JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
38528
View
232
Reply

Saving: Berapa % daripada income?

[Copy link]

Author: baby_pingu       Show all posts   Read mode

Post time 2-3-2013 11:07 AM | Show all posts
30% min...more the better. Key important thing is what do you do with the 30% savings? If you save 30% and put in a fixed deposit, your money will grow slower then inflation rate. Here's a topic about inflation that you might want to read:

Discovering Malaysia's Actual Inflation Rate! :

http://invest-made-easy.blogspot ... tual-inflation.html
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2013 09:30 PM | Show all posts
aku nih dulu ade la saving pastu biler menganggur habeslah sudah saving2 tu... tinggal emas ngn silver fizikal je aku tak jual time tu. tp masa dulu saving mmg skit je la, gaji pon kecik. nih dah keje baru nih, mmg dah stat saving balik masuk asb.. aku dah forecast cashflow utk setahun..

kalau ikutkan hati nak je tukar henpon, beli gelang emas la etc tp tak sanggup plak nk habiskan duit   kalau dapat gaji mmg aku mula2 akan tolak fixed expenses/loan, duit utk mak ayah, and terpaksa keraskan hati kuarkan duit lebih untuk saving dulu. balance baru guna untuk makan ke duit kegunaan harian ke soping ke. kalau tak buat gitu mmg tak dpt saving.. skang nih aku baru 15% saving depade gaji. stat next month akan cube saving 30%..

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2013 09:33 PM | Show all posts
mase adek aku kawen dulu... aku nih lebih kurang mcm p.a sheols la... segala benda aku rekod perbelanjaan dia.. aku depade dulu mmg jenis tak suka buang resit n bank slip ni.. mmg akan simpan..  depade situ mmg nmpk dan kite bleh bajet kenduri kawen kita..
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2013 02:19 PM | Show all posts
tak tetap...
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2013 02:44 PM | Show all posts

mulai bulan depan mau start saving 75% dari net salary....harap2 berjaya lah.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2013 08:42 PM | Show all posts
midori888 posted on 9-5-2013 02:44 PM
mulai bulan depan mau start saving 75% dari net salary....harap2 berjaya lah.....

good luck kaka

share tips camna mo survive ngan 25% of net pay tuh?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2013 08:52 PM | Show all posts
baby_pingu posted on 16-5-2013 08:42 PM
good luck kaka

share tips camna mo survive ngan 25% of net pay tuh?


thanks baby....

25% tu dah bole lepas bayar loan umah, byr bill2 dan duit poket sebulan.....tapi takleh lah nak shopping2....kalu takde penambahan hutang yg sedia ada, insyaallah bole....
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2013 11:38 AM | Show all posts
Rancangan aku adalah simpan 95% dari pendapat,manakala baki aku guna untuk beli apa aku suka,contoh buku resipi ke.Makan kepsi ke,aku ni tak beli baju sebab aku berjubah semua kaler itam ,kasut pun ada satu jah,itulah gi kerja,itulah gi paso,itulah gi jalan.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2013 05:02 PM | Show all posts
Saving merupakan actvity yang Amat Susah ttp tanpa saving Lagi Susah

Jadi start SAVING apabila km masih blh bekerja...

Paling penting mesti ade care Saving yang berdisiplin & pasti $$ yang tlh dikumpulkan tidak dibazirkan secara sia sia...









Last edited by baby_pingu on 7-6-2013 09:52 AM

Comments

unsur2 iklan tidak dibenarkan..  Post time 7-6-2013 09:53 AM
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2013 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeay first time dapat vote kat cari
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2013 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahun ni baru dapat save 35% from income. Semoga next 6 months dapat save lebih sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2013 01:22 PM | Show all posts

hmmm...rasa cam nak change of plan...takmo save byk2 sgt this year....nak belanja org....nak kasi dia happy...duit ratus2 ribu lam bank pun tak guna kalu tak digunakan tuk gembira kan org tersayang atau pun diri sendiri.....
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2013 10:17 PM | Show all posts
midori888 posted on 18-7-2013 01:22 PM
hmmm...rasa cam nak change of plan...takmo save byk2 sgt this year....nak belanja org....nak kasi  ...

