Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
42246
View
246
Reply

Saving: Berapa % daripada income?

[Copy link]

Author: baby_pingu       Show all posts   Read mode

Post time 5-9-2012 11:39 AM | Show all posts
legendazack posted on 5-9-2012 11:21 AM
yup...boleh kluar bila2 masa anda suka...konsepnya sama mcm asb/t.haji..dah masuk, akan dpt no Aka ...

brp minimum pelaburan yang perlu utk masuk ?

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 11:55 AM | Show all posts
tuan_wu posted on 5-9-2012 11:39 AM
brp minimum pelaburan yang perlu utk masuk ?

ok.. di unit trust...ada 2 cara..1 guna cash & lg 1 guna KWSP akaun 1...
jika cash: amaun pelaburan permulaan RM 1000...monthly min RM100(boleh buat bank autodebit (consultant uruskan)..
jika KWSP : just kluarkan daripada EPF (juga consultant yg uruskan.) jika biarkan di EPF dpt 6% je..
jika di unit trust return boleh dpt average (12-20%) yearly..dah ramai yg buat & ramai yg bg komen berbaloi2 la...
Tuan tinggal di kawasan mana??
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 12:25 PM | Show all posts
legendazack posted on 5-9-2012 11:55 AM
ok.. di unit trust...ada 2 cara..1 guna cash & lg 1 guna KWSP akaun 1...
jika cash: amaun pelabur ...

saya kat kuala trg.....nk masuk melalui kwsp mmg dah xde akaun.....nk pkai cash...xde lak duit rm1k on the spot.....kalau nk potong bln2 dlm rm100 tu bleh la tahan....legendazack ni dari public mutual ke ?

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 12:37 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 5-9-2012 12:25 PM
saya kat kuala trg.....nk masuk melalui kwsp mmg dah xde akaun.....nk pkai cash...xde lak duit rm1 ...

yup..saya dari public mutual..suggest dr saya..tuan simpan dlu pelan2..dh ckup 1K, boleh la mulakan.. coz 1K tu bukan lah fee utk unit trust...nanti masuk jugak kt akaun Tuan bila bukak nanti.. & nasihat sy Tuan simpan je dulu smpai cukup & jgn buat pinjaman.. coz simpanan dgn meminjam,bukan simpanan namanya..tapi bebanan.. dah cukup nanti, roger saya..Insyaallah saya boleh syorkan plan yg terbaik mengikut situasi semasa tuan..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 12:43 PM | Show all posts
legendazack posted on 5-9-2012 12:37 PM
yup..saya dari public mutual..suggest dr saya..tuan simpan dlu pelan2..dh ckup 1K, boleh la mulaka ...

lokasi lagendazack katner skang ?

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 12:54 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 5-9-2012 12:43 PM
lokasi lagendazack katner skang ?

saya di Kuala Lumpur..dont worry..consultant ade di mana2..sudah menjadi kerja kami utk consult mana2 org nk mulakan pelaburan & bg suggest utk gandakan pelaburan..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 12:57 PM | Show all posts
legendazack posted on 5-9-2012 12:54 PM
saya di Kuala Lumpur..dont worry..consultant ade di mana2..sudah menjadi kerja kami utk consult ma ...

ada jaminan utk mendapat konsultan yg bagus....xmo la dpt konsultan yg menipu dan lembab
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 01:02 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 5-9-2012 12:57 PM
ada jaminan utk mendapat konsultan yg bagus....xmo la dpt konsultan yg menipu dan lembab

hm...ok mcm ni...nanti saya akan advice sorg kwn sy utk consult tuan.. kalo tuan nk saya jd consultant tuan..pon boleh.. teknologi dah maju..kt mana2 boleh contact...
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 01:07 PM | Show all posts
legendazack posted on 5-9-2012 01:02 PM
hm...ok mcm ni...nanti saya akan advice sorg kwn sy utk consult tuan.. kalo tuan nk saya jd consul ...

ok...bleh jer...nanti pm saya caner...nk tau gak selok belok pelaburan public mutual

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 02:30 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 5-9-2012 01:07 PM
ok...bleh jer...nanti pm saya caner...nk tau gak selok belok pelaburan public mutual

insyaallah..saya bantu..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2012 04:51 PM | Show all posts
legendazack posted on 5-9-2012 12:41 AM
suma org risau pasal nak kembangkan wang..nape korang tak invest je dlm unit trust..xperlukan byk mo ...



..contoh dan bukti?

beberapa kawan saya  ada amik trust fund CIMB .. dorang labur 15k ... end up tinggal dalam 10k after 2 years taksilap .. so dorangtakut lost banyaklagi .. dorang let go ...

divident mungkin 15-20% tapi duit "pokok" tu boleh susut atau naik mengikut pasaran kan?

bulankah kalau amik gfund yang risky .. lebih tinggi divident dan kalau amik yang kurang risiko .. lebih selamat tapi dividen  lebih rendah ...

cer citer sikit ..

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2012 05:18 PM | Show all posts
sayawifenikmie posted on 6-9-2012 04:51 PM
..contoh dan bukti?

beberapa kawan saya  ada amik trust fund CIMB .. dorang labur 15k ... e ...

yup..ia bergantung kpd tahap risiko tuan..walaubagaimanapun, consultant boleh update dr masa ke semasa tentang pelaburan tuan berdasarkan fund yg dilaburkan..

