Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
42245
View
246
Reply

Saving: Berapa % daripada income?

[Copy link]

Author: baby_pingu       Show all posts   Read mode

Post time 2-11-2012 12:58 PM | Show all posts
baby_pingu posted on 2-11-2012 11:29 AM
yg zakat TH byr automatically tuh kan, kita bleh declare kat tax assesment ka?

Yg TH bayar zakat utk kita tu xleh mohon pengecualian utk income tax kita

Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2012 01:04 PM | Show all posts
Rzihan posted on 2-11-2012 12:58 PM
Yg TH bayar zakat utk kita tu xleh mohon pengecualian utk income tax kita

Mcm ni le utk mudahkan kita. Kita perlu keluarkan zakat simpanan kalau duit simpanan kita lebih dari nasab. Tp duit simpanan dalam TH tak perlu dikira sbb TH dah byrkan zakat utk kita. Tp duit simpanan dalam lain-lain akaun jika lebih nasab n haul, perlu dikeluarkan zakat 2.5%. Zakat yg TH byrkan utk kita tu xleh declare kat LHDN sbb mmg TH tak penah keluarkan resit pembayaran zakat. Resit zakat yang boleh dikecualikan cukai adalah resit zakat yg dikeluarkan oleh Pusat Zakat Negeri atau Baitulmal. Selain tu, tak boleh..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2012 01:56 PM | Show all posts
termignoni posted on 2-11-2012 12:10 PM
sila bagi tacang kerana membetulkan mazhab momod pingu

nah...



Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2012 03:47 PM | Show all posts
zakat ni kalo cukup sethn hijrah kita simpan dan cukup nisab kena zakat la.hr ni nye nisab dlm 14k.tak cukup ni tk payah zakat le.
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2012 05:06 PM | Show all posts
jenglut posted on 23-5-2012 05:17 PM
Just utk frenly reminder, kpd yg byk buat simpanan tuu, kene plan skali utk distribution of harta si ...

nak plan camne ye?tulis wasiat?
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2012 11:27 PM | Show all posts
baby_pingu posted on 2-11-2012 11:29 AM
yg zakat TH byr automatically tuh kan, kita bleh declare kat tax assesment ka?

saya tak fikir begitu....
Kalau betul kefahaman saya... bila kita melabur kat tabung haji tu... andaiannya kita sama-sama terlibat dalam urusan perniagaan...
Bila ada urusan perniagaan... dah tentu akan ada zakat perniagaan.. bila pihak TH lunaskan bayaran zakat perniagaan... sebab duit simpanan kita tu adalah sebahagian dari modal yang digunakan... maka ianya turut merangkumi duit simpanan kita... jadi tak perlu lah kita nak keluarkan zakat wang simpanan sekali lagi....

Saya percaya prinsip ini turut digunakan bagi pelaburan AHB...

Untuk zakat simpanan yg nak dituntut kembali dari LHDN... saya percaya hanya pembayaran kepada pusat zakat yang terpakai...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2012 11:28 PM | Show all posts
3.  10% - 24%
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 11:37 AM | Show all posts
chippotato posted on 26-9-2012 05:39 PM
buat sesiapa yg nak start menyimpan bila gji dh stabil tu rentikanlah...baik korang saving utk 1st g ...

betul sesangat

start keje aku dah plan nk keje mkn gaji smpai umur 40 je... apa aku buat... start saving dr gaji pertama (gaji kecik je 1k++ )...
kira lps tolak saving + fixed kos... tetapkan belanja sebulan 1k je... mmg hidup sederhana anggap mcm student life lagi... enjoy ikut bajet je

yearly increament mmg topup saving... maintain belanja bulanan 1k (faktor inflasi ada masa terlebih sikit tp x lebih 1.5k)... cuma tambah belanja masa dah beli rumah... kira tambahan belanja pegi ke byrn mortgage je... pastu dah ada anak tambah byrn belanja utk nursery etc... masa ni saving tetap >50%

smpai umur 40 nk resign... dpt tau company nk offer vss thn dpn tu... so tunggu kejap alhamdulillah dpt vss masa umur 41... pastu jual rmh yg mv dah naik >100% ( +high demand) sbb hb x larat tanggung sorang (kami ada 3 rmh termasuk yg kami tinggal)

alhamdulillah... sekarang hb keje sorang tp akaun asb kami masing2 >250k (bukan loan)... asb anak 4 org pun max (4 x 50k)... th kami pun >150k masing2... anak punyer >20k each... + lain2 serba sikit gold, takaful, br, bp, ahb, asw, asd etc... kereta 2 xder hutang... htg hb cuma tinggal 2 rmh (yg kami tinggal staff loan)... guna 1 kredit kad  utk shopping monthly groceries sbb ada rebate 0.5% dr total exp & x penah kena interest sbb kami byr penuh tiap bulan

kami hanya org biasa... mkn gaji je... x pandai bisnes/forex/shares etc... cuma invest property sikit2 dgn hasil simpanan awal

bukan niat nak menunjuk... cuma risau bila tgk bdk2 muda skrg muda2 dah ramai muflis... rasanya cara kami siapa2 pun boleh buat.... yg gaji besar mesti lagi boleh

hidup sederhana masa awal  kerja... insyaallah jika rezeki berkat dpt rasa selesa & mewah siikit lepas 'pencen'

sori terpanjang






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 08:27 PM | Show all posts
cholestrol posted on 28-12-2012 11:37 AM
betul sesangat

start keje aku dah plan nk keje mkn gaji smpai umur 40 je... apa aku buat... sta ...

seronoknya.harap2 pucca dapat ikot jejak langkah akak bila dah mula keja.sebab angan2 nak bersara time umo 40 gak.pastu nk bizi pegi melancong lepas pencen plus amal ibadah sikit

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2012 04:31 PM | Show all posts
nak tanya dekat otai2 saving ni, berapa target saving anak2 korang waktu umur diorang 18 tahun nanti ye?