Haaaa betul tu
hidup hanya skali


Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 10:08 PM | Show all posts
midori888 posted on 18-7-2013 01:22 PM
hmmm...rasa cam nak change of plan...takmo save byk2 sgt this year....nak belanja org....nak kasi  ...

nakk nakkk
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2013 02:38 PM | Show all posts
rajin saving tiap bulan tapi masalahnya kalau emergency saving tu jugak kena keluar...

last2 xkemana jugak...

anyone boleh tolong camne nak buat...saya bab kewangan ni zero...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2013 09:03 PM | Show all posts
ladyfree posted on 19-9-2013 02:38 PM
rajin saving tiap bulan tapi masalahnya kalau emergency saving tu jugak kena keluar...

last2 xkem ...

start balik buat saving..
tapi make sure start ngan amount yg paling rendah..yg u rasa kalau simpan pun tak menjejaskan cash flow..
although cuma 5 ringgit ja..sbb nak buat dia as habit..
pastu slowly increase the $$ value..

and make sure bila dah byk lam simpanan, kawal nafsu utk tak pakai...
simpan kat account yg susah bawak kuar, or account yg byk bg dividen..bila terasa cam nak withdraw, kira jugak kerugian dividen kot2 akan ada second thought utk tak jadik withdraw..
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 08:08 AM | Show all posts
baby_pingu posted on 19-9-2013 09:03 PM
start balik buat saving..
tapi make sure start ngan amount yg paling rendah..yg u rasa kalau simp ...

menarik idea ni...tp saya need pendapat lagi..

saya dah buat tabung kat rumah mcm u cakap tu...kadang2 masuk rm5 sehari kadang2 RM10 kadang2 seminggu baru masuk hihi..
tabung ni kira utk special event cth vacation ker...birthday ker...nak beli wishlist ker...so far x terganggu dgn cash flow (yela sbb hari2 'curi' RM1-RM10 utk masuk tabung hehe) tp tabung ni xpenah pulak masuk account bank...huhu

yg lain2 saya ada acc. RHB(gaji-aktif 1st), CIMB(pasif), Public(aktif 2nd), Bank Rakyat(baru buat konon nak fix kan xboleh buat withdrawal) dan ASB.

duit gaji masuk kadang2 saya 'curi' bump kan RM500 masuk public ini utk kes emergency. kdg2 mmg x cukup gak nak buat saving sbb sblm payday dah kena korek balik duit public. kadang2 lebih tu saya masukkan lak ke ASB.

so public ni mmg aktif la kejap masuk kejap kuar balik duit dlm tu.

ASB lak, saya potong gaji tp minimal sgt RM100 sebulan jer... ni pun kdg2 saya 'curi' xganti balik cthnya amount besar nk byr roadtax insurance segala... kdg2 rasa berdosa giler sbb amik duit ASB...dah tu je pilihan yg ada rather dari pinjam org lain...

so saya nk tanya, betul ke cara management kewangan saya ni? apa lagi bank yg ada dividen selain ASB?
ASB boleh buat 2-3 account ke utk 1 nama cthnya saya nak buat loan ASB and satu lagi saya manual ASB tiap2 bulan(yg ni boleh amik bila perlu)...

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 08:15 AM | Show all posts
midori888 posted on 18-7-2013 01:22 PM
hmmm...rasa cam nak change of plan...takmo save byk2 sgt this year....nak belanja org....nak kasi  ...

ha ah.. betul tu..

kdg2 sy pun buat mcm tu gak setahun sekali...
cthnya sponsor accomodation utk vacation family day, tak pun sponsor tiket kapal terbang utk family..kdg2 beriban gak abis. walaupun pening camne nk tambahkan pendapatan/saving tp fikir2 balik semasa hayat ibubapa ni masih ada time ni lah nak buat mrk gembira. kalau saya spend pun jenis type mcm ni...ramai2 dpt merasa.. kiranya saving saya selama ni simpan simpan then pakai habis...

selain tu kita niat sbg sedekah/hrp org lain(family,adik beradik,ibubapa)doakan kita murah rezeki pd masa akn dtg...
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 08:17 AM | Show all posts
ladyfree posted on 20-9-2013 08:15 AM
ha ah.. betul tu..

kdg2 sy pun buat mcm tu gak setahun sekali...


yup...niat nak gembirakan org dan sedekah....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2013 09:32 AM | Show all posts
ladyfree posted on 20-9-2013 08:08 AM
menarik idea ni...tp saya need pendapat lagi..

saya dah buat tabung kat rumah mcm u cakap tu... ...

selain ASB, ada tabung haji

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050747s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list