FYI, saya consultant dari Public Mutual bukan dari CIMB.. & saya bukan nk burukkan mana2 pihak..tapi,mengikut rekod, most malaysian choose Public Mutual sebab kami adalah unit trust no 1 di malaysia.. so, nasihat dari saya, carilah peluang pelaburan yg kukuh...& cuba dapatkan reaksi dari mereka yg telah invest di Public Mutual utk kepastian..

boleh saya tahu tuan tinggal di mana?mungkin saya boleh terangkan dengan lebih lanjut jika face to face.. & mungkin sekadar perkongsian ilmu unit trust daripada saya.InsyaAllah.

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2012 12:06 AM | Show all posts
hutang keliling pingggang................ntah bila ada saving....
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2012 05:39 PM | Show all posts
buat sesiapa yg nak start menyimpan bila gji dh stabil tu rentikanlah...baik korang saving utk 1st gaji lagi....aku dh rasa...tk beringat..dpt gaji 1st beli kereta...terpakssa sbb nak gerak sana sini....mmg sakit...simpanan tkder...bila nak raya, bru aku sedar gaji aku cukup2 je...sedara mara dok kenen2 duit raya...rasa nak nangis tyme tuh....org ingat.poket kita tebal..gaji degree, hidup bujang...padahal sengkek,...

dah ada kereta, nak kene servis..dlam tangan at least 200...mana nak cekau kalau tk simpan... pastu cukup setahun nak bayar roadtax + insurance dekat seribu .... sengsara sangat waktu tu

naseb baik aku terlayan forum nie...ada thread pasal "simpanan wang" ....aku tersedar dri lamunan... start saving kt asb + tabung haji...sikit2 pun...50 sana $50 sini....duit simpan emergency pon ada utk raya + insurance ....

skang nie apa aku buat...aku guna excel.... tulis (gaji masuk + balance duit dlm bank ) - (expenses -tulis detail kreta,astro,bb)  .. setiap minggu katakan belanja 100 aku akan keluar 100 kt atm tiap2 minggu....bil2 bayar guna maybank2u...tabung haji + asb..bayar siap2 lepas gaji masuk bank...jangan tunggu hujun bulan bru nak simpan...mmg tk dapat la..   ..guna cara mcm ni, aku leh trace gaji aku gi mana...dan setiap hujung bulan...balance dlam bank mmg tak lari jauh dari yg aku kira kt excel... (ini tips utk si bujang...waktu senang ramai ngempet mintak belanja...wakt sempit?? nak merengek kt siapa? )

yg aku risau...nak beli rumah....harga makin tk masuk akal....nak loan pon tak lepas....huhu...rumah bawah 200k susah nak cri....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2012 08:44 PM | Show all posts
chippotato posted on 26-9-2012 05:39 PM
buat sesiapa yg nak start menyimpan bila gji dh stabil tu rentikanlah...baik korang saving utk 1st g ...

Bos,

Kalau kita ada niat baik buat simpanan utk pegi haji dlm usia yg muda, insyaAllah semua di permudahkan


Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2012 01:57 PM | Show all posts
saya dah vote jugak.... sy baru jer buat potongan gaji terus masuk tabung haji.... syukur alhamdullillah.... dapat jugak saving kan, kalau tak memanjang habis duit gaji tue......
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 10:13 AM | Show all posts
sekarang simpanan dekat 50% dari income melalui teknik Force Saving..
Kalau saja2 nak saving sendiri2 memang takkan berjaya
untuk diri saya lah....orang lain tak tahu...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 11:48 AM | Show all posts
Minta maaf yer, sy nak bagi komen sikit ttg melabur dalam unit trust.. Dari kajian saya ye, Tak ada 1 syarikat unit trust pun yg boleh consistent bagi keuntungan spt ASB buat. ASB consistent byr minimum 7% p.a. Unit trust lain ada ketika untung smpi 34%, ada tahun berikutnya jatuh negatif. Kadang2 byr dividen tp duit pokok menyusut. Lgpun charge unit trust agak mahal
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 03:25 PM | Show all posts
btui tu.sy plan nk bwk kuar RM yg ada dlm unit trust nex wk.4thn dah.tak berbaloi..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 03:52 PM | Show all posts
aqyueetda posted on 19-10-2012 03:25 PM
btui tu.sy plan nk bwk kuar RM yg ada dlm unit trust nex wk.4thn dah.tak berbaloi..

berapa % penyusutan modal tu?

tu lah, unit trust ni selalu kena condemn sebab ejen2 cuma nak kejar sales jer tapi
tak beri penerangan yang wajar kepada customer.
Katakan customer masuk 50K, memanglah ejen2 akan dapat komisen dalam 2%
tak silap, tapi lepas tu apa jadi pada wang pelaburan tu sapa nak monitor.
Kalau customer yang celik tu pandai2lah dia monitor sendiri pergerakan.
Tapi kebanyakannya terpinga2 bila masa nak switching kepada BOND, bila masa
nak switching ke dana yang lebih Aggresif etc.
Lagi satu yang penting, jangan dump semua duit banyak2 dan one off jer...memang
nampak penyusutan modal jer lah...
Lebih baik laburkan modal secara istiqamah setiap bulan sebanyak yang mampu,
tak kiralah rm100 ker, rm500 ker...
Yang penting kita akan dapat membeli UNIT pada harga yang berbeza2 setiap kali.
Mungkin bulan ni dengan modal rm100, kita dapat 400 UNIT,
Bulan depan dengan modal rm100 mungkin cuma dapat 390 UNIT,
Bulan lagi satu dengan modal rm100 mungkin akan dapat 420 UNIT ker...
So, dengan cara begini adalah lebih berbaloi kepada mereka yang tak mampu
untuk monitor closely pergerakan graf Dana2 yang dilaburkan..


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.103007s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list