Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
57119
View
702
Reply

LAWAK KELAS ARAB

[Copy link]

Author: GuaAnakMelaka       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 6-4-2012 06:47 PM | Show all posts
Part 45

ustaz : esok kita akan buat rombongan ke  air terjun Gunung Ledang...

murid-murid : yahoooo....

ustaz : tapi sape yg jawab betul dapat pergi.....ok..soalan pertama

apakah perkataan berlawanan bagi " hayyun?"(hidup )

hasan : maitun! (mati )

ustaz : sohih.....ok...apa perkataan berlawan "qathirun " (rendah )

Aminah : 'aliyyun (tinggi )

ustaz :ahsanti Aminah

ok..apa perkataan berlawan " hasan " (baik )

Hasan : Fatimah!

ustaz : Fatimah?

Hasan : Hasan kan lelaki...Fatimah perempuan ustaz...

ustaz : @#$%^&*(@#$%^&*#$%^&*
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2012 06:54 PM | Show all posts
Part 46 ...

to be continued insya-Allah....


Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2012 11:38 PM | Show all posts
Sheikh.. Nak Tanya. Kalo dlm doa utk ibubapa tu kan. Selalu dengar ada 2 jenis bacaan.

1. Allahummaghfirli waliwalidaiya dan Satu lg, waliwalidina.. Yg mana satu yg betul?
2. Dipenghujung doa tu plak, Ada yg bc warhamhumma Dan Ada yg warhamhumm.. Seterusnya kamarobbayana soghiro..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-4-2012 12:43 AM | Show all posts
Post Last Edit by GuaAnakMelaka at 7-4-2012 00:45

Reply 128# aLieNzDaToR


   1. Allahummaghfirli waliwalidaiya : dan buat kedua ibu bapaku  ( kita baca seorang,doa utjk ibu bapa kita  dan Satu lg, waliwalidina.. "untuk ibu-bapa kami :" doa dibaca oleh Imam.



2. Dipenghujung doa tu plak, Ada yg bc warhamhumma (dan utk kedua-duanya ) apabila kita baca doa seorang )


Dan Ada yg warhamhumm  (utk mereka semua ) dibaca oleh imam ..


Seterusnya kamarobbayana soghiro..(salah.)


yg betul : kama rabbayani soghira ( dibaca seorang ) -maksudnya sebagaimana mereka menjagaku masa kecil


kama rabbayana shighora (dibaca jika jadi imam )-maksudnya sbgmana mereka menjaga kami sewaktu kecil


Jika kita doa untuk diri kita,gunakan mufrad,jika menjadi imam,gunakan jamak.


Namun ramai imam-imam salah menggunakan mufrad dan jamak.............kerana mereka hafal teks...bukan mahir  nahu (grammar ) bahasa arab...


dalam Quran,Allah swt selalu gunakan Kami,ia bermaksud Allah Maha Perkasa dan Amat Besar Kuasa,namun kita sbg makhluk jika berdoa seorang diri,jangan pula gunakan kami.....namun jika berdoa menggunakan ayat Quran yang biasa ada ayat kami ,maka boleh sahaja menggunakan ayat Quran tersebut..seperti doa Nabi Adam :


Al-A'raf; 22

Robbana zholamna anfusana waillam tagfirlana watarhamana lana kunnana minal khosirin

Ya Allah , kami telah mendholimi pada diri kami sendiri, jika tidak engkau ampuni kami dan merahmati kami tentulah kami menjadi orang yang rugi


All Baqarah; 128-129Robbana taqobal minna innaka anta samiul alim wa tub alaina innaka antat tawwaburrokhimYa Tuhan kami terimalah amalan kami sesungguhnya Engkau maha mendengar dan Mengetahui, dan termalah taubat kami, sesungguhnya Engkau penerima taubat lagi Maha Penyayang.Wallahua'lam.................

