Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
22634
View
63
Reply

mslh lebihan isi daging pada tmpt jahitan

[Copy link]

Author: mama-zara       Show all posts   Read mode

Post time 6-5-2012 03:58 PM | Show all posts
Reply 25# mama-zara


   oooo. cmtu lak ek. i klo buang hajat besar xde pape pon. acceli, bende tu xsakit kan. cume kite la rs cm seriau jer. dah la lembik lembut trgantung lak. hehe. suke sgt ade kawan cm mama-zara utk disharekan hal cmni. mebi bende tu lmbt nk kecut kan. sbb kalo ikut pengalaman org, 6 bulan ke setahun baru baik betul kan. i sapu hari2 tp xtentu kan. kdg2 1 or 2 kali sehari. so, masih dlm pemantauan. alahai.. nk no hp lak die. kite berforum aje kt sni. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2012 02:11 PM | Show all posts
saya 2 kali beranak 2 x jadi.

sebenarnya itu akibat luka bersalin yang tak bertangkup dengan baik, so dekat luka yang sepatutnya tumbuh kulit utk tutup tapi dia tumbuh isi. itu dipanggil "skin tag".

kali pertama, saya sampai nak admit ke hospital kuala terengganu. dahsyatnya kata doktor tu siap kena bius satu badan. so saya refer ke cousin saya tapi laki laa... dia doktor pakar sakit puan di kedah. dia suruh balik buat kat dia je. dia cucuk ubat tido, so masa kita tido tu dia potong n jahit balik. after 1 week dah elok. tak payah pantang sgt pon cuma banyakkan amik vitamin c utk cepat baik luka.

kali kedua saya bersalin jadi jugak.ingat nak buat kat azzahra bangi je. sebab doktor pompuan. sekali kena bayar sampai rm2000 sebab dia nak general anasthetic gak.. last2 saya balik buat kat kedah gak dgn cousin saya tu. kena cucuk ubat tido, sejam pastu jaga dah boleh balik berjalan... cuma kakak drive pasal kepala pening2 lagi kesan ubat tido.

and sebulan pastu luka dah sembuh.tak pantang sangat cuma pantang jumpa je.. hahaha...
sebulan stgh pastu dah boleh "bersama" dengan suami...

tapi kalau guna krim tu lagi cepat n boleh hilang lagi bagosss.. tak yang 3-4 kali kangkang depan doktor.. nak wat cemana dah sakit kan???
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2012 02:55 PM | Show all posts
to inmaroon, thanks sudi share experience. besar ke lebihan dgg u tu? sakit?
bab kangkang2 yg malas kan. ish. i mule2 pk baik jahit blk je, tp doc ckp xyh. pakai krim nti kecut. so, ikut je la. da 2 minggu i pkai krim tu, ade la perubahan. kecut n bende tu dok dlm je la. xde terkeluar cm sblm ni. "bersama" husban pon ok, xrs skt. mule2 je cm ngeri... alah bisa tegal biasa. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2012 06:19 PM | Show all posts
Reply  cyra


    nk tny..awk dlu isi tu jtuh sndri kan bile dh lma2 tu..erm awk kata nnt akn tu ...
mama-zara Post at 2-5-2012 15:07


ha'ah, jatuh sendiri.. pasal warna tu tak ingat lak... cuma mmg ada beza daripada masa awal2 dgn dah hujung2...
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2012 06:24 PM | Show all posts
nak tanya laa you all semua yg pernah alami 'skin tag' ni, sbb saya dpt tau dari my sister.. kalau minum pati ikan haruan tu ada kemungkinan boleh kena skin tag, sbb proses membaik pulih tu lebih cepat daripada yg sepatutnya. Rasa macam betul jugak, sbb masa jumpa gynea tu, dia ckp reason i kena skin tag sbb pertumbuhan isi tu lebih cepat daripada luka jahitan tu sembuh.. or something along that line.

masa anak second, saya dah tak ambil pati ikan haruan sbb luka tak teruk pon.. and alhamdulillah tak kena skin tag...

bila dpt tau info kaitan pati ikan haruan dgn skin tag ni, saya wonder jugak... adakah you all semua yg dpt skin tag ni pon ada minum pati ikan haruan atau any supplement yg tujuannya mempercepatkan proses penyembuhan luka?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2012 10:02 PM | Show all posts
Reply 24# leynaleona


    hi..cmne problm isi lbih tu? dh
ilang ker? saye so far dh rase lega coz isi tu dh berjaya msuk dlm semula...skrg ni tgk mcm dh hmpir ksemuanye msuk dlm n tertutup  dh...hrp sgt pasni xde problm pape lg...thks a lot pd sesape yg dh tlg share info n medication...dgn izin Allah...


-sharing is caring-
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2012 10:02 PM | Show all posts
Reply 24# leynaleona


    hi..cmne problm isi lbih tu? dh
ilang ker? saye so far dh rase lega coz isi tu dh berjaya msuk dlm semula...skrg ni tgk mcm dh hmpir ksemuanye msuk dlm n tertutup  dh...hrp sgt pasni xde problm pape lg...thks a lot pd sesape yg dh tlg share info n medication...dgn izin Allah...


