yah bagi je..

ckp la keta rosak ke, ekjos bocor ke...

dulu alasan aku..keta aku ada problem, temp cepat naik...kalo rosak ni kena tukar enjin tau...aku takde duit nak repair lagi...itulah alasan aku kalo ada org nak pinjam keta aku....

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2013 10:18 PM | Show all posts
din_atos posted on 31-1-2013 12:32 PM
ala korg ni kedekut taik idung masin. Bknnya keta tu leh bawa msk kubur pon.  

yea..mmg kedekut..bayar keta mahal2 7 tahun loan...tau...keta harga 50ribu tau...bukannye nak pinjam kuali ke tupperware ke...
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2013 10:22 PM | Show all posts
igt lah TT, kalo keta tu eksden, walopun org tu bayar dah tak best..kalo kita bawak takpe...nasib la, kalo org lain bawak lagi tensen..

nak plak kalo dia tak bayar, ko kena bayar sendiri...jd biar la dia masam muka ke apa...janji kita tidak susah dikemudian hari...

abg ipar wa ada member bini 2, nak pinjam keta abg ipar wa CRV...dia pakai perdana..alasan...kalo aku gi umah bini muda naik moto, kalo aku naik keta, 1st wife mesti igt aku nak bawak bini muda gi jalan2...dah la nak jalan dr KB-KL plak tu....

dia penah la bg pinjam skali...tp kalo dah 2-3 kali mcm tu..abg ipar aku ckp...ahh..buleh la, kitorang 1 family pun nak gi kl, jom la skali...ha.ha..

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2013 12:35 PM | Show all posts
Nak pinjam kereta pi le pinjam kat used car.
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2013 02:36 PM | Show all posts
kalau aku, aku bawak dia skali gi ambik ank dia tu..
suruh dia dok diam2 kat sebelah.
tak bagi duit minyak pun xpe, aku ikhlas nk menolong, tp aku xkan bagi klu dia nk bawak sendiri keta aku tu..  
            
Benda ni penah jadi kat aku
neber aku nak pinjam keta baru aku gi balik kampung dia kat singapore
Keta tu bru 2 mggu aku dapat
x pasal2 migrain aku jadinya memikirkan alasan apa aku nak bagi..
tak kan aku nak ikut dorg satu family gi balik kampung
nak bagi keta lama dia xmo pulak, padahal keta tu lagi selesa
yg herannya, bukannya dia xde transport..

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2013 03:26 AM | Show all posts
sweetsugar posted on 1-2-2013 02:36 PM
kalau aku, aku bawak dia skali gi ambik ank dia tu..
suruh dia dok diam2 kat sebelah.
tak bagi d ...

bgtau jla keta br sry la xdpt nk bg pinjam. dia pon phm.
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2013 01:19 PM | Show all posts
Kalau urgent apa salahnya bagi pinjam.. Jauh ke dia nak bawak kereta tu pun? Kalau next time nak pinjam lagi amik anak dia skolah sebab hujan, cakap la you nak ikut.. Kita tolong orang, nanti insyaAllah kita perlukan bantuan orang tolong kita.. Tapi kalau dia pinjam suka2 tak payah la bagi..
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2013 04:43 PM | Show all posts
x bagi kot kecuali kawan yg betul-betul kenal..
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2013 08:33 PM | Show all posts
aku hny pnah pnjamkan kete kat parents n adik aku sorg je. tu pun depa jrg la nak pinjam sbb depa tau klu jd pape kat kete tu (pnah calar skit) mmg aku bising gila. tp aku rsa, aku akan bg pnjam pd kwn yg btul2 rapat  dan pcaya je. syg wooo keta aku tu, wpun keta viva elite jahh. keta aku tu mcm baby aku dah.
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2013 05:23 PM | Show all posts
pernah masa kat Uni ada budak se asrama nak pinjam keter. padahal tak pernah nak geng pun. nak pinjam keter nak gi pantai mana tah. aku tak bagi.
kendian dia pinjam keter kawan sorang lagi. keter kawan tu baru sangat bapak dia belikan. selang esoknya dengar citer pintu dah kemek eksiden kat jalan. aku tengok kawan yg owner keter baru tu kelat aje...

kalau budak2 baru dapat lesen, takyah gatal nak pijam keter orang. kalau adik beradik boleh je aku bagi pinjam, kalau tak sori babai
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2013 07:26 PM | Show all posts
Aku ikut sekali,tt dhla br kenal dia 2 bln..aku kwn dh kenal lama pun xkasi pinjam
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2013 05:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Bg jer..kesian nk amik ank..
Klu aku xyh dia mintak kot..tgk hujn ni boleh jer offer diri...kalu teringat...klu xteringat dia mintak insyaallh bg...
Xkita tolong drive...klu kita bz dia leh jer amik kunci pegi...
Kesian....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-12-2013 01:37 PM | Show all posts
mommymonster82 posted on 22-12-2013 05:09 AM
Bg jer..kesian nk amik ank..
Klu aku xyh dia mintak kot..tgk hujn ni boleh jer offer diri...kalu te ...

Naik plak benang lama ai ni... hehe...

Utk makluman uols, opismate ai yg suka2 pinjam keta org tu ekceli ada mcm2 problem... now dia dh x keja situ lg. 3rd month dia keja situ, my boss dpt trace dia pecah amanah... duit2 yg patutnya byr supplier, dia x byr pun...sebaliknya dia terus bank-in ke dlm akaun simpanan dia sendiri...dgn alasan ms nk gi bank in mesin cash deposit out of service, etc. Pastu duit petty cash ofis dia bawak balik umah, kat dlm cash box tu mmg kosong x de duit. Than baru tau dia rolling duit tu utk apa ntah. Total duit yg shortage RM3 ribu. Bila boss slow-tlak & mintak dia ganti duit tu, dia kata kena gi bank kuarkan. Dia amik masa 2 hari utk cukupkan amount duit yg dia dh amik tu. Lps tu dia terus resign.

