JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
37785
View
231
Reply

Saving: Berapa % daripada income?

[Copy link]

Author: baby_pingu       Show all posts   Read mode

Post time 5-9-2012 12:54 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 5-9-2012 12:43 PM
lokasi lagendazack katner skang ?

saya di Kuala Lumpur..dont worry..consultant ade di mana2..sudah menjadi kerja kami utk consult mana2 org nk mulakan pelaburan & bg suggest utk gandakan pelaburan..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 12:57 PM | Show all posts
legendazack posted on 5-9-2012 12:54 PM
saya di Kuala Lumpur..dont worry..consultant ade di mana2..sudah menjadi kerja kami utk consult ma ...

ada jaminan utk mendapat konsultan yg bagus....xmo la dpt konsultan yg menipu dan lembab
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 01:02 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 5-9-2012 12:57 PM
ada jaminan utk mendapat konsultan yg bagus....xmo la dpt konsultan yg menipu dan lembab

hm...ok mcm ni...nanti saya akan advice sorg kwn sy utk consult tuan.. kalo tuan nk saya jd consultant tuan..pon boleh.. teknologi dah maju..kt mana2 boleh contact...
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 01:07 PM | Show all posts
legendazack posted on 5-9-2012 01:02 PM
hm...ok mcm ni...nanti saya akan advice sorg kwn sy utk consult tuan.. kalo tuan nk saya jd consul ...

ok...bleh jer...nanti pm saya caner...nk tau gak selok belok pelaburan public mutual

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 02:30 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 5-9-2012 01:07 PM
ok...bleh jer...nanti pm saya caner...nk tau gak selok belok pelaburan public mutual

insyaallah..saya bantu..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2012 04:51 PM | Show all posts
legendazack posted on 5-9-2012 12:41 AM
suma org risau pasal nak kembangkan wang..nape korang tak invest je dlm unit trust..xperlukan byk mo ...



..contoh dan bukti?

beberapa kawan saya  ada amik trust fund CIMB .. dorang labur 15k ... end up tinggal dalam 10k after 2 years taksilap .. so dorangtakut lost banyaklagi .. dorang let go ...

divident mungkin 15-20% tapi duit "pokok" tu boleh susut atau naik mengikut pasaran kan?

bulankah kalau amik gfund yang risky .. lebih tinggi divident dan kalau amik yang kurang risiko .. lebih selamat tapi dividen  lebih rendah ...

cer citer sikit ..

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2012 05:18 PM | Show all posts
sayawifenikmie posted on 6-9-2012 04:51 PM
..contoh dan bukti?

beberapa kawan saya  ada amik trust fund CIMB .. dorang labur 15k ... e ...

yup..ia bergantung kpd tahap risiko tuan..walaubagaimanapun, consultant boleh update dr masa ke semasa tentang pelaburan tuan berdasarkan fund yg dilaburkan..

FYI, saya consultant dari Public Mutual bukan dari CIMB.. & saya bukan nk burukkan mana2 pihak..tapi,mengikut rekod, most malaysian choose Public Mutual sebab kami adalah unit trust no 1 di malaysia.. so, nasihat dari saya, carilah peluang pelaburan yg kukuh...& cuba dapatkan reaksi dari mereka yg telah invest di Public Mutual utk kepastian..

boleh saya tahu tuan tinggal di mana?mungkin saya boleh terangkan dengan lebih lanjut jika face to face.. & mungkin sekadar perkongsian ilmu unit trust daripada saya.InsyaAllah.

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2012 12:06 AM | Show all posts
hutang keliling pingggang................ntah bila ada saving....
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2012 05:39 PM | Show all posts
buat sesiapa yg nak start menyimpan bila gji dh stabil tu rentikanlah...baik korang saving utk 1st gaji lagi....aku dh rasa...tk beringat..dpt gaji 1st beli kereta...terpakssa sbb nak gerak sana sini....mmg sakit...simpanan tkder...bila nak raya, bru aku sedar gaji aku cukup2 je...sedara mara dok kenen2 duit raya...rasa nak nangis tyme tuh....org ingat.poket kita tebal..gaji degree, hidup bujang...padahal sengkek,...

dah ada kereta, nak kene servis..dlam tangan at least 200...mana nak cekau kalau tk simpan... pastu cukup setahun nak bayar roadtax + insurance dekat seribu .... sengsara sangat waktu tu

naseb baik aku terlayan forum nie...ada thread pasal "simpanan wang" ....aku tersedar dri lamunan... start saving kt asb + tabung haji...sikit2 pun...50 sana $50 sini....duit simpan emergency pon ada utk raya + insurance ....

