Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
42288
View
246
Reply

Saving: Berapa % daripada income?

[Copy link]

Author: baby_pingu       Show all posts   Read mode

Post time 2-4-2012 10:36 PM | Show all posts
Reply 59# termignoni


    dia selalu guna kereta family dia je. family dia ada 2 kereta. buat sementara waktu, ingat akan pakai kereta tu dulu. pastu tunggu time raya ke, time ada promosi jual kereta, baru beli. dapat murah ckit. kereta tu maibi. mmg sengaja nak amek kereta yg sederhana. tak kecik dan tak besar sangat. kalau anak ramai sangat nanti, terus beli bas je
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 10:38 PM | Show all posts
Reply 60# termignoni


    mula2 tu takde la terniat sangat nak beli hp canggih2 ni. tapi sblm ni, tiba2 hp khazanah tu da start rosak2, tu yg beli baru. adik aku plak keje maxis. camne tah, time hp rosak tu, dia sms ckp maxis tgh ada promosi hp utk staf. macam tau2 plak mexis ni yg hp aku rosak

terus amek yg canggeh ckit tp harga murah
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 10:49 PM | Show all posts
Reply 62# aLieNzDaToR


    so  kira kau kena contract ngn maxis la kan?berapa tahun? ni sekali dengan broadband kan?
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 10:58 PM | Show all posts
Reply 63# termignoni


    eh.. bukan. tak kena jadi kontraktor mexis pon.

kalo staf, bleh beli hp je. harga murah tapi tanpa terikat kontrak. cuma ada limited brape biji je bleh beli. siap member keje pon ada order skali. sbb nak jimat, tak pakai apa2 data plan pon.

broadband ni pon, pakai skmm punya. sebulan rm25. bulan pertama free. baru beli bulan lepas. ni dok pakai masih free.
dah la jenis prepaid. kalo agak2 bulan tu xnak guna, takyah aktifkan.

kalo tak, sblm ni dok pakai berudben, sebulan rm68.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 11:02 PM | Show all posts
Reply 64# aLieNzDaToR


    no wonder kau boleh saving sampai 50% from your salary   semua benda kau boleh jimat..camana nak pakai pakej skmm tu ? kena daftar ke? kelajuan ok tak? nak no contact adik kau boleh? hehe
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 11:56 PM | Show all posts
Reply 65# termignoni


    kalau nak pakai skmm punya broadband tu, kena beli kat orang. kalo kat center2 telco ni tak jual tak silap. harga plak makin mahal. time aku beli harga rm65. tu yg paling murah aku jumpa la. skrg ni mgkn dia masih jual dgn rate ni lagi. nak ke? kalo nak, aku leh bg no contact dia. tapi dia charge rm5 utk duit pos. total jadi rm70 la.

yg tentang telefon dapat murah tu, jarang2 sangat ada. tu pon tempoh sekejap je. macam aritu, 3 hari je. pastu duit kena bayar dulu. dalam seminggu baru bleh amek hp tu kat center. kalo beli kat orang lain, mesti dah risau sbb lama sangat nak dapat hp.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2012 08:58 AM | Show all posts
depend kepada brp byk gaji bersih yg dpt setelah d tolak hutang ...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2012 12:09 PM | Show all posts
Simpanan Tabung Haji, saya buat potongan gaji.
Bila masuk gaji, saya akan deduct 30% untuk saving - penuhkan mana2 tabung yang belum penuh.
Duit dalam tabung ayam, saya masukkan ke Tabung Haji juga
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2012 11:10 AM | Show all posts
gaji saya dapat  dalam tangan bersih,
pas tolak personal loan, kwsp, semua
3160
bagi makrm300
kereta rm510
rumah&bill rm500(saya rm250, suami rm250)
rm1360 tabung haji
rm300 asb
baki dalam rm440 untuk saya makan dan travel minggu2
KL-penang sebab saya study kat KL, suami di penang.
ptptn rm300 suami bayar.