-sharing is caring-
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2012 10:10 PM | Show all posts
Reply 30# cyra


    hi.
actually mmg sy ade minum pati haruan utk second bb ni.mase first bb x  minum pun coz luke x byk and mmg xde kene skin tag ni.but this time luke byk then sbb ty ambk gak pati haruan.ermmm ade btulnye n logik jgk kan...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 01:56 PM | Show all posts
Reply  leynaleona


    hi..cmne problm isi lbih tu? dh
ilang ker? saye so far dh rase lega co ...
mama-zara Post at 24-6-2012 22:02


mama-zara, berapa lama yek amik masa nak baik?
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 02:58 PM | Show all posts
nak tanya laa you all semua yg pernah alami 'skin tag' ni, sbb saya dpt tau dari my sister.. kalau m ...
cyra Post at 21-6-2012 18:24


skin tag and keloid sama ker??

both pregnancy i makan pati ikan haruan + gamat. tp advice yg i dapat is not to consume them immediately after delivery.....tunggu 1-2 weeks post delivery baru makan.

this is to avoid keloid wic is a result of overgrowth tissue at the site of a healed skin injury.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2012 04:36 PM | Show all posts
mama zara , dah few months berlalu . im beginner cni n ada mslh yyg sama . so isi yg lebih tu dah jd mcamna ye .. sy ada rujuk doc , tp dia juz bg ubat kuning jee .. setelah awk pakai ubt tu , result dia cmne ..shre plss..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2016 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Sya ada masalah isi lebihan selepas brsalin.. sya bersalin jhit sampai punggung. So hri ke 15brpntang jhtan sya trbukak sebab sya berak meneran..sya berak sembelit.. ..so sya g hspital doc ckp xjht blik pon xpe.so sya xjht.lpas berulang ke hspital hri trakhir doc ckp luka da cmtum sikit n mmg xpyh jht. Lpas 2mggu ada isi merah kt luar kemaluan sya.doc ckp isi tu bole hlg.tpi amik masa. Doc mntak nk potong n jht blik.sya xnk..sakit ye sya rse da xbole tggung..so apa yg sya nk buat.. bole x tlg sya
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2016 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
cyra replied at 24-4-2012 06:59 PM
nak balek rumah dah, nnt saya cerita apa krim saya pakai, etc

Cyra .. awak pakai cream apa yee
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2016 02:55 PM | Show all posts
sssssss..ngiluuuu baca thread nie.. hahahhaa.. i lak tgh pregnant skarang nie
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
inmaroon replied at 9-5-2012 02:11 PM
saya 2 kali beranak 2 x jadi.

sebenarnya itu akibat luka bersalin yang tak bertangkup dengan baik ...

Salam, nak tnya yg cousin tu hospital/klinik kt mana di kedah tu. Sbb sy pon ade mslh cmtu..bole bgtaw tak?
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2016 11:52 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2016 09:43 AM | Show all posts
i pun pernah, masa anak 1st dulu
kecik je, doktor kata oleh potong n jahit semula,
atau, makan ubat - antibiotik

i makan ubat je
sedar2 dah tak ada

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2016 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
mama-zara replied at 21-4-2012 02:49 PM
salam....sy br je join forum ni..just nk dptkan info psl mslh sy ni..ade doc o&g bgtau lbihan daging ...

Salam sis.. Saya skang ada masalah macam sis. Baby saya dah nak masuk 4bulan.. Yang sis punya memang dah hilang ke
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2016 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
biskutsusu replied at 5-11-2016 09:43 AM
i pun pernah, masa anak 1st dulu
kecik je, doktor kata oleh potong n jahit semula,
atau, makan ub ...

Ambik masa lama ke sis nak hilang benda tu? Berapa lama makan ubat antibiotik
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2016 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
leynaleona replied at 18-5-2012 02:55 PM
to inmaroon, thanks sudi share experience. besar ke lebihan dgg u tu? sakit?
bab kangkang2 yg malas ...

Saya pakai krim kt sbulan x kecut2 lagi ni sis..
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2016 11:27 AM | Show all posts
Ozi replied at 24-11-2016 11:22 AM
Ambik masa lama ke sis nak hilang benda tu? Berapa lama makan ubat antibiotik

dalam 2 months



Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2016 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
biskutsusu replied at 24-11-2016 11:27 AM
dalam 2 months

Sis p klinik kerajaan ke swasta? Doc x bg pun ubat antbiotik kt saya. Mknanyr sis mkn ubt antbiotik tiap2 hr slma 2bln ke sis
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2016 11:40 AM | Show all posts
Ozi replied at 24-11-2016 11:34 AM
Sis p klinik kerajaan ke swasta? Doc x bg pun ubat antbiotik kt saya. Mknanyr sis mkn ubt antbioti ...


i perg cek kat klinik swasta, sebab i rasa sakit bila berjalan
rasa ngilu2 gitu
bila cek, rupanya ada lebihan daging sebab jahit tak berapa betul

masa tu pun, sebenarnya macam dah beberapa bulan lepas bersalin.

antibiotik tu rasanya i makan bila dan je. patut sehari sekali
tapi, bila habis, i ambil stok lagi
sedar2 dalam 2 bulan, dah tak rasa sakit dah
dan i tengok cermin nampak ok je
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2016 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
biskutsusu replied at 24-11-2016 11:40 AM
i perg cek kat klinik swasta, sebab i rasa sakit bila berjalan
rasa ngilu2 gitu
bila cek, rupa ...

Oo.. Sis tinggal mana? Saya ada juga call tanya klinik pakar sakit puan. Kalau nak buang bayar rm800 ke atas.. Mahal giler kot.. Sis p klinik tu brapa kena bayar sis.. Saya lepas sebulan bersalin baru ada isi lebih tu
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2016 12:04 PM | Show all posts
Ozi replied at 24-11-2016 11:52 AM
Oo.. Sis tinggal mana? Saya ada juga call tanya klinik pakar sakit puan. Kalau nak buang bayar rm8 ...

saya tinggal di ipoh
tu la, masa cek dulu, doktor ada bagi pilihan, nak operate untuk buang atau nak makan antibiotik dan dia akan hilang/tertanggal sendiri
i opt for antibiotik (penakut operate)

dan itulah, makan antibiotik ialah murah sangat sangat la
hehehheheheh

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050877s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list