Itu satu kes... kitaorg juga dpt tau dia duk serumah dgn yg bukan muhrim. Utk makluman dia ni janda anak 2. Masa bulan ke-2 dia keja, dia rekomen sorang lelaki yg didakwa sbg anak buah dia utk bekerja sbg dispatch. Boss ai amik la dia keja. So tetiap hari diaorg berdua dtg keja sama2 la naik moto. At the end sblm dia resign tu dia terkantoi beberapa kali gak la yg buktikan budak lelaki tu bkn anak buah dia..tp x de pertalian apa2 pun. Anak2 dia panggil lelaki tu papa... pastu kat dlm henpon dia pun dia letak "my hubby" (ai penah nampak "my hubby" tu appear kat skrin tepon dia masa lelaki tu kol). Then bila dia perasan ai dh tnampak, dia bleh bagi alasan...jgn salah faham, ekceli no.tepon yg budak lelaki tu guna sbnrnya no.tepon ex-hubby dia dulu, so dia x tukar nama kat henpon. Pelik je kann...

Pastu dia penah cerita kat ai yg dia kenal ramai samseng2 & kaki pukul. Kira dia mcm ada group la yg akan lindungi dia mcm tu. Pastu kan ada few days dia bwk keta persona ke ofis. Dia kata tu keta dia, selama ni letak kat kampung sbb keta dia kena duplicate dgn keta penjenayah..so takut polis cari keta dia. dia bwk keta tu dlm few days jah..then timbul masalah pecah amanah tu & terus resign.

Apapun syukur la dia dh blah & x gunakan keta ai utk buat aktiviti jenayah. Mmg pengajaran utk ai... after this nobody dibenarkan drive keta ai, except family ai jah. Nk kata ai kedekut ke hape...silakan.. ai x nk tanggung apa2 risiko.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2013 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
leon_mclaren78 posted on 22-12-2013 01:37 PM
Naik plak benang lama ai ni... hehe...

Utk makluman uols, opismate ai yg suka2 pinjam keta or ...

Owh...byk problem rupanya dia ni...pttlah...
Komplikated hdup....
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2013 08:50 PM | Show all posts
faraway1 posted on 5-3-2012 01:17 PM
kami tengah travel ni, kami kasi keta kami dekat kawan karib kami,
dorang tak da keta tapi ada peng ...

pd pdapat & pengalaman manja...sndiri...

masalah x kan timbul bile...semua nye k ok je...dgn kreta kite..
lepas dipinjamkan...

masalah hanye akan timbul..bile something bad happens..

masa ni la..baru kite akan set kan..batas2 meminjam kreta..yg baru...

kes 1 :

bile something bad happens..mcm accident..dll...
kawan show true colours...x nak bg duit ganti rugi..x nak tlg..ringankan beban kite..
kena gi hantar fix kat workshop...ke..tlg teman settlekan insurans..dll..

spesis mcm ni...mmg bukan true friends la..
baik buang jek...

kes 2:

kawan tlg..la..byr ape yg patut..salah die ke salah org lain ke..
tp x semua yg sanggup byr..100%...yea la dh tu bukan kreta die..kan..

well ape2 pun..dlm dua2 kes kat atas ni..bile dh something bad happen..
baru la kite tau..sama ade kawan kite tu..betul2 kawan..ke x...
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2013 10:19 AM | Show all posts
aku pernah ada sorang kawan ni..dulu lah..gara2 nak berjumpa jantan beria lah citer kisah sedih kat aku bagai..rupa2nya indirectly nak ckp dia nak pinjam kete nak gi jupe jantan..aku terus bagi alasan nak pakai kete lagipun aku dh serik manjang je buat citer sedih sebab nak ambik kesempatan atas org lain..manusia skrg bkn leh percaya sgt..kang kalau ko buat ape2 ngan jantan tu xpasal aku tumpang dosa skali..so forget it..
maaf teremo pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2013 11:01 AM | Show all posts
aku ni mslh dgn SIL..masing2 dh ada kete tp dia suka pakai kete org..aku xtau la nape dia mcm tu..kete dia takde pulak dia bg org pinjam..kunci kete dia pun dia sorok..tp kete org lain dia sebok nak pinjam..bln 5 lps aku beli mpv baru..dia dh bawak bbrp kali dgn alasan nak p pasar..kalau p pasar dia xnak naik kete dia takut bau busuk ikan..baru seminggu aku beli kancil..kancil thn 1999..bw pg pasar dan pg kedai jer..kalau emergency pun blh guna..tp kancil ni aku tak kisah dia nk naik..tp kunci kancil ni aku bg anak buah aku pegang sbb senang dia nak bawak MIL pg beli brg atau hntr MIL ke mana2 jer..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2013 05:46 PM | Show all posts
ko cakap ngan kawan....


aku pun pinjam kereta ni kat dari bank...siap bayar bulan2 lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2013 04:49 PM | Show all posts
ade kawan abg aku masa stady dlu lagi senang. dia ckp baik2. sorry la motor aku bru beli mmg aku x kasi sape2 pinjam. korang nk ckp kedekut pon cakap la. lepas aku dh puas pakai setahun, korang nk pinjam aku kasi jek.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054203s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list