20k ? 50k ?
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2012 11:36 PM | Show all posts
puccafan posted on 28-12-2012 08:27 PM
seronoknya.harap2 pucca dapat ikot jejak langkah akak bila dah mula keja.sebab angan2 nak bersara  ...

insyaallah mesti boleh... if muslim pasang niat tunai umrah & haji muda2... parents & sedeqah... insyaallah smooth je plan tu

pencen awal best tau... boleh start 2nd phase of life... buat duit sambilan dari hobby plak
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2012 11:46 PM | Show all posts
al-asil posted on 29-12-2012 04:31 PM
nak tanya dekat otai2 saving ni, berapa target saving anak2 korang waktu umur diorang 18 tahun nanti ...

depends future plan utk dorang... if anak dah sekolah leh nmpk potensi kan... if nak menjurus ke bidang medic... kos lebih mahal kena simpan lebih... survey kos skrg & buat anggaran kos by time dorang nk further nanti...

current economic... better simpan mix of gold, prop & fiat $ for each anak... x leh harap ptptn je... if leh dpt scholar... wow!! bonus tuh
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2012 07:34 PM | Show all posts
Macam saya setiap bulan saya buat perancangan keluar masuk aka Bajet Kewangan Peribadi. Saya gunakan format Excel dan tahun depan saya akan start guna sistem Microsoft Access untuk dapatkan hasil perbelanjaan hujung tahun menggunakan Carta Bar/ Carta Pai.
Jadual bajet tu saya mulakan dengan baki terdahulu bawa ke bulan hadapan + Gaji Pokok + 3 Elaun2 + Bonus (jika ada) dan tolak dengan:
a) KWSP (Start bulan Januari 2013 saya dh dapat Pemberian Taraf Berpencen, jadi potongan semakin kecil...)-biasanya KWSP bulan2 tolak dalam RM 400++;
b) Pa dan Ma;
c) Kereta, Takaful, Zakat Pendapatan Negeri Johor, Biro Angkasa (semua duit pinjaman saya labur dekat ASB, TH, Saham Bank Rakyat, Saham Al-Abrar);
d) PTPTN (Alhamdulillah dah habis bayar penuh)

Jadi simpanan menggunakan gaji bulanan hanyalah:
a) Tabung Haji sahaja dalam RM 100.00

Sebabnya baki bersih gaji bulanan saya (60%) simpan di bank biasa untuk senang nak keluarkan sementelahan pula duit pinjaman saya semuanya telah dimasukkan untuk pelaburan, tapi setiap perbelanjaan saya rekod dan pastikan perbelanjaan bulanan saya tidak melebihi 40% daripada baki bersih. Jika didapati melebihi 41 % cepat2 saya bawak keluar masuk ke ASB/ TH.

Kelebihan saya dapat menyimpan:
a) Duduk rumah keluarga (tak perlu bayar sewa rumah, cuma bantu keluarga bayar ASTRO, TM Internet, Elektrik);
b) Belum berkahwin dan belum mempunyai perancangan nak berkahwin;

Setiap pembelian, saya akan minta resit dan saya akan rekod dan kumpulkan dalam satu Fail Peribadi termasuk resit parking pun saya simpan. Jadi kita tahu berapa banyak kita telah belanja.

Setiap hujung tahun, saya akan sisihkan sedikit dividen ASB untuk zakat wang simpanan, TH tak perlu sebab dibayarkan oleh TH.

Tahun depan mungkin kurang simpan sedikit sebab bercadang nak beli rumah.
OK, itu sahaja perkongsian saya. Last edited by zaidi_jb on 30-12-2012 07:41 PM

Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2013 12:53 PM | Show all posts
zaidi_jb posted on 30-12-2012 07:34 PM
Macam saya setiap bulan saya buat perancangan keluar masuk aka Bajet Kewangan Peribadi. Saya gunakan ...


boleh bgtau camna cara nk potong duit dari ASB untuk zakat wang simpanan ?

Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2013 01:29 PM | Show all posts
2.5 % dari dividen, 2.5 % dr simpanan yg cukup setahun kalau tak silap...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2013 02:34 PM | Show all posts
mungkin dalam 30%? ambik lagi 15% untuk pelaburan. cuba melayari 12Bet.com untuk cuba nasib anda
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2013 12:12 AM | Show all posts
cholestrol posted on 28-12-2012 11:37 AM
betul sesangat

start keje aku dah plan nk keje mkn gaji smpai umur 40 je... apa aku buat... sta ...

betul...
kita menabung bukan untuk kaya.. ikut kemampuan kita..
kalau target nak kaya raya, bnyka mane pown rase tak cukup..
for me, ade simpanan sikit, then life still boleh enjoy, tue yg best...
kalo syik nyimpan jer, p holiday 10 taun sekali, it is meaningless..
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2013 03:48 PM | Show all posts
cowey posted on 15-1-2013 12:12 AM
betul...
kita menabung bukan untuk kaya.. ikut kemampuan kita..
kalau target nak kaya raya, bnyk ...

setuju bangat
kalau duit berkepuk2 dalam simpanan
tapi tak pernah pergi holiday..kedekut tok makan yang sedap2 sekali sekala
memang tak best langsung hidup
kalau simpanan yang tinggal berkepuk2 tuh sempat gna hari tua takper
if tak sempat????
yang ptg beringat kan,,jgn plak hidup SEDAP sampai masa tua "nan hado" saving
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2013 11:27 PM | Show all posts
saving utk masa depan... skrg pun nak idupp......
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2013 04:35 PM | Show all posts
30% dari net income.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081552s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list