skang nie apa aku buat...aku guna excel.... tulis (gaji masuk + balance duit dlm bank ) - (expenses -tulis detail kreta,astro,bb)  .. setiap minggu katakan belanja 100 aku akan keluar 100 kt atm tiap2 minggu....bil2 bayar guna maybank2u...tabung haji + asb..bayar siap2 lepas gaji masuk bank...jangan tunggu hujun bulan bru nak simpan...mmg tk dapat la..   ..guna cara mcm ni, aku leh trace gaji aku gi mana...dan setiap hujung bulan...balance dlam bank mmg tak lari jauh dari yg aku kira kt excel... (ini tips utk si bujang...waktu senang ramai ngempet mintak belanja...wakt sempit?? nak merengek kt siapa? )

yg aku risau...nak beli rumah....harga makin tk masuk akal....nak loan pon tak lepas....huhu...rumah bawah 200k susah nak cri....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2012 08:44 PM | Show all posts
chippotato posted on 26-9-2012 05:39 PM
buat sesiapa yg nak start menyimpan bila gji dh stabil tu rentikanlah...baik korang saving utk 1st g ...

Bos,

Kalau kita ada niat baik buat simpanan utk pegi haji dlm usia yg muda, insyaAllah semua di permudahkan


Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2012 01:57 PM | Show all posts
saya dah vote jugak.... sy baru jer buat potongan gaji terus masuk tabung haji.... syukur alhamdullillah.... dapat jugak saving kan, kalau tak memanjang habis duit gaji tue......
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 10:13 AM | Show all posts
sekarang simpanan dekat 50% dari income melalui teknik Force Saving..
Kalau saja2 nak saving sendiri2 memang takkan berjaya
untuk diri saya lah....orang lain tak tahu...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 11:48 AM | Show all posts
Minta maaf yer, sy nak bagi komen sikit ttg melabur dalam unit trust.. Dari kajian saya ye, Tak ada 1 syarikat unit trust pun yg boleh consistent bagi keuntungan spt ASB buat. ASB consistent byr minimum 7% p.a. Unit trust lain ada ketika untung smpi 34%, ada tahun berikutnya jatuh negatif. Kadang2 byr dividen tp duit pokok menyusut. Lgpun charge unit trust agak mahal
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 03:25 PM | Show all posts
btui tu.sy plan nk bwk kuar RM yg ada dlm unit trust nex wk.4thn dah.tak berbaloi..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 03:52 PM | Show all posts
aqyueetda posted on 19-10-2012 03:25 PM
btui tu.sy plan nk bwk kuar RM yg ada dlm unit trust nex wk.4thn dah.tak berbaloi..

berapa % penyusutan modal tu?

tu lah, unit trust ni selalu kena condemn sebab ejen2 cuma nak kejar sales jer tapi
tak beri penerangan yang wajar kepada customer.
Katakan customer masuk 50K, memanglah ejen2 akan dapat komisen dalam 2%
tak silap, tapi lepas tu apa jadi pada wang pelaburan tu sapa nak monitor.
Kalau customer yang celik tu pandai2lah dia monitor sendiri pergerakan.
Tapi kebanyakannya terpinga2 bila masa nak switching kepada BOND, bila masa
nak switching ke dana yang lebih Aggresif etc.
Lagi satu yang penting, jangan dump semua duit banyak2 dan one off jer...memang
nampak penyusutan modal jer lah...
Lebih baik laburkan modal secara istiqamah setiap bulan sebanyak yang mampu,
tak kiralah rm100 ker, rm500 ker...
Yang penting kita akan dapat membeli UNIT pada harga yang berbeza2 setiap kali.
Mungkin bulan ni dengan modal rm100, kita dapat 400 UNIT,
Bulan depan dengan modal rm100 mungkin cuma dapat 390 UNIT,
Bulan lagi satu dengan modal rm100 mungkin akan dapat 420 UNIT ker...
So, dengan cara begini adalah lebih berbaloi kepada mereka yang tak mampu
untuk monitor closely pergerakan graf Dana2 yang dilaburkan..


Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 04:08 PM | Show all posts
ikhwanii posted on 19-10-2012 03:52 PM
berapa % penyusutan modal tu?

tu lah, unit trust ni selalu kena condemn sebab ejen2 cuma nak ke ...

ala letak saja2 je,dlm1200.pastu tk tambah2.stament 2011 market value dlm RM 844 je.
2thn pertama agen tak ambik tau.-ve je.pastu gi branch ingat nk surender,tp tukar agen lain.dh switch of fund pun begitu juga.ke sbb tak penah top up.

Force saving tu cane?


Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 04:17 PM | Show all posts
aqyueetda posted on 19-10-2012 04:08 PM
ala letak saja2 je,dlm1200.pastu tk tambah2.stament 2011 market value dlm RM 844 je.
2thn pertama ...

FOrce saving tu saya buat Loan ASB jer...
benteng pertahanan terbaik buat masa ni...
Dah ada dana dari teknik2 Loan ASB ni barulah saya
guna untuk menyerang Unit Trust, Emas, property, Stocks etc..
Yang penting pertahanan kena kukuh...

Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 09:11 PM | Show all posts
kalau boleh nak saving 100%
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 11:50 PM | Show all posts
Rzihan posted on 19-10-2012 11:48 AM
Minta maaf yer, sy nak bagi komen sikit ttg melabur dalam unit trust.. Dari kajian saya ye, Tak ada  ...

Unit trust ni.... keuntungan akan diperolehi dengan 2 cara.... 1. agihan dividen..... 2. kenaikan harga unit amanah... saya ada melabur menggunakan dana dari kwsp keatas dana PIOGF (Public islamic Optimal growth Fund) & PISTF (Public Islamic Selected Trust Fund)... saya bernasib baik kerana pada masa saya melanggan unit berkenaan iaitu sekitar tahun 2008-2009... harganya didalam trend menurun... so selepas saya jual balik unit2 tu awal tahun ni... saya untung lebih kurang 50%... untuk tempoh lebih kurang 4 tahun.. tapi kalau saya mula beli pada tahun 2010... rasanyer belum tentu lagi keuntungannya sebegitu...
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 11:55 PM | Show all posts
ikhwanii posted on 19-10-2012 04:17 PM
FOrce saving tu saya buat Loan ASB jer...
benteng pertahanan terbaik buat masa ni...
Dah ada dan ...

Penuhkan ASB untuk diri sendiri.... pastu penuhkan asb anak2(akaun remaja asb skrg ni limit dia rm50k)... pastu cuba invest dalam AHB(Amanah Hartanah Bumiputra.... bayar dividen 2 kali setahun)...
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 11:59 PM | Show all posts
cerita tentang saving ni... kebiasaanya pakar-pakar akan mengsyorkan lebih kurang 20-30% dari gaji(lepas tolak income tax & kwsp).... pastu pulak amaun saving yang ideal yang sepatutnya ada... amaun yang boleh cover 6 bulan perbelanjaan...
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 01:41 PM | Show all posts
ilazar77 posted on 31-10-2012 11:50 PM
Unit trust ni.... keuntungan akan diperolehi dengan 2 cara.... 1. agihan dividen..... 2. kenaikan  ...

Sbb tu sy kata melabur dalam unit trust selain ASB hanya untuk short term. Ok le awk dpt untung 50% dalam 4 tahun. Try awk tgk berapa awk akan capai kalau awk biar 10, 15 or 20 tahun akan datang. Mungkin akan kuran dari 50%. Silap2 haribulan negatif lak. Mmg agihan keuntungan dalam 2 cara iaitu pertumbukan pendapatan dan pemberian dividen tp setiap kali pemberian dividen, harga akan disesuaikan semula dgn dividen tersebut.

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 02:06 PM | Show all posts
Rzihan posted on 1-11-2012 01:41 PM
Sbb tu sy kata melabur dalam unit trust selain ASB hanya untuk short term. Ok le awk dpt untung 50 ...

Ha'ah... macam kes saya... PIOGF bayar dividen pada penghujung bulan januari... dia bayar 1.25 sen untuk setiap unit... masa tu harga seunit lbh kurang 0.3... so nett return dlm 4% sahaja... simpan KWSP jerr pun dah 6%...so sapa-sapa yg nak cuba melabur kat unit trust skrg ni... pikir2 la dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 03:46 PM | Show all posts
unit trust nieh rasanya kena pantau selalu...dulu ader jugak melabur dlm simpanan emas maybank, bila harga emas meletup terus jual semua..adalah untung sikit, melabur hari tuh dlm 20 grm, masa emas tak meletup..lepas emas meletup, kuarkan semua, beli emas fizikal plak dgn amount yg sama lepas tuh adalah bersih dalam rm600+++...sebab tetiba dgr ulamak kata emas bukan fizikal haram..maksud bukan dlm tangan..lepas dah slowkan down kan emas, daku try bekukan dgn beli properties murah...lepas tuh sewakan dan pastikan dapat positif cash flow..lepas tuh, daku aim, nak penuhkan asb..skrg baru ada pinjaman 30k jerks..baru setaun pinjam..tp duit bulan bulan pakai duit poket tahun first , tahun kedua pakai duit dividen jer  , lepas tu nak top up pinjaman, dan lagi dan lagi..so daku plan, asb, tabung haji (potong tetiap bln), properties, dgn emas bling bling...itulah insuran daku setakat nieh..
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 03:51 PM | Show all posts
woo, lupa plak, selain tuh ada tanam sawit..adalah duit poket sesikit..positiflah jugak, cuma sawit nieh tgh murah plak skrg..so selain boleh joli, 20% daku simpan tuk baja, racun dgn browning..selain tuh, daku ada wat part time jadi distributor sos cili, sewa lori (arwah bapak punya business, tp adik handle), part time servis barang makmal, jual kek , selain kerja jd kuli kat syarikat bumiputera yang berwibawa.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052458s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list