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2012 01:34 AM | Show all posts
tinggi jugak ilmu TT nih...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-4-2012 02:58 AM | Show all posts
Reply 130# foxs


   تيدقله اکو ممڤوڽاءي علمو ملاءينکن سديکيت
کران هاڽ   الله      مها   مڠتهوءي   


Firman Allah bermaksud, "Dan pada sisi Allah jualah anak kunci perbendaharaan segala yg ghaib, tiada siapa yang mengetahuinya melainkan Dia sahaja." (Surah Al-An'am: 59)

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-4-2012 02:58 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2012 11:25 AM | Show all posts
best
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-4-2012 02:16 PM | Show all posts
Reply 133# shiraloveyou


   Thanks..............
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2012 03:26 PM | Show all posts
hahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2012 04:26 PM | Show all posts
hehe....
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2012 06:07 PM | Show all posts
best la baca...teringat masa kecik belajar bahasa arab kat sekolah agama...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2012 05:24 PM | Show all posts
Reply 129# GuaAnakMelaka


    Jazakallahu khairan kathira di atas pencerahan yg sgt berguna tu
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2012 07:23 PM | Show all posts
kekekeke ...........
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2012 10:11 AM | Show all posts
Best bc topik ni... good job buat tt. sila la tambah lagi bahan pengajarannya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2012 06:34 PM | Show all posts
Reply 140# honeystarscutez


   Thanks..insya-Allah..doakan aku umo panjang............
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2012 09:47 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2012 05:52 AM | Show all posts
PART 46

fatimah : ustaz ..ana maridhoh...(sy demam )

ustaz :syafakillah...(semoga Allah menyembuhkan kamu)

fatimah : faqoth? ( itu saja?)

ustaz : maza turidin?

fatimah : fulusss.....musytasfa ustaz..(duit....hospital ustaz)

ustaz : @#$%^&*(@#$%^&*(@#$%^&*(
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2012 05:53 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 12:54 PM | Show all posts
thanks tt ada kn benang ni....

mas dh lma tggl kelas bhsa arab...dlm hti mmg de niat nk smbg ambk kelas bhsa arab tp ada je yg mhalang...

hopefuly dpt la blaja kt sni....
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 03:21 PM | Show all posts
bagus la.. sambil gelak2 dapat gak belajar bahasa arab. dulu ada belajar ckit2 dgn pakcik ni time st ...
aLieNzDaToR Post at 2-4-2012 23:14


sygnya.. takkan recall sikti2 tak igt langsung.. byk makan kepala ikan kah?
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 03:33 PM | Show all posts
bgus2.......
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 03:49 PM | Show all posts
kelakar la.. dpt ilmu pun ye.. tingat belajar kelas bahasa ni walaupun skejap... lagi ponggah sbb org tu bahasa dia mmg semata2 arab and english sikit2.. sian pada yg tak panadia english... tingat la.. muaallim org somalia...
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 05:01 PM | Show all posts
Reply 146# want2bhappy


    Jrg gak mkn kepala ikan ni tp tetap mudah lupa. Mgkn sbb bnyk tgk maksiat kot. Dressing staf2 kat opis ni sume skirt2 pendek. Sbb ramai yg cina. Cece.. salahkan dorg plak. Haha.. dpt la recall ckit2. Time blajar dulu tu ada photostat buku rujukn dr pcik tu. Tp kalo xde org ajar,agak ssh nak faham la buku tu. Huhu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-4-2012 06:23 PM | Show all posts
Part 47

Mekah alMukarramah

Pelancong Malaysia : kam?

tauke arab : khomsumiah...

Pelancong oo....sambil berfikir ustaz ajar kat masjid khomsu tu lima....
(katanya dalam hati )

Tauke arab : kam turid? (nak berapa )

pelancong : (tunjukkan tangan 10 ) dan

Pelancong pun bagi SR50.....

Tauke arab : Hah?wahid khomsumiah..asyarah khomsu alaaf....(satu 500,sepuluh  5000)

pelancong : hah?laisa khomsah?

Tauke arab : khomsah?

@#$%^&*@#$%^&*(
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051449s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list