dalam 53% kot lah ek, saya simpan.
tapi rumah tu rumah sewa.
dan saya dan suami belum ada anak.

so saya nak tanya kawan2..
kalau saya nak beli rumah, bayar half2 dengan suami,
agaknya2, komitmen untuk rumah, saya mampu dalam berapa?
bulan depan gaji saya bertambah dalam rm250-rm300,
skim ssm baru tu. KGT, bulan julai, rm 225.
so, kawan2 rasa, brapa komitmen untuk rumah yang saya mampu..?
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2012 12:24 PM | Show all posts

Saving: Berapa % daripada income?

gaji saya dapat  dalam tangan bersih,
pas tolak personal loan, kwsp, semua
3160
bagi makrm300
k ...
z_k Post at 9-4-2012 03:10

gaji suami berapa?
kalau commitment xbyk boleh je dapat dalam 300k punya rumah...


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2012 09:39 PM | Show all posts
1/6 gaji masuk ASB, kire saving tetap la
saving x tetap --> balance gaji dlm akaun bank.. kdg2 positif, kdg negatif..
TH top up skali stahun.. hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2012 11:27 AM | Show all posts
Reply 71# chuckiey


    bank bg ker nilai negetip dlm akaun?


bro, naper tak topup TH everymonth jer instead of topup sekali harung? pengiraan dividen dia pun ikut lowest balance in the month (average) kan?
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2012 07:22 PM | Show all posts
Reply  chuckiey


    bank bg ker nilai negetip dlm akaun?  


bro, naper tak topup ...
baby_pingu Post at 11-4-2012 11:27



   duit dlm akaun bank x pernah negatif, tp monthly saving je kadang2 negatif.. maknenye terlebih spend dr gaji, terguna saving gaji2 lama.. simpan TH stakat nk cukupkan duit utk gi haji je.. banyak ke beza kalo top up monthly vs yearly?
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2012 07:54 PM | Show all posts
10%-24%
gaji xde la setaraf kelulusan yg ada tp syukur sgt2... at least ada jgk kan...
cuma tak tau bila nak stop boros ni... kalau tak keluar umah, tak keluar la duit, tp ngadap tenet bleh hilang duit jgk...huhuhu.. online shopping punya penangan...

skrg simpan dlm ASB jer...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2012 07:57 PM | Show all posts
Reply  baby_pingu


    i guna maybank2u kalau nak masukkan duit dalam tabung haji dengan ASB .. ...
termignoni Post at 1-4-2012 19:56



   salam, nak tanya... hehe..kalau transfer duit dari maybank2u ke ASB tu ada charge ape2 tak?
tak pnah buat lg coz x yakin...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2012 07:59 PM | Show all posts
Reply 75# rosasen


    ada charge..tak silap i .. maybank akan charge Rm1.00 and ASB pun charge RM1.00 so total RM2.00 per transfer
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2012 08:00 PM | Show all posts
Reply 73# chuckiey


    tak silap aku mmg ada beza dr segi pengiraan nak bagi dividen dengan bonus.. tp aku tak sure how they calculate..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2012 08:04 PM | Show all posts
Reply  rosasen


    ada charge..tak silap i .. maybank akan charge Rm1.00 and ASB pun charge RM ...
termignoni Post at 13-4-2012 19:59



   wow..rugi rm2...hihi.. lebih baik ke pejabat pos kat depan umah...hihi...thanks!
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2012 08:05 PM | Show all posts
haah kalau ada tempat yang dekat cam post office / rhb bank / maybank ..ok la nak trus bank in kat kaunter..i malas nak beratur ..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2012 08:09 PM | Show all posts
haah kalau ada tempat yang dekat cam post office / rhb bank / maybank ..ok la nak trus bank in kat k ...
termignoni Post at 13-4-2012 20:05



   hmmm...kt sini pos cawangan...tapi still penuh especially hari ahad ngn khamis mostly sebab ASB la..lg pon kat sini dah ramai penduduk..bukan cam dulu..hehehe...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085249s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list