Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
21465
View
61
Reply

mslh lebihan isi daging pada tmpt jahitan

[Copy link]

Author: mama-zara       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-4-2012 02:49 PM | Show all posts |Read mode
salam....sy br je join forum ni..just nk dptkan info psl mslh sy ni..ade doc o&g bgtau lbihan daging tu akn gugur sndiri lama kelamaan ...tp btul ke leh jtuh sndiri?? erm sesape yg pnh kene sama kes cam sy kongsi2 la experience tu...klu g doc sure akn suh buang jek..utk yg x brani nk g buang tu mcm sy (sbb klu buang tkut doc jait lg...sakit tu org kata jait hidup2)...xkan le nk hadap smp 2x jait kot kan....so nk tny la ade x any krim ke/ ubt ke/ ape2 la yg blh kurangkan/kecutkan isi daging tu?? so far benda tu xde la buat kite jd sakit tp just rase x selesa bile duduk lama sgt...nk 'bersama' ngn hubby pun tkut lg...ngeri plak rase selagi benda ni wujud... skrg ni dh rase down sgt ...bile pk je sure nanges xthn nk tanggung..jadi stress dh skrg.. hrp ade yg sudi tlg yek.....

-sharing is caring-
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2012 10:46 AM | Show all posts
dah brape lama?.....rasanya lelama akan hilang dlm 6 bulan ke setahun
tap klau macam parut...istilah dia keloid kot! camtu kene jmpa doktor
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2012 12:51 PM | Show all posts
a;ah, dh brp lama..lama lama nnt akan ilang..aku pun tak perasan bila aku nye dh rasa takde.hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2012 02:28 PM | Show all posts
Reply 3# LiliSam


   mama-zara, kes kite cam same jer.. huhu..ni first baby. ms dalam pantang mmg xde, tapi, skang dah 3bln lebih baru rase ade lebihan daging kt lubang "tut" tu. minggu lepas dah jmpe doktor pompuan cina. die kate kena potong n jahit skit dlm 3-4 jahitan. dgr "jahit" mmg xsanggup ar... xkn nak sakit lg??? sblm ni ade dgr org pakai krim la ape...xtau la. xdecide pape pon lg.. sape2 yg ade pengalaman tolonglah share n bg idea...
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2012 06:58 PM | Show all posts
saya pernah kena, mmg lebihan daging tu nnt akan gugur sendiri. Tak ingat apa istilah nya.
doctor ada bagi option untuk potong, tapi saya tannak... hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2012 06:59 PM | Show all posts
nak balek rumah dah, nnt saya cerita apa krim saya pakai, etc
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2012 12:08 PM | Show all posts
cyra,
tlg la bgtau krim ape awk gune? saya ade beli gel solcoseryl kat farmasi..ade gak gune..tp ok ekr yek?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2012 12:10 PM | Show all posts
actually nurse bgtau ade lebih isi tu mase sbulan pantang... then g doc dia kata nnt akn gugur sndiri..xde gune ubt pun xpe...tp mcm ne nk gugur klu x gune ubt kan
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 12:12 PM | Show all posts
one of my friend pernah jd cmtu n dia g annur,bangi. ms tu genea advice utk potong sbb klu daging tu hidup dia akan jd makin byk kat luar tu. so, di aamik keputusan utk potong tp mmg x sakit la sbb ms genea nk wat semua tu genea dh cucuk bg tdo. so, biler terjaga semuanyer dh siap.cuma yg sengsaranyer kena pantang blk cm lps bersalin jer la sbb dh jahit blk kat bwh tu kn...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2012 02:58 PM | Show all posts
Reply 9# azrams


    ade jgk sy terbace psl tu..dia pegi annur bangi doc suh potong then jahit balik.dia kata dlm smngu sembuh mmg dh ok mcm sedia kala..tp saya tkut la...actually isi lebih sy tu xdela pnjg..lbh kurang 1 cm...tp yg brcntum dgn kulit jahit tu just 1/2 cm..lg 1/2 cm tu dia tergantung jek...ade pnh tny doc klinik biase..dia kata elok la klu di buang x sakit,klu tkut mintk bius kat situ katanye,jahit/ x jahit depends pada tmpt ptong tu klu after ptong akn ade drh kuar ckit so dorg akn jahit ckit kat tmpt ptong tu la.if xde just sapu ubt la bg kering....sy tkut nk jmpe doc pakar......mmt ikutkan nk je trus g buang....sng citer kan..erm sy dgr annur tu ade kat s.alam jgk..tau x kat sec brape? sy duk s.alam ni...if ade kat area ni sng sgt la nk pegi... pls help yek...xsanggup nk ngadap mslh ni lg..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 11:13 AM | Show all posts
Reply 5# cyra

samela.. doc suh buang and jahit.. tp, i xnak le..sakit!!!! huhu.. lg2 nk kena berpantang n cuti. yg soh potong n jahit doc cina.. smlm i g doc melayu pompuan... die bagi pakai krim, nti kecut n masuk semule kt dlm. i tny la, xkena potong n jahit blk ke. xyh katenye sbb yg terkeluar tu patotnye dok dlm. so xyh la buang. kalo bia pon mungkin akan tercabut seniri tapi amik mase lame la..
sblm balik doc tu siap pesan....'jgn bg husband tunggu lame2 ye.." ces!!!
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 11:14 AM | Show all posts
skang, i da tak pk da psl jahit ke ape ke... gune je ubat yg doc bg tu... hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 11:17 AM | Show all posts
Reply 7# mama-zara


   mama-zara, i g klinik die bg krim tu la.. leh try.. i baru nak try..nti kite same2 tgk hasilnye ye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-4-2012 10:27 AM | Show all posts
Post Last Edit by mama-zara at 27-4-2012 10:32

Reply 13# leynaleona


    oowhh mmg doc pun bg krim tu jgk yek..ermm ptut la sy gune dlm 4 hari aritu tgk mcm ade kecik ckit isi tu.sblum ni dia nmpk pnjg ckit..tp skrg klu tgk dia nmpk mengecil ckit pastu dok bhgian tgh dh..pastu ade rase la ckit2 mcm xselesa kat tepi2 isi tu..agknye tu process dia mngecut kot..klu doc pun bg krim yg sma so sy xdela nk susah ati sgt dh skrg..tp kan bile isi tu dh msuk blik ke dlm bekas tmpt isi tu terkeluar akn tertutup rapat smula yek?? cam skrg kan dia tersekat ngn isi tu....

-help me-.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-4-2012 10:34 AM | Show all posts
Reply 13# leynaleona


lupe nk tny isi lebih awk tu pnjg x? brp cm agak2???
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2012 10:44 AM | Show all posts
Reply 15# mama-zara


   xla pjg or bsr.. lbh kurang 1cm la...aritu doc ckp, mmg mslh cmni selalu jd kt ibu2 brsalin ni 6 bln pertama pas bsalin. so, kite jgn risau la ye.. insyaallah akan pulih. janji husband memahami..
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2012 10:49 AM | Show all posts
haduih...ngilu nyer baca thread nih....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-4-2012 11:00 AM | Show all posts
Reply 16# leynaleona


    yg awk pny isi lebih tu area mane? saye ni dkt sgt ngn tmpt buang air besar..kire antara kemaluan kite ngn dubur tu la...leh ade lak..awk g jumpe doc biase je ke? or gynea?
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2012 02:42 PM | Show all posts
cyra,
tlg la bgtau krim ape awk gune? saya ade beli gel solcoseryl kat farmasi..ade gak gune..tp ok ...
mama-zara Post at 25-4-2012 12:08


sory yaa.. terlupa plak pasal thread ni

ha'ah.. betullaaa tu, dulu saya pakai gel tu jugak, actually macam2 saya pakai sampai dah tak ingat.. hehehe

antaranya: gel solcoseryl, jeli gamat, minyak gamat

itu jer kot.. dan pastikan tempat tu sentiasa kering. saya selalu monitor hari2, boleh nampak perbezaan bila daging tu dah 'mati', warna dia akan jadi lain. Bila dia dah 'mati' saya stop pakai ubat, dan biar je.. lama2 nnt dia akan jatuh sendiri.. saya kena lepas sebulan pantang kot... pastu dia gugur dalam few weeks lepas masuk keja...

dulu ada jumpa nama scientific nya.. tapi dah tak ingat...
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2012 10:04 AM | Show all posts
Reply 18# mama-zara


   kt tempat kuar baby tu la.. mule2 jmp gynea (suh potong n jahit), 2nd tu jmp doc biase je. .
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2012 10:05 AM | Show all posts
Reply 19# cyra


   em.. doc kate lame2 akan gugur seniri or masuk balik, tp, take time la. sbb tu kena pakai ubat kan. cepat sket la..i pon dlm proses menyapu ubat nih. hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2012 03:01 PM | Show all posts
Reply 21# leynaleona


    sy dh gune dkt 2 mngu gel tu..so far tgk mcm ade perubahan kat isi tu.dulu nmpk agk pjng lbh kurg 1 cm skrg dh tggal separuh jek..mcm mngecil pun ye..tp tula sama ade dia akn msuk dlm blik/ gugur sndiri tu xtau la kan..still dlm proses lg...hope cpt la sembuh..cian kat hubby...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2012 03:07 PM | Show all posts
Reply 19# cyra


    nk tny..awk dlu isi tu jtuh sndri kan bile dh lma2 tu..erm awk kata nnt akn tukar kaler isi tu..jd kaler cam ne ek? nk tau jgk sbb sye pun tgh dok gune gel tu..skrg mcm dh mcm mengecil n pndek ckit
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 04:23 PM | Show all posts
mama-zara, cmne u skang? dah hilang ke lbhn daging tu? i still dlm proses sapu krim tu la. nthla xtau nk ckp, tp stil ade lg. u sapu bp kali shari? i just sapu skali 1hari, tu pon sblm tido. sbb tu lmbt kot nk kecut...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-5-2012 11:25 PM | Show all posts
leynaleona,

sy nyer lbhan dging tu ade lg tp skrg nmpk cam mgecil dr dlu..dia mcm mengecut mcm nk msuk ke dlm...dlu pnjg dia ade la dlm 1 cm skrg cam dh tggal 1/2 cm je..sy slalu gak check selang sehari ker...krim tu sy sapu 2/3 x sehari...tgk gak la...kdg tu 2x kdg tu sekali jek...tp doc aritu advise brp kali kene sapu? tp lega la ckit sbb ade nmpk perubahan dh kat isi tu kan...cumanye time pas buang air besar tu mcm ade drh ckit ...maybe tu sbb dia dh nk msuk kat dlm then ade tekanan bile kite buang air besar tu..after that mmg xde pape ok je skrg ni pun xde la rase perit or pape...hope everything ok la x lama lg kan... bg la h/p no..sng ckit nk sms leh tny2 kbr n update kes kite ni...hehe..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.070371s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list